Voisiko minusta tulla miljonääri?

Voisiko minusta tulla miljonääri?

Todennäköisesti jokainen on jossain vaiheessa elämäänsä ajatellut, että minkälaista elämä olisi jos on miljonääri. Miten miljonääriksi voisi sitten tulla, jos ei ole rikkaasta suvusta tai omaa rikasta puolisoa?

Voiko kenestä tahansa tulla miljonääri?

Vastaus sinänsä riippuu paljolti siitä, että miten miljonääri halutaan määritellä. Yleisin tapa lienee se, että miljonääri on henkilö jolla on varallisuutta miljoonan edestä (usein käytetään us dollaria). Toinen tapa on sellainen, jossa miljonääriksi määritellään henkilö jonka sijoitusvarallisuus on yli miljoonan. Tällöin on vähennetty mm. oma asunto pois laskuista.

Eli voisinko tulla miljonääriksi? Ensimmäiseen malliin todella pieni ehkä, mutta erittäin todennäköisesti ei. Jälkimmäiseen sanoisin, että sinusta ei tule ikinä miljonääriä.

Tämä on vain valitettava tosi asia tässä maailmassa ja se pitää hyväksyä, miksi tämä on sitten näin? Maapallolla on n. 7,6 miljardia ihmistä ja tämä on todella paljon. Henkilöitä joiden omaisuus on yli 1 000 000 $, oli 2017 valmistuneessa Credit-Suissen tutkimuksessa, 36 miljoona henkilöä.

36 000 000 ihmistä maailmassa omistaa siis minimissään miljoonan dollarin edestä (836 000 €) omaisuutta. Tämäkin on aika paljon ihmisiä, mutta tätä kun verrataan vielä maailman väkilukuun, niin osuus on enää 0,47 %:a kaikista maailman ihmisistä. Eli suhdeluku sille, että sinusta tulisi miljonääri, on 1/212 joten miksi se olisit juuri sinä tai minä?

Jos mittariksi otetaan, että sijoitusvarallisuutta tulee olla se miljoona dollaria, niin miljonäärien määrä tipahtaa merkittävästi. Esimerkiksi Suomessa on tyypillistä, että omaisuus sidotaan omaan asuntoon ja tämä on sinänsä ihan ok. Sijoitusvarallisuudesta puhuttaessa tulee muistaa, että sijoituksen pitäisi muodostaa tuottoa ja oma asunto ei tätä tee.

Vuonna 2016 oli 16 500 000 miljonääriä World Wealth Reportin mukaan joiden sijoitusomaisuus oli yli miljoona dollaria, koko maailman väkilukuun suhteutettuna tämä antaa 0,22 % todennäköisyyden, että juuri sinusta tai minusta tulisi miljonääri.

Todennäköisyys on siis vastaan, mutta voinko itse vaikuttaa näihin?

Jokainen pystyy omilla toimillaan ja valinnoillaan vaikuttamaan siihen, että todennäköisyydet paranevat huomattavasti. Tähän vaikuttaa suuresti se, että millä tavoin tätä lähdetään parantamaan ja mitkä ovat ne konkreettiset toimet asian suhteen.

Moni haaveilee rikkauksista ja vaurastumisesta, mutta haaveilu rajoittuu siihen, että odotetaan jotain kumman ihmettä tapahtuvaksi. Ihmeitä voi toki tapahtua ja näistä saadaan aina välillä lukea lehdistä, esimerkiksi lottovoiton myötä. Myönnän heti, että meidänkin perheessä pelataan joka viikko 1-2 riviä kestona Viking Lottoa, Eurojackpottia ja Lottoa, kuten hyvin monet muutkin suomalaiset.

Tuleeko tämä tekemään meistä miljonääriä? Ei todellakaan, koska esim. Eurojackpotissa voiton todennäköisyys on 1/95 344 200 ja lotossa vain 1/15 000 000. Eli on täysin varmaa, että meidänkin perheen muutama euro menee Kankkulan kaivoon joka ikinen viikko.

Mutta sijoittamalla 500 €/kk, keskimäärin 9 %:n vuosituotolla ja mahdollisimman pienillä kuluilla, niin tulet suurella todennäköisyydellä olemaan miljonääri 32 vuoden kuluttua.

32 vuotta!!!! Kyllä, luit oikein. Eli jos haluat parantaa mahdollisuuksia tulla miljonääriksi, niin se vaatii pitkäjänteisyyttä. Toki 32 vuoteen mahtuu paljon tapahtumia, mitkä ovat omiaan lisäämään riskiä siihen, että sinusta silti ei tule miljonääriä. Markkina tai pörssiromahdukset eivät ole suurimpia syitä siihen, että tulet epäonnistumaan. Suurin syy siihen, että tulet epäonnistumaan olet sinä itse. On todennäköisestä, ettei sinulla ole sitä kurinalaisuutta mitä miljonääriksi tuleminen vaatii vaan tulet repsahtamaan jossain vaiheessa elämääsi.

Pyrin havainnoimaan tätä esimerkillä:

Lähde: Google

Amazon on noussut isoksi trendi osakkeeksi tässä muutamien vuosien aikana ja on mm. siivittänyt perustajan Jeff Bezoksen maailman rikkaimmaksi ihmiseksi ohi Bill Gatesin.

Ylläolevan taulukon mukaan, niin yksi Amazonin osake maksoi edellisessä päätöksessä 1 609,91 $. Jotta olisi voinut tulla miljonääriksi 20 vuodessa Amazonin osakkeella, niin 1997 olisi pitänyt ostaa osakkeita 621 kappaletta.

Näiden hinta olisi 1997 ollut kokonaiset 1074,33 dollaria, eli olisiko tänään katsottuna Amazonin kautta sinusta tullut miljonääri sijoittamalla hieman päälle 1000 dollaria n. 20 vuotta sitten? Väitän, että ei olisi.

Miksi väitän näin, vaikka ylläolevat tiedot on ihan laskettavissa ja taulukosta todennettavissa. Väitän siksi, että samasta syystä miksi 32 vuodessa sinusta ei tule miljonääriä on siinä, ettei sinulla ole kärsivällisyyttä odottaa tuota, että Amazon nousee yli 1600 $ per osake.

Taulukkoa kun katsoo, niin tuossa on todella monta kohtaa jossa sijoittaja on kerinyt myymään sijoituksensa jo ennen kuin tullaan vuoteen 2014.

Merkkasin taulukkoon keltaisella omasta mielestäni ne kohdat joissa myyntinappulan painamiselle olisi ollut suuret kiusaukset.

Miksi valitsin nämä kohdat vuoteen 2014 tullessa? Ensimmäinen keltainen osuu suunnilleen kohtaan, jossa osakkeen arvo on jo päälle 5 $:a. Tuossa kohtaan on saavutettu jo melkein 300 %:n arvon nousu lyhyessä ajassa. Toisen keltaisen kohdalla arvo on kivunnut jo n.53 $:iin, eli on kymmen kertaistunut tuosta ensimmäisestä keltaisesta ja kaikki tämä on tapahtunut vajaassa kahdessa vuodessa. Tässä kohtaan on jo monella suuri kiusaus sille, että omistuksesta aletaan luopumaan ja voittoja realisoimaan.

Mikäli henkilö on jaksanut pysyä päätöksessään, eikä ole malttanut myydä tai kotiuttaa osakkeitaan näissä kohdissa, niin pelkään pahoin, että viimeistään myyntinappula on mennyt pohjaan syksyn 2000 ja alkuvuoden 2001 välissä. Koska tällöin kurssi tuli kohtalaisesti alas ja 2001 alkupuolella osakkeen arvo oli 8-12 $ paikkeilla. Eli tuosta 53 dollarista (mikä ei ollut edes sen ajan huippu), oli sijoituksen arvosta sulanut yli 80 %:a, mikä varmasti on ollut tilanne, että oikeastaan viimeisimmätkin sijoittajat ovat kaikonneet jotka 1997 Amazoniin alun perin sijoittivat (Pientä porukkaa lukuun ottamatta, joita myös yrittäjiksi kutsutaan, en ole olettamukseen huomioinut).

Pointti tästä varmaan tulee jo selväksi?

Käytännössä jos olisit pystynyt 1997 sijoittamaan Amazoniin reilu 1000 dollaria ja unohtamaan tämän 20 vuodeksi, niin olisit nyt miljonääri. Ongelma on siinä, että 20 vuoden aikana on tapahtunut myös Amazon kannalta pelottavia asioita, muun muassa on pelätty, että tuottaako Amazon ikinä edes mitään? eli pystyykö yritys kääntämään liiketoiminnan edes voitolliseksi. Ensimmäisen voitollisen vuoden Amazon teki vasta 2003 päättyneellä tilikaudella, eli 6 vuotta listautumisesta. Tämän jälkeenkin on ollut vaikeita vuosia ja omasta mielestäni, Amazon ei tee tänä päivänäkään sellaista tulosta, että tämä pyhittäisi nykyisen hinnoittelun.

Yhteenveto

Valitettavaa on, että niin paljon kun haluaisit tai haluaisin, niin todennäköistä on, ettei kummastakaan tule miljonääriä koskaan.

Edellyttäen sitä, että varallisuutta on lähdetty rakentamaan ns. tyhjältä pöydältä eikä perinnön tms. pesämunan turvin. Kehotanko tavoittelemaan tätä? Ehdottomasti, koska vaikka todennäköistä on, ettei tule miljonääriksi, niin mahdollisuus saavuttaa hyvä toimeentulo on kuitenkin ihan saavutettavissa.

Esimerkiksi ennalta arvaamaton tapahtuma tietää usein rahanmenoa ja se saattaa tapahtua täysin riippumatta siitä, että mikä on sen hetkinen taloudellinen tilanteesi. Tapahtuman kohtaaminen vaikka 200 000 € varallisuudella on helpompaa ja vähemmän stressaavaa, kuin lähes nolla euron varallisuudella.

Lyhyesti sanottuna, jos tavoittelet miljoonaa euroa, niin lopputulos on PAHIMMILLAAN sama kuin et tee mitään. Todennäköisesti kuitenkin huomattavasti parempi, kun et ole tehnyt mitään. Mikäli et tee asian eteen mitään, niin sinusta ei tule, eikä sinulla ole mahdollisuutta tulla miljonääriksi.

Mikä on oma statukseni? En ole miljonääri, mutta tavoittelen sitä koska haluan olla taloudellisesti riippumaton. Koska haluan pitää, edes jonkinlaisen kulutustason myös tulevaisuudessa, niin n. miljoonalla pystyn pitämään tätä yllä vaikka pelkillä osinkotuloilla.

Vaikka koko maailma on minua vastaan, niin haluan olla noiden 16,5 miljoonan ihmisen joukossa joiden sijoitusvarallisuus on yli miljoona euroa.

 

Mitkä ovat sinun ajatuksesi miljonääriksi tulemisesta tai koko asiasta? Onko tämä loppujen lopuksi turhaa löpinää ja jokaiselle tulee mitä ansaitsee? Laita kommentteja tulemaan!

 

En omista jutussa mainittua Amazonin osaketta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *