Minkälainen vuodesta 2019 on tulossa?

Minkälainen vuodesta 2019 on tulossa?

 

Monessa päivälehdessä ja talouslehdessä on näin vuoden ensimmäisten päivien trendinä haastatella vähän jokaista siitä, että minkälainen vuodesta 2019 on tulossa?

Minkälainen vuodesta 2019 on tulossa? kysyn tätä nyt itseltäni.

Vuosi 2019 tulee oman ennusteeni mukaan jatkamaan viime syksynä alkanutta trendiä, eli näköpiirissä on se, että kurssit ovat kesällä alemmalla tasolla kuin ne ovat nyt. Ensimmäisten päivien osalta on usein trendinä, että kurssit hieman ottaisivat tuulta siipien alle mutta oman tulkintani mukaan tämä johtuu usein suurten sijoittajien tai rahastojen ostoista.

Koska kurssit ovat tulleet pitkin syksyä alas, joten mm. indeksirahastot ovat pakotettuja tekemään omia myyntejään vallitseviin kursseihin, mikä edes auttaa kurssilaskua.

Eli kysymykseen, että minkälainen vuodesta 2019 on tulossa, niin tähän vastaisin, että vähintäänkin yhtä vaikea kuin viime syksy. Kuukauden päästä saadaan tietoon, että miten yritysten vuoden viimeinen kvartaali oikein meni? Mikäli nämä eivät sisällä positiivisia uutisia, niin kurssit tulevat ottamaan osumaa. Mikäli tulokset menevät ihan ruutuun, niin pelkona on, että markkinat olivat oikeassa ja yritysten tuloskunto on hyytymässä, mikä edes auttaa taas kurssilaskun jatkumista.

Suurimmat syyt laskuun

Laskuun ei varmasti ole yhtä ainoaa syytä. Psykologisesti kun ajattelee tätä mallia, niin jenkkien pörssissä on noustu kymmenen vuotta ja Euroopassakin jo 7-8 vuotta. Koska suurin osa sijoittajista ”tietää”, että markkinaromahdus tulee näiden aikajanojen jälkeen, niin tämä ruokkii romahduksen syntymistä. Kuten suurissa nousuissa, niin tarpeeksi kun on sijoittajia uskomassa, että kurssit nousevat niin nämä tuppaavat silloin myös nousta. Sama ilmiö toimii myös toiseen suuntaan, mutta tällä kertaa meillä on indeksirahastoja varmaan enemmän kuin koskaan. Valitan, että kyse on mutu-tuntumasta eikä minulla ole tähän laittaa mitään faktaa pöytään.

Näkisin, että nämä indeksirahastot ovat osaltaan kiihdyttämässä tätä laskua koska joutuvat oman ohjeistustensa ja sääntöjen mukaan tekemään liikkeitään. Hyvä osoitus, että miten markkinat toimivat hyvinkin nopeasti. Koska kun kysytään mikä on arvokkain yritys? Moni vastaa tähän, että Apple on arvokkain. Tätä kirjoittaessa, niin esimerkiksi Microsoft on mennyt Applen ohitse markkina-arvolla laskettuna (MSFT 777 miljardia ja APPL 750 Miljardia lähde Yahoo Finance)

Hetki sitten Applen arvo oli 1000 miljardia, nyt 25 prosenttia alempi joten varmasti ovat indeksirahastot joutuneet sopeuttamaan omaa salkkuaan tähän? Eli jos indeksiä seuraavia rahastoja on tullut markkinoille enemmän kuin oli aiemmin, niin myös painotuksen muuttajia on enemmän kuin aiemmin.

Muut uhat

Kiinan ja Jenkkien nokittelu tuskin on ohitse ja tämä varmasti jatkuu myös vuonna 2019. Pohjoiskorea ei ole viime tietojen mukaan laittanut tikkua ristiin ydinaseriisunnan osalta, mikä sinänsä on yllätys (no ei oikeasti ole).

Kiina jo ilmoitti, että Taiwanin tulisi yhdistyä Mannerkiinan hallintaan, eikä Kiina aristele käyttää sotilaallista voimaa tässä. Venäjä on taas ilmoittanut valkovenäjälle, että voisivat yhdistää hallinnointiaan ja näin Putinista tulisi uusi ”Tsaari” joka hallitsee kumpaakin Venäjää. Ilmastonmuutos on kovaa valuuttaa kaikkien päättäjien huulilla, mikä luo paineita perinteisille toimialoille kun pelätään näiden kuolevan pystyyn. Tosin päättäjät eivät ole ihan yhtä mielisiä siitä, että kuinka tämä toteutetaan, koska Suomea lukuun ottamatta kukaan muu maa ei halua aloittaa omalta tontiltaan maapallonpelastamista.

Kotosuomessa meillä on vielä omat vaalimme, mitkä voivat vielä aiheuttaa markkinoille omia pelkojaan. Mikäli valtaan astuu vasemmistolainen siipi, niin tämä saattaa olla markkinoille myrkkyä, koska nämä ovat tyypillisesti olleet vahvasti ajamassa yksityisensektorin kiristämistä ja varallisuuden jakamista muille.

Minkälainen vuodesta 2019 on tulossa? Ennustettavuudeltaan vaikea, mutta katse tulisi pitääkin yritysten kyvyssä tehdä tulosta ja miten nämä voivat sopeuttaa omaa liiketoimintaansa muuttuviin olosuhteisiin.

Hyvää alkanutta vuotta 2019!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *