Black Friday takana ja mitä jäi käteen

Black Friday takana ja mitä jäi käteen

 

Nyt on Black Friday jälleen takanapäin ja omalta osaltani tämä sujui pitkälti kuin muutkin päivät eli ei tullut sen suuremmin ostettua mitään. Muutamaa asiaa kyllä metsästin, mutta niissä ei joko ollut tarjouksia tai sitten hintoja oli nostettu sekä vertailtu OVH-hintaan. Vielä on Cyber Monday tulossa ja jos silloin sitten löytyisi vielä viimeiset tarjoukset näistä, ennen kuin joulumyynti lähtee todenteolla vauhtiin.

Yleinen fiilis

Ainakin itselleni tästä huumasta jäi pettynyt fiilis ja melko monella tapaa. Ensinnäkin alennukset mitä oli tarjolla nopealla silmäyksellä, eivät juurikaan olleet alennuksia. Alennukset olivat lähinnä 20- 30 %.n aleja, mitä kaupoissa on normaalistikin tarjolla muutaman kuukauden välein. Todennäköisesti joulun jälkeen tarjoukset ovat jopa suurempia, kuin tämän Black Friday.n aikana olleet tarjoukset. Varmaan joku löysi itsellensä hyviä löytöjä, mutta itselleni nämä eivät olleet tarjouksia.

Toinen asia mikä osui silmään, oli suomalaisten ämpärikulttuurin vahvistuminen. Tarjoukset oli melko hyvin tiedoissa torstaina mitä perjantaina kannattaa hakea jos tarvitsee. Osa kuitenkin oli katsonut parhaaksi, että kannattaa lähteä jonottamaan jopa aamu neljältä kaupan ovelle. Iltapäivälehden artikkelissa oli haastateltu kahta kundia jotka ajoivat kuulokkeiden takia Mikkelistä Helsingin Verkkokauppaan ja ostivat yhden kappaleen. Haastattelussa kertoivat, että heillä ei ollut Helsingin päähän muuta asiaa kuin kuulokkeet, mutta jos näin tosiaan oli niin kuulokkeille tuli kyllä tässä tapauksessa melko kova hinta.

Lasketaanpa

Se kuka mitenkin oman ajan käyttää ja sen hinnoittelee, on jokaisen oma asia ja ehkä jätkät saivat automatkalla parannettua maailmaa edes henkisesti. Ei tullut selväksi, että mitkä kuulokkeet matkaan taittui, mutta oletetaan niiden normaalihintojen olevan 300 euroa. Nyt kundit saivat ne puoleen hintaan eli 150 euroon, eli säästöä tuli 150 euroa. Mikkelistä Helsinkiin on matkaa 240 km ja yhteen suuntaan polttoainetta menee 5-7 litraa/100km eli yhteensä 12-17 litraa kun pyöristetään lukemia.

Nyt kun tätä kirjoittaessa Diesel maksaa saman kuin Bensa, niin Mikkelissä keskimääräinen litrahinta polttoaineelle oli 1,52 € (www.polttoaine.net ja 23.11.18). Matka Helsinkiin maksoi siis jätkille jo 18–26 euroa, tähän päälle pysäköintikulut koska en usko, että Verkkiksen halliin on tuossa vaiheessa autoa enää saanut, mutta tätä en ota laskelmassa huomioon. Eli kun saapuivat Verkkokaupan pihaan, niin tuloslaskelma ilman aikaa näytti miinusta ja ostoksen jälkeen säästöä oli laskennallisesti kasassa 124- 132 euroa.

Sitten kun he olivat saapuneet kotia, niin matkakulut tuli jälleen ottaa tuosta pois, niin todellinen rahallinen säästö on enää tässä vaiheessa 98- 114 euroa. Tästä tuli kuitenkin 100 euron säästö, niin ei paha loppujen lopuksi?

Aika mukaan

Otetaan vielä viimeinen aspekti laskentaan mukaan, eli aika. Päivähän oli Perjantai ja jos mietitään, että oliko kyseessä yleinen palkallinen vapaapäivä niin näinhän se ei ollut ei. Iso oletus, että jos kundit olivat töissä, niin he käyttivät vapaapäivän tähän tai lintsasivat. Mikäli olivat opiskelijoita, niin lintsasivat koulusta. Jos olivat työttömiä, niin kohtuullisen hyvät ovat työttömyys korvaukset jos on varaa mennä 150 euron kuulokkeita hakemaan 500 kilometrin ajolla.

Eli otetaan se aika laskelmaan vielä mukaan, Mikkelistä Helsinkiin ajaa 2 tuntia ja 25 minuuttia (Google Mapsin mukaan). Takaisin kuluu sama aika, tosin tiedän alueen liikenteen missä Verkkokauppa sijaitsee, niin saattaa olla, että ensimmäinen tunti menee siihen, että pääsee pois Helsingin alueelta.

Eli yhteensä autossa istumista 4 tuntia 50 minuuttia, koska samaan aikaan kului kahden henkilön aikaa, niin aika tulee tuplata. Näin ollen henkilötyötunteja käytettiin yhteensä 9 tuntia ja 40 minuuttia. Koska tuote ei varmaan ollut parkkipaikalla odottamassa, niin kaupassa meni varmasti oma aikansa mutta oletetaan, että kundit selvisivät 20 minuutilla. Näin ollen yhteensä aikaa kului henkilötyötunneissa laskettuna 10 tuntia ja silloin saadaan jokaiselle tunnille hinta ja säästön osalta se oli 9,8 – 11,4 euroa per tunti.

Vaihtoehto?

Mitä tuo laskelman lopputulos sitten tarkoittaa? Tässä esimerkissä mikä pohjautuu Black Friday päivään tarkoittaa sitä, että 300 euron kuulokkeiden hakemisesta tuntiliksa oli n. 10 euroa per tunti. Onko tämä sellainen säästö, että sen osalta kannattaa Black Fridayn takia lähteä tuhlaamaan aikaa? Mikäli tässä käytettiin vapaapäivä, niin oliko kyseisen vapaapäivän arvo vähemmän, kuin nyt saatu hyöty?

Kuten sanoin, niin vaikka kirjoituksessa on vähän kritisoiva tyyli, niin en tarkoita sitä että jätkät eivät olisi näin saanut tehdä. Koska ihmisellä on kuitenkin vapaus tehdä omia päätöksiä ja matkassa on voinut olla kysymys kaverusten yhteisen ajan käytöstä, niin tähän ei kenelläkään ole oikeutta puuttua. (edellyttäen, että kyse ei ollut työpaikalta lintsaamisesta)

Otetaan tähän vaurastumisen kulma, että mitä jos olisi tyydytty tilamaan kuulokkeet vaikka normaalihintaan verkosta ja käytetty aika olisi hyödynnetty vaurastumisen näkövinkkelistä?

Mikäli esimerkiksi sijoittaminen ei ole tuttua, niin tässä ajassa olisi voinut ehtiä lukea sijoituskirjallisuutta. Esimerkiksi 120 sanan minuuttitahdilla olisi kumpikin päässyt Kim Lindströmin kirjan ”Onnistu osakemarkkinoilla” puoleen väliin. Toisaalta jos sijoittaminen ei ollut kaiken lisäksi tuttua, niin olisivat voineet sparrata keskenään juuri lukemaansa. Näin olisivat saaneet vielä enemmän hyötyä kirjan sanomasta ja todennäköisesti sisäistäneet paremmin lukemaansa. Kirjan voi käydä tilamaassa vaikka Adlibriksen verkkokaupasta hintaan alkaen 18,30 €.

Tässä olisi saattanut parhaimmillaan tulla A-haa fiilis ja kuulokkeet olisivat saattaneet jäädäkin kauppoihin tai korvautuneet halvemmilla.

Yhteenveto

Lopputuloksena hakureissun hintaan vaikuttaa moni asia ja jos säästettävä summa on lähtötilanteessa esimerkin mukaan max. 150 euroa, niin ei matkalle kovin montaa hyvää syytä ainakaan säästön mukaan keksi.

Vaurastumisen lähtökohdista jos tätä tavoittelee, niin tulee aina miettiä myös aikakustannus koska jos tätä ei hahmota, niin vaurastuminen tulee olemaan äärettömän vaikeaa. Olen parissa aikaisemmassa artikkeleissa tätä aihetta jo sivuuttanut, esimerkiksi Aika on rahaa ja Miksi et rikastu säästämällä, mikäli et ole näitä vielä lukenut, niin voit linkkien takaa käydä ne lukemassa.

Huomio lukija, käy jättämässä kommentteja puolesta tai vastaan. Nämä ovat omia ajatuksia, enkä edes oleta kaikkien olevan samaa mieltä.

En omista jutussa mainittua Verkkokauppa.com osaketta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *