Osinkoverot on piensijoittajan kiusa 4.11.18

Osinkoverot on piensijoittajan kiusa 4.11.18

Osinkoverot on piensijoittajan kiusa ihan konkreettisesti, olen samasta aiheesta kirjoittanut pariinkin kertaan ja sivuttanut tätä muissa artikkeleissa. Se mikä ihmetyttää on siinä, että miksi suomessa ei nouse tapetille se tosiasia, että kaikessa reiluudesta ja oikeudenmukaisuudesta huolimatta täällä verotus menee miten sattuu.

Marraskuun alussa tuli jälleen ihmisten verotiedot kaikkien luettavaksi ja näissä iltapäivälehtien sivuilla kommenttiosioissa oli keskustelua, että pääomaveroja tulisi nostaa reilusti kun rikkaat maksaa niin vähän veroa!!

Se mikä näiltä kommentoijilta jää huomioimatta on se, että jos pääomaveroa nostettaisiin vaikka 60 %:iin, niin nämä super-rikkaat eivät käytännössä maksaisi silti yhtään sen enempää kuin nyt. Keskiluokka ja piensijoittajat johon itseni lisäksi lukeutuu 800 000 muuta piensijoittajaa, joutuisivat maksamaan todella paljon enemmän, eikä tällöin vaurastuminen näillä keinoilla olisi enää järkevää.

Case KONE

Olin tätä ajatusta päässäni pyöritellyt jonkin aikaa, että miten pystyisi jollain tapaa havainnoimaan sitä tosi asiaa, että osinkoverotus mekanismi on rikki ja epäoikeudenmukainen.

Lähin katsomaan tilannetta KONEen omistajaluettelon kautta ja sieltä listasin 50 suurimman omistajan joukoista sellaiset omistajat joiden nimi viittaa suoraan säätiöön, eläkeyhtiöön, rahastoon, vakuutusyhtiöön tai yli 10 % kokonaisomistukseen. Otin myös huomioon omistajat jotka ovat hallinnointirekisterin takaa, eli suurella todennäköisyydellä ulkomaalaisia omistajia.

Tämän porukan karkea yhteenlaskettu omistus on noin 70 %:a kaikista, tämä ryhmä siis sai keväällä n. 614 700 000 euroa osinkoina ja paljonko tästä maksettiin veroa? Kyllä kokonaiset 0 euroa, voidaan toki saivarrella, että maksoihan KONE suomeen tuloksestaan kuitenkin veroja eli silloin se on myös näiden omistajien kukkarosta. Tämä on totta, mutta katsotaan sitten se porukka vielä lävitse joilla on 30 %.a osakkeista.

Miten loput

Karkeasti loput 30 %.a KONEEN omistajista on yksityishenkilöitä tai sijoitusyhtiöitä tms. Näiden saamat osingot olivat 256 600 000 € ja tämä porukka maksoi 65 420 000 € veroina. Tämä on siis sen 25,5 %:a mikä piensijoittajan osingoista menee verottajalle. Heidänkin osingoista on yritysmaksanut jo yhteisöveroa tuloksestaan sen 20 %.a, eli veroprosentti on sitä kautta vieläkin hirveämpi.

Palataan takaisin siihen mitä kommenttiosioissa on kehotettu, että nostetaan pääomaveroa jotta saadaan rikkaat maksamaan myös enemmän veroja.

Tehdään kuvitteellinen nosto, että osinkoverotus nousee 40 %:iin, mikä ajaisi käytännössä piensijoittajat pois markkinoilta ja aiheuttaisi pörssiin tehottomuutta. Mutta silloin ensimmäisen porukan verot olisivat, edelleen 0 EUROA koska heidän ei tarvitse maksaa osingoistaan veroa!!!! ja tämä toinen porukka maksaisi 102 600 000 €.

Eli paljoko rikkaiden verotus kasvoi? Ei latin latia!!

Ratkaisu

Osinkoverot on piensijoittajan kiusa, mutta sen ei tietysti tarvitsisi olla niin. Koska jos tarkastellaan tuota 65 420 000 euroa, niin leikitään ajatuksella, että tuo on se summa mikä valtiolle tässä tapauksessa riittäisi. Tämä muuttaisi verotuksen reilummaksi kerta rysäyksellä, koska tuolloin osinkovero olisi 7,5 %.a.

Silloin KONEEN osalta mm. Antti Herlin saisi nykyisen n. 193 700 000 euron netto osinkojen sijaan vaivaiset 179 200 000 euron netto osingon. Tietysti tämä sataisi piensijoittajan laariin, koska heidän osinkoveronsa pienenisi 65,4 miljoonasta 19,3 miljoonaan euroon.

Laskenta ei ole täysin tarkka, enkä sitä sellaiseksi edes tarkoittanut. Kyse on lähinnä havainnollistaa sitä tosi asiaa, että osinkoverot on piensijoittajan kiusa, ei suursijoittajan.

Mikäli jos kaikilta perittäisiin automaattisesti esimerkiksi tuo 7,5 %:n osinkovero, niin valtio saisi osinkotuloista 712 500 000 € itselle. Käytetty taustana Salkunrakentaja.fi tietoa asiasta.

Kyseinen summa vastaisi 2017 valtion pääomatulojen osinkojen verotuloista yli 17 %.a. Tämä asettaisi samalle viivalle kaikki sijoittajat, millä heidän olisi pitänyt lähtökohtaisesti olla aina.

Yhteenveto

Aina kun tätä miettii, niin pistää enemmän ja enemmän vihaksi. Se että suursijoittaja tai piensijoittaja voisi saada etulyöntiasemaa sillä, että hän tekee paljon enemmän töitä kuin muut ja saa sitä kautta paremman tuoton sijoituksilleen ei ole ongelma. Mutta se, että jollekin porukalle annetaan yli 20 % -yksikön etu siinä, että he voivat sijoittaa tuottoa tuotolle kovemmalla vivulla kuin muut ei ole missään nimessä oikeudenmukaista.

Tässä on yksi syy miksi olen itsekin perustanut sijoitusyhtiön (Salkku B), koska nyt kun suomalaisesta yrityksestä maksetaan osinkoa, niin kulujen jälkeen sijoitusyhtiö maksaa vasta omasta tuloksestaan 20 %.a yhteisöveroa. Tietysti tämä vaatii hieman vaivaa ja aikaa, mutta uskon sen pitkässä juoksussa olevan itselleni verotehokkain ratkaisu.

Valtion ohjailu

Toisaalta onko tämä valtiovallan tehtävä ohjata ihmisiä tekemään omia ratkaisujaan siten, että verotuksellisesti kehitellään eri malleja ja tapoja? Toisaalta itse, en lähtenyt sijoitusyhtiötä tekemään pelkästään osinkojen tai sijoittamisen näkövinkkelistä vaan oli mukana toki ajatus, että voisiko yhtiötä käyttää jossain vaiheessa muuhunkin yritystoimintaan.

Palatakseen aiheeseen, niin omistamisesta ja kansankapitalismista tulisi oikeasti kansanlaji jos verosääntöjä ja varsinkin osinkoverotuksen osalta muutettaisiin reilummiksi. Koska kuka voi rehellisesti olla sitä mieltä, että se on oikein, että keskimääräinen piensijoittajan osinkotulo on alle 500 euroa vuodessa ja hän maksaa näistä 25,5 %.a. Antti Herlin taas saa melkein 200 miljoonaa, eikä maksa osinkoveroa yhtään?

Vaaleissa ja muissa tilanteissa väläytellään verottomia osinkoja tiettyyn rajaan asti tai osakesäästötilejä ja mikä surullisinta, niin kansa ja monet sijoitusmaailmaa tiukkaan seuraavat ammattilaiset ovat haltioissaan. Tämä on vähän sama juttu, kun keskiajalla Kuningas söi hyvin ja kansa näki nälkää. Kansa kun oli hieman hiiltymässä tilanteeseen, niin heille annettiin muutama leipä almuna, niin kaikki oli hyvin taas hetken.

Tässä on syy, miksi itse en fanita mitään perkeleen osakesäästötiliä tai verovapaita rajoja, koska ne eivät muuta perimmäistä ongelmaa mikä systeemissä on. Katsokaa ja lukekaa kun vaaleissa vasemmistoliitto ja demarit kyllä puhuvat reiluudesta ja oikeudenmukaisuudesta, mutta ei Li Anderssoninkaan suusta tule yhtään lausetta siihen suuntaan, että AMMATTIYHDISTYSTEN verovapaat osingot kuuluisi olla veron piirissä. Miksi? Koska ammattiyhdistykset ovat näiden puolueiden hallinnassa ja hyötyvät taloudellisesti todella paljon.

Helppo syyttää ja nostaa seipään kärkeen esimerkiksi Björn Wahlroos, mutta käsittääkseni hän ei kuitenkaan pyöritä osakkeitaan yhtiöiden kautta vaan maksaa osinkoveronsa niin kuin piensijoittaja. Kuten Nordnetin Rahapodissa oli jossain jaksossa, niin Nalle ansaitsisi Hakaniemeen oman patsaan. Aika monen koulutukseen, päivärahaa tai asumistukeen on Nalle omilla veroillaan osallistunut.

Mitä mieltä? Osinkoverot on piensijoittajan kiusa vai kiusaavatko ne tasapuolisesti kaikkia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *