Viikkokatsaus 21/2021

Viikkokatsaus 21/2021

 

Viikkokatsaus 21/2021 tällä viikolla ei tullut otettua yhtään swing treidiä. Siitä huolimatta kauppaa tuli tehtyä hyvinkin aktiivisesti pysyvämmän salkun puolella.

Aloitetaan tämä viikkokatsaus 21 lävitse käynti kuitenkin avoimien swingien tilannekatsauksella.Aloita lukeminen jo tänään, mutta tee se kuunnellen ja avaa asiakkuus täältä!


 


Avoimet swing treidit

 

Brookfield Property (BPYU) viikon päätteeksi tämä päätti kurssinsa hintaan $18,74. Tähän mennessä dollareissa kehitys on ollut ostohintaan $18,31 nähden plussalla 2,3 %.

Metlife (MET) oli viikon päätteeksi kurssissa $65,36 ja vastaavasti kehitys ostohintaan $66,01 nähden on miinuksella 1 % verran.

Citycon (CTY) oli viikon päätteeksi kurssissa 7,42 € ja tässä vastaavasti kehitys ostohintaan 7,47 € on myös miinuksella, mutta ainoastaan 0,7 % verran.

 

Swingien osalta ollaan täysin odotusarvojen sisällä ja miinuksella olevatkin ovat ihan toimintaikkunassa kun eivät ole kuitenkaan omiin stop loss tasoihin törmänneet. Tarkemmin BPYU kohdetta katsoen, niin tämähän oli viikko swing kohde ja tarkastellessa tämän viikko kynttilöiden kehittymistä ostosta eteenpäin. Niin tämä on puksuttanut aika tasaisesti viikosta toiseen ylös ja kohti omaa tavoitehintaansa.

BPYU tavoitehinta on 19,53 dollarissa, joten matkaa vielä on jäljellä eikä odotettavissa ole, että se tästä tavoitteeseen ihan raketinlailla nousee. Mikäli tahti on samaa kuin parilla edellisellä viikolla, niin odotus on silloin, että pari viikkoa eteenpäin niin alkaa BPYU olla myyntihinnoissa.

MET kohteen osalta taas tarkastelu on päiväkynttilöiden puolella ja tässähän kävi alkujaan niin, että ostopäivän jälkeen kurssi lähti laskemaan ja on selkeästi hermoillut tasojen $63,45 – $66 välissä. Tämän osalta osto meni aikoinaan vähän ajoituksellisesti pieleen, koska siinä vaiheessa iltaa kun oston tein, niin kurssi liikkui ostotriggeri tason yläpuolella mutta oli pörssinsulkeuduttua valahtanut tämän alapuolelle. Jenkki kohteiden kanssa näin voi käydä, kun välttämättä arkena ei ole aikaa valvoa niin iltamyöhään kuin olisi tarvetta.

Tosin pitäisikin ajatella niin, että jos ei voi valvoa ja olla täysin varma, niin pitääkö sitten treidiä edes ottaa ja tämä on aivan oikea tulkinta asiasta.

CTY oli kanssa viikko swing kohde, eli tämän osalta katse on kanssa hieman hitaammin ”elävässä” kynttilässä. Liikehdintää on ensimmäisten päivien nousualun jälkeen hieman enemmän mollivoittoista. Kesän ja rokotetahdin edetessä näkisin Cityconilla ja heidän vuokralaisilla olevan ihan hyvät tulevaisuuden näkymät ja sitä kautta luotto swingin onnistumiseen on hyvät.Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 


Pitosalkku

 

Tässä pito/holdi/osinko salkussa, miksi sitä nyt ikinä haluaakaan kutsua, niin päästiin vihdoinkin myymään osa myyntilaidalla olevista osakkeista ja ostettua lisää omaan strategiaani paremmin soveltuvia osakkeita tilalle.

Käydään ensimmäiseksi lävitse myynnit ja sitten ostot.Loistavia sijoituskirjoja on tehty paljon ja olen todennut, että parhaiten ja parhaaseen hintaan ne löytyvät Adlibrisen verkkokaupasta nopeasti toimitettuna.


 


Neste

26.5.2021 myin kaikki Nesteen osakkeet pois salkustani ja kuten myös viikkokatsauksessa aiemmn kerroin, että Nesteen tavoitehinta myynnille on 53 euroa, niin lopulta 26. päivä tämä sitten toteutui.

Myyntiin lähti 34 kappaletta ja hinta oli tosiaan tuo 53 euroa.

Miksi myin? Neste lähti salkusta siksi, koska tulin kirkastaneeni oman sijoitusstrategian tarkemmaksi ja siinä samalla Neste oli kaikilla omilla mittareillani myyntisignaalissa.

Neste on siis hyvä yhtiö, sanoisin jopa että Neste on Suomen ”jalokivi” ja taitaa ollakin tällä hetkellä Helsingin pörssin arvokkain firma. Toimii jalostamisen suhteen alalla missä varmasti on vielä rutosti kasvunmahdollisuutta. MUTTA…. kaikessa on aina mutta. Suurin ongelma Nesteen osalta itselläni on osinko, mikä on kokoluokkaa 0,80 € ja tarjoaa noissa hinnoissa missä Neste liikkuu, niin ainoastaan 1,48 % osinkotuoton.

Yhtiön PE luku huitelee tällä hetkellä 46 kohdalla, eli tuloksensa kautta maksaisi melkein puolessa vuosisadassa itsensä takaisin, mikä paukkuu omassa pelikirjassani aivan liian korkealla. PE ei yksittäisenä kautena ole tietysti mikään helmasynti jos kyse on yksittäisestä ajanjaksosta mutta vaikka Neste tuplaisi oman tuloksensa, niin edelleen liikuttaisiin 23 lukemassa. Tämäkin lukema on omien rajojen yläpuolella ja silloin pitoon sekä varsinkin ostoon, tulisi Nesteen osalta löytyä muita hintaa tukevia asioita mitkä oikeuttaisi tätä korkeampaa PE lukua.

PB luku tuotantojalostamoita ylläpitävälle yhtiölle on nyt 7,4 ja tämä on minun mielestä aika järkyttävän suuri lukema. Lukema alkaa olla suurempi kuin lääkeyhtiöllä joilla usein korkea PB lukema on perusteltu aineettoman omaisuuden vähäisyydellä taseessa ja siinä vaiheessa kuin satojen miljoonien tuotantolaitokset olevan yhtiön tasearvo on hintakehityksestä jäänyt ”jalkoihin” Nesteen lukemien verran, niin näen tässä paljon riskejä.

Nyt alkaa myös kilpailua tulla entisestään markkinoille, kun Exxonin hallitukseen oli aktivistisijoittajat nostaneet entisen Nesteen uusiutuvista vastaavan johtajan jäseneksi. Shellin osalta Hollannin hallitus oli sitä mieltä, että toimia päästöjen vähentämisen suhteen tulee vähentää voimakkaammin kuin yhtiö oli itse määritellyt.

Tässä saattaa olla se tilanne, että marginaalit alkaa luisumaan vaikka Nesteellä olisin jonkinlainen tekninen etumatka näissä uusiutuvien polttoaineiden markkinassa. Biopolttoaineiden yksi ongelma isossa kuvassa saattaa olla raaka-aineissa, koska metsien kaataminen ja uusien tähän tarkoitukseen paremmin sopivien puiden istuttaminen ei ole metsien monimuotoisuuden kannalta ja maapallon osalta yhtään sen parempi ratkaisu pitkällä tähtäimellä kuin öljyn poltto.

Toki ilmansaasteet vähentyvät ratkaisevasti, mutta muu ekosysteemi taustalla voi romahtaa ja sillä voi sitten oikeasti olla kauas katseiset vaikutukset ensimmäiseksi isompiin eläimiin luonnossa ja sieltä sitten pienempiin. Koska Ihminen on osa tätä luontosysteemiä, niin tulemme myös kärsimään jos asiat menee oikeasti vituiksi.

Olen kuitenkin valmis palaamaan Nesteen omistajaksi pidemmälläkin tähtäimellä jos hinta laskeutuu nykyisillä tuloskunnoillaan 28- 42 euron haitariin. Tässä haitarissa on hyvä muistaa, että alemmalla tasolla ostetaan mitä kassasta irti lähtee ja ylemmällä tasolla pitää tarkastella muitakin lukemia päätöksen tueksi.

Metso Outotec

Myynti 26.5.21, kappaleita 262 ja hintaan 9,36 €. Metso oli myös yksi niistä yhtiöistä joiden tilanne oli strategian kirkastuksen myötä valahtanut jokaisella mittarilla tasolle, että myynti on ainoa ratkaisu ja tästä vapautuneet pääomat voisi siirtää tämän strategian mukaan parempiin kohteisiin.

PE yli 40, PB yli 3 ja osinkotuotto 2 % eivät ole sellaisia lukuja mitä yhtiöltä kaipaan, käytännössä tuplaamalla tuloksensa ja osinkonsa niin olisimme vasta rajoilla. Toki tuplaaminen ei varmasti ole seuraavan 12 kk aikana ihan sula mahdottomuus, mutta käsittääkseni yhtiö ei ole itse edes linjannut 100 % kasvua seuraavalle vuodelle.

Yhtiönä ei ole Metsosta pahaa sanottavaa, mutta nykyisillä arvostuskertoimilla tämä on minusta vain aivan liian kallis kohde eikä täytä sijoituskohteelle määriteltyjä arvostuksia.

Harkiten voin palata Metso Outotecin omistajaksi nykyisellä tuloskunnolla kun hinta on alle 7 €.Aloita sijoittaminen Nordnetin kautta jo tänään! Tein itse tämän päätöksen 15 vuotta sitten, enkä ole sitä tähän päivään mennessä katunut. Asiat mitkä eivät ole olleet tuttuja, niin näitä on voinut kysyä Nordnetin asiakaspalvelusta Suomeksi ja vastauksen on saanut Suomeksi.


 


Neles

 

Myynti 26.5.21, kappaleita 61 ja hintaan 12,02 €. Syyt ovat aivan samat kuin kahden aikaisemmankin kohdalla, eli ei kohdannut oman strategian kanssa joten parempi on ottaa tästä pääomat toiseen käyttöön.

Nykyisellä tuloskunnolla voisin harkita paluuta takaisin Neleksen omistajaksi jos hinta painuu alle 8 €. Oletettavaa on, että jos hinta tippuu tuolle tasolle, niin Neles ostetaan pois pörssistä. Tässä saattaa olla hinnan korkealla pysymiseen myös syy, että tälle odotetaan lunastusta jossain vaiheessa.

 

 

Ostot salkkuun

 

Myynneistä ja osingoista saaduilla rahoilla tuli hankittua salkkuun lisää osingon maksajia. Olen näistä samoista kohteista jo jauhanut edellisilläkin viikoilla niin paljon, että jos mielenmaisemaani haluaa tarkemmin tarkastella ostojen syiksi, niin suosittelen selaamaan muutaman viikon takaisia katsauksia lävitse.

AGNC Invest (AGNC)

Salkkua tuli täydennettyä 55 kappaleella hintaan $18,60 ja osto ajankohta oli 26.5. mikä oli kaikkien ostojen kohdalla tällä viikolla.

Tunnusluvut ovat kohdillaan ja omat odotukset positiiviset sekä kurssinousulle että osinkotuotolle. Oston yhteydessä odotuksissa on, että tämä hankinta kasvatti reilulla 50 eurolla osinkokertymää.

New York Mortgage (NYMT)

Lisäystä salkkuun 220 kappaletta ja hintaan $4,5. Omat odotukset ovat siinä, että tämä voisi myös osingon myötä kasvaa koska nykyinen osinko on dollarimääräisesti puolet siitä mitä se oli ennen koronaa. Varovainen arvio tässä on se, että tämä sijoitus kasvatti osinkovirtaa salkussa n. 60 eurolla vuodessa.

 

Gladstone Investment (GAIN)

Lisätty salkkuun 70 kappaletta ja hintaan $13,84. Oston osalta odotuksissa on, että tämä kasvatti omaa osinkovirtaa salkussa noin 40 euroa.

 

 

Annaly Capital (NLY)

Ostettu 106 kappaletta, hintaan $9,25. Tämän arvioitu osinkovirran kasvatus on 60 euroa vuodessa.

 

Metlife (MET)

Tämä osto ja tapahtuma on siis eri kuin swing treidauksen osalta käymäni kohta. Olen tehnyt 26.5.21 siis pitkän ajansijoituksen Metlifeen ja tämän kautta ostoon tuli 16 kappaletta hintaan $62,02.

Tämän myötä odotuksissa on se, että osinkovirta kasvaa vajaalla 20 eurolla. Tämän osalta olen kuitenkin melko vakuuttunut siitä, että tulevaisuudessa maksettavat osingot tulevat vuosien kuluessa nousemaan.

 

Starwood Property (STWD)

 

Viimeiseksi tuli ostettua STWD kohdetta 41 kappaletta ja hintaan $25. Tämän myötä odotuksissa on se, että osinkovirta kasvaa 50 eurolla vuodessa.Voin suositella säästämisen ja sijoittamisen aloittamista Nordnetin kautta. Palvelut varmuudella Suomeksi ja myös Suomen verotushuomioitu, mitä muuten eivät markkinoiden edullisimmat palveluntarjoajat useinkaan tarjoa.


 


Yhteenveto

Yhteensä voisi karkeasti sanoa, että osinkoja tulee näiden ostojen myötä 280 euroa vuodessa lisää, toki kun vähennetään mitä myyntien osalta menetetään, niin nettona lisäys on varmaan 100 euron luokkaa.

Eihän nämä 20 euron kuukausittaiset osinkovirrat kuulosta kovinkaan suurilta, mutta kun näitä alkaa kertymään kuukausi kuukauden jälkeen, niin sillä alkaa olla jo melko merkittävät vaikutukset.

Tarkoitus olisi tehdä jonkinlainen kirjoitus siitä, että miten osinkotuloilla voi vaurastua ja kuinka se tapahtuu. Mutta jos katsoo nyt vaikka tämän viikon ostoja, niin ostoihin meni noin 4800 euroa.

Sillä saadaan kertymäksi 280 euroa osinkoa, niin se tekee keskimääräiseksi osinkotuotoksi 5,8 %. Itse kun sijoitan sijoitusyhtiön kautta, mutta vaikka tuo tulisi henkilökohtaiselle arvo-osuustilille, niin sen nettosumma on karkeasti 4,3 %.

Halutessasi arvo-osuustilille 100 euroa nettona kuukaudessa, niin tarvitset 28 000 euron pääoman. Lukema on sitten kymmenkertainen jos tahtotila summalla on 1000 euroa kuukaudessa. Mikäli olet ihan sijoitusuran alkuvaiheessa ja mietit, että eihän tässä ole vajaata 30 000 euroa varaa sijoittaa, niin ei asia ole näin. Tuo pääoma on tarkoitus kerryttää pikkuhiljaa oman suunnitelman mukaan ja tekemällä kuten olen vaurastumisen kultaisessa kaavassa avannut, niin 2500 euron nettotuloilla tulisi sijoituksiin mennä 500 euroa kuukaudessa, eli 6000 euroa vuodessa.

Ensimmäisenä vuotena jos pääoma on sen 6000 euroa, niin seuraavana vuotena se on noin 12000 omat sijoitukset ja osingot 258 € eli yhteensä 12 258. seuraavana vuotena taas edelliset osingot ja sijoitukset 18 258 euroa ja sen päälle osingot 527 euroa eli yhteensä 18 785 ja niin edelleen.

Käytännössä kolmannen vuoden jälkeen olet sinä vuonna säästänyt 12 kuukautta itse 500 euroa per kuukausi ja sijoituksesi maksoi kassaan vielä 13. kuukauden siltä vuodelta. Kuten nopeasti tuossa laski, niin voidaan olettaa että 5 vuoden jälkeen on jo tilanne, että osingoista olisi mahdollista ottaa itsellensä 100 euron kuukausittaiset lisätulot jos näin haluaa.

Onko realistista ajatella, että sijoittaisi 500 euroa joka kuukausi? jos epäilet tätä, niin suosittelen käymään lävitse tämän vaurastumisen kultaisen kaavan ja peilaamalla omaa tai perheen elämäntilannetta tähän.

Käydään tuota sitten tarkemmin lävitse jahka saan tuon artikkelin valmiiksi.

Loppuun vielä muistutus, että ostot ja myynnit eivät siis ole sinulle hyvä lukija osto tai myynti suosituksia vaan kuten aina, niin tee itse omat johtopäätökset ja ratkaisut. Seuraamalla minun ostoja ja myyntejä, niin tulet onnistumaan tai epäonnistumaan tahdissani, sekä jos kiinnostusta reaaliaikaisempaan seuraamiseen löytyy, niin suosittelen laittamaan seurantaan Nordnetin Sharevillestä nimimerkki Rahavaaka.

Tällöin saat sähköpostimuistutuksen aina kun teen uuden liikkeen salkussani, oli se sitten osto tai myynti ja samalla voit tarkastella mitä kohteita minulla on salkussani omistettuna.

Shareville on osa Nordnetin palvelua, joten jos et ole vielä Nordnetin asiakas niin olen kiitollinen jos avaat asiakkuuden näiden sivujen linkkien kautta. Tällä toimella autat minua ylläpitämään sivuston aktiivisena ja toimintakuntoisena. Kiitokset tuestasi!


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *