Viikkokatsaus 40/2021
Jälleen käydään lävitse mitä viikolla on tapahtunut, nyt kyseessä on viikkokatsaus 40/2021.
Swing treidit
Nokia
Tuli avattua uusi Long positio Nokiassa, vaikka ei pitäisi soveltaa, niin halusin ottaa ihan testimielessä tästä pienen kokeilun ns. kolmen tolpan treidauksesta (3 bar play).
7.10.2021 tein sisäänmenon hintaan 4,97 ja tavoitehinta tälle on 5,27. Kappaleita ostettu 682 joten jos voitto on noin 200 euroa, niin tappiota tästä saisi tulla maksimissaan 100 euroa jolloin stop loss asetettu 4,83 euron kohdalle.
Stop loss on tässä tasossa, missä edeltävänä päivänä on käyty alimmillaan ja muuta sentin yksikkö päälle.
Mikä tämä 3 bar play idea sitten on?
En tiedä mikä on suomenkielinen vastine tällä, mutta itse olen käyttänyt kolmea tolppaa. Tuossa ajatus olisi se, että treidin rakentuminen ja varmistuminen tapahtuvat pari päivää aiemmin. Tuossa haetaan säännöllistä kaaviota tai kuviota joka toistuu, mutta antaa toistuessaan signaalin treidistä joka saattaa päätyä voitolliseksi.
Tässä kaavio on seuraava, ensimmäinen kynttilä tulee olla merkittävästi suurempi kuin kynttilät keskimäärin n. tuplasti suuremi on hyvä nyrkkisääntö. Seuraavan kynttilän tarkoitus on olla ns. lepääväkynttilä jonka huippukohta on lähellä edellisen kynttilän huippuja. Tämä toinen kynttilä ei saisi kuitenkaan kooltaan olla kuin noin 30 prosenttia ensimmäisestä, eli toisin sanoan tämän tulisi olla huomattavasti pienempi kuin ensimmäinen.
Nämä kaksi kynttilää kun on tiedossa, niin kolmas kynttilä tässä olisi sisäänmeno kynttilä jos kriteerit täyttyvät. Treidiin mennään sisään jos kolmas kynttilä ylittää kahden ensimmäisen kynttilän tekemät huiput ja tässä sisään menossa on hyvä huomioida, että ostohinta olisi kuitenkin hieman korkeampi kuin edelliset huiput.
Nokian osalta tilanne siis meni näin. Päivän aikainen muutos on ollut tämän osalta karkeasti 8-10 senttiä keskimäärin. Lokakuun 5.päivä nousua tuli 18 senttiä mikä on käytännössä tuplat siihen, mitä normaali muutos on. Eli tässä oli kynttilä numero 1. Ensimmäisen kynttilän avauskurssi oli 4,747 ja päätös 4,924 euroa.
Lokakuun 6.päivä, kurssi avasi hieman edellisen päätöksen alapuolella arvossa 4,902 euroa. Kävi korkeimmillaan arvossa 4,943 ja alimmillaan 4,84. Päätöskurssi oli lopulta 4,9 joten voidaan puhua melko hyvästä lepäävästä kynttilästä tässä kohtaan.
Ensimmäinen oli suurempi kuin keskimäärin, toinen kynttilä liikkui selkeästi pienemmällä liikkeelle kuin ensimmäinen, huiput hyvin lähellä ensimmäisen tasoa (hieman yli) ja kynttilän koko oli kokonaisuudessaan raamien sisällä.
Oston sitten tein tuossa 7.lokakuuta koska kahden ensimmäisen kynttilän arvot on ylitetty (avaus: 4,96) ja stop loss asetettu kynttilän numero 2 alimman kohdan alle (4,83).
Tästä on tiedossa myös 4 tolpan kuvio, missä kynttilä numero 3 olisi myös lepäävä kynttilä ja näin ollen kynttilä numero 4 ylittää edellisten kynttilöiden huiput.
Paras tilanne olisi se, että näiden liikkeiden lisäksi olisi myös havaittavissa vaihdossa isompaa liikettä ylös, nyt vaihto on hieman ollut nousussa, mutta ei mitenkään merkittävästi.
Katsotaan kuinka tämä toteutuu, alku on kuitenkin ollut ihan lupaava koska perjantaina päästö oli 5,075 ja korkeimmillaan on parissa päivässä käyty 5,122 eurossa.
Holdaukseen
Viikon aikana tuli täydennettyä myös holdaus salkkuun osakkeita, ostot kohdistuivat osinkoaristokraatteihin ja kaikki näistä löytyivät US pörssistä.
Aflac incorporated (AFL)
Osto tapahtui 5.10.2021 hintaan $52,79 ja kappaleita mukaan tarttui 18. Tässä ei ole nyt ole takana tarkempaa teknistä syytä, että miksi tätä ostin. Tämä liikkuu vahvasti 200 liukuvan keskiarvon yläpuolella, jonkinlainen tukitaso on 52 dollarin kohdalla, missä on vierailtu edellisten parin viikon aikana hakemassa sitä tukea.
Ennen kaikkea näen tällä yhtiölle arvostuksen näkövinkkelistä korkeampaa arvoa, mitä osakekurssi tällä hetkellä näyttää.
PE on alle 10, PB on 1 pinnassa ja osinkotuotto 2,24 %. Osinkotuotto on toki alempi, mitä itse tavoittelen mutta osinkoa tämä on nostanut viimeiset 39 vuotta. Osingonjako suhde on tällä hetkellä 21 % kohdalla, mikä kertoo sen, että myös tulevaisuudessa on mahdollista nauttia nousevista osingoista, eikä näillä näppäimillä ole näkyvissä, että tilanne muuttuisi.
Tämä yhteenvetona, niin osinko tänä päivänä pieni mutta muutamien vuosien päästä osinkotuotto sijoitetulle pääomalle on erinomainen.
Tiedätkö omat ferritiini- ja D-vitamiinitasot? Mittaa nyt ilman lääkärin lähetettä!Leggett & Platt Inc (LEG)
Osto tässäkin 5.10.2021 hintana $45,34 ja kappaleita 21. Teknisessä mielessä vielä heikompi ostoperustelu kuin AFL osalta, mutta tuki taso on hinnassa $45 ja tästä LEG on hakenut nyt tukea viimeiset päivät. Saattaa olla, että kurssi menee vielä lävitse, mutta yhtälailla kun huipuista on nyt tultu 25 % alas, että lähdettäisiin takaisin ylös. Ei siis ole ostoa perusteltavissa teknistentasojen mukaan vaan haetaan tukea tunnusluvuista, mikä holdauksessa on se kaikkein tärkein.
PE: 15,8 PB: 3,9 ja osinkotuotto 3,71 %. Jenkkiyhtiöksi osinkotuotto on nyt aika hyvin raamien sisällä vaikka jääkin omasta 4 % tasosta. PB lukema on korkea, kun omissa papereissa yli 3 luku on kallis. PE taas menee ihan hyväksyttävään tasoon.
PB lukemassa huolestuttaa se, että yhtiö suunnittelee ja valmistaa sisustustarvikkeita niin odotuksissa olisi tuolloin, että tase arvo olisi lähempänä 2 kuin melkein 4. Heillä varsinkin mekaaniset ja muunneltavat huonekalut kuten sängyt ovat yksi pääsegmentti.
Koska kyse on aristokraatista, niin osinkoa tämä on nostanut viimeiset 28 vuotta ja kun osingonjakosuhde on nyt 59 %, niin ei ole näkyvissä, että tätä juoksua oltaisiin heti katkaisemassa.
Mikäli tulevaisuudessakin tätä saa hankittua pienemmällä kurssilla, niin omalle pääomalle on helposti saatavilla 4 % osinkotuottoa. Tästä ei tule salkkuuni mitenkään merkittävää peruspilaria, vaan lähinnä täydentämään tasaisesti kasvavaa osinkovirtaa ja sitä kautta turvaamaan tulevaisuuden osinkoja.
Walgreens Boots Alliance (WBA)
Kuten kaksi aikaisempaa, niin osto 5.10.2021 kurssiin $46,97 ja kappaleita 20.
45 -46 tasossa on selkeästi tukitasoa ja tämä toimi alkuvuonna hyvänä tukena ja kesäkuun puolessa välissä alkanut tiputus tuli itseasiassa tälle tasolle heinäkuun puolessa välissä. Tästä tehtiin pomppu aina 52 dollariin ja sieltä on nyt tultu uudestaan ottamaan tukea.
Toki tuolta voidaan tulla rumasti vaikka tasolle 40 dollaria, mutta tunnuslukua katsellen PE: alle 10, PB: 1,85 ja osinkotuotto 4 %. Tuntuisi kummalliselta, että tultaisiin näin alas ja nyt osingon jakosuhde on 38, mikä kertoisi siitä, että nostovaraa on tulevaisuudessakin ja yhtiö on korottanut osinkoaan viimeiset 6 vuotta. Ennen kaikkea tämä on maksanut osinkoa viimeiset 45 vuotta katkeamatta.
Toimiala on lääkejakelija ja myynti, eli suomeksi apteekki joka taitaa olla alansa suurin varsinkin jenkeissä. Alalle on varmasti tunkua, koska tunnetusti länsimaissa ihmiset vanhenevat, elävät kauemmin ja sitä myötä sairastuvat. Näiden hoitoon ja kunnossa pitoon tarvitaan lääkkeitä ja ne tunnetusti haetaan apteekeista. Amazon ja Walmart ovat mm. havainneet, että tämä voisi sopia heidänkin liiketoimintoihinsa joten tässä voi olla yksi syy sille, että WBA on laskenut melkein 20 % kevään huipuista.
Nykyisellään arvostus on minusta enemmän halpa kuin kallis ja kun oma arvio hinnasta liikkuu 50 – 60 dollarin tasolla, niin tukitasosta tehdyn pompun seurauksena tein pienen lisähankinnan tästä.
Franklin Resources Inc (BEN)
Ostoon meni 6.10.2021 hintaan $29,73 ja kappaleita tuli 31. Teknisessä mielessä ihan hyvä kohde, koska tukitaso on 28,60 tasossa ja kesällä tultiin tälle tasolle hakemaan tukea. Sama tukitaso oli toiminut keväällä ensiksi vastustuksena ja myöhemmin myös tukena. Koska kurssi liikkuu yli 200 liukuvan keskiarvon ja kävi tekemässä kosketuksen siitä, niin otin tästä pienen siivun täydentämään aristokraattien osuutta salkussani.
Tunnuslukujen valossa PE: alle 10, PB: 1,4 ja osinkotuotto 3,7 % jakosuhteella 37 on minusta hyvä.
Kuten aiemmin jo totesin, niin nykyhinnalla on osinkotuotto jenkkimarkkinoihin nähden hyvä ja kun yhtiö on viimeiset 41 vuotta nostanut osinkoaan, niin eiköhän sijoitetulle pääomalle tule tulevaisuudessakin kohtuulliset tuotot.
Muita säätöjä
Tässä on nyt käsiteltynä tämän viikon ostoja sekä myyntejä, mutta asetin viikon päätteeksi myös muutamia stop loss tasoja. Koska itselläni on oman salkun yhtiöt luonnollisesti seurannassa, niille olen asettanut ostoon, myyntiin pitoon tai vähennykseen liittyviä merkintöjä. Samalla kun näitä seuraan, niin pyrin hyödyntämään teknistä puolta mukana ja kuten yllä jo oli ostojen osalta, niin tekninen ei ole kuitenkaan se hallitseva elementti mutta jokseenkin tärkeä.
STOP LOSS yhtiöt
Nordea
Nordealle asetin stop loss tason hintaan 10,25 tasolle, tähän on suurimpana syynä se, että Nordea on tällä hetkellä salkkuni suurin omistus ja melko suurella marginaalilla seuraavaan. Vähennyksen tarve on siinä suhteessa ilmeinen, että vaikka omissa taulukoissani Nordea on selkeästi osto kohde, niin riskien kannalta näin iso painoarvo heilauttelee salkkua liian paljon.
Osaltaan myös viime vuonna osinkotulo kärsi pitkälti Nordean takia, koska Nordea ei pystynyt maksamaan osinkoaan EKP kiellon/suosituksen takia. Vaikka osinko nyt tuleekin maksuun 12.10. niin jos olisin ollut puhtaasti osinkotulon varassa taloudellisesti, niin olisin ollut kusessa.
Nordean stop loss on asetettu ajallisesti lokakuun loppuun, joten jos tämä tämän kuukauden aikana alittaa kyseisen tason, niin toimeksianto lähtee markkinoille ja pyritään kotiuttamaan osa omistuksista käteiseksi.
Myös riskit mitä Euroopan pankkisektorilla on mm. Italian heikkojen pankkien myötä edelleen tapetilla, niin isompien pelastusoperaatioiden tullessa kyseeseen, niin voi olla jälleen tilanne että hyvät pankit joutuvat kärsimään tästä. Kärsimys on mm. osinkojen maksamattomuus ja sitä kautta toimialaan kohdistuva epäluottamus sijoittajien keskuudessa.
En usko, että tämä olisi kovin todennäköisen skenaario, mutta en uskonut että 2020 ei tulisi yhtään osinkojakaan ja näin kuitenkin kävi.
Taso 10,25 on tullut siitä, että Nordealle on muodostunut tuki/vastustustasoa 10,50- 10,60 välimaastoon. Liukuva 50 EMA on toiminut osittain myös tukena Nordean kurssille, mutta se että on edellisen kerran edes koskettu 50 EMAA, on tapahtunut heinäkuun puolessa välissä kerran. Nyt tämän viikon aikana kosketus tehtiin joka ikinen päivä ja käytännössä liikuttiin tuon mainitsemani tuki/vastustustason alapuolella.
Minulle tämä kertoo sen, että nyt on kohonnut riski sille, että pohja irtoaa ja tämän seurauksena lähdetään hakemaan vauhtia 50 EMA ja 200 MA keskiarvojen välimaastosta, silloin kurssi voi käydä aina 9-10 euron välissä ja esimerkiksi 9,50 euron kohdalla olisi havaittavissa jonkinlaista tukea. Nordean osalta hankalaa on se, että se on noussut koko vuoden voimakkaasti.
Nordean suunnitellut omien osakkeiden takaisinostot voivat muuttaa tilannetta vielä siten, että näiden ollessa tiedossa ei kurssi pääse tippumaan edes tuolle 10,25 tasolle. Eli miksi joku dumppaisi isoja määriä osakkeita markkinoille kun tiedetään, että Nordea tulee käyttämään pari miljardia euroa siihen, että ostaa omia osakkeitaan markkinoilta. On odotettu, että Nordea ostaisi Sammolta omat osakkeensa ja maksaisi näin ollen hieman markkinahintaa pienemmän summan eli saisi alennusta joitakin prosentteja. Mikäli näin kävisi, niin silloin voi olla tilanne, että hetkellisesti kurssi ottaa osumaa alas.
Tämän jos ajatuksen kiteytän, niin Nordea on siis ostokohde mutta omassa salkussani sen osuus on riskien näkövinkkelistä liian suuri. Nordea on noussut vahvasti, mutta toisaalta omien ostot ja varmasti hyvä odotettavissa oleva osinko keväällä voivat pitää kurssin nousussa edelleen. Riskit Euroopassa eivät huonojen pankkien osalta ole lähteneet mihinkään, mikä voi vaikuttaa myös hyviin pankkeihin. Pelataan siis varman päälle, otetaan noin kymmenys osakkeista rahaksi jos kurssi lähtee laskuun ja sijoitetaan näistä vapautuneet pääomat tilanteen mukaan takaisin markkinoille.
UPM
UPM myin jo pienen siivun syyskuussa ja laitoin myös nyt pienen siivun stop lossin välityksellä markkinoille. Siinä missä Nordealla minulla oli kiinteä taso missä myynti tapahtuisi, niin tässä käytän melko tiukkaa liukuvaa stop loss toimeksiantoa.
Liukuvassa stop loss tasossa on se tarkoitus, että kurssin noustessa uuteen huippuun tämän toimeksiannon aktivoitumisen jälkeen. Järjestelmä tuolloin nostaa stop loss tasoa automaattisesti ylös, eli tämä tarkoittaa sitä että kurssin noustessa minun stop loss UPM osalta nousee myös. Tiukka stop loss tässä tarkoituksessa tarkoittaa 1 % muutosta alas, jonka jälkeen myynti toimeksianto lähtee markkinoille.
UPM on omissa listoissani tällä hetkellä vähennä suosituksessa, johtuen tämän tunnuslukujen mutta myös kasvunäkymien mukaisesta keskimääräisestä arvon näkövinkkelistä. PE on yli 22, PB on kohtalainen 1,8 ja osinkotuotto vielä ihan jees 4,2 %. Osingonjakosuhde on sitten 95, mikä kertoo sen, että nousua on vaikea saada osinkoon tehtyä. Osakkeen painoarvo on 3. suurin salkussa ja toimialariskinä tämä edustaa 100 prosenttia koko salkussani. Toki toimialana tässä on metsä ja UPM ei oikein enää metsäteollisuuden yhtiönä yksinään mene.
UPM on asettumassa ammattiliiton kanssa jonkinlaiseen sopimussotaan ja vaikka on ymmärrettävää, että UPM haluaa erilliset sopimukset eri duuneihin, niin ammattiliitto ei tätä tule hyväksymään ainakaan helposti. Riski on siis siinä, että Suomen päässä hommaan tulee työtaistelua ja varsinkin kun Stora Enso meni tekemään omat sopimuksensa ammattiliiton kanssa jo nyt, niin toinen suuri toimija ei saa ns. tulitukea tästä.
Suomen kannalta tämä on toki ongelmallista siinä mielessä, että näin saadaan vauhditettua UPM osalta teollisuuden alasajoa Suomesta ja siirrettyä sitä entistä herkemmin ulkomaille. Osakkeen omistajan kannalta tämä on toki hyvä juttu jos samaa asiaa tuotetaan halvemmalla muualla ja siitä saadaan käärittyä suurempi voitto. Suomen kannalta kokonaisuudessaan se ei ole niin hyvä, kun verotuloja jää saamatta, alan työllisyystilanne heikkenee ja näissä työllisyys kohdistuu jo valmiiksi kuntiin joissa työpaikkoja on lähtökohtaisesti muutenkin vähän. Monessa mestassa UPM voi olla paikkakunnan ja lähiseutujen suurin työllistäjä.
Tässä on loppujen lopuksi globaalissa maailmassa sellainen tilanne, että kyse on jatkossa siitä, että onko hyvä jos palkka on nykyisen 3000 euron sijaan, 2800 euroa? Vaihtoehto on se, että se olisi ansiosidonnaisen verran joitakin sata päivää?
Luvut on ihan keksittyjä, mutta näin idea tasolla. Varsinkin paikkakunnalla missä kyse on suurin työllistäjä joka vähentää rajusti tai lopettaa kokonaan tehtaan. Jatko työllistyminen on vaikeaa, koska ei ole työnantajaa joka ottaisi tai olisi mahdollista ottaa tekijää. Asuntovelallisella vaikea paikka, kun alueen houkuttavuus laskee saman tien alas kun tieto rajuista vähennyksistä tulee ja asuntojen arvot laskee. Jos pitää muuttaa duunin perässä muualle, niin vanhasta asunnosta ei välttämättä pääse helpolla eroon ja myyntiajat pitkiä.
Vaikutukset ovat suuria myös alihankkijoille ja yrityksille jotka ovat hyötyneet mm. työllisyyden tuomista rahavirroista. Jämsän seudulle tämä esimerkiksi olisi aikahuolestuttava, varsinkin kun Kaipolan tehdas jo 2020 vuoden lopussa suljettiin ja jos Jämsänkosken tehdas menisi seuraavaksi.
Työtaisteluissa ei siis ole voittajana pelkästään työnantaja tai työntekijä vaan ympäröivä seutukunta sekä isossa kuvassa koko maa. Pitää myös ymmärtää se, että työnantaja ei voi olla tilanteessa, että maksaisi suomessa tehdystä työstä huomattavasti enemmän kuin samasta työstä kokonaiskustannuksiltaan voidaan työ toteuttaa muualla. Raha on muualta pois ja usein se osuu mm. tuotekehitykseen ja investointeihin, tuon jälkeen jäädään pois kehityksestä. Sijoittajan kannalta asiaa voidaan ajatella myös näin, eli kun UPM osingon jakosuhde on jo nyt lähellä 100 %, niin se ei voi pitkässä juoksussa ainakaan nostaa osinkoaan eikö vain?
Sijoittamalla tänä vuonna 1000 euroa ja sille saadaan 4 % osinkotuotto, eli 40 euroa vuodessa. Sijoittaja joka riskeeraa pääomia siten, että se voi menettää koko summan saa sijoitukselleen 4 % osinkotuoton. Yritys ja omistajat nyt linjaavat, että suomessa pidetään työllisyyttä ja tuotantoa ei sijoiteta halvempiin maihin vaikka mikä olisi. Oletetaan, että tulos ei silti edes laske vaan yhtiö maksaa seuraavatkin kymmenen vuotta samaa osinkoaan melkein 100 % jakosuhteella.
Koska yrityksen tulos ei nouse, niin kurssi ei teoriassa myöskään nouse. Osinko kun pysyy samana, niin sekään ei tue kurssin nousua. Riski on itseasiassa siinä, että kurssi lähtee laskuun jos kymmenen vuotta taotaan samaa tulosta. Sijoittajan kannalta yksikköarvoltaan se saa edelleen sijoitukselleen 40 euroa, mutta 40 euroa tänään on todennäköisesti huomattavasti enemmän kuin kymmenen vuoden päästä.
Tästä syystä, yrityksen tulee miettiä asioita pitkälti omistajien näkövinkkelistä ja löytää keinoja joilla omistajat saavat sijoituksilleen tuoton.
Taas rönsysi ajatus hieman ulos, mutta tämä kokonaisuudessaan on myös UPM osalta riski, että työtaistelut hankaloittavat ainakin Suomen päässä toimintaa.
Liukuvaan stop lossiin päädyin tässä sen takia, että tukitaso on 30,10 ja 30,30 kohdilla ja siitä oli haettu pomppu lokakuun alussa. Pomppu voi nousta seuraavaan vastustustasoon joka on 33,20 kohdalla, mutta todennäköistä on, että EMA30 (nyt 32,15), EMA50 (32,60) tai MA200 (32,40) ovat tasot joissa kurssi kääntyisi laskuun.
Osaltani ei siis väliä vaikka nousisi kuinka korkealla ja sitten vasta tekisi korjauksen, koska olen asennoitunut tekemään vähennyksen tästä.
Muita kohteita vähennyksiin
Kemira, Telia, Sanoma ja Brookfield Asset Management. Kaikissa näissä suositus on vähennä tai myy, joten niistä irtoavien pääomien kodiksi on parempi etsiä tuottavampia kohteita.
Yhteenveto
Jälleen kerran tuli mammuttiteksti ja rönsyilevä sellainen, mistä pahoittelut. Oma tapa on vähän sellainen, että sitten kun samaan aiheeseen jos hiukan löytyy jokin kosketuspinta, niin tulee ympättyä kaikki siihen samaan tekstiin mukaan. UPM toimii varmaan hyvänä esimerkkinä tästä asiasta, missä työtaistelu nähtiin riskinä sijoitukselle, mutta myös verokertymille.
Mutta lopetan tämän tekstin tähän ja toivotan hyvää ensi viikkoa.
Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.