Aika on rahaa 6.11.2018

Aika on rahaa 6.11.2018

 

Aika on rahaa, tämän on varmaan moni kuullut. Tarkemmin kuitenkaan miettimättä, että mitä tämä oikeastaan tarkoittaa.

Sijoittamisen piireissä aika on rahaa, tarkoittaa usein korkoa korolle efektiä, eli sijoittamalla tänään 100 euroa ja saamalla siihen 10 % tuoton, niin ensi vuonna sinulla on 110 euroa. Mikäli seuraavana vuotena saat jälleen 10 %:a, niin sinulla ei ole 120 euroa (100 + 10 +10 euroa) vaan 121 euroa. Koska olet saanut tuoton koko pääomalle, ei vain sille, mitä laitoit alun perin. Homma jatkuu siitä eteenpäin, oikeastaan euromääräisesti kiihtyvällä tahdilla.

Yrittäjän maailmassa aika on rahaa, koska usein yrityksillä on tietyt aukioloajat ja niiden puitteissa tulisi saada tehtyä mahdollisimman paljon aikaiseksi. Tosin myös työllistävälle yrittäjälle aika on rahaa silläkin tavalla, että hän ostaa aikaa omilta duunareilta.

Työntekijän maailmassa aika on rahaa sillä tavalla, että usein hän myy omaa aikaansa työnantajalleen. Siitä ajasta hän saa korvauksen, mikä näkyy hänelle tulona. Tässä ryhmässä ja miksi ei myös yrittäjäpuolella on hyvin tärkeää, että tämä aika minkä myy on myös itsellensä viihtyisää.

Miten rikkaan ja köyhän ajankäyttö eroaa toisistaan?

Kun tarkkaan asiaa miettii, niin asia on hyvin yksinkertainen.

Rikas ostaa aikaa, Köyhä myy aikaansa. Tässä huomion arvoista on se, että tässä ei oteta kantaa siihen, että minkälaiset tulot sinulla on palkkatyössä. Voit olla todella köyhä vaikka palkka on 10 000 euroa kuukaudessa, mutta voit olla todella rikas vaikka palkka on nolla.

En pidä itseäni rikkaana, mutta myönnän kyllä, että toistaiseksi olen hyvä tuloinen. Tilanne minulla on se, että olen toiminnaltaan köyhä siinä mielessä, että toimin työntekijänä kohtalaisen isossa yrityksessä eli myyn aikaani. Kuitenkin ajatusmaailmaani olen muokannut jo pidemmän aikaan siihen suuntaan, että pyrin muokkaamaan sitä rikkaan suuntaan. Tästä johtuen pyrin sijoittamaan, että saisin tulevaisuudessa passiivisia tuloja.

Olen kirjoittanut mm. Prisman kauppakassipalvelusta. Tämä on yksi keino sille, että ostat aikaa jota joku muu on valmis myymään.

Miksi aika on niin tärkeää?

Aika on rahaa, mutta sehän on paljon enemmän joten kääntäisin tämän ennemmin siten, että raha on aikaa. Aika on sitten mahdollisuuksia, mitä toteuttaa, että siitä on eniten hyötyä sinulle, läheisimmillesi ja muille joihin olet jollain tapaa kontaktissa.

Rahaa voit koska vain tehdä lisää, töitä pystyy tekemään aina vain enemmän, telkkaria voit katsoa oikeastaan niin paljon kuin kerkiät, harrastaa voit mielin määrin ja suomessa voit opiskellakin ilmaiseksi oikeastaan miten paljon haluat. Todella iso HUOMAUTUS on se, että AIKA minkä nyt käytät, niin et ikinä saa sitä enää takaisin.

Tämä tekee sen, että AIKA on enemmän kuin rahaa. AIKA on resurssi, mikä on meillä kaikilla yhtenäinen siinä suhteessa, että vuorokaudessa on 24 tuntia ja meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että kuinka ne käytämme. Ajasta arvokkaan tekee myös se, että meistä kukaan ei tiedä paljonko sitä on jäljellä!

Aikaa et voi pistää säästöön, että käytät tämän sitten vaikka myöhemmin. Aika itsessään ei kasva korkoa korolle, mutta saa sijoituksissa ja säästöissä tekemään tämän. Mutta aikaa voi ostaa, niiltä ketkä sitä myy.

Konkreettinen esimerkki 1

Miksi rikkaat käyttävät siivoojia huomattavasti enemmän kuin esim. keskiluokka vaikka siitä saa kotitalousvähennyksen?

Onko syy siinä, että ne eivät tykkää siivota? Varmaan osittain, koska kuka tykkää. Mietitään niin päin, että henkilö jonka kokonaistulot on vaikka 200 000 euroa vuodessa. Nyt ei ole merkitystä onko status minkälainen, mutta hänen ”päivähintansa” on 200 000 / 365 = 547 €. Mikäli henkilö siivoaa 2 tuntia viikossa, niin hänen siivoamiseen käytetty aika on yhteensä vuodessa 104 tuntia. Päivissä tämä tekee 4,3 päivää, eli esimerkin henkilölle se, että hän siivoaa itse. Maksaa itseasiassa hänelle minimissään 2370 € vuodessa.

Samalla hinnalla hän voi ostaa kotisiivousta ja nopeasti kun itse tätä blogia varten googlesta katsoin, niin kotitalousvähennysten jälkeen tuntihinta on n. 22 euroa ja sisältää välineet sekä aineet. Tässä tapauksessa hän saisi ostettua sitä 2370 / 44 (koska kaksi tuntia) yhteensä 53 viikkoa, eli yli vuoden.

Koska en ottanut esimerkissä kantaa siihen, että mistä tuo raha tulee, niin suosittelen tekemään omalta kohdaltasi vastaavan laskennan. Tee sen mukaan, että jos olet töissä tai yrittäjä, niin jaa tulot todellisilla ansainta päivillä. Koska siivouksen harvoin voi suorittaa työnantajan lukuun, niin muista että vapaa-aika on se kallein aika. Työnantajakin maksaa sinulle lisät jos tekee enemmän kuin sopimukseen kuuluu.

Käytännössä tarkoittaa sitä, että hyvin monen oikeasti kannattaa teettää asioita ostamalla aikaa ennemmin kuin tekee sen itse. Ongelma on varmaan usein siinä, että sillä omalla ajalla ei tiedetä mitä tehdä. Tietysti jos tykkää esimerkiksi siivota, niin ei se ole silloin ongelma kun saa tehdä sitä mitä haluaa. Mutta jos ei tykkää, niin eikös silloin kannata käyttää se aika siihen mitä haluaa tehdä? Mikäli on toistaiseksi siinä tilanteessa vielä, ettei ole taloudellisesti riippumaton mutta haluaa olla, niin käyttäisi säästettävän ajan tavoitteen toteuttamiseksi?

Konkreettinen esimerkki 2

Olen toiminut myyjänä finanssialalla, olen toiminut menestyneiden myyjien esimiehenä ja kouluttanut monia menestyneitä myyjiä tasolta nolla huipulle.

Näin olen päässyt näkemään itse ja myyjien kautta, miten suomalaiset yritykset ja yrityspäättäjät käyttävät tärkeintä resurssiaan. Esimerkkinä konsulttiyritys jonka laskutus on 250 000 euroa vuodessa, näistä hyvin moni on valmis käymään mm. omat vakuutuspuolen asioitaan lävitse sillä idealla, että he säästävät esimerkiksi 1000 euroa vuodessa.

Tässä jos katsoo tilannetta, niin sehän on niin, että kyseissä prosessia ei ole oikeastaan mitään järkeä. Koska kyse voi olla hyvinkin älykkäästä ja ammattimaisesta oman alan tekijästä, mutta näissä asioissa usein yrittäjät sokeutuvat pahasti. Muun muassa vakuutuksissa tilanne on se, että kun lähdetään kilpailuttamaan nykyistä palveluntarjoajaa, niin sitten käydään melkein kaikki suurimmat yhtiöt lävitse.

Tässä nopeasti käy niin, että eri palavereita käydään käytännössä saman turvan saadakseen neljän palveluntarjoajan kanssa läpi. Jokainen palaveri vie mahdollisine matkoineen ja valmistautumisineen 1-2 tuntia. Koska nykyään näitä palavereita on min. kaksi, niin aikaa tällä yrittäjällä menee kilpailutukseen yhteensä 8-16 tuntia. Usein yrittäjä vielä käyttää jonkun hetken siihen, että hän yrittää katsoa itsellensä parhaan ratkaisun oikeastaan tuijottamalla usein vain hintaa.

Tässä esimerkissä yrittäjä ”tienasi” 1000 euroa, kun todellisuudessa hänen ansainta oli -800 euroa. Kyllä, hän todellisuudessa hävisi rahaa. Hän käytti arvokkainta resurssiaan siihen, että hän yritti saada 1000 euron säästön säästämällä, kun olisi käyttänyt tämän ajan vaikka liikevaihdon kasvattamiseen.

Olen itse ollut vakuutusalalla ja finanssialalla sen verran pitkään, että yrittäjille sanoisin sellaisen seikan. Välillä on hyvä katsoa, että mitä muut palveluntarjoajat voivat tuoda lisäarvoa nykyiseen nähden. Mikäli lisäarvo on vain halvempi hinta ja muuten asiat on kuitenkin sujunut nykyisessä yhtiössä hyvin, niin vaihto usein ei edes kannata. Nopea sähköposti tietysti kannattaa nykyiseen yhtiöön laittaa, että voisiko tulla hinnassa vähän vastaan. Oli vastaus sitten mitä tahansa, niin vaihtoa pelkän hinnan takia en suosittele tekemään.

Omille myyjille olen korostanut sitä, että asiakkaille tulee tarjota lisäarvoa ja jotain konkreettista hyötyä siitä, että asiakas vaihtaa meille. Tästä syystä oman tiimin osalta on hyvin onnistuttu siinä, että asiakkaan maksut on nykyisellään kasvanut mutta hyöty on samalla parantunut.

Yhteenveto

Aika on rahaa tai pikemminkin raha on aikaa. Mitä vanhemmaksi tässä itse tulee, niin huomaa arvostavansa aikaa huomattavasti enemmän. Aika ei välttämättä tarkoita sitä, että käytä sitä mahdollisimman tehokkaasti siihen, että tienaa todella paljon. Käytä aikaa niin, että olet maksimaallisen tyytyväinen ja onnellinen siitä. Aika kannattaa resursoida siten, että siitä saisi mahdollisimman paljon irti. Mikäli toimit myynnissä, niin asiakas kontaktointi kannattaa varmaan priorisoida siten, että milloin asiakkaasi on parhaiten tavoitettavissa.

Oma ajankäyttöäni työstän kokoajan enemmän ja enemmän, toki tässäkin tulee miettiä sitä, että kuinka pitkälle käyttää aikaa siihen, että miettii mihin aikaa käyttää?

Esimerkiksi oma viikkorytmi näyttää tällä hetkelläkeskimäärin tältä:

Ma-Pe töissä tai töihin liittyvissä asioissa 8-18 tämä sisältää matkoja, palaverit ja normaalin työn.

Lapsen kanssa aloitettiin itsepuolustuksen alkeiskurssi ja tämän treenit on kaksi kertaa viikossa Ma ja KE kello 17- 18. Mahdollisuus olisi vielä käydä lisää kaksi kertaa, mutta sen verran on tästä joutunut tinkimään, ettei ole itselleni mahdollista.

Kuntosalilla pyrin käymään kaksi-kolme kertaa viikossa. Tavoite päivät ovat TI, TO ja LA/SU. Viikonloppu valikoituu fiiliksen mukaan, että kumpi päivä on parempi. Koska haluan optimoida oman aikani ja ajankäytön, niin en koskaan käy salilla klo 15- 20 koska laitteiden odottaminen tulee silloin todennäköisemmäksi.  Salilla käyn aamusta ja arkisin olen siellä aikavälillä 5.30- 6.00 ja koska treeniohjelman olen mitoittanut n. tunnin mittaiseksi, niin olen salilta ulkona viimeistään kello 7. Viikonloppuna salille voin mennä hieman myöhemmin, mutta silloinkin ihan viimeistään ennen kello 9.

Työmatkat käytän pitkälti työskentelyyn, eli käyn puhelinpalavereita hyvin paljon samalla kun ajan autoa. Mikäli ei ole palaveria, niin harvemmin enää kuuntelen musiikkia tai radiota, vaan podcastejä ja youtube luentoja. Niissäkin sellaisia joissa menestyneet henkilöt kertovat omasta elämästään ja miten ovat saavuttaneet menestyksen. Podcasteista oma vakio viikon kuuntelu on Nordnetin Rahapodi, mitä tulee kuunneltua usein torstaina auton ratissa tai viimeistään perjantaina.

Salillakaan en kuuntele muuten musiikkia kun treenaan, vaan samaisia asioita kuin auton ratissa. Koska samalla kun treenaa lihasta, pyrin treenaamaan päätäni.

Sijoitusten ja sijoitusmaailman seuraaminen vie aikaa viikossa työajan lisäksi noin 2-5 tuntia. Tähän blogiin uppoaa viikoittain myös vastaava aika, mutta tällä on myös omaa tavoitetta tukeva ajatus. Blogia teen myös siksi, että uskon siihen, että jos tällä voin auttaa jotain muuta omassa pyrkimyksessään sijoittamisen, säästämisen tai yrittäjyyden saralla, niin itsekin voin siitä silloin jotain saada.

Mitä ajatuksia sinulla on siitä, että aika on rahaa? Tietysti onko ajatukset samoja vai täysin eri? Jokainen näkee nämä asiat omien silmien kautta, joten välttämättä oikeaa tai väärää ei ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *