Miksi yritystoiminta epäonnistuu?

Miksi yritystoiminta epäonnistuu?

23.2.2019

 

Moni yrittäjäksi ryhtyvä ei välttämättä tiedä, että on todennäköisempää, että hänen liiketoimintansa on loppunut ennen kuin se täyttää 3 vuotta kuin se olisi edelleen käynnissä.

Yli puolet yrityksistä lopettaa liiketoiminnan ensimmäisten kolmen vuoden aikana ja viiden vuoden päästä enää 20- 30 prosenttia on enää toiminnassa.

Miksi yritystoiminta epäonnistuu ja mikä siitä tekee niin kauhean vaikeaa?

Lähtökohta

Monen yrityksen ensimmäinen ongelmakohta on siinä, että miksi yritystoiminta edes perustetaan. Liian usein se perustetaan pakon edessä, eli on esimerkiksi saatu potkut töistä tai palkka työ ei jostain muusta syystä enää jatku.

Tällöin yrittäjäksi ajaudutaan pakon edestä ja jos ei saada heti alan töitä, niin vaihtoehto on, että laitetaan yritystoimintaa pystyyn. On myös yrittäjiksi ryhtyviä joilla on todella romantisoituneet ajatukset yrittäjän elämästä, luullaan että yrittäjänä rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Yrittäjänä tuntimäärä voi olla pieni, mutta palkka pussi suuri, mutta näinhän se ei mene.

Nämä asiat alkuun nostavat todennäköisyyttä todella paljon sille, että yritystoiminta epäonnistuu tulevaisuudessa.

Liiketoimintasuunnitelma

Hyvin moni yritys rakentaa liiketoimintasuunnitelman, mutta liiketoimintasuunnitelma rakennetaan TE-keskukselle starttirahaa varten. Tässä tapauksessa yrittäjä tekee laput silmillä suunnitelman, jotta hän saa starttirahaa toiminnan käynnistämiseen. Starttiraha on joitakin satasia ja joitakin kuukausia, joten liiketoimintasuunnitelmaan ei kannata tehdä TE keskuksen lähtökohdista vaan yrityksen omista lähtökohdista.

Kun liiketoimintasuunnitelma on saatu aikaiseksi, niin tämän toimivuuteen luotetaan sokeasti. Tämä on ns. yrittäjän ylioptimistinen usko omaa suunnittelua kohtaan ja usein se on hyvä, että on motivoitunut toteuttamaan haaveensa, mutta tässä kohtaan on vielä halpaa koe ponnistella ajatusta liiketoiminnasta vähintään ystävien kesken.

Silloin kuin liiketoimintasuunnitelma on tehty TE-keskukselle, niin todennäköisyys sille, että yritystoiminta epäonnistuu, nousee jälleen ja varsinkin starttirahan loppumisen jälkeen.

Strategia ja visio

Yrityksellä tulee olla jollekin aikavälille luotuna strategia ja visio, että mihin suuntaan liiketoimintaa ollaan oikein viemässä. Tämä on asia, mikä käytännössä aloittavilta ja pieniltä yrityksiltä puuttuu lähes aina.

Yritystoiminta epäonnistuu kun ei ole yrittäjällä selkeää kuvaa siitä, että mihin suuntaan on yritystoimintaa viemässä. Tätä voidaan kuvata sillä, että meillä on valtamerialus joka lähtee kotisatamasta, mutta ei minkäänlaista navigointilaitteita käytettävissä. Todennäköisyys on, että yritystoiminta epäonnistuu ja samoin kuin valtamerialus, se jää ajelehtimaan ilman suuntaa ja lopulta haaksirikkoutuu.

Strategiaa ja visiota pitää myös tarkistella aika-ajoin.

Budjetointi ja seuranta

Yksi merkittävä syy sille, että yritystoiminta epäonnistuu, löytyy heikosta budjetoinnista. Prosentti sieltä ja euro täältä, ei välttämättä ole sitä parasta budjetointia. Yrittäjän tulee olla omasta yritystoiminnastaan siinä mielessä tarkka, että hän tietää, että mihin yrityksen rahaa on menossa ja kuinka paljon. Samalla pitää myös laskea, että miten paljon rahaa tulee tulla sisään minimissään, että näistä kuluista selvitään.

Jostain syystä aloittaneista yrittäjistä yliarvioi omat tulonsa ja aliarvioivat omat menonsa, tähän kun lisätään se, ettei koko prosessia seurata, niin ennemmin tai myöhemmin tulee seinä vastaan.

Budjetointia yhtä tärkeä elementti on se, että tätä seurataan. Seuranta tulee olla jatkuvaa ja mahdollisimman paljon tulevaisuuteen katsomista. Tällä hetkellä pienyrittäjät tekevät paljon seurantaa omien kirjanpitäjien kautta, eli jos yrittäjä toimittaa omat kirjanpitomateriaalit kirjanpitäjälle kerran kuussa. Tällöin lähtökohtaisesti yrittäjä on oman liiketoiminnan seuraamisen osalta kokoajan 1,5 kuukautta jäljessä. Kuinka paljon voidaan vaikuttaa asioihin maaliskuussa jos tammikuun lopulla on hölmöilty? Aivan, ei kovinkaan paljoa.

Seuranta tulee olla oma toimista ja varsinkin liikevaihdon osalta tulee selvittää, että paljonko liikevaihtoa tulee saavuttaa joka ikinen päivä, että tulevista kuluista voidaan selvitä ja tarvittaessa tulee voida reagoida näihin muutoksiin nopeasti. Moni yritys ei seuraa omaa myyntiään juuri ollenkaan tai saati tunnista, että mitä tehdä ja milloin. Nämä ovat merkittäviä syitä sille, että miksi yritystoiminta epäonnistuu viimeistään viiden vuoden kuluessa sen perustamisesta.

Saadakseen jotain, tulee aina ensiksi antaa

Tämä yksinkertainen sääntö pätee normaaliin elämäänkin todella hyvin. Iso väite, että yritystoiminta epäonnistuu koska yrittäjä haluaa vain saada, mutta ei ymmärrä itse antaa mitään. Mitä minä oikein tarkoitan tällä?

Yrittäjän ei pidä jakaa omaa ammattitaitoaan tai tuotteitaan ilmaiseksi ympärikyliä ja kaikille. Tämä ei siis tarkoita sitä, mutta vaihdanta talouden ajatusta yrittäjän tulisi pitää yllä aina ja joka tilaisuudessa. Moni yrittäjä on tiedustelemassa ja kysymässä muun muassa neuvoja, kavereiltaan ja tuttaviltaan jotka saattavat mm. olla yrittäjiä tai tietävät yritystoiminnasta enemmän kuin itse. Joskus nämä saattavat olla tilanteita, että he sparraavat ajatusta yhdessä yrittäjän kanssa ja he eivät tästä ota mitään rahaa tai edes pyydä sitä.

Yrittäjänä tai sellaiseksi ryhtyvänä, niin älä koskaan ole epäkiitollinen tästä asiasta ja oleta, että näitä ei tarvitse korvata. Mikäli kaverisi ei pyydä sinulta rahaa tai muuta vastiketta, niin se ei poista sitä tosiasiaa, että et voisi oma toimisesti häntä neuvoista muistaa.

Minulla on omakohtainen kokemus asiasta, koska olen aikoinaan yhtä tuttavaa neuvonut ja auttanut hänen yrityksen perustamisen alkuvaiheissa. Toiminta on elintarvikealalla ja näiden tuotteiden valmistamista. Koska olen nähnyt oman finanssiurani aikana satoja ja satoja erilaisia yrityksiä, niin hänen oli luontevaa kysyä minulta neuvoa.

Koska tiedän yrittämisestä jo yhtä ja toista, niin myöhemmin kyselin kassanhallinnasta ja sen tilanteesta, koska tiesin tässä olevan suurella todennäköisyydellä ongelmia. Paljastuikin, että ongelmat olivat sinänsä merkittäviä, että rahaa ei tullut samassa suhteessa kuin sitä olisi pitänyt virrata ulos. Myöhemmin sainkin kuulla, että tilanne oli äitynyt niin pahaksi, että yrityksellä ei olisi ollut varoja selvitä kuluistaan.

Koska he valmistavat tuotteita, joita käytän myös itse aika-ajoin, niin tiedustelin asiaa, että jos voisin ostaa näitä suoraan heiltä. Tuttava lupasikin katsoa asiat valmiiksi ja ilmoitti, että hän voisi kyseisestä setistä ottaa minulta 50 euroa. Kahden minuutin nettihaku operaatiolla tuli vastaan, että heidän omat jälleenmyyjät myisivät samat tuotteet noin 35- 40 euroon.

Tästä huomauttaneena, niin ainoa selitys oli, että kyseessä oli ns. vanha lopettava liike joka myy tuotteet pois. Toisin sanoen tuttavalta meni täysin ohitse se pointti ja ajatus, mikä pitäisi olla normaalilla pelisilmällä nähtävissä ja mistä tässä rehellisesti otettuna itse myös hieman loukkaannuin?

  1. Hän on ollut valmis sparraamaan yritystoiminnasta kanssani ja ottamaan neuvoja vastaan, mutta hän ei ole valmis tästä maksamaan oma toimisesti mitään? Tässä neuvo yrittäjälle, eli jos saat niin muista omatoimisesti myös antaa! Peilaa myös neuvon merkitystä, oma neuvoni muun muassa pelasti yrityksen kassakriisiltä ja sitä kautta luottotietomerkinnöiltä. Olisiko neuvo ollut tuon 50 euron arvoinen?
  2. Jälleenmyyjät myyvät samoja tuotteita halvemmalla ja koska tuttavani liike ei ole itse jälleenmyyjä vaan hän myy näille omia tuotteitaan, sekä ottaa näistä katteen. Nyt minun tilanteessa hän olisi ottanut yritykselleen, myös jälleenmyyjän katteen. Tässä taas neuvo yrittäjälle, eli jos saat neuvoja ja apuja yritystoimintaasi. Sinun palvelut, tuotteet ja osaaminen on lähtökohtaisesti korkeahintaista, niin älä tässä tapauksessa ainakaan pyydä yli omakustannushintojen jos jotain summaa tulee pyytää.

Mikä on lopputulos? Hän ei tule saamaan tuotteistaan 50 euroa, mutta hän ei jatkossa saa myöskään neuvoja. En toivo, että tuttavan yritystoiminta epäonnistuu tai päättyy, mutta toivon heidän avaavan silmät ja ajatuksen, että voitetaanko tällä liiketoimintamallilla mitään vai ei.

Olen aina omassa työskentelyssä lähestynyt asioita siten, että aina kun saan apua ja neuvoa, niin kysyn mitä olen velkaa. Mikäli neuvo ja apu ovat sellaisia, että näistä on minulle isohko apu, niin maksan näistä tavalla tai toisella neuvojalle, pyysi hän sitä tai ei. Iso oppi yrittäjälle ja yrittäjäksi aikovalle on, että mieti aina, että miten sinä voit tämän sitten korvata apua ja neuvoa antavalle? Lähtökohtaisesti mieti, että mikä velvoite neuvojalla on antaa neuvoja sinulle jos et ole valmis itse tekemään vasta vuoroisesti samaa? Se, että hän on tuttava tai kaveri pitäisi toimia myös toiseen suuntaan.

Toimiko tässä tuttavani tarkoituksella tai tarkoittamatta, niin joka tapauksessa hänen statuksensa muuttui omassa mielessäni yrittäjänä mulkuksi. Sillä ei ole merkitystä tai lievennystä, että jos toimit ja teet asioita ajattelemattomasti. Koska ihminen on ”mulkku”, teki sen tarkoituksella tai ei.

Keskimäärin ihmiset tekevät sellaisten henkilöiden kanssa yhteistyötä ja auttavat toinen toisiaan jotka eivät ole mulkkuja, joten älä ole mulkku ja jos joku yhteistyökumppaneista osoittautuu sellaiseksi, niin lopeta yhteistyö tämän kanssa.

Omat ja yrityksen rahat menevät sekaisin

Valitettavan usein huomaa, että yrityksen pankkitilin saldon nähdään sellaisena, että se on käyttövara mitä voidaan käyttää. Siksi yritystoiminta epäonnistuu hyvin usein, kun näitä rahoja käytetään niin, kuin ne olisivat omia. Olen aina yrittäjille kertonut kun tämä asia on tullut vastaan, että raha yrityksen pankkitilillä ei ole sinun tai yrityksen.

Näistä karkeasti 20- 30 prosenttia voi kuulua yritykselle, eli jos yrityksellä on tilillään 10 000 euroa, niin näistä iso osa on jonkun muun rahaa kuin yrittäjän tai yrityksen. Tästä rahasta käytännössä iso osa kuuluu verottajalle, työeläkeyhtiöille, vakuutusyhtiöille, tavarantoimittajille, sähkölaitokselle, raaka-ainevalmistajille, vuokranantajalle ja markkinointiin.

Yritystoiminta epäonnistuu 100 prosentin varmuudella kun ei ole tiedossa, että kenen rahaa yrityksen tilillä oikein on. Tässä kohtaan neuvo on, että selvitä ensiksi, että mitä maksuja on menossa seuraavien kahden kuukauden aikana ja miten paljon rahaa on tulossa tilalle. Mikäli tämän jälkeen kassatilanne on positiivinen, niin saattaa olla ja siis iso SAATTAA olla, että tästä osa on yrityksen rahaa.

Puskuri

Iso osa yrityksistä ja yrittäjistä elää kädestä suuhun, eikä ole näin ollen ole varautunut yllättäviin menoihin. Puolet yrittäjistä ansaitsee alle 2000 euroa kuukaudessa, tämä tarkoittaa pahimmillaan sitä, että yrittäjä kantaa riskin yritystoiminnasta ja omasta sosiaaliturvastaan. Tätä pienyrittäjät eivät välttämättä aina ymmärrä ajatella ja näin ollen, eivät käsitä minkälaisen uinuvan pommin päällä ovat.

Odottamaton meno tässä tapauksessa tekee sen, että yritystoiminta epäonnistuu koska ei ole varauduttu siihen, että asiat tulevat kokemaan yllätyksiä aina. Tämä neuvo pätee myös henkilökohtaiseen elämään, koska yritys ja liiketoiminta, varsinkaan pienyrittäjän osalta ei ole mikään erillinen komponentti muun elämän lisäksi vaan yksi osa sitä.

Markkinointi

Yksi asia minkä moni yrittäjä sivuuttaa ja kuvittelee, että tämä hoituisi jotenkin itsekseen, liittyy markkinointiin. Mikäli et ole lääkäri yksityisessä lääkärikeskuksessa, niin tulet tarvitsemaan markkinointia. Toki myös lääkäri sitä tarvitsee, että voi myydä omaa ammattitaitoaan lääkärikeskuksille, mutta muilla se on enemmän tai vähemmän elinehto.

Markkinointia tarjotaan muun muassa ilmaiseksi yrittäjäjärjestöjen kautta. Varsinkin pääkaupunkiseudulla uusyrityskeskukset antavat markkinoinnin apua ilmaiseksi niille yrityksille, joille on myös myönnetty starttirahaa. Muistaakseni tämän nimi on starttiplus palvelu ja tätä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Tässäkin vaikka kyse on ilmaisesta palvelusta, niin huomioisin sen seikan minkä kävin lävitse kohdassa ”saadakseen jotain, tulee ensiksi itse antaa jotain”.

Luonnollisesti tässä voisi olla ihan kohtuullista, että jos saa palvelua ja siitä ei erikseen pyydetä mitään, niin voisi olla järkevää liittyä esim. yrittäjäjärjestön jäseneksi kiitoksen osoituksena. Tämän hinta on kuitenkin pienyrittäjälle kymppejä ja jos liiketoiminta ei tätä kestä, niin ei varmaan kannata alkaa edes yrittäjäksi. Samalla on luistanut ensimmäiset kohdat tämän artikkelin pointeista, eikä liiketoiminnalla ole juuri selviytymisen mahdollisuuksia. Siksi yritystoiminta epäonnistuu.

Yhteenveto

Moneenko asiaan olet näistä itse törmännyt? Oliko jokin asia, mitä et ollut itse edes huomannut tai ajatellut?

Jäikö jokin kohta arveluttaa tässä ja ennen kaikkea tarvitsetko apua?

Olen osa-aikaisesti valmis konsultoimaan ja neuvomaan sinua yrittäjä omassa toiminnassasi jos koet haasteita? En tule kertomaan kuitenkaan sitä, että kuinka timpurin tulee sahata lankkua tai miten parturi-kampaajan tulisi leikata hiukset. Tulen neuvomaan siinä, että miten varaudut yllättäviin menoihin, miten mahdollisesti tulet vähentämään yritystoiminnan riskejä ja kuinka voit tehostaa omaa yritystoimintaasi.

Osa-aikaisuus ei tässä suhteen tarkoita kuitenkaan sitä, että tämä on huonompaa konsultointia verrattuna muihin. Teen tätä osa-aikaisena koska haluan ja voin tehdä sitä osa-aikaisena.

Miten toiminta vertautuu muihin liikkeenjohdon konsultteihin? Toimintatapani on yksinkertainen ja selkeä, en peittele asiaa hienosto sanoihin ja käyn asiat suoraan. En tee konsultointia rahastusmielessä ja siksi tee pitkä kestoisia suunnitelmia, joiden ainoa tarkoitus on pitkässä juoksussa rahastaa sinua ja yritystäsi.

Olen oman urani aikana kohdannut vähintään 500 yritystä ja yritysten jokaisessa elinkaaren vaiheissa. Olen siis käynyt asioita yritysten elinkaaren: alussa, kasvussa, työllistämisessä, haasteissa, sukupolven vaihdossa ja toki myös lopetuksen vaiheissa.

Kuulut kohde ryhmääni jos työllistät maksimissaan 15 henkilöä, mutta teet kaiken liikejohdollisen työn suurelta osin yksin. Tarvitset apua siinä, että miten toimintaa voisi kehittää, mutta tälle ei löydy koskaan oikeastaan aikaa.

Toimintamallini on antaa suosituksia siitä, että kuinka itse tekisin vastaavissa tilanteissa ja minkälaista etua sekä hyötyä tästä olisi tarkoitus hakea. Yrittäjänä sinä voit ja saat puntaroida, että millä tavalla lopulta tulet toimimaan.

Hinta

Mitä tämä sitten yrittäjälle kustantaa? Hinnoittelun olen pyrkinyt pitämään yksinkertaisena, kaksi tapaamista joista ensimmäisellä käydään kartoitus yrityksen tilanteesta ja siitä, että mihin yritystä haluat viedä. Toisella tapaamiskerralla katsotaan, että minkälainen ehdotus tähän olisi järkevää tehdä.

Tapaamisen kesto on 1-2 tuntia per kerta ja hinta 200 euroa per tapaaminen + alv.

Yhteensä konsultoinninarvo on 400 euroa (+alv) ja tämä on yritykselle verovähennyskelpoinen.

Kiinnostuitko parantamaan yrityksesi tilannetta, siinä tapauksessa jätä yhteydenottopyyntö ja kerro samalla hieman yrityksestäsi. Olen yhteydessä sinuun päin ajanvarauksen merkeissä.

[wpforms id=”675″]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *