Autolaina ja autokuume

Autokuume

 

Kevät tulossa ja paha riski on sairastua autokuumeeseen ja sitä myöden on helppo sortua pilaamaan omaa tavoite. Autoja myydään suuressa määrin osamaksuilla ja yksi entinen myyjäni sen osuvasti aikoinaan kiteytti, että ”pätkällähän näitä ostetaan ja lainan pituudella maksu muokataan sopivaksi”.

Osamaksumaksaminen onkin tänä päivänä autolainoissa tyypillisin rahoituskeino, kun autoa hankitaan ja vanha kulkupeli vaihdetaan uuteen. Varsinkin näin matalien korkojen aikaan autolainat mainostetaan hyvinkin pienillä koroilla, esimerkiksi tyypillinen ilmoitus kuuluu näin: Nyt edullinen rahoitus kaikkiin vaihtoautoihin 2,9 % korolla!

Muista pikkupräntti!

Pienellä präntillä on tietysti lainmääräämät seikat kirjattuna, missä tulee esille että rahoitukseen lisätään avausmaksut ja käsittelykulut joka kuukausi.

Aloitusmaksut on äkkiä 200 euron luokkaa ja tämä usein lasketaan kyseiseen rahoitukseen mukaan, mikä tarkoittaa sitä, että tulet käytännössä tästäkin osasta maksamaan lyhennyksissä korkoa. Sitten kylkeen kun lasketaan käsittelykulut, mitkä muodostuvat lähetetyistä laskuista ja näiden seurannasta. Näiden kulujen osuus voi helposti olla yli 10 euroa kuukaudessa.

Usein vaikka kyse on vaihtoautosta, niin maksuun lisätään vielä toimitusmaksu vaikka auto voi olla siinä nenäsi edessä ja parhaassa tapauksessa olet jo koeajanutkin ostettavan yksilön. Toimitusmaksut liikkuvat siinä 100 euron paikkeilla ja tämä on perusteltu sillä, että tällä maksetaan toimistosihteerin muutaman minuutin paperityö. Sama kuin kävisit paikallisessa K-marketissa ja ostat maitotölkin jonka hinta on 1 € mutta maksat kassalla siitä 1,20 €, koska 20 senttiä menee toimistosihteerille, että osaa tehdä uuden tilauksen Valiolle J

Nopeasti autonhinnan päälle tulee kuluja viiden vuoden pätkällä laskettuna siten, ettei huomioida korkoja helposti 900 euroa eikä nyt laskettu mitenkään kalliimman mukaan. Laskenta on lähempänä halvinta mahdollista. Huom. osaa noista tulet maksamaan myös korkoina.

Minkä hintaisen auton voin ostaa?

Lyhyt vastaus on se, että siihen mihin sinulla on varaa. Itse pyrin auto ja muut kiinteiksi kuluiksi luotellut menot laskemaan vaurastumisen kultaisen kaavan kautta. Tässä nettotuloista ei saisi mennä yli 60 %:a pakollisiin kuluihin, mihin auto ja siihen mahdollisesti otettava laina lueteltaisiin.

Pakollisissa kuluissa on jo huomioitu: asuminen, syöminen, vakuutukset, puhelin, sähkö, vesi, vastikkeet ja kaikki muut mitkä joudut joka tapauksessa maksamaan jos ei kuukausittain, mutta kuusitasolle budjetoitavissa olevana kuitenkin.

Auton kulut

Autoissakin täytyy huomioida, että ei tämä rahoitus ole ainoa erä, minkä moni valitettavasti kuvittelee olevan vaan autoilussa tulee huomioida myös, että siihen kohdistuu ajoneuvoveroa (budjetoitavissa kuukausitasolle), Huollot (budjetoitavissa kuukausitasolle), Renkaat (budjetoitavissa kuukausitasolle) ja eipä se auto mihinkään kulje ilman polttoainetta (tämäkin on budjetoitavissa kuukausitasolle).

Hyvin nopeasti osamaksun lyhennys kuvastaa noin puolta kokonaiskuluista ja jos tätä ei ota huomioon, niin äkkiä vaarantuu oma vaurastumisen suunnitelma.

Mietitään, että ainoa vaihtoehto on ostaa auto osamaksulla ja autoilun kulut lasketaan pakollisiin menoihin. Minkä kokoiset nettotulot tulisi kuukaudessa olla, että saisimme ylläolevan lukujen kautta esimerkki auton ostettua jonka hankinta hinta on 25 000 euroa ja vaihdossa menee vanha, jonka hyvitys on 5 000 euroa.

Tässä auton muihin kuluihin on laitettu 150 €, tämä tarkoittaisi sitä, että vakuutukset ovat halpoja eikä autolla ajeta paljon turhia ajoja.

Esimerkki taulukon mukaan näkisin, että viideksi vuodeksi hankittuna nettotulot tulisi olla 2000 euron luokkaa kuukaudessa. Sinkulle ja yksineläjälle tämä voi olla liian kallis vaikka taulukko kertoisi tämän olevan Ok. Tämä johtuu siitä, että muihin pakollisiin menoihin on varattuna 677 euroa, millä pitäisi pystyä siis rahoittamaan kaikki muut pakolliset kulut mitä elämisessä kuukausittain ilmenee.

Karkeasti sanoisin, että jos kyse on sinkusta, niin 3000 euroa olisi hyvä olla nettotulot kuukautta kohden, jotta tämän hintaisen autonhankkiminen olisi jollain tapaa järkevä hankinta.

Toinen lähestymistapa siihen, että tulisi ostettua omaan tulotasoon nähden oikean hintainen auto, on se, että auton myyntihintaa peilataan nettotuloihin.

Tällä tavoin katsottuna tarvittaisiin 40 000 euron nettotulot, ettei auto olisi liian kallis tuloihin nähden.

Yhteenveto

Autolaina ja autokuume asioissa on huomioon ottamiseen hyvä pohtia asiaa oman tulotason kautta ja nimenomaan nettotulojen, koska niillä rahoilla maksetaan viulut.

Varovaisena ohjeistuksena voisi sanoa, että jos nettotulot vuodessa on 18 000 € (1500 €/kk), niin auton hinta olisi hyvä olla 9000 euroa tai alle. Mikäli mietit, että eihän tuohon hintaan saa mitään hyvää, niin silloin täytyy todeta, että niin hyvään sinulla ei ole vain varaa tai joudut tinkimään jostain muusta.

Auton hankkimisessa on muutenkin hyvä ottaa huomioon se, että sijoituksena tämä on aina paska ja ei tuo tullessaan muuta kuin kuluja sekä huolia. Tosin tiedän autoihmisenä, että onhan se mukavaa että alla on itseä jollain tapaa miellyttävä kulkupeli alla. Tässäkin asiassa tulee kuitenkin huomioida se, että mieliteoista ei kannata kuitenkaan liikaa maksaa. Koska autokuume voi tulla myös hyvin kalliiksi!

Uusi auto

Uusi auto on 100 % tyhmä sijoitus, älä ikinä perustele itsellesi sitä, että vain uusi on hyvä tai muuta, koska se on vain yksinkertaisesti tyhmää ostaa uutta autoa. Ajamalla uusiauto ulos liikkeestä niin sekä automyyjällä ja ostajalla on naama virneessä, mutta eri syistä ja kun auto on hallin kynnyksen yli mennyt, niin ensimmäinen kymmenys jälleenmyyntiarvosta tippui halliin.

Vai miltä kuulostaa kun autosta on tippunut arvo keskimäärin 2 222 € kuukaudessa? Kyllä luit oikein, pelkästään arvo oli tippunut 2 222 € kuukaudessa, eli melkein 27 000 euroa vuodessa. Toki kyseessä on autolle annettu hyvitys hinta, mutta artikkelin mukaan auto olisi vaihdettu vastaavaan uuteen samanlaiseen.

Kuten kuumeet yleensäkin, niin myös autokuume menee ohitse ajan mittaan ja sitä ei välttämättä tarvitse hoitaa autoa vaihtamalla.

Omassa etsinnässä

Kun itse aikanaan tulet vaihtamaan nykyisen menopelin uuteen (diesel), niin tulen tarkastamaan plug-in hybridit. Näissä on sähkönlisäksi mahdollista hyödyntää bensiinimoottoria ja ei ole täysin akuston varassa. Kuitenkin akun pystyisin lataamaan kotoani, joten suurin osa arkisista ajoista voisin suorittaa muutenkin pelkällä sähköllä ja polttomoottori toisi turvaa matkan jatkumisen muodossa.

Tavoitteena olisi, että talvella tulisi päästä min. 50 km pelkällä sähköllä ja normaalilla ajolla. Autojen myynti ilmoituksissa tuli sähkömatkan nousta noin 70 km säteelle, että tulee itselleni ajankohtaiseksi.

Mikäli tiedätte kohtuuhintaisia vaihtoehtoja niin vinkattakaa merkkejä ja malleja, mitä olisi hyvä huomioida ja onko tulossa joitain malleja mitkä pääsevät tähän? Kiitän näistä etukäteen ja en myönnä itse oireilevan autokuume asioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *