Osinkovero kuuluu piensijoittajalle

Osinkovero kuuluu piensijoittajalle

Osinkovero kuuluu piensijoittajalle, näin tuntuu valtiovalta ajattelevan. Tästä yhdestä epäoikeudenmukaisuudesta olen jo aikaisemminkin keväällä kirjoittanut, mutta tämän päivän Arvopaperilehdessä oli asiasta jälleen hyvää nostoa.

Valtionvarainministeriön valmistelu sijoitustilien kanssa, ei tuonut helpotusta siihen, että yksityiset piensijoittajat joita on n. 800 000 kpl, saisivat osinkonsa verottomana kuten isommat sijoittajat.

Sijoitustilin tuleminen, ei itsessäänkään ole kirkossa kuulutettu, eikä ole tiedossa tuleeko sitä koskaan ja tuossa muodossa. Minun mielestä me ei tarvita lisää väliportaita vaan niiden poistoja, kun sijoittamisesta tehdään yksinkertaista, niin silloin saamme kansankapitalismia kasvatettua ja kansalaisista vauraampia.

Osinkovero on muutenkin epäreilu, koska yritys maksaa jo tuloksestaan verot ja piensijoittaja (omistaja) maksaa veroja toiseen kertaan. Nyt valmisteilla olevassa sijoitustilissä myynnit on tehty verottomaksi, mutta osingot kuuluisivat verotuksen piiriin niin kuin nytkin.

Mitä voisi muuttaa?

Muutos pitäisi olla sellainen, että verotus kohtelee kaikkia tasapuolisesti. Ei se voi olla oikein, että varallisuus ja omistustaso pörssiyhtiössä sanelisivat sen, että minkä mukaan veroja osingoista maksetaan? Omistamisessa pitäisi olla aina samat lähtökohdat, eli jos omistamisesta halutaan verottaa, niin tämä tehdään kaikille ja jos siitä ei haluta verottaa, niin sitä ei tehdä sitten keneltäkään.

Omista yli 10 %, ole rahasto, eläkeyhtiö tai säätiö, niin saat osingot verottamana tilillesi. Ala sijoittamaan omasta palkastasi, eli pistä sivuun rahaa siitä määrästä mistä olet jo kerran maksanut ennakonpidätyksen. Sitten kun yritys johon olet sijoittanut, tekee tulosta niin tämä maksaa siitä veroja 20 %:a ja siitä kun sinulle maksetaan osinkoa, niin sinä maksat siitä vielä 25,5 %:a!! Melko reilua?

Yhteenveto

Tällä hetkellä vallitsevan tilanteen näen epäoikeudenmukaisena, esimerkiksi jos saan palkkaa 3500 €/kuukaudessa. Tästä ansiovero on n. 21 %, eli verottaja vie tässä kohtaan minulta 735 € ja käteen jää 2765 €. Koska haluan itse huolehtia itsestäni ja varautua tulevaisuuteen, niin pistän tästä osakkeisiin 1000 € kuukaudessa, eli vuodessa 12 000 € ja saisin tälle tavoittelemani 4 % osinkotuoton, niin tämä tekisi vuositasolla 480 €. Koska verottaja haluaa tästäkin omansa (25,5 %), niin verokarhulle kuuluva siivu on täten 122 €. Huomioimatta, että yritys on tässä välissä maksanut jo kerran oman yhteisöveronsa.

Mikäli satun vielä myymään kaikki esim. 15 % voitolla, niin verottaja veisi tästä sen 30 % eli laskelmassa tämä tarkoittaisi 540 €:a ((12 000 *1,15)-12000)*0,3)

Vuoden tulot yhteensä: 44 280 € (42000 € (Palkat: 3500*12)+1800 € (osakkeiden myynti)+480 € (osingot))

Vuoden verot yhteensä: 9482 € (8 820 € (ennakonpidätys: 735*12)+540 € (osakkeiden myynti)+122 € (osingot))

Todellinen veroprosentti saadaan näin ollen riskiä ottamalla ja omatoimisella vaurastumalla nousemaan 21,4 %:iin.

Voisi ajatella, että eihän 0,4 % -yksikön kasvu ole mitään ja turha tuosta on itkeä. Tässä pitääkin ottaa huomioon se, että yksikön kasvu tulee siitä, että esimerkissä otetaan sijoittajan riski. Voidaan ajatella asia vaikka niin, että mitä jos myynti olisikin ollut tappiollinen ja siitä sijoitetusta pääomasta olisi saanut vain 6000 € takaisin?

Tilanne olisi silloin sellainen, että tulot olisivat tippuneet alle vuosipalkan summaan 36 480 € (42 k€-6000€+480 €). Verotuksen osalta huomioitaisiin ainoastaan ennakonpidätys 8820 €, koska luovutustappiot voi vähentää osinkotuloista. Näin ollen todellinen verotus olisi tässä tapauksessa jo 24,1 %.

Lyhykäisyydessään henkilö joka varautuisi ja ottaisi riskiä, maksaisi tappion edessä verottajalle yhtä paljon kuin henkilö joka tienaisi yli 10 000 € vuodessa enemmän.

Vertailuna Holding Manutas Oy sai Koneelta osinkoja 124,2 miljoonaa euroa vuonna 2016 ja maksoi näistä veroja NOLLA euroa!!!

Laskelma on tarkoituksella hyvin yksinkertaistettu ja pyrin täten havainnoimaan tätä isoa epäkohtaa.

Oma toivomus on, että nuo osaketili tms. viritykset unohdettaisiin kokonaan ja omistaminen tehtäisiin kaikille reiluksi sekä yksinkertaiseksi. En hae nolla verotusta osingoille tai pääomatuloille, mutta peräänkuuluttaisin samoja pelisääntöjä kaikille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *