Korona ja tyhmyys

korona ja tyhmyys

Korona ja tyhmyys

 

Viime viikolla sitten tapahtui jotain sellaista mitä ei ole Suomen itsenäisyyden aikana ennen tapahtunut, eli kokonainen maakunta laitettiin karanteeniin. Mistä tämä johtuu, niin tähän on kaksi syytä, eli Korona ja tyhmyys.

Myönnän avoimesti, että olen itsekin pitänyt Koronaa lähinnä flunssana ja ylidramatisoituna tautina. Väitän, että sellaiseksi se olisi jäänytkin, että jos maailmalla tähän olisi oikeasti reagoiduttu sellaisella vakavuudelle miten Kiina tai Etelä-Korea asiaan suhtautui.

Korona ja tyhmyys ovat yhdistettynä todella vaarallinen yhdistelmä, koska vaikka olet kuinka lukenut, oppinut tai kirjaviisas ihminen, niin jos et noudata karanteenia niin olet yksinkertaisesti tyhmä. Lähtökohtana vaikka itse et tunne olevasi sairas, niin voit kantaa virusta ja siten levittää tätä ympäristöösi.

Vaikka et olisikaan sairas, niin tyhmyyden lisäksi olet myös itsekäs, koska yhteisessä taistelussa et halua olla viruksen taltuttajien puolella vaan itseasiassa viruksen puolella.

Pelkäänkö koronaa

Koronaa ei pidä pelätä, enkä itse tätä pelkää, mutta en myöskään lähde kyseistä virusta ehdoin tahdoin hankkimaankaan. Olen itse ollut käytännössä etätöissä kohta neljä viikkoa, mikä tarkoittaa siis sitä, että olen käytännössä suurimman osan ajastani viettänyt neljän seinän sisällä. Kaupassa on käyty kerran viikossa ja vain ihan pakollisesta syystä on käyty tekemässä täydennyksiä, joita ei ole tarvinnut onneksi tehdä kuin muutaman kerran.

En ole käynyt kuntosalilla, vaikka oma treenaaminen tapahtuu aikaisin aamulla jolloin paikalla ei ole paljoa muita treenaajia. Vaikka viruksen saaminen sieltä on riskinä todella pieni, mutta koska itselläni ei ole pakottavaa tarvetta mennä juuri tällä hetkellä sinne, niin miksi mennä vain koska minulla on oikeus?

Se että sinulla tai minulla on oikeus tehdä jotain, ei tarkoita sitä että pitää tehdä niin, koska silloinhan se on velvollisuus. Oikeus tehdä jotain tarkoittaa sitä, että voi olla myös tekemättä ja tässä tapauksessa kaikkien hyväksi olisi se, että mahdollisimman moni olisi tekemättä jotain sellaista mitä normaalisti tekisi.

Uudenmaan sulku

Maakunta suljettiin siis koronan ja tyhmyyden takia, tyhmyys tässä on siis sitä, että kun matkat ulkomaille oli peruttu niin mitä ihmiset keksivät? Lähdetään lappiin laskettelemaan ja vähän aikaa aikaisemmin on kerrottu, että kaikkea turhaa liikkumista tulisi välttää.

Mikäli ihmiset olisivat oikeasti ottaneet huomioon muutkin kuin omat tarpeet ja halut, niin maakunnanrajat olisivat auki, mutta koska ollaan tätä saatanan ämpärinjonotuskansaa, niin siihenkin tuli puuttua poikkeuslailla.

Todellisuudessa järkevässä yhteiskunnassa poikkeuslakiin ei pitäisi edes tarttua, koska järkevässä yhteiskunnassa otetaan kaikki huomioon, koska silloin edistää parhaiten myös omaa hyvinvointia pitkällä tähtäimellä. Mikäli ihmiset eivät osaa toimia oikeuksiensa kanssa kokonaisuus huomioon ottaen järkevästi, niin näitä oikeuksia tullaan rajoittamaan. Jokainen joka rakastaa omaa vapautta liikkua tajuaa pysyä kotona, ne jotka haluaa elämään sääntelyä ja rajoitusta ei tätä ymmärrä.

Ravintola-ala

Kun on kerrottu, että ei saisi kokoontua ja turhia ihmiskontakteja tulisi välttää, niin mitä tekee suomalainen? Sen pitää tietysti päästä baariin ja räkimään siihen samaan karaoke kapulaan mihin on räkinyt muutkin. Ravintolat ovat kertoneet, että heillä on ohjeistukset asiakkailleen, että miten tulisi toimia ja tarjoavat heille käsidesiä. Tämä on hieman vastuunpakoilua ravintolayrittäjän puolelta, koska aika hyvin on tiedossa muun muassa se tosi seikka, että iso osa ihmisistä ei edes pese saatana käsiään kun lähtevät vessasta, kuinka suurella todennäköisyydellä samat henkilöt käyttävät käsidesiä sisään tultaessa tai aivastuksen jälkeen pesisi käsiään?

Saati ainakaan muutaman kaljan jälkeen ja jos ette usko, niin voitte tehdä tämän rauhoituttua oman tutkimuksen ja tarkkailkaa vessassa hetken aikaa, kuinka moni vessakäynnin jälkeen oikeasti pesee kätensä. Saatatte yllättyä, eikä tarvitse olla ns. räkälä missä tämä tapahtuu, vaan ihan ”fine dining” ravintola käy hyvin tätä testiä varten.

Samat henkilöt jotka näihin tilanteisiin itse itsensä laittavat kehotuksista huolimatta ovat jo lähtökohtaisesti oman ajatusmaailman näyttäneet. Ravintolat eivät voi mennä tyhmien asiakkaidensa taakse, vaan heidän olisi pitänyt aikapäiviä sitten laittaa ovet kiinni ja tehdä oma osuutensa.

Ymmärrän, että ravintoloitsijoilla on ollut ajatuksena, että jos he itse sulkevat ovet, niin tästä ei ole saatavilla mitään korvauksia. Totuus on, että korvauksia mitä ravintoloitsijat hakevat on eri keskeytyskorvauksiin liittyviä. Sen mitä olen itse nopeasti näitä katsonut lävitse, niin taitaa olla niin, että vaikka hallitus sulkisi tilan, niin vakuutusyhtiöstä ei korvauksia vielä tämän perusteella tule.

Ellei leviävää virusta löydy itse ravintolan tiloista ja näin ollen aiheuta ravintolan sulkeutumista, niin keskeytyskorvausta ei heru. Toki vakuutusyhtiöt voivat tehdä poikkeuspäätöksen, mutta riskiä kun ovat laskeneet, niin tämä voi aiheuttaa vakuutusyhtiöille pahimmillaan jopa miljardiluokan vahingon ja tätä ei ole laskutettu asiakkailta. Vakuutuksen ideaa mukaillen, niin lasku ei jää vakuutusyhtiön maksettavaksi vaan sen tulevat maksamaan asiakkaat muodossa tai toisessa.

Yhteenveto

Tässä muutamia havaintoja mitkä korona ja tyhmyys on itselleni tullut näkyviin. Tässä välinpitämättömyydessä on todennäköisesti takana se, että koronaa ei voi nähdä koska virus itsessään on niin pieni. Vastaavasti jos ajatellaan, että olet lomalla Rio de Janeirossa niin kuinka moni lähtee ehdoin tahdoin kiertelemään Favela alueille? Eli näillä slummi alueille joissa vähävaraiset asuvat ja jotka ovat rikollisjengien hallinnassa suurimmaksi osaksi. Todennäköisesti ei kovin moni, miksi vaikka näille alueille todennäköisesti on suositus olla menemättä vrt. suomessa oleva karanteeni jolloin on kuitenkin pakko päästä mm. baariin. Suositukset ovat sitä varten, että niillä pyritään suojelemaan ja jos homma ei muuten mene jakeluun, niin suositukset muuttuvat rajoituksiksi ja lopulta tekee elämisestä entistä kurjempaa.

Toisaalta on totuttu helppoon elämään ja siihen, että kaikki saadaan mitä oikeastaan halutaan ja nyt kun tätä ”oikeutta” rajoitetaan, niin tämän ei haluta koskevan itseään.

Nämä ovat vähän samanlaisia tilanteita mihin keittiötöissä vuosittain törmäsin, eli henkilöt jotka puhuivat kasvisruokailun ja vegaanisen elämän lukuun ottivat jouluisin kinkkua. Ei tietysti kaikki, mutta jos oli ilmoitus, että ainakin 20 henkilöä on sellaista, että haluavat kasvisvaihtoehdon, niin useampi näistä lappasi myös kinkkua lautaselle.

Mikäli jokainen voisi sitoutua karanteeniin ja välttäisi aidosti niitä tilanteita mitkä eivät ole ehdottoman pakollisia, niin tästä koronasta ja tyhmyydestä selvittäisiin todennäköisesti pienemmillä vahingoilla taloudellisesti.

Kyllä, eli olen huolissaan taloudellisesta näkövinkkelistä, tähän syy on siinä että jos tämä pitkittyy, tulokset heikkenevät ja työttömyys silloin kasvaa, niin suomalaiset kantavat tästä tavalla tai toisella suurimman taakan. Pitkittyneestä prosessissa saattaa käydä niin, että ensiksi aloitetaan lomautuksilla ja vaikka tilanne paranee, niin yritys joutuu silti turvautumaan irtisanomisiin.

Tällä väkisin baariin asenteella saattaa olla se seuraus, että ensiksi olet lomautettuna ja säästöjä on nakerrettu. Tämän jälkeen saat vielä kenkää ja joudut työttömäksi, jolloin säästöt jatkaa hupenemista jos näitä on enää jäljellä. Tämä voi aiheuttaa raha vaikeuksia ja kiinteän omaisuuden realisointia ehkä jopa asunnosta luopumista.

Ihmiset lajina ei tähän koronaan kaadu, mutta Suomessakin moni yksilö joutuu tahtomattaan tämän uhriksi ja ainakin osa pelkästään sen takia, että kaikkia eivät kehotukset tunnu koskevan.

Hallitus on luvannut isoja tukia yrityksille tästä selviämiseen, mutta mikään elvytys ei varmasti riitä siihen, että jos tämä jatkuu paljon yli 3 kuukauden. Mikäli säännöt ei koska kaikkia ja tietty ryhmä jatkaa sikailuaan ja ei toteuta tätä, niin riskinä on, että tilanteen normalisoituminen tapahtuu vasta kuukausien päästä ja silloin meillä on lama ongelmana, mutta ei oikeastaan paukkuja siitä selviytymiseen.

Koronaa ei siis pidä pelätä, mutta sen leviämistä voidaan omilla toimilla hillitä ja lopulta nujertaa, kun ei ole mihin levitä. Parempi asiaa on lähestyä niin, että otetaan asiassa oma valintainen ratkaisu ja kärvistellään kotona, jos siihen niin halutaan suhtautua ja saadaan ongelma näin pois.

Toinen vaihtoehto on se, että tehdään kuten Ruotsi ja annetaan selkeästi viruksen levitä kansan keskuudessa. Tästä on hyvä simulaatio jo nähtävillä, että miten homma hoitui samalla tavalla hieman vahingossa Italiassa. Silloin reiluinta olisi ilmoittaa kansalle, että näin tullaan tekemään ja se tarkoittaa silloin sitä, että väistämättä kuolleita tulee ja toki niitä tulee väistämättä karanteeninkin myötä. Määrät on vain ihan eri luokkaa ja aiheuttaa ongelmia myös muiden sairaalahoitoa vaativien asioiden hoitamiseen.

Tässä välilliset vahingot siis kumuloituvat, kun leikkaava lääkäri saattaa olla sairaana ja leikkauksen viivästyksen takia joku voi kuolla.

Lähestymisessä lyö kättä kaksi eri toimintamallia. Joko hidastetaan ja tukahdutetaan virus karanteeneilla tai annetaan tarttua mahdollisimman moneen nopeasti ja pyritään saavuttaman kollektiivinen vastustuskyky. Kuten sanoin, niin jälkimmäisestä voidaan esimerkkiä löytää Italiasta ja nyt myös Espanjasta. Ensimmäisestä esimerkki on Etelä-Koreasta tai Kiinasta, jossa leviäminen ja toimet olivat karanteeni lisäksi, myös voimakas testaaminen.

29.3.20 tuloksilla, niin Italiassa tilastot on 92 500 tartunnan saanutta ja kuolleita 10 000. Espanjassa on vastaavasti 73 300 tartunnan saanutta ja kuolleita tähän mennessä 6000. Ruotsi jossa teot ovat vielä vähäisiä, niin tartunnan saaneita on 3500 ja vahvistettuja kuolemia 100.

Vastaavasti Etelä-Koreassa tartunnan saaneita 9600 henkilöä, mutta vain 150 kuollutta, eli jos Ruotsia käytetään verrokkina, niin naapurimaassa kuolleisuus tulee olemaan 300 luokkaa, kun todennettuja tartuntoja on Etelä-Korean verran.

Suomessa on tällä hetkellä 1200 tartunnan saanutta, mutta onneksi vasta 9 kuollutta. Ongelma tässä on se, että aluksi varsinkin Aasiassa testejä tehtiin paljon ja Etelä-Koreassa erittäin paljon, kun Euroopassa testejä tehdään vain erittäin vahvojen oireiden osalta.

Koronan lähtömaassa Kiinassa tartuntoja 82 000 ja kuolleita 3300, toki Kiinan lukemia on epäilty ja todennäköisesti eivät pidä paikkaansa, mutta ei nämä muidenkaan maiden lukemat ole todennäköisesti lähelläkään oikeita ja itse olen ilman mitään tutkimustakin sitä mieltä, että lukemat tartunnan saaneiden osalta on helposti kerrottavissa kahdella.

Loppusanat

Koska yhteenvedosta tuli näin pitkä, niin on pakko laittaa vielä erikseen loppusanat. Korona ja tyhmyys, kuten todettua on todella vaarallinen yhdistelmä. Ihmisten olisi hyvä muistaa, että silloin kuin sinulla on oikeus tehdä jotain, niin sinulla on myös velvollisuus. Itse kuulin aika hyvän perustelun olla liikkumatta mihinkään ainakaan turhaan omalta kaveriltani ja se meni jokseenkin näin.

”Olisitko valmis vetämään jonkun selän takana aseen liipaisimesta? Todennäköisesti et tai ainakin toivon mukaan et, miksi olet valmis esimerkiksi menemään turhiin kokoontumisiin ja hankkimaan ehdoin tahdoin viruksen itsellesi? Koska oireet voivat olla myös vähäisiä, niin olet valmis levittämään virusta ympäristöösi ja pahimmassa tapauksessa joku riskiryhmään kuuluva asioi ja koskee samoihin kohteisiin kuin sinä ja saa tartunnan, mikä on hänelle kohtalokas.”

Kaverikin toki ymmärsi, että esimerkki oli kärjistetty, mutta periaate on ymmärrettävä koska normaali terve ihminen ei ammu ketään ventovierasta selän takaa tai kasvotusten. Samat henkilöt voivat kuitenkin ampua virusluoteja ympäristöön sylkemällä, koskemalla, yskimällä ja niistämällä, sitten omalla tottelemattomuudellaan ja ”oikeuksiensa” puolustamisella pahimmillaan osallistua jonkun viattoman kuolemaan.

Tästä ei tule tunnontuskia mitä suorasta tapahtumasta tulee, mutta lopputulos on kummassakin sama ja uhrin osalta tässä ei ole väliä siitä, että oliko se tahallaan tai tahattomasti aiheutettu. Omaiset joita suurella osalla kuolleita on, voivat kyllä kysyä, että miksi? ja oliko niin vaikeaa olla kotona muutama viikko?

Tee valinta ja vältä korona liipaisemisesta vetämistä niin paljon kuin omalta osaltasi kykenet, mikäli olet palveluala yrittäjä, niin pistä putiikki kiinni. Ymmärrän, että taloudellista vahinkoa tulee, mutta sitä tulee paljon enemmän jos tämä pitkittyy. Kiinassa tilanne lähti normalisoitumaan kolmen kuukauden jälkeen, joten mieti paljonko kiinteät kulut ovat kolme kuukautta ja mikä vaikutus tällä on liiketoimintaan, mutta mikä vaikutus sillä on jos kesto on kuusi kuukautta?

Pysy kotona, vältä turhia ihmiskontakteja, käy vain välttämättömissä asioilla (ruokakaupassa, apteekissa tai lääkärissä). Hyödynnä digitaalisia palveluita, mitä esimerkiksi vakuutusyhtiöillä on käytettävissä terveysasiointeihin tai kotiinkuljetuksia ostoksissa jos alueellasi on näitä käytettävissä.

Kerrankin jokainen voi vaikuttaa omalla tekemisellään tai tekemättömyydellään asiaan, älä ole siis korona ja tyhmä vaan vastuullinen. On naurettavaa, että ihmisiä pitää muistuttaa käsien pesusta aivastuksen, niistämisen, naaman/korvan/nenän koskemisen jälkeen, mutta tehkää näin ennemmin liian usein kuin liian harvoin.

Olkaa vastuullisia ja järkeviä, pysykää kotona ja välttäkää turhaa liikkumista vain oikeuksien tähden.

Valinta on meidän ihan jokaisen, joten käytetään sitä viisaasti ja jos ei muuten asian vakavuutta usko, niin katsokaa miten kansanedustajat ovat asiaan suhtautuneet. Todennäköisesti ei ole koskaan ollut tilannetta, että kaikki puolueet ovat yhtä mieltä siitä, että miten tämä asia tulisi hoitaa ja sen pitäisi olla melko merkittävä näyttö asian vakavuudesta.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *