Rakentamisen osavuosi YIT ja SRV Q3/2019

YIT ja SRVYIT ja SRV

YIT ja SRV omista salkuistani ovat julkistaneet osavuosikatsauksensa. Kummankin osalta on nähtävillä se, että ne parhaat ajat ovat jo menneet.

Omistus kappaleina näistä kahdesta yhtiöstä on itselläni alle 100, joten mitenkään suuresta positiosta ei YIT ja SRV osalta puhuta. Rakentaminen kuitenkin kuvaa taloudensuhdannetta ja sen kehitystä hyvin, joten tästä syystä näitä kahta on hyvä tarkastella tässä kohtaan.

YIT ja SRV ovat kumpikin saaneet valmiiksi omat suuret kauppakeskus hankkeensa, SRV rakennutti Kalasatamaan Redin ja YIT Pasilaan Triplan. Lähestymistapa asiakkaisiin nähden on erilainen, siinä missä Tripla edustaa perinteisempää kauppakeskusta, niin Redissä haetaan kävijöille enemmän ”katumaisia” sokkeloita.

Triplassa en ole ehtinyt vielä vierailla, mutta muutaman kerran Redissä käyneenä, niin tämä tyyli ei ainakaan itseäni vakuuttanut. En ole perinteinen kauppakeskus hengailija joten haluan kaupoissa käydessäni löytää etsimäni ja liikkeet mahdollisimman helposti.

Tästä syystä esimerkiksi Jumbon kauppakeskus on itselleni mieluinen paikka, koska tässä on kaikki jaoteltu selkeästi ja suunnistaminen tiloissa on helppoa sekä vaivatonta. Mikäli tarvitsee käyttää Flanmingon puolta, niin parkkipaikat löytyvät myös tältä puolelta hallista.

YIT

Tarkistellaan ensimmäiseksi, että minkälaisen tuloksen YIT oikein tarjoili. Tulos on Q3:lla positiivinen, mutta jäi viime vuodesta. Liikevaihto on kasvanut, mutta viimeiselle riville tulleet eurot vähentyneet. YIT on myynyt varastoaan tyhjäksi halvemmalla mutta enemmän.

Tälle vuodelle YIT on ennustanut, että Suomessa valmistuu melkein 1000 asuntoa vähemmän kuin 2018 (3657 vs. 2800). Osoittaa hyvin sitä, että hiipuminen on kovaa, toisaalta Venäjältä odotetaan valmistuvien asuntojen määrän olevan jopa 1000 asuntoa enemmän, mutta YIT mainitsee, että tässä voi olla yli 500 asunnon vaihteluväli. Syy toki on siinä, että Venäjällä byrokratia voi olla niinkin paikallista, kuin valvovarakennusmestari jolle tulee luvista maksaa käteisenä.

Tulosta per osake YIT teki kvartaalilla 0,13 €, mikä on kahteen tämän vuoden aikaisempaan nähden näennäisesti hyvä parannus, mutta kokonaistulos juoksevan 12 kk tuloksen osalta painuu negatiiviseksi -0,04 € verran.

P/E lukua ei voida siis YIT:lle laskea ollenkaan, P/B luku on 1,2 mikä ei tietenkään ole omaisuutta omistavalle yhtiölle iso hinta, tässä ongelmaksi muodostuu se, että miten asuntojen arvot on kirjattu kirjanpitoon ja mitä tälle lukemalle käy jos arvot lähtevät tippumaan?

Osinkotuottoa YIT tarjoaisi viime kevään luvuilla 4,8 %, mikä on harha koska rahavirtalaskelma ja tulos eivät indikoi sitä, että YIT maksaisi näillä näkymin yhtään osinkoa. Viimeinen kvartaali näyttelee isoa roolia YIT:n tuloksessa, mutta itse en vallitsevan trendin pohjalta odota mitään ihmeempiä.

SRV

Tarkastellaan sitten SRV:tä. SRV pärjää näistä kahdesta heikommin ja on tehnyt sitä jo jonkin aikaa. Tulos on per osake 0,19 € miinuksella ja vuoden juoksevana lukuna kumuloitunut 0,28 € tappioksi. Tästä syystä ei myöskään SRV:lle voida laskea P/E lukua.

SRV:n tilanne näyttää pahalta eli vaikka liikevaihto kasvoi 9 % viime vuodesta, niin tästä ei ole onnistuttu kumuloimaan viimeiselle riville kuitenkaan plusmerkkistä tuottoa ja itseasiassa liiketappioprosentti on kasvanut viime vuoteen verrattuna.

Kokovuoden tuloksen osalta SRV on vielä niukasti edellä viime vuotta, joten viimeinen kvartaali ratkaisee paljon myös heillä.

P/B luku on nyt 0,44 ja näyttäisi tätä valoa kohden katsottuna, että yhtiö on edulliseksi hinnoiteltu. SRV:ssä ihan sama juttu kuin YIT:n osalta, eli miten taseen käy jos varastossa olevien rakennusten markkinahinta onkin alempi mitä taseeseen kirjattu?

Osinkoa SRV ei maksanut tänä vuonna joten tuotto siltä osin on nolla ja samoin tulee olemaan ensi vuonna.

Suurin ongelma mikä SRV:llä tulee eteen ja on sitä minusta jo nyt, liittyy kassaan. Vuoden aikana on rahaa palannut n. 80 %:a ja sisään tulevasta massista ei näytä jäävän mitään talolle.

Nyt Q3 tilannetta paikattiin ottamalla hieman lisää pätkää taseeseen ja saadaan kassan muutos näyttämään plusmerkkistä. Totuus on, että ilman tuota lisärahoitusta kassa olisi ollut täysin tyhjä ja SRV suurissa vaikeuksissa. Liiketoiminta SRV:llä ei näytä olevan kannattavaa ja se ei ole koskaan hyvä merkki.

Yhteenveto

Kannattaako nyt rakennusliikkeisiin sijoittaa? En lähtisi itse ainakaan euroja näistä kumpaakaan sijoittamaan. SRV on todella suurissa vaikeuksissa, eikä tilanne näytä tulevaisuudessakaan ruusuiselta. YIT on paremmassa tilanteessa, mutta on luvut heilläkin kääntymässä laskuun ja eivät ole immuuneja sille, että jos kulutus on hiipumassa.

Uusia avauksia kumpikin teki vähemmän tänä vuonna kuin viime vuonna (suomessa) ja ensi vuodeksi on ennustettu, että näiden avausten määrä vielä vähenee tästäkin vuodesta. Tarkoittaa isossa juoksussa sitä, että kun rakennuksia valmistuu vähemmän, niin on myöhemmin myytäviä valmiita taloja vähemmän ja tätä kautta liikevaihtoa ei tule samassa suhteessa sisään, mistä voitaisiin tehdä sitä tuottoa.

En usko, että rakennusliikkeisiin sijoittamisessa ja ainakaan YIT ja SRV:ssä tulisi kiire, koska näyttää heikomman tuloksen aika tulleen ja nyt tuloksien tekeminen on haastavampaa kuin tasaisessa talouden nousu suhdanteessa.

Muutaman vuoden sisään saattaa olla, että viimeisiä varastosta löytyviä asuntoja myydään polkuhinnoilla ulos mikä antaa asuntosijoittajille mahdollisuuksia.

Oma varovainen arvio tavoitehinnoista on YIT:lle: 3 euroa, eli tällä hetkellä YIT on siis myyntihinnoissa.

SRV:lle en taas antaisi mitään hintaa, johtuen siitä, että tulos on vahvasti negatiivinen, osinkoa yhtiö ei maksa ensi vuonna ja taseessa voi olla arvostus ongelma.

Pidän nykyiset YIT ja SRV osakkeet salkussa ja näin ollen tulee tehtyä myös aktiivista seurantaa vähintään kvartaaleittain.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *