Viikkokatsaus 44/2021
Viikko itsessään oli aika mielenkiintoinen, eikä pelkästään sijoittamisen näkövinkkelistä vaan yrityksessä jossa työskentelen, aloitettiin yhteistoiminta neuvottelut. Nämä ovat juurikin niitä hetkiä milloin sitä kiittää itseään, että on säästänyt ja sijoittanut aktiivisesti tavoitelleen taloudellista riippumattomuutta tai edes turvallisuutta.
Vaikka toki tämä itseänikin mietityttää, niin pystyn asiaan kuitenkin suhtautumaan hyvinkin neutraalisti. Itse lähinnä mietin sitä, että miten tulevat rahavirrat tulisi maksimoitua jos työt eivät jostain syystä jatku. Itse olen sen kynnyksellä, että kulupuoli on hyvässä hallinnassa ja tämä ei niin järin suurta stressiä aiheuta, koska niistä selvittäisiin jos palkkatulot lakkaisivat tulemasta.
Taloudellisesti ajatellen omalta kohdaltani toki järkevin vaihtoehto edelleen on se, että työt jatkuisivat ja saisin noin vuoden pari aikaa työstää osinkosalkkua eteenpäin. Toiseksi järkevintä olisi se, että tarjotaan ns. kultaista käden puristusta ja sen kokoluokka olisi min. 10 kuukautta. Tähän sisältyen toki ehtona se, että asiasta voisi sopia ja sen saisi vuodelle 2022 alussa vasta maksuun. Tässä tietysti vaikuttaa verotus, koska loppuvuodelle mentäessä normaalilla käytännöllä paukkuu veroprosentit taivaissa ja vaikka verotuksessa voidaan käyttää tasausta jakamalla tulot takautuvasti edellisille vuosille ja maksamalla ”mätkyjä”. Vuoden 2022 puolella verotus lähtee kuitenkin nollasta ja näin ollen veroprosentti pysyisi kohtuullisena.
Viimeinen vaihtoehto on normaali irtisanomismenettely, siinä palkka ja käytännössä kaikki muutkin työsuhteen alussa luetellut edut juoksevat normaalisti neljän kuukauden ajan. Tässä pientä jännitystä tuo myös ajankohta, koska kuulun oman sopimukseni osalta tulospalkan piiriin ja tämä on maksettu normaalisti maaliskuussa tai huhtikuussa. Meillä tulospalkan saadaksesi tulee olla työsuhteessa ja tässä normaalissa irtisanomisen tilanteessa olen työsuhteessa tuolloin. Toinen juttu on lomakorvaukset joita toki tuossa lopetuksen vaiheessa on kaikki kertyneet lomat käyttämättä.
Huonoimmat vaihtoehdot ovat sitten pakettiratkaisu joka jäisi alle 10 kuukauden osuuteen nykyisestä kuukausipalkasta, maksu tapahtuisi joulukuun aikana. Tämä nostaisin oman verotuksen sille tasolle, että tuosta summasta jäisi n. puolet käteen. Ansiosidonnaista katsottaessa tuohon tulee toki karenssi 3 kuukautta, mutta paketti tullaan osittamaan siten, että käytännössä ansiosidonnaista on mahdollisuus saada pakettia vastaavien kuukausien jälkeen.
Noh, kävi sitten niin tai näin, uskon jokaisen lopputuleman tarjoavan itselleni mahdollisuuksia. Hommien jatkuessa jatkan omaa päämäärän saavuttamista, mikä on jo ihan lähellä. Kuten olen joskus aiemminkin todennut, niin ratakierrosta kuvaillen ollaan jo pinkomassa loppusuoraa. Hommien loppuessa, on sitten mietittävä, että mikä ratkaisu on itselleni se kannattavin. Samalla on alettava valmistelemaan elämää taloudellisesti riippumattomana, sekä velvollisuuksista vapaana. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa on tärkeää toki maksimoida tulovirrat ja tavoittelen ansiosidonnaiselle pääsyä sekä tästä mallista ns. kaiken irti ottamista.
Itselläni on sijoitusyhtiö joka toki voi tuoda TE-keskukselle tulkintaa, että olenko yrittäjä ja en olisi yllättynyt vaikka tuollainen toteamus tulisi. Ennen sijoitusyhtiön perustamista olen TE-keskuksesta tiedustellut asiaa, että kuinka tätä tulkitaan, koska fakta on, että omalla sijoitusyhtiöllä versus esim. parturi-kampaamo yrittäjällä ei ole yrittäjyyteen liittyvää mitään muuta yhteistä kuin, molemmilta löytyy y-tunnus ja mahdolliset rekistereihin liittymiset.
TE-keskus on tähän minulle aikoinaan vastannut, että pelkkä yrityksen omistaminen ei tee kenestäkään yrittäjää vaan ratkaisevaa on se, että paljonko yritystoimintaan käytetään aikaa. Toinen seikka on se, että estääkö yritystoiminta töiden tekemisen tai vastaanottamisen? Sijoitusyhtiö itselläni on ollut jo muutaman vuoden, joten ainakin noiden toteennäyttäminen on helppoa, koska olen koko tämän ajan ollut palkkatöissä, eikä sijoitusyhtiö ole haitannut omaa työskentelyä mitenkään. Tämä on myös syy, miksi en ole YEL vakuutettu, koska tämän vakuutuksen ottamisen edellytyksenä on työpanos ja lähtökohtana se, että mitä vastaavasta työstä tulisi maksaa ulkopuoliselle joka omaisi saman kokemuksen jne.
Koska kyseessä on myös mielenkiinnon kohde, niin toki vapaa-ajallani seuraan talousuutisia, pörssikursseja, luen julkaisuja ja seuraan eri keskusteluja. Mitä sitten allokoisin työajaksi mikä kohdistuu sijoitusyhtiön pyörittämiseen? 1-4 tuntia/kuukaudessa? Yel alaraja on 2021 noin 8000 euroa vuodessa, eli toisin sanoen jos näen, että tästä työstä tulisi maksaa ulkopuoliselle 166 euroa tunnissa, niin silloin YEL vakuuttaminen olisi paikallaan. Toki veikkaan että tuolla liksalla olisi kyllä halukkaita tulijoita ja varsinkin ihan päätoimiseksi.
Mutta kuten jo kerran todettu, niin tai näin jäädään katsomaan tilannetta ja mennään itse asiaan.
Ostoja osinkosalkkuun
Tällä viikolla tuli tehtyä pelkästään ostoja, eli yhtään myyntiä tai swing position avausta ei tullut tehtyä. Swingien osalta tilanne on todennäköisesti se, että tämän vuoden puolella nuo ovat tuossa mitä jo tehty. Syy löytyy artikkelin alusta, koska nyt ei ole paikka nostaa edes pientä riskiä lyhytaikaisen häviämisen osalta.
Pfizer (PFE) 
Osto 1.11.2021 hintaan $43,59 ja kappaleita 25. Ihan kuten viime viikolla jo asiasta mainitsin, niin ostin tätä salkkuun heti maanantaina. Sain ongittua tätä jopa hieman edullisemmin mitä perjantain päätöskurssi oli ja tämän viikon tiistaina tuli Pfizerilta myös osavuosikatsaus joka oli erinomainen.
Osakekohtainen tulos oli $1,34 joka päihitti viime vuoden vastaava ajan tuloksen $0,62 dollarilla. Nyt edellisten 4 kvartaaliin tulos on yhteensä $3,76 ja koska COVID ei ole lähdössä vielä mihinkään, niin rokotuksia tarvitaan myös tulevaisuudessa ja tätä virusta vastaan on Pfizerilta tulossa jonkinlainen pilleri mikä voi mullistaa vastustuskyvyn vakavia taudinoireita vastaan. Tämä uutinen otettiin viikolla myös erittäin positiivisesti vastaan ja kurssi nousikin perjantaina yli 10 %.
Tämän viikon osalta kurssi nousi yli 11 %, joten tällä kertaa ajoitus näytti toimineen ihan hyvin
Tunnusluvuilla katsottuna Pfizer on vahva ja odotettavaa on, että kurssi nousee kuin Viagran voimalla.
PE alle 13, PB 3,76 ja osinkotuotto 3,21 % ja tunnusluvut on katsottu perjantain hintoina, kuten myös seuraavissakin osakkeissa mitä käydään lävitse.
Osingonjakosuhde 41,5 % ja nämä tiedot kuin yhdistetään, niin meillä on melkoisen vahva lääkeyhtiö joka tekee kovaa tulosta, mutta myös tulee jakamaan osinkoa jonka suunta on nouseva. Tulee myös muistaa, se että jenkkifirmat ovat kovia ostamaan omia osakkeitaan joten osakekohtainen tulos tulee todennäköisesti paranemaan myös.
Uskon yhtiön tosiaan vielä korottavan osinkoaan seuraavina vuosina ja ennusteet ovat 1,65 dollariin per osake, mikä hankintahinnalle antaisi 3,8 % tuoton. Pfizer on viimeiset 11 vuotta korottanut osinkoaan joten en usko tämän putken katkeavan vielä muutamiin vuosiin.
New York Mortgage (NYMT)
NYMT nousi hankittavien listalle jo 1.11. kun tämä puhkoi edellisen 2 kuukauden ATH lukeman. Kyseisenä päivänä en ehtinyt tätä ostamaan vaan osto ajoittui lopulta 2.11. jolloin osakkeita tarttui kouraan 210 kappaletta ja hintaan $4,38.
Yhtiö julkaisi 2.11. osarinsa, mikä oli pienoinen pettymys markkinoille. Näiden uusienkin lukujen pohjalta NYMT PE (FFO) on alle 9, PB-luku on 0,91 eli alle tasearvon sekä osinkotuotto 9,1 %. Osingonjakosuhde on tällä hetkellä 80 %, joten jos viimeinen kvartaali menee taseen kasvaessa ja ehkä hieman FFO tulosta parantaessa, niin osinkokin saattaa nousta. REIT kohteiden tulee jakaa 90 % tuloksestaan ulos, joten tähän on sinänsä ihan hyvät edellytykset.
Osinkoennusteet ovat tällä hetkellä 0,42 dollaria osakkeelta, tuolla summalla aletaan lähestymään 10 % osinkotuotto rajaa.
Omassa salkussani kokonaistuotoilla katsottuna mitä olen tähän sijoittanut, on koronan ansiosta pakkasella vielä pakkasella. Markkina-arvo miinus sijoitettu pääoma + saadut netto osingot, niin NYMT on salkussani n. 9 % miinuksella. Koronaa ennen olen tätä ostanut $6,30 hintaan ja tähän hinta tasoon on siis vielä nykykurssilla matkaa yli 40 %. Toki olen lisäillyt tätä koronan jälkeenkin mutta siitä huolimatta puolet hankinnoistani osuu tuohon noin 6 dollarin hintaan per osake ja jälkimmäinen puoli on ostettu 4,40 dollarin hinnalla. Kurssin pysymällä tasoissa, niin tuo kokonaistuotto erotus tulee kuroutumaan vuodessa umpeen. Kurssin noustessa joitakin prosentteja ylös ja tähän päälle osingot, niin kokonaistuotto tulee nopeastikin olemaan 10 % yläpuolella.
Leggett & Platt inc (LEG)
Aristokraatti jota tuli ostettua 2.11.2021 hintaan $44,61 ja kappaleita 21.
Tunnusluvuiltaan kelpo kohde, kun PE on 15, PB hieman alle 4 ja osinkotuotto 3,8 %. Tämän osalta tulee siis muistaa, että kyseessä on aristokraatti ja tämä on siis nostanut osinkoaan viimeiset 28 vuotta. Siihen nähden ja keskimääräiseen aristokraattien osinkotuottoon nähden lähemmäksi 4 % osinko on hyvä.
Tuloksestaan tämä jakaa hieman alle 60 % ulos omistajilleen, joten näkisin osingon olevan turvattu vielä lähitulevaisuudessakin. Yhtiön toimialoihin kuuluu mm. huonekalujen ja autonpenkkien verhoilua, he valmistavat myös teollisuudessa käytettäviä kuituja ja materiaaleja. Toimialana sellainen, mikä todennäköisesti pysyy vahvana myös tulevaisuudessa kun materiaaleilta vaaditaan jatkossa todennäköisesti enemmän.
Enemmän itse tässä luotan pitkään historiaan ja siihen, että yritys joka on järjestäen tehnyt järkevää omistajan etujen mukaista politiikkaa, tulee sitä tekemään myös jatkossakin.
Tiedätkö omat ferritiini- ja D-vitamiinitasot? Mittaa nyt ilman lääkärin lähetettä!
Raisio
Ostettu 2.11.2021 hintaan 3,59 euroa ja kappaleita 140.
Tätä tuli ostettua siis ennen osavuosikatsausta ja näytti tuolloin, että olisi murtamassa vastustustasoaan, mutta eihän siinä sitten niin käynyt. Oston jälkeen kurssi on tippunut 5,7 % ja tyhmintä tässä on se, että kyseinen kohde on omissa papereissani ollut vähennä kohteena.
Hyvä osoitus on, että usko mitä olet omassa näkemyksessäsi ollut mieltä.
Tunnusluvuilla katsottuna PE 22,5 ja PB 1,95, niin kirja-arvo on ihan ok tasolla vielä mutta PE luku on jo karannut omaan makuun liian korkealle. Osinkotuotto 3,8 % on aika onneton varsinkin ottaen huomioon, että kyseessä on historiaan katsottuna kelpo osingon maksaja. Tämä kelpo tulee siitä, että Raisiolla oli joitakin vuosia sitten pitkä yhtäjaksoisten osinkojen noston jakso. Vuonna 2007 Raisio aloitti nousevien osinkojen sarjansa jolloin osinkoa maksettiin 0,03 euroa osakkeelta ja tästä eteenpäin maksettavaa osinkoa korotettiin vuosittain pääsääntöisesti sentin korotuksilla aina vuoteen 2017 asti jolloin osinkoa maksettiin 0,17 euroa osakkeelta. Raision osinko siis 4,6 kertaistui tuona aikana mikä on kunnioittava saavutus, mutta niistä ajoista näyttää aika menneen ohitse. Vuonna 2018 Raisio vielä jakoi saman summan mitä 2017, mutta siitä lähtien on osinkovirta ollut enemmän kuihtumaan päin. Se mitä aikaisemmin noustiin sentillä ylös, on nyt tultu alas vuosittain (huom. keskimäärin).
Raisio on sinänsä minusta oudossa tilanteessa, koska luulisi nykyajan tukevan heidän liiketoimintaa todella vahvasti. Korona ei minusta oikein voi selittää heikkoa suoriutumista, kun terveydestä ja terveellisestä ruokailusta puhutaan enemmän kuin koskaan. Ehkä tämä lähtee tästä vielä nousuun, toki tässä voi olla sama tilanne edessä kuin HK:lla.
Suurin omistaja on MTK eli maajussit itse, heillä on äänivallasta hieman vajaa 10 % ja koska Raisio omistaa itse äänivaltaisia osakkeita sen verran, että siitä tulee 1,43 % lisää valtaa, niin käytännössä tuolla päätöksiä tehdään maajussien johdolla.
Kun vuosi lähestyy loppuaan ja jos saadaan Jukka Lepikön odottama joulupukkiralli kunnolla käyntiin, niin tulen todennäköisesti tekemään salkussani siivouksia siten, että tämä on yksi lähtevistä osakkeista pois.
Oma tavoitemyyntihinta tälle on nyt 3,82 € ja jos se siihen kolahtaa, niin saavat Raisiot minun puolestani lähteä heti pesästä ja otetaan tilalle jotain muuta.
Amgen (AMGN)
Ostettu 3.11.2021 hintaan $218,23 ja kappaleita 5.
AMGN julkaisi hyvän tuloksen päivää aiemmin, joten tätä oli turvallista ostaa. Kurssi kävi lokakuun puolessa välissä omissa pitkän ajan alimmissa noteerauksissa ja pitkä aika tarkoittaa koronapaniikin jälkeistä aikaa.
Pohjista on parhaimmillaan noustu n. 8 % ja uskon hyvän tuloksen siivittävän Amgenin vielä korkeammalle.
PE on alle 13, PB on älytön 14,7 ja osinkotuotto 3,3 %. Kirja-arvolla mitattuna AMGN on siis älyttömäksi hinnoiteltu, mutta toisaalta tuloskoneena halvaksi. Lääkeyhtiöillä on tyypillisesti kovia tasekertoimia, mutta AMGN on omaankin alaansa verrattuna omassa kastissaan.
Mikä tekee AMGN sitten omissa paperissani hyvän kohteen PB arvostuksesta huolimatta, on se, että keskimäärin ROE on ollut viimeisen viiden vuoden ajalta 45,5 %.
Tämä firma on siis saanut oman pääoman tuottamaan erinomaisen hyvin jo pidemmän aikaa. Kokonaispääoman tuottokin on liikkunut päälle 10 % viimeiset viisi vuotta, eli yhtiö on osannut hyödyntää myös velkaa erittäin vahvasti. Mikäli verrataan tätä Pfizeriin, niin tämä on vasta kokonaispääoman tuotossa päässyt tänä vuonna yli 10 % tuoton.
Viimeinen osto tälle viikolle oli sitten viikon päätteeksi vielä Pfizeria hintaan $47,37 ja kappaleita 20. Tämä johtui siitä, että tämä ylitti oman edellisen 2 kuukauden ATH lukeman hyvien uutisten myötä.
Tässä on viikkokatsaus 44/2021 anti tällä kertaa, nyt tulevia ostoja viikolle 45 en osaa oikein sanoa. Suurin osa yhtiöistä on julkaissut tuloksensa ja omista isoisoista yhtiöistä maanantaina tulee Prospectin osavuosikatsaus. Tätä itse odotan jännittyneenä, koska on yksi merkittävimmistä osingon maksajista mitä salkusta löytyy. Toivottavaa on, että tulos per FFO on kasvanut koska nykyisellä jakosuhteella ei ole paljon armoa ettei osinko laskisi.
Myös Fortum julkistaa perjantaina oman tuloksensa ja vaikka kyseessä on merkittävä omistussalkussani, niin ainakaan itselläni ei ole niin hirveästi odotuksissa mitä sieltä tulee. Mitään negatiivista en ole ainakaan itse havainnoinut, mitä nyt jos ei oteta huomioon kivihiilivoimaloiden tilannetta Uniperin kautta.
Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.