Kauppalehdessä oli perjantaina kolumni siitä, että hiljeneekö firettäminen vai loppuuko aate kokonaan mahdollisen taantuman aikana.
Keväällä ja kesän korvilla alkoi tänä vuonna suomessakin nostaa päätään trendi liikehdintä, eli firettäminen. Tämä lyhyesti tarkoittaa sitä, että nuori henkilö tavoittelee aikaisempaa eläkkeelle jäämistä. Itse en pidä itseäni firettäjänä, enkä todennäköisesti enää ikäni puolesta (melkein 40) sitä varmaan enää voisi edes olla. Toki säästämisen ja sijoittamisen olen aloittanut 15 vuotta sitten, joten aloittamisen aikoihin olen ollut ainakin lähellä firettäjien ikää.
Hiljeneekö firettäminen vai ei?
Itse uskon siihen, että pelkästään firettäminen ei tule hiljentymään vaan tämä tulee koskemaan oikeastaan kaikkia nousukauden aikana nousseita trendiliikkeitä. Oman blogin kaltaisten sivujen ja medioiden määrä tulee tippumaan ja sitä kautta hiljentymään siinä vaiheessa, kun markkinat alkavat näyttämään punaisemmilta kuin vanha Neuvostoliiton lippu.
Sijoittamisesta ja säästämisestä on toki hankala puhua silloin, kun kurssit laskevat, eikä onnistuneista voitollisista myynneistä voida kertoa samaan tapaan kuin aiemmin. Mielenkiintoista on myös nähdä, että miten toinen trendiliike eli asuntosijoittaminen tulee muuttumaan tulevan taantuman myötä.
Suomalaisten velkaantumisastehan taitaa olla tänä päivänä korkeimmillaan kuin koskaan. Usealla on asuntosijoittamisen myötä suoraa ja välillistä velkaa taloyhtiön kautta. Mitä sitten kun tilanne muuttuu ikuisesta kasvusta edes nollakasvun ajaksi tai jopa laskuksi?
Taantuma ja mahdollisuudet
Taantumahan on sijoittamisen yksi parhaista ajankohdista, toki se ei tunnu kivalta siinä vaiheessa kun omaisuus näyttää hupenevan arvo-osuustileillä, mutta itse mieluisesti ostan Helsingin pörssistä osakkeita -30 prosentin alennuksella kuin nykyhinnoilla.
Osa meidän osakkeista jo hinnoitellaan taantuman hinnoilla, näistä minusta yksi on Nordea jonka hinta on laskenut todella paljon.
Omista onnistumista muun muassa Neste on yksi, tätä tuli edellisen kunnon ryminän aikoihin josta on siis se kymmenenvuotta aikaa. Silloin Nestettä sai ”kohtuulliseen hintaan” n. kympillä, tätä tuli lisäiltyä ajansaatossa ja keskihinta taisi olla jossain vaiheessa n. 15 euron pintaa.
Koko nousujakson tämä oli mukana ja ennen jakautumista hinta kävi lähellä 100 euroa, eli ilman taantumaa en olisi koskaan päässyt tähän nousujunaan mukaan. Nykyään olen käytännössä jo luopunut koko Neste omistuksesta ja tätä kirjoittaessa olen siinä kiinni lähinnä swing treidaus testauksen myötä.
Yhteenveto
Hiljeneekö firettäminen ei ole siis pelkästään firettäjien vaan monen vaihtoehtoisen median osalta todellisuutta taantuman tullessa. Toki tiedostan itse edustavani vaihtoehtoista, mutta olen varautunut pitämään tätä myös taantuman aikaan. Toki silloin on vaikeaa kirjoittaa hienoista onnistumisista, mutta olen nyt jo kertonut huonosti menneistä kokeiluista mistä esimerkiksi kesän treidaus kokeilu on esimerkki.
Tärkeintä itselleni on se, että osingot ja osingon maksukyky yrityksillä pysyy mahdollisimman stabiilina, oikeastaan muuten ei ole merkitystä sille, että mikä on osakkeen yksikköhinta missäkin kohtaan. Ostettaessa niitä vain saa enemmän silloin kun kurssit ovat alhana.
Firettäjille ja muillekin hyvänä muistisääntönä toimii se, että silloin kuin markkinoilla ahneus on valloillaan, niin pitää olla itse peloissaan, silloin kun kaduilla virtaa veri, niin pitää olla itse valppaana ostamaan.