Veromyyntejä ja tavanomaista vähentämistä 3.12.18

Veromyyntejä ja tavanomaista vähentämistä 3.12.18

 

Koska vuosi alkaa kohta päättymään, niin katsoin tänään parhaaksi tehdä hieman veromyyntejä. Eli myin salkusta osakkeita joiden tuotto on tappiolla. Tänä vuonna on tullut kuitenkin tehtyä useampi myynti, mistä on tullut verotettavaa voittoa, joten tappiolliset osakkeet kannattaa putsata ns. taseesta pihalle. Ainakin hetkeksi aikaan, eli jos jollekin on vierasta nämä veromyynnit niin lyhyt sepustus.

Idea näissä on se, että verottaja lopulta verottaa verotuksessa toteutuneen voiton vähennysten jälkeen. Näissä tapauksissa tappiolliset myynnit lasketaan vähennyskelposiksi, eli jos on myynyt 1000 euron voitolla osaketta A ja myynyt 1000 euron tappiolla osaketta B, niin ei muodostu verotettavaa voittoa.

Mikäli summat olisivat, voittoa 1000 euroa ja tappioita 500 euroa, niin verotettava voitto on 500 euroa, eli vero tässä tapauksessa 150 €.

Verottaja ei kuitenkaan anna tehdä sellaista temppua, että myy ja ostaa saman tien vaikka vikana päivänä. Koska tämä tulkitaan veronkierroksi ja silloin kyseinen myynti suurella todennäköisyydellä ei muodosta verottajan mukaan vähennettäviä tappioita.

Itse toteutan myynnit ja ostot kahtena erillisenä päivänä, eli tässä tapauksessa myyntien ja ostojen väliin mahtuu markkinariski, mitä ei päivän sisäisellä toiminnalla ja varsinkaan minuuttien sisään tapahdu. Mutta jos verottaja ei hyväksy kikkailua, niin miksi käytän nimitystä veromyyntejä? Kahdesta syystä, kyseessä on verosuunnittelua ja se on suomessa laillista. Toisekseen, niin teen myynnit sen takia, että saan tappioita joita voin vähentää tulevissa voitoissa.

Nordea

Tässä tuli otettua myös eräänlainen riski, koska Nordean painoarvo oli sen verran suuri, että kun nämä hankkii takaisin, niin kurssi voi olla korkeampi kuin myytäessä. Nordeaa on tarkoitus hankkia takaisin tiistain pörssistä ja toivomuksena, että hieman pienempään hintaan mitä tänään tuli myytyä. Eli oma takaisin osto targetti on tässä 8,042 alla, niin silloin pystyin tekemään hieman voittoa.

Kemira

Kemira tuli kanssa pistettyä pihalle, vain siksi, että saan ostaa tätäkin huomenna takaisin. Tavoite on, että alle 10,38 € saisi hankittua. Silloin saadaan tästä tehtyä vähän voittoa, muutoin tulee takkiin hieman.

Raisio

Raision myyntihinta oli 2,785 €, tämän osalta ei ole sinänsä kiire, että saanko tätä hankittua takaisin huomenna. Raision osalta laitan todennäköisesti toimeksiannon jonkin verran myyntihinnan.

Nestettä tuli oman suosituslistauksen mukaisesti myytyä taas pieni siivu. Nestettä en voi pistää ulos, koska sitten olisin pahimmassa tapauksessa verotuksen kanssa lirissä, kun tämä on salkussani noussut vuosien aikana älyttömästi.

Yhteenveto

Nordean, Kemiran ja Raision osalta on tarkoitus tehdä ostot seuraavina päivinä siten, että saadaan kokonaismäärä takaisin tasolle, missä tämä oli ennen myyntejä.

Veromyynneissä piilee aina vaara kun nämä asettaa erillisille päiville, yön aikana saattaa tapahtua esimerkiksi jotain sellaista, että tämä kurssin nousemaan. Otetaan huono esimerkki, mutta jos vaikka Kotipizzalla olisi tehnyt tämän kaltaisen myynnin ja seuraavana päivänä saisi lukea, että Norjalaiset ovat halukkaita ostamaan koko yrityksen pois pörssistä. Siinä tapauksessa, että olisi saanut vähennettyä jonkin verran verotuksesta tappioita, ei välttämättä kata menetettyä voittoa, mikä olisi tullut ostotarjouksen mukana.

Itsekin olen näiden myyntien osalta ”myöhässä”, eli pitäisi aikaisemmin aloitella verosuunnittelun ja silloin ehtii huomattavasti paremmin optimoimaan omaa salkkua. Esimerkiksi myynnit voi ajoittaa pidemmälle aikavälille. Eli seuraavana päivänä voi myydä ja ostaa samaa osaketta. Tämä perustuu First in/First Out ajatukseen, eli eka sisään on eka ulos.

Katsotaan kuinka hyvin ajoitus toimii, mutta mikäli kurssinousu on voimakasta, niin on vaikeaa päättää mitä tekee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *