Lupausten pettäminen

Ei mikään ihme, että kun vaalit on pidetty, niin seuraavaksi odotetaan sitä, että milloin alkaa lupausten pettäminen. Tänään saimme lukea Rinteen hallituksen, ehkä odotetuimman lupauksen haihtumisen kuin pierun Saharaan.

Kyse on siis siitä, että Rinne lupasi reiluvuosi sitten omissa vappupuheissaan, että hän ja SDP korottaa eläkeläisten eläkkeitä, joiden kuukausieläke on alle 1400 euroa kuukaudessa summalla mikä vastaa nettona 100 euroa.

Rinne lupasi, että 100 eurolla tulee korotus pienimpiin eläkkeisiin kuukausitasolla, eli hän teki sen mitä Wahlroos muutama kuukausi sitten totesi, että poliitikot lahjovat kansaa, kansan omilla rahoilla. Todennäköisesti hallituksessa järki meni kuitenkin voittamaan, mutta lopputuloksena oli väkisin lupausten pettäminen.

Miksi kansa ostaa näitä lupauksia?

Varmaan yksinkertaisin ja toimivin ajatus on se, että me ollaan ostettavissa ja siten joskus jopa ideologisesti tyhmiä. Silloin kun kyse on rahasta, niin me ollaan erityisen tyhmiä. Ennen kuin joku heristää sormea yleistyksen puolesta, niin sanottakoon se, että viimeisimmän tutkimuksen mukaan, suomalaisista 8,1 prosentilla aikuisista on maksuhäiriömerkintä.

Suomalaisten suurin omaisuus, jos puhutaan varallisuudesta, on kiinni omassa asunnossa. Meidän säästämisasteemme oli 2018 -0,4 %.a, mikä tarkoittaa sitä, että me kulutamme enemmän kuin tienataan. Vertailuna se, että meidän kulutusmenot kasvoivat 3,2 prosentilla, on siis odotettavissa, että ensi vuonna meillä on vielä enemmän maksuhäiriömerkintäisiä henkilöitä kuin tänä vuonna.

Jos ajatellaan, että alle 1000 euron kuukausieläkeläisiä on 360 000 ja kokonaisuudessaan alle 1300 euron eläkkeen saajia on 609 000 eläkeläistä, niin kyllä näillä lupauksilla pääsee valtaan.

Mitä kansa sitten omassa hyvä uskoisuudessaan saa?

Hallitus oli päässyt sopuun ja korottaa 100 euron sijaan, eläkeläisten eläkkeitä keskimäärin 25 eurolla. Tämän luvun sain siitä, että tähän oli varattu korotukseen 183 miljoonaa ja jos tämän jakaa tuolla 609 000 eläkeläiselle joille korotus tulee, niin se tekee kuukaudessa tuon 25 euroa.

Toki myönnettäkön, että Rinteellä on vielä aikaa korottaa eläkeläisten eläkkeitä ennen kuin hallitus lopettaa työnsä. Vappupuheessa ei tainnut Rinne sanoa, että eläkkeitä nostetaan asteittain ja pitkän ajan kuluessa. Tästä lisäyksestä itse kuulin puheenjohtajatentissä keväällä, että Rinne oli lisännyt tähän lupaukseen ehdollisen elementin.

Sellainen seikka vielä, että jos eläke oli alle 1000 euroa kuukaudessa, tämä tekisi alle 12 000 euroa vuodessa, jolloin veroprosentti olisi 0. Nyt jos tulot olivat 11900, niin 25 euron korotuksella tulee vuodessa lisää eläkettä 300 euroa, mikä nostaa eläkkeen saajan ns. Nextille leville. Tämä tarkoittaisi sitä, että nettona itse asiassa saattaa käydä niin, että rahaa jää jopa vähemmän kouraan kun ennen korotusta.

Eikä pidä jättää huomioimatta sitä, että miten paljon tämä muuta korottaa samalla. Miten elintarvikkeet ym. tulevat maksamaan enemmän. Tämä aiheuttaa nopeasti sen, että lupausten pettäminen ei jäänyt tähän.

Yhteenveto

Tämä on jälleen merkki siitä, että tietää olevan oikealla polulla silloin kun omasta taloudellisesta tilanteesta ottaa vastuun. Nyt ne jotka ovat eläkkeellä, eivät omaan eläketilanteeseensa voi juurikaan tehdä mitään, mutta kaikki ne joilla on aikaa eläkkeelle jäämiseen vielä 10- 20 vuotta, niin heillä on ihan kaikki mahdollisuudet varmistaa se, että oma eläke ei jää vappusatasesta kiinni.

Itse suosittelen lämpimästi omaa vaurastumisen kultaista kaavaa, missä pakolliset menot saavat olla maksimissaan 60 % nettotuloista, vähintään 20 % tulee laittaa sijoituksiin ja maksimissaan 20 % saa tuhlata miten itse haluaa.

Kymmenessä vuodessa jossa nettotulot on 2000 euroa kuukaudessa, on saatu nollakorkotilille säästettyä yhteensä 48 000 euroa. Pelkästään tässä on Rinteen lupaama 100 euroa nettona kuukaudessa lupausta yhteensä 40 vuoden ajaksi. Eli nostamalla Rinteen lupaus 200 euroon, niin tarkoittaisi vähintään 20 vuoden eläkekorotusta. Eikä tarvitse pelätä milloin tulee lupausten pettäminen.

Toki potti tulee sijoittaa ja jos siihen saisi säästöaikana 5 % tuoton, niin varallisuus on 62 000 euroa kun jää eläkkeelle. Mikäli eläkeaikana tuotto on 4 % vuodessa, niin pelkästä tuosta saa itsellensä yli 200 euron lisäeläkkeen kuukaudessa. Tämä ei silloin edes syö pääomaa, vaan tuotto toimii ns. ikiliikkujana.

Mikäli mietit, että ”en pysty tuohon” tai ”en voi säästää 20 % nettotuloista”. Tee ensiksi vaikka niin, että listaa itsellesi kulut kuukaudessa ja katso mitkä ovat oikeasti PAKOLLISIA ja mitkä vain kivoja lisiä. Koska jos tilanteesi olisi se, että sinulla 10 euroa, niin käytätkö sen ruokaan vai Netflix tilaukseen. Vastaus on varmaan tässä kohtaan melko helppo?

Samalla tavalla pitää miettiä, että haluatko elää taloudellisesti epävarmaa vanhuutta vai haluatko itse ainakin yrittää sitä, että tilanteesi ei ole sama kuin suurella osalla?

On ihmisiä joilla on elämänsä aikana paikkoja tehdä ratkaisu, millä parantaa omaa elämänlaatuaan tulevaisuudessa. Suurin osa jättää ne käyttämättä, he luottavat siihen, että joku muu huolehtii. Itse olen päättänyt tehdä asian eteen jotain, oletko sinä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *