Lisää tuloja, mutta ei lisää töitä?
Lisää tuloja, mutta ei lisää töitä on yhtälö, mitä varmaan moni haluaa toteuttaa ja saavuttaa. Yhtälö tietysti tuntuu mahdottomalta, mutta onko se sitä oikeasti?
Miten saada lisää tuloja, mutta ei lisää töitä on mahdollista toteuttaa ja siinä täytyy muistaa kaksi asiaa:
- Se on helppoa!
- Siinä menee aikaa
Se että haluan saada 100 euroa lisää kuukaudessa, vaatii säästöön 30 000 euron summan. Tämän jälkeen voinkin ansaita nettona 100 euroa kuukaudessa tekemättä yhtään lisää töitä. Summa määräytyy mm. osinkotulojen kautta, mihin itse tätä vertaan.
Pohdit varmaan, että juu mistä saadaan 4 % osinkotuottoa vuodessa? Mitenkään tuota en voi luvata, mutta tuo ei prosenttina bruttona edes riitä. Mikäli halutaan 4 % nettona osinkotuottoa, niin osinkotuoton tulisi olla minimissään 4,7 prosenttia.
Kauppalehden listauksen mukaan 4,7 % osinkotuottoon tänä keväänä on päässyt seuraavat yritykset (lista 17.5.19)
Nordea 10,2 %
Lehto Group 9,1 %
Titanium 8,4 %
Evli Pankki 7,8 %
Aktia Pankki 7,2 %
Sampo 7,2 %
Marimekko 7,1 %
Keskisuomalainen 7 %
Tokmanni 6,7 %
Lassila & Tikanoja 6,6 %
Wulff Group 6,3 %
Nokian Renkaat 6,1 %
Alma Media 6 %
Fortum 5,7 %
Panostaja 5,7 %
Raisio 5,6 %
Tieto 5,6 %
UPM 5,5 %
Atria 5,4 %
Ilkka-yhtymä 5,4 %
Outokumpu 5,3 %
eQ 5,3 %
SSAB 5,3 %
DNA 5,2 %
Altia 5,2 %
YIT 5,2 %
Vincit 5,2 %
Orion 5,1 %
Ålandsbanken 5 %
Stora Enso 4,8 %
Cramo 4,8 %
Listalla taisi olla 31 yhtiötä, jotka maksavat yli 4,7 % osinkoa tänä vuonna, verrattuna tämän päivän kurssiin. Tuosta jos ajattelee, että 30 000 euroa tulisi olla pääoma millä tuon 100 euroa saisi kasaan, niin tämähän kannattaa jakaa 5-6 yritykseen jolloin saa hyvin hajautettua riskiä.
Tuolta listalta tulisi siis löytää ne 20 % yhtiöistä joiden uskoo maksavan yli 4,7 %.
Se vaikeampi osa
Lisää tuloja, mutta ei lisää töitä yhtälöstä, vaikein osa ei ollut tuo, että osaa löytää oikeat osakkeet. Hyvin alkuun pääsee sillä, että katsoo vaikka kauppalehdestä kyseisten yritysten osingon jakohistorian esim. Sammon tilanne näyttäisi tältä:
Kun katsoo taulukkoa, niin viimeisen kymmenen vuoden aikana Sampo on maksanut vähintään 4,7 % osinkotuoton kurssiinsa 8 kertaa ja alle sen 3 kertaa.
Sammon osalta voisi katsoa, että 27,2 % todennäköisyydellä osuu alisuorittajaan ja 72,7 % todennäköisyydellä tavoitteeseen. Tietysti tämä ei ole tae tulevasta, mutta jos jokaisen osakkeen osalta katsoo tilannetta noin, niin todella huonoa tuuria saa olla jo mukana, että kaikki epäonnistuisivat.
Sammon osalta kannattaa huomio siirtää myös kohtaan oikaisu euroina, missä näkee myös sen, että joka vuosi on euromääräinen osinko myös noussut, mikä tarkoittaa aikaisemmin ostetuille osakkeille huomattavasti kovemman osinkotuoton.
Mikä sitten on se vaikea osuus, että voidaan saada lisää tuloja, mutta ei lisää töitä? Se on tietenkin aika, mikä tämän hankkimiseen menee.
Miten saavutetaan haluttu potti?
Sijoittamalla näihin osinkokohteisiin kuukaudessa 200 euroa, niin saadaan vuodessa 2400 euroa säästöjä ja jos näille saadaan tuottoa arvon nousun ja osinkotuoton myötä yhteensä nettona (koska ei osakkeita myydä) n. 9 % tuottoa, niin tavoitteen saavuttamiseen menee 8-9 vuotta.
Mietit, että onpa pitkä aika, mutta paljonko maksat auton lyhennysmaksuja kuukaudessa ja montako vuotta? Toki jos ei ole autoa tai omistanut autoa, ei välttämättä osaa hahmottaa asiaa, mutta jokainen joka on, niin tietää, ettei alle 200 euron kuukausimaksuja juuri ole saatavilla.
Varmaan sellainen 400 euroa on tyypillinen osamaksun suuruus, mitä tänä päivänä auton osamaksut ovat ja tämän jos kanavoisikin tähän tarkoitukseen, niin aikaa kuuluukin alle 8 vuotta.
Tämän jälkeen voi nostaa osingot kulutukseen ja omaan käyttöön siten, että joka ikinen kuukausi saa nettona käyttöön 100 euroa lisää.
Mikäli olet matalapalkka alalla, niin tuo 100 euroa kuukaudessa on jo merkittävä lisäys omiin tuloihin. LähtiTapiola ryhmä oli omassa arjen katsauksessaan viime vuonna tutkinut, että kolmas osa tutkimukseen vastanneista oli sanonut, että kuukausitulot voisivat tippua n. 100 euroa tai vähemmän, ettei oma talous mene sekaisin.
Samaisen tutkimuksen uusi versio on, missä vanhemmat sanovat, että 100 euroa pitäisi riittää lasten harrastuksiin. Joten jos sinulla ei ole vielä lapsia mutta olet ajatellut niitä hankkia, niin tässäkin yksi syy siihen, että alkaisit säästämään.
Keskimääräiselle auton osamaksulla voit saavuttaa sellaisen turvaverkon 8 vuodessa, että et ole yksi näistä henkilöistä.
Säästösumma on mahdoton!
400 euroa pitäisi olla mahdollinen, jos hyödyntää vaurastumisen kultaista kaavaa, missä sijoittamiseen ja säästämiseen tulisi laittaa 20 % nettotuloista.
Mikäli tuo 400 euroa on 20 %, niin silloin tulisi nettotulot olla kuukautta kohden 2000 euroa. Siinä tapauksessa, että on mahdollista laittaa ainoastaan 200 euroa kuukaudessa, niin nettotulot kuukaudessa tulisi olla 1000 euroa.
Mitä pienemmät ovat nettotulot, niin sitä riskillisempi on tulevaisuuskin ja silloin tuo ylimääräinen 100 euroa kuukaudessa voi olla merkittävä tuki. Jos sattuu tuntumaan siltä, että ei pysty raapimaan tuota summaa kuukausittain kasaan, niin suosittelen käymään vaurastumisen kultaisen kaavan lävitse ja pohjaamaan sitä omaan taloudelliseen tilanteeseen.
Pelottavinta tuossa on se, että menot on tuloihin nähden jo mitoitettu ylitse tai tiukalla, silloin viimeistään tulisi olla huolissaan siitä, että mitä jos tilanne tulee eteen.