Suomalainen eläkepuhallus

Suomalainen eläkepuhallus

Alustus

Moni keski-ikäinen haaveilee siitä, että mitä kaikkea eläkkeellä sitten aikanaan tekisi, kunhan sinne ensiksi pääsisi.

Hyvin monella tilanne on kuitenkin se, että et voi juurikaan harrastaa, matkustaa, remontoida tai saati sairastaa kun olet eläkkeellä. Yksinkertaisesti siitä syystä, että maksettava eläke nykypäivänä ja tällä systeemillä myös tulevaisuudessa jää eläkejärjestelmän osalta pieneksi.

Mitä valitettavan moni ei edes ymmärrä, niin nykyisessä eläkejärjestelmässä palkansaaja tai yrittäjä ei säästä itselleen tulevaa eläkettä, vaan näillä maksuilla kustannetaan suurelta osin nykyisten eläkeläisten eläkkeet. Eläkemaksuista rahastoidaan pieni siivu tulevien eläkkeiden hyväksi, mutta tämä raha ei ole koskaan korvamerkattua maksajalleen.

Eläkeyhtiöt ja niiden tehtävä

Suomessa toimii tulevaisuudessa neljä työeläkeyhtiötä Ilmarinen, Varma, Elo ja Veritas (yhdistyy Pensions Alandian kanssa). Näiden lisäksi on vielä Kuntien eläkevakuuttaja KEVA ja maatalousyrittäjien MELA. Sekä on olemassa myös erilaisia eläkekassoja, joita on pidetty yllä yrityksen itsensä toimesta, mutta nämä taitavat olla tänä päivänä erittäin harvinaisia.

Eläkeyhtiöiden tehtävä yksinkertaisuudessaan on se, että heillä on oikeus kerätä eläkemaksuja työntekijöiltä, työnantajalta sekä yrittäjiltä. Kerätyt varat pyritään sijoittamaan pitkällä aikavälillä kannattavasti, jotta tuotoista voidaan maksaa aikanaan eläkkeen saajalle hänen ansaitsemansa eläke.

Eläkeyhtiöiden toiminta on hyvin pitkälti säädelty viranomaisten ja lain toimesta, että kuinka ja miten he voivat toimia markkinassa. Tämä sinänsä on ymmärrettävää, koska heidän tehtävänsä olisi valvoa eläkkeen saajien etua.

Eläkeyhtiöiden valvonnan suorittaa Finanssivalvonta

Eläkemaksut ja eläke

Eläkemaksu on palkansaajan osalta tällä hetkellä 6,35 % (17-52 vuotiaat), 7,85 % (53-62 vuotiaat) ja 6,35% (63-67 vuotiaat)

Työnantajan osuus on keskimäärin 17,75 %:a (lähde: Vero.fi )

Eläkettä näistä prosenteista kertyy 1,5 %:a työntekijälle, poikkeuksena 2017-2025 välisenä aikana olevat 53-62 vuotiaat henkilöt joiden kertymä on tuona aikana 1,7 %:a.

Pelkästään eläkkeen näkövinkkelistä asia menee näin:

Palkka 2000 €/kk
Eläkemaksut
Työntekijän osuus: 127 €/kk
Työnantajan osuus: 335 €/kk
Työntekijän eläkekertymä: 30€/kk

 

Eli tässä ylläolevassa taulukossa on otettu huomioon, miten eläke maksut koostuu ja miten kertymä kehittyy.

Eläkekertymä on laskennallista rahaa sinänsä, eli tätä rahaa ei ole missään korvamerkitty eläkkeensaajalle, vaan raha maksetaan sitten mahdollisesta rahastosta ja tulevien palkansaajien eläkemaksuista. Näissä ”tuotoille” pääsevät, ne henkilöt jotka elävät mahdollisimman pitkään eläkkeellä. Mikäli satut kuolemaan heti ensimmäisenä eläkepäivänäsi, niin tämä kertymä ei periydy vaan menee rahastoon muiden eläkkeen saajien hyödyksi.

Tässä yksinkertaistettu havainnointi ”tuotosta” yllä olevan esimerkin lukuja käyttäen.

Keskimääräinen vuosipalkka: 24000 €
Syntymäaika: 1988
Laskennallinen alin eläkeikä:67 v 4 kk
Työvuodet: 47 vuotta
Omat eläkemaksut: 71 628 €
Työnantajan maksut: 200 220 €
Eläkekertymä/kk: 1410 €

 

Jotta esimerkki henkilö saa ”omansa” takasin, niin hänen tulee olla eläkkeellä vähintään 51 kk, eli hän olisi tässä kohtaan 71 v 6 kuukautta. Tämän jälkeen hän alkaisi olla niin sanotusti saama puolella, mutta tämä ei sinänsä pidä paikkaansa, koska työnantaja on maksanut päälle 200 000 € työntekijästä ”varastoon” ja tämä kulu on varmasti palkkauksessa aikanaan otettu huomioon. ts. olisiko työntekijälle voitu maksaa parempaa palkkaa?

Mikäli esimerkkihenkilömme oli mies, niin hänen osaltaan kertoimet ovat ikäviä. Koska 1988 syntyneellä miehellä elinajanodote on 70,6 vuotta (lähde: findikaatori), eli laskennallisesti näyttää siltä, että eläkemaksuista menee hukkaan melkein 17 000 € (1410 x 12).

Naisilla tilanne on tämän osalta parempi, koska heillä elinajanodotus on 78,7 v, eli laskennallisesti he saisivat kertymää yli omien maksujen peräti 121 260 €.

Eli vanhan jopa valheellisen sanonnan mukaan naisen euro on 80 senttiä, mutta esimerkissä miehen eläke euro on sen 80 senttiä ja naisella se vastaavasti on 1,70 euroa.

Elinaikakerroin

Kuten tuossa yllä kerroin, niin meillä on jonkinlainen elinajanodote ja tämä odote kasvaa pikkuhiljaa. Alun perin eläkejärjestelmässä oli valuvika siten, että eläkemaksut ja kertymät eivät olleet juurikaan tasapainossa. Tätä ongelmaa korjailtiin siten, että eläkekertymä ei tullut viimeisiltä vuosilta tai niiden keskiarvosta, vaan koko työuralta ja lisäksi on luotu elinaikakerroin, mikä leikkaa tulevia eläkkeitä tai kannustaa tekemään pidempää töitä.

Eli tämä todellisuudessa heikentää ylläolevan laskutoimituksen tuloksia.

1988 syntyneelle henkilölle on ennustettu kertoimeksi 0,885.

Kun laskelmiin huomioidaan tämä arvioitu kerroin, niin tulokset ovat hieman erilaisia.

Eläke tippuisi 1248 euroon ja omilleen pääsy veisi tällöin melkein 5 vuotta. Kertoimen vaikutuksen voi siis vielä poistaa työskentelemällä pidempää, jotta eläkettä kertyy enemmän ja mahdollisesti aikaa olla eläkkeellä on sitten vähemmän.

Tulevaisuus

Paljon puhutaan siitä, että eläkkeet eivät tule riittämään, koska nyt kerättävät eläkemaksut eivät riitä kattamaan ulos maksettavia eläkkeitä. Tässä on pieni totuus sillä tavalla, että syntyvyys vähenee ja eläkeläisten määrä lisääntyy. Maksajien määrä tulevaisuudessa tulee vähentymään ja koska kukaan ei kerrytä toistaiseksi korvamerkittyä rahastoa, niin tulevaisuuden eläkkeet ovat tuota kautta vaarassa.

Eläkeyhtiöt eivät kuitenkaan pyöritä pelkästään sisään ja ulos tulevaa rahaa, vaan heillä on mittavia sijoituksia hallussaan. Vielä toistaiseksi meidän ei tulisi olla huolissaan eläkkeiden riittämättömyydestä, koska nämä varat kuitenkin kasvavat nettona koko ajan.

Esimerkiksi Ilmarisen sijoitusten arvo oli 2017 vuoden lopussa 39,3 miljardia euroa ja sijoitustoiminnalleen he ovat saaneet 20 vuoden aikana 4,3 %:n realituottoa per vuosi. Eläkeyhtiöt tavoittelevat 3 %:n reaalituottoa vuodessa. Vakuutusmaksuja Ilmarinen keräsi 4,3 miljardia euroa ja eläkemeno oli yhteensä 4,7 miljardia euroa.

Nopeasti kun katsoo, niin näyttää siltä, että Ilmarisen keräämät varat eivät kata menoja. Mutta tavoite tuotollakin (3%) Ilmarinen kasvattaa puskuria n. 780 000 000 eurolla ja jos Ilmarinen pystyisi pitämään 4,3 %:n tuottotahdin tulevaisuudessakin, niin potti kasvaa nettona 1,3 miljardia euroa.

Kolmen suurimman eläkelaitoksen yhteensä laskettu sijoitusvarallisuus olisi yli 100 miljardia euroa ja jos kaikkien osalta laskee kerätyt maksut ja maksetut eläkkeet pois, niin kokonaisvarallisuus tuolla tavoitetuotolla kasvaisi 2,5 miljardia euroa.

Kun otetaan huomioon, että tulevia eläkkeitä leikataan elinaikaleikkurilla ja eläkeikä nousee jatkuvasti, niin näyttäisi siltä, että eläkeyhtiöt kerryttävät puskuria ja vankistavat asemiaan taloudellisesti. Tästä silloin nousee toinen uhka, että rahalla aletaan ohjailemaan päättäjiä koska eläkeyhtiöillä on jo nyt erittäin suuri taloudellinen valta.

Yhteenveto

Eläkeyhtiöt ovat muodostumassa pyramidipeliksi, eli viimeiseksi mukaan tulleet (työntekijät ja yrittäjät) tulevat hyötymään vähiten ja varmaan lopulta jäävät vain maksajiksi. Selkeästi eläkejärjestelmän ylläpitäminen kuuluisi valtiolle ja tällöin eläkemaksut voitaisiin periä verotuksen osana. Valtio voi tätä varten perustaa oman yhtiönsä, joka hallinnoisi sijoituksia ja eläkkeitä. Mikäli tämä tehdään järkevästi, niin tulisi säästöjä mitkä koituvat nyt eläkeyhtiöiden liike ja henkilöstökuluista. Kolmen suurimman osalta nämä ovat jo yhteensä 0,5 miljardia euroa, eli tuolla säästölläkin jo maksettaisiin useamman henkilön eläkkeet.

Parhaimmillaan tämä voisi myös tarkoittaa suurta kilpailukykyloikkaa suomessa toimivien yritysten toimesta, kun henkilösivukuluista tippuisi iso siivu pois.

Tiivistetysti, niin eläkevarat eivät ole loppumassa ja vaikka toistaiseksi maksuja tulee vähemmän mitä eläkkeitä menee ulos, niin nettona sijoitusvarallisuus näissä yhtiöissä jatkaa paisumistaan mikä luo pohjaa sille, että tulevaisuudessakin eläkkeitä voidaan maksaa vaikka pienenä.

Onko sitten järkevä malli, että eläkkeellä olo aika ja käytettävä raha ei suurella osalla ihmisiä juurikaan riitä mihinkään.

Eläkeyhtiöiden tiedot on kerätty sivuilta ilmarinen.fi, varma.fi ja elo.fi

Taustojen tutkinnassa olen hyödyntänyt ETK.fi sivuilta löytyviä tietoja.

Ei välttämättä suurelta osin herätä keskustelua, mutta mitä mieltä sinä olet nykyisestä eläkejärjestelmästä ja kuinka tämä pitäisi hoitaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *