Viikkokatsaus 31/2021

Viikkokatsaus 31/2021

 

Tervehdys jälleen viikkokatsaus 31/2021 merkeissä, nyt on pidetty hieman lomaa ja on aika palata takaisin tekemään havaintoja mitä sijoitusrintamalla on omissa salkuissa tapahtunut ja mitä ajatuksia niistä on herännyt.

 

Loma

Loma on hyvää aikaa tarkastella omaa tavoitetta ja sen merkitystä itselle. Olen toistaiseksi vielä palkkatöissä ja yleensä lomalla teen päänsisäisen tarkastelun siitä, että onko ns. vapaana oleminen ja työn aiheuttamilta ”pakollisilta” juoksuilta poissa oleminen todellakin sitä mitä elämältäni haluan? Vastaus tähän on ollut useampana vuotena se sama, että KYLLÄ. En siis kaipaa takaisin työelämään lomalla ollessani, eikä itselläni tule ajatusta siitä, että ”onpa kiva palata takaisin normaaliin arkeen”. Ottaisin hyvin mielelläni normaaliksi arjekseni tehdä sitä mitä itse päivittäin haluan kuin sen, että teen joidenkin muiden asettamien deadlinien mukaan omaa kalenterointia.

Toisaalta en ole nykyisessä palkkaduunissakaan enää ollut kovinkaan paljoa muiden deadlinien kanssa naimisissa ja olen pystynyt oman varallisuuden kasvaessa olemaan huomattavasti enemmän oman ajan herra.

Lomalla on myös hyvä tehdä omaa tarkastelua sijoitussuunnitelman osalta, vaatiiko tämä jotain muokkausta ja onko jonkinlainen tarve sille, että peliliikkeitä olisi hyvä toteuttaa? Tänä vuonna ei ollut samanlaista tarkastelua sen osalta, mitä korona teki viime vuonna eli täytyi laittaa oma portfolio sillä tavoin uusiksi, että löytyy 12 kuukauden puskuria tarvittaessa hyödynnettävissä romahduksien tarjoamiin ostopaikkoihin tai osinkojen maksamattomuuden osalta.

Loma on myös mainiota aikaa lukea, itse olen omat kesäkirjat tilannut Adlibriksen kautta ja loman aikana olen saanut melkein luettua loppuun Tony Robbinsin suomennetun painoksen teoksesta Rajaton Voimasi. Suosittelen tätä kirjaa kaikille joita itsensä kehittäminen yhtään kiinnostaa, mutta pitäisin pienimuotoista varauksellisuutta kuitenkin mukana mitä tulee kirjan oppeihin.

Silloin kuin ei jaksa lukea, niin on hyvä rauhoittua äänikirjan kanssa ja itse perheen kanssa lomamatkoilla kun autolla tuli pitkin Suomea ajettua kuunneltiin Storytellin äänikirjoja. Välillä mentiin takapenkkiläisen kirjavalinnoilla ja välillä etupenkiltä sai tehdä oman kirjavalinnan.

 


Aloita sijoittaminen Nordnetin kautta jo tänään! Tein itse tämän päätöksen 15 vuotta sitten, enkä ole sitä tähän päivään mennessä katunut. Asiat mitkä eivät ole olleet tuttuja, niin näitä on voinut kysyä Nordnetin asiakaspalvelusta Suomeksi ja vastauksen on saanut Suomeksi.


 

Sijoittaminen

 

Sijoittaminen on kesällä yleensä hiljaisempaa aikaa, muutama vuosi sitten kokeilin lomalla päivätreidaamista mistä voi lukea enemmän täältä blogista, mutta kesän ollessa vaihdon osalta hiljaisempaa, niin eihän se antanut kovin oikeaa kuvaa kyseisestä toiminnasta. Nyt olenkin sitten aktiivisesti tämän vuoden ajan keskittynyt swingtreidaamiseen lyhyen aikavälin sijasta.

Katsotaan tässä kohtaan, että miten swing treidien tilanne on oikein edennyt.

 

Swing treidaus

 

Brookfield Property Trust (BPY)

Tämän kanssa kävi hieman hassumpi temppu, mistä saa toki syyttää ihan itseään kun en ollut asiaa vihkiytynyt tarpeeksi tarkkaan.

Brookfield Asset Managment oli tehnyt tästä jo pidemmän aikaa sitten ostotarjouksen, missä tämä lunastaa BPY osakekannan kokonaan omakseen. BAM oli jo aiemmin ollut merkittävä omistaja ja nyt päätti ottaa koko BPY.n omaan hoitoonsa kokonaan. Tästä oli tullut selkeä ilmoitus Yahoon, Marketwatchin ja muiden palveluiden kautta, että näin tulee tapahtumaan Heinäkuun lopulla, että BPY lähtee pois pörssistä ja vaihtoehtona oli joko myydä omat osakkeet markkinoilla tai olla tekemättä mitään, jolloin saa hieman BAM osakkeita ja erikseen listattua kuponkikohdetta Brookfield Property Trust L.P 6,25%. Näiden lisäksi BAM maksoi vielä rahakorvauksen rapiat 12 dollaria osaketta kohden.

Koska en tajunnut tehdä mitään, niin itse jäin tuohon jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Aikamääritykset sekä ikkunat eivät olleet tiedossa tai jääneet päähän, niin hienoinen pelästyminen tuli kun huomasin, etteivät BPY osakkeet olleet enää aktiivisen kaupankäynnin alaisena.

Onneksi arvo-osuustilille tuli hyvin nopeasti päivitykset uusista omistuksista, vaikkakin nämä ovat vielä ilmoitettuna murtolukuina Nordnetin palvelussa, mutta tämä varmaan tässä vielä tarkentuu ajansaatossa.

Miten tämä sitten vaikutti Swing treidaukseen?

Itselläni oli swing treidissä tätä BPY osaketta 138 kappaletta, jotka oli hankittu hintaan $18,31 ja koska tämä meni nyt täysin lunastukseen, niin piti saada laskettua tähän luovutushinta minkä treidi tuotti.

Koska itselläni oli myös jonkun verran holdauksessa tätä BPY osaketta, niin tein luovutushinta laskelman tässä tapauksessa siten, että laskin yhteen sen mitä sain rahakorvausta osakkeista sekä mikä oli näiden BAM ja BPYPM osakkeiden markkina-arvo lunastuksen yhteydessä.

Tämän jälkeen jaoin kyseisen summan kaikilla omistamillani BPY osakkeilla ja sain laskennalliseksi luovutushinnaksi treidaamisen seurantaa varten $18,96.

Joten lunastuksesta huolimatta, meni oma swing treidi tämän osalta voitolliseksi kaupankäyntikulut huomioon ottaen 101 euroa. Tavoitteesta 200 eurosta toki jäätiin, mutta otetaan tässä tarjottu 1R positiivinen tulos kuitenkin ilolla vastaan.

Tämän treidin juoksuaika oli 80 päivää, eli venyi hieman pidemmäksi, mutta tässä olikin treidauksen lähtökohtana otettu, että treidi tehtiin viikkograafien mukaan.

 

Avoimet swing treidit

Avoimena on vielä pari kohdetta, joista ensimmäisenä katsotaan T SHRT NESTE NORDNET F64.

Tämä on Nordnet Marketsin kautta otettu näkemys kesäkuun puolesta välin, missä lähdin johdannaisen kautta hakemaan shorttipositiota Nesteestä.

Silloin kun otin treidin, niin Nesteen osake liikkui 51,82 euron hinnassa. Tämä nousi melkein stop loss tasoon asti (noin hinnassa 57,76), mutta lähti siitä kuitenkin takaisin laskuun tulosjulkistuksen jälkeen.

Koska Nordnet Marketsin kautta voi tehdä ilman kaupankäyntipalkkioita yli 100 euron kauppoja, niin olen tähän laittanut alun perin kiinni pääomia hieman päälle tuon. Sinänsä ei ole odotettavissa, että tulisin myymään ennen stop loss tasoa itse tätä pois vaan tulen toteuttamaan myynnin siinä kohtaan kun toteutunut tulos on vähintään 1R plussalla.

Olen kuitenkin asettanut oman tavoitehinnan graafeilla tasoon 42,90 euroa, mihin uskoisin olevan ihan hyvät mahdollisuudet. Vaikka Neste on hyvä yhtiö ja tekee tulosta, niin arvostuskertoimillakin katsottuna tämä on järkyttävän kallis. Viimeisimpien tulosten jälkeenkin PE on 34, PB 6,5 ja osinkotuotto 1,5.

Katsoi tätä oikein millä tavoin tahansa, niin itse näkisin Nesteen olevan ostohinnoissa kun liikutaan tasolla 30-44 euroa ja siihen tuo oma tavoitehintakin nojaa. Pörssissä tilanne vain tuppaa olemaan sellainen, että kaikissa asioissa ei fundat ole ohjaavia tekijöitä vaan kurssia liikuttaa myös muut voimat ja toki osa voi olla sitä mieltä, että Nesteen hinta on jopa aliarvostettu.

 

Tiedätkö miten elimistösi voi? Testaa Puhdin avulla!

Stora Enso

Ennen Heinäkuun loppua otin long position Stora Ensosta hintaan 16,07 € (22.7.21). Ensimmäisten päivien osalta näytti siltä, että tämä kipuaa omaan tavoitehintaansa (17,20 €) ihan muutamassa päivässä, mutta näin ei ole kuitenkaan käynyt.

6.8. päivitettyjen kurssien mukaan Stora Enson kurssi oli päivän päätteeksi 16,65 euroa, eli sinänsä suunta on siis ihan oikea. Perjantaina kurssi tuli myös 1,5 % alaspäin mikä oli suhteellisen iso kurssi muutos yhdelle päivälle. Olen kuitenkin luottavaisin mielin sen suhteen, että tämä tulee nousemaan vielä omaan tavoitehintaansa.

 

Treidien kokonaistilanne

Tämän vuoden osalta olen ottanut yhteensä 36 treidiä. Näistä voittavia on 16, avoimena 2 ja hävittyjä 18. Teoriassa on siis mahdollisuudet päästä 50/50 voittoprosenttiin, mutta tämä nykyinenkin tilanne on erinomainen suoritus (47 %).

Euroissa tilanne näyttää 680 euroa olevan plussalla ja riskisuhde on tällä hetkellä 6,6.

 

 


On totta, että lukeminen kannattaa aina! Kirjat edullisesti ja nopeasti toimitettuna saa Adlibriksen kautta.


 

Holdausen sijoitukset

 

Holdaukseen tulikin tässä parin viikon aikana hankittua salkkuun seuraavia kohteita.

 

Fortum 29.7.2021 hintaan 23,73 ja kappaleita 22

Aflac Incorporated 29.7.21 hintaan $55,49 ja kappaleita 35

Raisio 30.7.21 hintaan 3,98 ja kappaleita 126

Sampo 4.8.21 hintaan 41,60 ja kappaleita 27

Metlife 6.8.21 hintaan $60,68 ja kappaleita 14

 

Näistä oman salkun uusin tulokas on Aflac Incorporated niminen osinkoaristokraatti. Olen yrittänyt kaikuluotaimen tapaan metsästää edullisia osinkoaristokraatteja, mutta nykyisillä hinnoilla tuntuu että yksisarvisen löytää aiemmin. Nämä aristokraatit ovat hyvin korkealle hinnoiteltuja oikeastaan siitä syystä, että niiden odotetaankin nostavan osinkoaan vuosittain ja pitävän arvonimensä. Näiden osalta lasketaan siis sen varaan, että jos osake maksaa tänään 10 dollaria ja yhtiö jakaa 0,25 dollarin osingon jota se on nostanut viimeiset 25 vuotta. Että nyt jos saa 2,5 % osinkotuoton, niin vuoden päästä pääomalle saa sitten 2,6 % jne. Seuraavat jotka ostaa tätä ja tyytyvät esim. tuohon 2,5 % osinkotuottoon tulee maksamaan tästä 10,40 dollaria osakkeelta tulevaisuudessa.

Itse olen pyrkinyt siihen, että arvostustasot olivat kuitenkin raamien sisällä siten, että PE ja PB lukemat eivät aivan huitelisi taivaissa. Aflac osuu tähän raamiin melko hyvin.

Aflac Incorporated

Tämän yhtiön PE lukema on tällä hetkellä 10,12 ja PB luku 1,12. Osinkotuotto on ainoastaan 2,17 % mutta osinkoaristokraatin nimeen on Aflac korottanut osinkoaan viimeiset 39 vuotta mikä on melkoinen tulos. Aflac toimii vakuutusbisneksessä joten toiminta on jokseenkin ennakoitavaa vaikka riskien parissa joutuukin toimimaan. Tämä tuo kuitenkin varmuutta, että osinkojen nousu tulee todennäköisesti jatkumaan myös tulevaisuudessa ja tällä hetkellä osingon jakosuhdekin on ainoastaan 22 %, mikä antaa reilun puskurin nousuille.

Hyvin suuri todennäköisyys on sille, että korotukset eivät tule olemaan mitenkään huimaavia, mutta jos tasaisesti nostaa osinkoaan, niin tästä voisi saada rakennettua omaan salkkuun ihan hyvänkin osinkojalan joka pitää kasvavia osinkovirtoja käynnissä.

Kun liikutaan alle 68 dollarin alapuolella, niin tulen tekemään tähän lisähankintoja myös myöhemmin ja tarkkailen, että jos edellisen 2 kk huippu ylitetään, niin teen tähän lisäsijoituksen siinä kohtaan.

 

Raisio

Otetaan vielä yksi maininta Raisiosta, tämän hankinnassa olin hieman hätäinen, koska tein lisäoston sillä ajatuksella että kurssi on tekemässä paluuta nousu-uralle ja 30 päivä Heinäkuuta se vähän näytti siltä, mutta päivän päätteeksi kuitenkin ehti laskea alle tämän oman asettamani rajan.

Vaikka hätäinen oli liike, niin Raisiota en kuitenkaan pidä mitenkään huonona vaihtoehtona jos haluaa sijoittaa elintarvikebisnekseen. Terveellisten vaihtoehtojen portfoliolla katsottuna Raisio on kuitenkin hyvissä asemissa ja näiden tuotteiden kysyntä tulee todennäköisesti tulevaisuudessa entisestään vielä kasvamaan. Arvostuskertoimilla katsottuna ei ole mitenkään erityisen edullinen osake, koska PE on päälle 23, PB yli 2,2 ja osinkotuotto 3,4 %. Hyvänä asiana on todettava, että jakosuhde osingoissa on 80 % tasoa ja tämän pitäisi pitää osingon vähintään nykytasolla.

Raision osavuositulos meni pitkälti siten miten analyytikot olivat sen ennustaneet, joten tämä ei tuottanut yllätyksiä.

Sampo

Sammosta vielä omat sanansa, niin osavuositulos oli jälleen kerran kova ja tulevaisuus tämän osalta vaikuttaa enemmän kuin lupaavalta. Vakuutusbisnes kulkee tällä hetkellä erittäin suotuisilla tuulilla, toki koronalla on edelleen jonkinlainen vaikutus siihen, että mm. sairasteluiden osuus on todennäköisesti vähäisempää ja näin ollen rasittaa vakuutusyhtiöiden korvauspuolta normaalia vähemmän. Tosin sanoen ihmiset sairastelevat flunssat kotona eivätkä käytä henkilökohtaisia tai yritysten ottamia sairauskuluvakuutuksia juoksemalla Mehiläisen, Terveystalon tai jonkun muun yksityisen lääkärikeskuksen tiloissa toteamassa, että flunssa on flunssa ja se menee vain ajan kuluessa ohitse.

Myös etätyöskentely on varmasti satanut vakuutusyhtiöiden laariin vähäisempinä liikennevahinkoina ja matkavakuutusten osalta ei ole matkavakuutuskorvauksia tarvinnut kauheasti maksella.

Sammon osalta tulee muistaa, että vielä heillä on merkittävä siivu Nordeaa joka on myös tämän vuoden aikana tehnyt hienoa nousua ylös ja tämänkin viikon jälkeen päätti kurssin yli 10 euron hinnassa.

Sampo joka on luvannut myydä Nordean osakkeet pois, tulee luonnollisesti hyötymään tästä tilanteesta, kun Nordeasta tullaan saamaan entistä parempaa hintaa. Kuten Inderes omissa päivityksissään myös korostaa, että vaikkakin Sampo tulee todennäköisesti maksamaan isoja ja hyviä osinkoja osakkeen omistajilleen tämän myötä, niin nämä maksut tulevat käytännössä niistä elementeistä jotka ovat aiemmin tuottaneet tulosta osakkeen omistajille ja liikevaihtoa Sammolle. Kun nämä rahat maksetaan kassasta, niin Sampo tulee todennäköisesti pienentymään tämän myötä ja tämän osakkeen nimellisarvo laskemaan.

 

Tässä tällä kertaa viikkokatsaus 31/2021 ja toivotan kaikille tässä kohtaan hyviä sijoituksia. Palataan aiheeseen taas uudestaan seuraavilla viikoilla.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *