Vakuutusyhtiöt Suomessa

Vakuutusyhtiöt Suomessa

 

InderesTV:tä kun katsoessa tuli ajatusta katsoa hieman tarkemmin, että minkälainen on vakuutusyhtiöiden tilanne markkinaosuuksien ja muiden muodossa Suomessa.

Sauli Vilen sanoi, että IF on onnistunut ainakin pitämään pitkässä juoksussa asiakkaitaan ja jopa hieman kasvamaan, joten katsotaan miten tilanne on oikeasti elänyt.Voin suositella säästämisen ja sijoittamisen aloittamista Nordnetin kautta. Palvelut varmuudella Suomeksi ja myös Suomen verotushuomioitu, mitä muuten eivät markkinoiden edullisimmat palveluntarjoajat useinkaan tarjoa.


 


Markkinaosuus

Vakuutusyhtiöt Suomessa ja näiden markkinaosuus on pitkälti jaettu kolmen suurimman yhtiön kesken.

vakuutusyhtiöt suomessa

Tämä kommentti, että IF olisi pystynyt pysymään samoissa ja jopa ehkä voittamaan markkinaa ei ainakaan Suomessa näytä toteutuvat, koska vuodesta 2014 lähtien on markkinaosuus laskenut.

Vertaamalla viimeistä osavuosikatsaustakin, niin vakuutusmaksutulo on noussut 3 % ja koska jokainen yhtiö on varmasti toteuttanut vakuutusmaksuihin indeksi sekä tariffikorotuksia, niin en sanoisi vielä sen pohjalta, että markkinaosuus olisi mitenkään noussut tai edes pysynyt samana.

Vakuutusyhtiöt suomessa on siis kolmen kauppaa melko pitkälti. OP on selkeästi suurin 29,8 % markkinaosuudellaan. Lähitapiola-ryhmä on nostanut tasaisesti omaa markkinaosuuttaan edellisen viiden vuoden aikana ja on vahvasti toisena 26,2 % osuudellaan. Kolmantena on IF joka taas on jäänyt kahdelle melko paljon.

Viiden vuoden aikana OP on kasvattanut markkinaosuuttaan 7,5 %, Lähitapiola 5,2 % ja IF on menettänyt -11 %. Näin en oikein ymmärrä, mistä Inderes on tämän tulkinnan markkinaosuuden nousun tai edes samoissa pysymisen saaneet.

Tietysti jos on kuvattu koko pohjoismaiden markkinaosuutta, niin siitä ei ole itselläni luotettavaa tietoa. Omat taulukot on kuitenkin rakennettu Finanssialan materiaaleista.

Mikäli enemmänkin kiinnostaa taustatieto miten vakuutusyhtiöt suomessa menestyy ja miten pienimmillä menee, niin suosittelen tutustumaan Finanssilan sivuihin.Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 


Yhdistettykulusuhde

Vakuutusyhtiön mittareista se tärkein, eli tämä kuvastaa sitä miten paljon suhteessa vakuutusmaksutulosta menee korvauksiin ja liikekuluihin, eli kustannuksiin mitä vakuutusyhtiön pyörittämiseen menee rahaa.

Usein kun vakuutusyhtiön haluavat parantaa omaa yhdistettyä kulusuhdettaan, niin tämä tapahtuu liikekulujen kautta, koska nopea reagoiminen korvausmenoihin on käytännössä mahdotonta. Korvausmenoja ei voida ikinä ennustaa niin tarkasti, kuin liikekuluja joten usein karsimalla näitä saadaan kulusuhdetta pienentymään.

Havainnon voi tehdä muun muassa arkielämässä siten, että etsii katukuvasta vakuutusyhtiön konttorin, mihin voisi mennä hoitamaan omia vakuutusasioitaan. Koska liiketilat ovat iso kuluerä, niin toimipisteitä vähentämällä ja siirtämällä asiointia verkkoon saa vakuutusyhtiö karsittua liikekuluja huomattavasti alas ja sitä kautta prosenttiyksiköiden viilaamista yhdistetyssä kulusuhteessaan.

Esimerkiksi kolmesta suurimmasta ääripäitä edustaa Lähitapiola ja IF, Lähitapiolalla on 2018 lukujen pohjalta liikekulusuhde 23,3 % ja IF:llä 15,1 %, tämä 8,2 prosenttiyksikön ero on erittäin merkittävä kilpailukykyä katsottaessa. Kun vahinkosuhteessa on eroa 1,4 % -yksikköä, Lähitapiolan eduksi, niin lopullinen ero on kuitenkin näiden kahden välillä 6,8 prosenttiyksikköä IF:lle.

Tarkastellaan konttoriverkostoa, niin IF:llä on suomessa kuusi (6) paikkakuntaa, missä henkilöasiakas voi asioida konttorilla. Yksikään näistä ei edes sijaitse pääkaupunkiseudulla vaan Helsinkiläisen asiakkaan lähin konttori löytyy Hyvinkäältä jos asioita tarvitsee käydä kasvotusten.

Lähitapiolan tilannetta kun katsoo, niin tämä onkin sitten hieman monimutkaisempi kuvio. Siinä kun IF on yksi ja sama, niin Lähitapiola on 20 alueellista yhtiötä ja oma vahinkovakuutusyhtiö. Katsotaan vaikka Lahden alueen Lähitapiolaa, niin selviää, että tämä on Lähitapiola Vellamo.

Tällä Lähitapiola Vellamolla on 11 toimistoa pelkästään omalla alueellaan, tämä alue rajautuu siten, että läntisin toimisto sijaitsee Riihimäellä, eteläisin Hyvinkäällä, Itäsin toimisto on Kouvolan alueella ja pohjoisin on Heinolassa.

Kahdella top 3:ssa olevalla yhtiöllä voi olla todella erilainen lähestyminen samaan bisnekseen, eli siinä missä yksi osa lähitapiolaa (Vellamo) vastaa n. 65 miljoonan vakuutusmaksutulosta yhdessä 11 toimiston kanssa, niin IF hoitaa 1,1 miljardia (n. 17 kertaisen määrän) 6 toimistolla.

Toimintatavassa on siis eroja, mutta katsotaan tarkemmin miten yhtiöt vertautuvat yhdistetyn kulusuhteen mukaan katsottuna.

yhdistettykulusuhde vakuutusyhtiöt 2018

Kuten taulukosta näkyy, niin keskimäärin IF suoriutuu kaikkein parhaiten ja tästä tiukasta kulukontrollista taidettiin myös InderesTv.ssäkin mainita. Asiaa voidaan tässä tulkita niin, että jos IF saa 100 euroa vakuutusmaksutuloa, niin siitä ulos maksetaan n. 90 euroa ja yhtiölle jää vakavaraisuutta kasvattamaan 10 €, tätä vakavaraisuutta rahastoidaan sitten tulevaisuuden vahinkoja varten ja tällä varmistetaan, että vakuutusyhtiö voi toimia turvallisesti vakuutuksenottajien eduksi tulevien korvauksien muodossa.Sinulla on 24 tuntia aikaa joka ikinen päivä, käytä edes puolikastunti per päivä siihen, että kehität itseäsi lukemalla. Asia mistä et välttämättä tänään tiedä vielä mitään, niin tiedät siitä melkein 200 tunnin verran vuoden päästä. Aineisto tätä varten kannattaa hankkia Adlibriksestä.


 


Tässä toinen ääripää on sitten Fennia, joka on seurannan aikana vain kerran vuonna 2017 päässyt alle 100 % lukemaan ja silloinkin ainoastaan 0,3 yksikköä. Tämä taas tarkoittaa sitä, että jokaista 100 euroa kohden mitä Fennia saa sisään, niin se maksaa yli sata euroa ulos ja huonoimpana vuotena satasta kohden maksettiin melkein 105 euroa pihalle.

Voidaanko tämä tulkita siten, että IF ei maksa korvauksia helposti ja Fennia maksaa parhaiten? Luonnollisesti näin ei voida tulkita, koska Fennian ja IF:n korvaussuhde 0,4 % yksikön sisään.

Mutta organisaation ja liikekulujen puolella Fennian liiketoiminnan pyörittäminen oli n. 11 %- yksikköä kalliimpaa vuonna 2018 kuin IF:llä ja tämä tekee sen suurimman eron. Toki Fennialla on 32 konttoria IF:n 6 vastaan, eli ovatko Fennian asiakkaat lopulta valmiita maksamaan enemmän vakuutuksistaan sen takia, että pääsevät konttorille niin sitä en tässä osaa sanoa.

Tässä vielä, että miten paljon 100 euroa siis jättäisi vakuutusyhtiölle. Fennian osalta tämän kaltainen suuntahan ei toki voi mitenkään jatkua loputtomiin, tämä tarkoittaa sitä, että kokonaisuudessaan vakuutustoiminta on tappiollista ja se tarkoittaa asiakkaiden osalta ennemmin tai myöhemmin sitä, että vakuutusmaksuja tulee korottaa tai liikekuluja tulee painaa alas ja reilusti.

Tästä huolimatta vakuutusyhtiöt suomessa ovat kuitenkin pääpiirteittäin vakavaraisia, joten ongelmiin ajautuminen ei tapahdu ihan hetkessä.

Hintavertailu

Miten eri vakuutusyhtiöiden hinta näyttäytyy heidän verkkolaskureidensa kautta.

KOTIAUTOHenkilöYhteensä
OP   195,00 €   588,00 €     69,00 €   852,00 €
LT   151,00 €   478,00 €     77,00 €   706,00 €
IF   120,00 €   490,00 €   100,00 €   710,00 €
Fennia   114,00 €   420,00 €   107,00 €   641,00 €

Taustoina ovat seuraavat: Kerrostalo 50 neliötä turvissa minimissään rikkoutuminen ja alueena LAHTI, Autona pieni henkilöauto B-segmentistä ja miniminä tulee löytyä kolarointi. Henkilövakuutuksena matkavakuutus hoitokuluilla, ikä 35- 40 mies. Turvat on valittu siten, että minimitaso täyttyy, lisävalintoja ei ole tehty.

Fennian osalta jouduin käyttämään hintakilpailutus sivustoa koska heidän omat sivut olivat kokeiluhetkellä nurin ja saatu hinta oli laskettu käsin loppuun.

Erikoista vertailussa oli, että vaikka kyse on vain kolmesta eri osiosta, niin kalleimman (OP) ja halvimman (Fennia) ero on 200 euroa vuodessa. Tietysti tässä ei ole otettu missään kohtaan huomioon sitä, että minkälaisia keskittämisalennuksia tai viilauksia vakuutusturvassa on lopulta. Sinänsä jos asut nyt Lahdessa ja olet OP:n asiakas, että tulisi äkkiä mennä vakuutuksia ottaa Fenniasta.

Koska tämä vertailu on toteutettu sen verran nopeasti, että vakuutusmääriin ja erityisehtoihin ei ole paneuduttu niin tarkkaan, että voi suoraan tuollaista tulkintaa tehdä. Toisaalta hintataso tukee sitä, että miksi Fennian yhdistettykorvaussuhde on yli 100 % ja muilla alle.

Sujuvinta laskurin käyttäminen oli IF:llä, mikä näkyy myös siinä, että heidän on ollut pakko panostaa verkkolaskureihin jo siitä syystä, ettei heillä ole toimistokanavaa. Fennialla oli Koti ja matkalaskurin laskenta myös helppoa. Lähitapiola ja OP:n osalta laskurit toimivat, mutta sisälsivät hinnan saamiseksi muutaman vaiheen enemmän kuin Fennia tai IF.

Vaikka eroja oli, niin vakuutusyhtiöt suomessa tarjoavat melko samoissa hehtaareissa pyöriviä hintoja.

Yhteenveto

Tässä oli oma pintaraapaisu miten vakuutusyhtiöt Suomessa keskenään vertautuvat ja tässä nimenomaan keskityin enemmän vahinkovakuuttamisen puoleen, mikä tulee liikennevakuutuksista, kaskoista sekä kotivakuutuksista.

Sijoittamisen näkökulmasta, niin ainoa yhtiö mihin näistä voi sijoittaa, on IF ja sitäkin Sammon kautta. Muut ovat erilaisella yhtiömuodolla liikkeellä, Fennia ja Lähitapiola luottaa keskinäiseen malliin, missä korostetaan asiakasomisteisuutta. OP eli Pohjola katsoo osuuskunta lähtöisesti toimintaansa, mikä tässä vakuutustoiminnassa on kuitenkin samanlaista kuin keskinäisessä yhtiössä.

Siinä missä IF:n omistavat Sammon osakkeenomistajat, niin OP, Lähitapiolan ja Fennian omistaa vakuutuksenottajat. Keskinäisessä yhtiössä tulosta pyritään jakamaan asiakasetuina ja muilla keinoilla asiakkailleen, niin IF eli Sampo jakaa tuloksestaan omistajille osingon muodossa.

Siitäkin huolimatta tai juuri siitä syystä, että IF jakaa rahansa ulos osakkeenomistajille, niin yritys on kannattavimmassa nykytilanteessa kuin kilpailijansa ja siinä InderesTv oli omassa tulkinnassaankin ihan oikeassa.

Vaikka hinnoittelua katsoi, niin kuten kerroinkin jo niin liikekuluiltaan IF on 11 prosenttia pienempi kuin Fennia, joten hintakilpailussa jos IF haluaisi markkinoita, niin heillä on näistä isoista yrityksistä selkeästi paras mahdollisuus siihen lähteä.

Eli siinä missä Fennian tulee jossain vaiheessa tarpeelliseksi tehdä omiin hintoihin korotuksia, niin IF voi vastaavasti omia hintojaan vielä laskea ja näin ollen, esimerkiksi tässä tapauksessa Fennialla ei ole mahdollisuuksia edes vastata tähän.Oletko lukija tyyppiä? En minäkään ole koskaan ollut. Siksi kokeilin pari vuotta sitten äänikirjoja ja tästä syystä suurimman osan kirjoista nykyään kuuntelen. Storytel tarjoaa laajan valikoiman kirjoja jokaiseen makuun ja hetkeen.Tietysti markkinoilla on myös Op ja Lähitapiola, mutta näistä kahdesta vain OP voisi yrittää vastata IF:n hintakilpailuun jos IF tähän päättäisi lähteä.

Miksi IF ei tähän mene, niin johtuu juurikin tuosta, että koska IF:n omistaa Sampo, joten heille ei ole kaikkein tärkeintä olla vakuutusyhtiöistä suurin Suomessa vaan yhtiön tarkoitus on tuottaa omistajilleen mahdollisimman paljon tuottoa. Muissa missä omistajina toimivat vakuutuksenottajat, ei vastaavanlainen toiminta ole niin tärkeää vaan kokonaisuutta pyritään näissä yhtiöissä kompensoimaan palvelulla.

Siinä missä IF luottaa itsepalvelun voimaan ja asiakkaiden haluun hoitaa omat vakuutusasiat pitkälti kotoa tai korkeintaan puhelimitse, niin muissa pyritään erottautumaan palvelulla ja henkilökohtaisella kohtaamisella. Aika tietysti näyttää, että mikä näistä vaihtoehdoista on se toimivin, mutta jos jotain pitää veikata, niin IF:llä ei tule olemaan vielä vähään aikaan mitään hätää. Heillä kulupuoli on hyvin hallussa, mutta toki tuosta niiden viimeisten prosenttiyksiköiden viilaaminen on vaikeampaa ja oikeastaan mistä IF voi enää lisäkatetta saavuttaa on korvaussuhteeseen vaikuttamalla, mikä tarkoittaa entistä tarkempaa asiakasvalintaa ja mahdollisten riskien tunnistamista, sekä niiden hinnoittelemista.

Tässä oma lyhyt näkemys, että miten vakuutusyhtiöt Suomessa toisiinsa nähden asettuvat ja tässä loppuun vielä huomautus: Omistan IF:ä Sammon kautta, mutta henkilökohtaiset tai yrityksen vakuutukset eivät ole IF:n kautta vakuutettu. Linkit vakuutusyhtiöihin eivät sisällä taloudellisia intressejä, eikä Rahavaaka saa yhdeltäkään vakuutusyhtiöltä artikkelista rahallista tai siihen rinnastettavaa palkkiota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *