Kauppasota uhka vai mahdollisuus?

Kauppasota uhka vai mahdollisuus?

 

Sijoittajat ympärimaailman pohtivat, että onko Jenkkien ja Kiinan välinen kauppasota uhka vai mahdollisuus?

Olen kurssilaskua pohtinut aiemmin artikkelissa:

Kurssit näyttävät sulavan, mutta sulavatko hermot?

Mukava lokakuu

Minkälainen vuodesta 2019 on tulossa

Helsingin pörssi joka ei ole mitenkään irrallinen muun maailman menoista vaan ennemmin kärsii ylilyönneistä suuntaan ja toiseen voimakkaammin kuin suuremmat pörssit maailmalla.

Helsingin pörssiä on pidetty eräänlaisena reunapörssinä, missä ulkomaalainen raha pakenee nopeasti ja tulee markkinoille aggressiivisesti. Aggressiivisuudesta on varmaan viimeaikaisimmat uutiset Kotipizzan ja DNA:n myyminen.

Mistä on lähdetty

Onko kauppasota uhka vai mahdollisuus, niin katsotaan asiaa vuoden takaisista tilanteista.

Viime vuonna kesäkuukaudet menivät keskimäärin 10 120 pisteen luvuissa ja härkämarkkinoiden nousuhuippu saavutettiin 28.8.18 jolloin pörssi sulkeutui lukemaan 10 388. Tästä alkoikin rajuin lasku pitkään aikaan ja vuoden lopussa kurssi oli tippunut 8700 pisteeseen 28.12.18.

Vuoden alussa nähtiin pörssissä voimakas ralli ylöspäin, mikä sai monet sijoittajat miettimään, että onko kaikki uhat ollut liioiteltuja?

Itse pohdin omassa artikkelissa mm. asioita, että Kiinan ja USA:n kauppasota ei tule jäämään tähän, mutta vuoden alku antoi tähän sellaisia signaaleja, että kiistakumppanit olisivat päässeet sopuun. Kevättä kohden kurssit lähtivät siis nousuun ja härkä se jaksoi puskea kurssia ylös aina 19.3. asti jolloin pörssi sulkeutui 10058 pisteeseen.

Tämän jälkeen alkoi karhu taputtamaan pörssiä alaspäin ja samalla kauppasotakin alkoi saamaan uutta virtaa. USA oli luvannut nostaa Kiinan tuontitulleja ja nämä lopulta tulivatkin voimaan 10.5. johon Kiina vastasi muutamaa päivää myöhemmin ja kertoi nostavansa USA:n tuonnin tullit 1.6.19 alkaen.

Tässä ollaan nyt, eli tämän viikon tiistaina (21.5.19) kurssit päättyivät 9359 pisteeseen. Ollaan siis vielä reilu 7 % korkeammalla kuin vuoden alussa.

Kauppasota uhka vai mahdollisuus, kannattaako nyt aloittaa sijoittaminen?

Mikäli et ole koskaan vielä sijoittanut, niin aloittaminen on paras ratkaisu minkä voit tehdä ja varsinkin jos sijoitushorisonttisi on pitkällä. Tulevatko sijoituksesi arvot tipahtamaan, niin lyhyellä aikavälillä näin todennäköisesti käy. Pitkällä aikavälillä oli ajankohta mikä tahansa, niin tulet suurella todennäköisyydellä olemaan voiton puolella, jos säästäminen on jatkuvaa ja systemaattista.

Liukuvien keskiarvojen mukaan, niin 200, 150, 100, 50 ja 25 päivän liukuvat ovat korkeammalla kuin pörssin päätöskurssin ja tämä tarkoittaa sitä, että pörssi olisi näiden lukujen perusteella vahvassa laskumarkkinassa.

En pitäisi mitenkään mahdottomana, että kesän aikana vielä puhkottaisiin 9000 pisteen raja ja lasku jatkuisi myös alle tuon pitkälti.

Siinä vaiheessa kun Kiinan tullit tulevat voimaan, niin tämä tulee vaikuttamaan jälleen kerran markkinaan. Selkeästi USA ei jäänyt odottamaan Kiinan tullin korotusta, koska yllättäen Huawein suurimmat yhteistyökumppanit aina käyttöjärjestelmästä siruvalmistajaan asti on irtautumassa yhteistyöstä.

Tämä liike on tullut täysin USA:n hallinnolta ja nyt katsotaan, että kenen kantti kestää kauppasodassa. Sijoittajan kannalta, niin onko kauppasota uhka vai mahdollisuus, niin kääntyisin kuitenkin mahdollisuuden puoleen.

Miksi kauppasota on mahdollisuus

Tämä voi muuttua tai tulee todennäköisesti eskaloitumaan taantumaksi. Silloin kun markkinoilla vallitsee epätoivo ja usko huomiseen, on mennyt. Nämä ne ovat ainakin piensijoittajille ne parhaat iskun paikat ostaa hyviä ja kannattavia yrityksiä.

Itse tein aikoinaan paluun osakemarkkinoille 2007- 2008 jolloin edellinen oikea kunnollinen taantuma iski markkinoille. Silloin tuli tehtyä omat parhaat ostokset, mitä on oikeastaan koskaan pystynyt pörssistä tekemään.

Esimerkiksi ensimmäiset osakeostot tein Neste Oilista ja näissä useamman kerran pääsin ostamaan osaketta kurssiin mikä oli alle 10 €, tänä päivänä splitti korjattu kurssi olisi n. 96 € osakkeelta.

Tänä päivänä Helsingin pörssin yrityksistä huomattavan moni on taloudellisesti paremmassa kunnossa kuin kymmenen vuotta sitten. Mikäli kurssit näissä hyvissä voittoa ja osinkoa jakavissa yrityksistä vielä roimasti laskee, niin silloin niihin kannattaa tarttua ja hajautuksen myötä luottaa siihen, että kurssi vielä oikenee.

Kauppasota uhka vai mahdollisuus on enemmän mahdollisuus, mutta mikäli olet tilanteessa että pitäisi nostaa varoja kohta käyttöön, niin silloin uhan mahdollisuus kannattaa ottaa tosissaan eikä välttämättä olisi huonovaihtoehto pyrkiä suojaamaan varojaan kurssilaskun varalta.

Mitä mieltä sinä olet, onko kauppasota uhka vai mahdollisuus. Miten olet ajatellut toimia? oletko markkinoilla vai vetäydytkö tarkkailemaan tilannetta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *