Ukrainan sota ja tulevat sijoitukset

Kuukausi lähestyy loppuaan ja ajattelin tässä vähän avata ajatuksiani, että mitä ostoksia olisin mahdollisesti tekemässä kuun viimeisenä päivänä. Toki sijoittamista tärkeimpinä huomioina on Ukrainan sota ja Venäjän mielivaltainen hyökkäys Ukrainan kimppuun.

Anteeksi Ukraina

Eurooppalaisena minua hävettää ja jos ei muut tajua tätä tehdä, niin minä teen sen. Eli Anteeksi Ukraina!

Kohdataan totuus, niin fakta numero 1. Ukraina jätettiin lopulta yksin. Fakta numero 2. Asetetut pakotteet vaikuttaa yhtä paljon lyhyellä tähtäimellä kuin Siperialaiselle poromiehelle olisi laitettu kielto matkustaa Monacoon.

Kun Putin oli Ukrainan rajoilla, niin puheet EU:ssa oli uhmakkaat, että ”jos hyökkäätte, niin sitten saatte katua…” lopulta kuin Putin toteutti hyökkäyksensä, niin EU vähän pysähtyi. Suomessakin Marin ja Niinistö piti tiedotustilaisuuden, jossa siis loppu tulema oli, että nyt neuvotellaan pakotteista.

Siis mitä vittua! oli tiedossa, että suurella todennäköisyydellä Putin hyökkää ja vasta sitten kun se on tosiasiaa, niin aletaan neuvottelemaan siitä, että mitäs me nyt teemmekään? Vaikka hyökkäystä ei olisi tullut, niin nämä suunnitelmat olisi pitänyt olla kaikki valmiina ja selviä.

Ketkä ovat EU:ssa olleet suurimmat jarrumiehet?

EU:ssa Saksa ja Italia ovat olleet polkimella painamassa yhdessä jarrua, ettei vain tule liian jyrkkiä pakotteita Venäjälle. He varmaan näkevät tämän vain pienenä aluekiistana, jossa käytetään Venäjän läntistä osaa eli Valko-Venäjää ponnahdus lauttana. Välihuomautuksena, niin Valko-Venäjän voisi siis poistaa itsenäisten valtioiden listalta se on myös nykyään osa Venäjää.

Saksa ja Italia pelkäävät, että Venäjä laittaa kaasuhanat kiinni ja kansa jäätyy. Toki liittokansleri paskahousu teki käärmeen selkärankaisen teon ja laittoi Nord Stream 2 käyttöönoton paussille. Helvetinmoinen pelote Putinille, kun putki, jossa korkeintaan liikkuvat rotat laitettiin nyt paussille.

Saksa on tehnyt isoja virheitä lähimenneisyydessään, joista valitettavasti maksaa Saksa itse, mutta myös nyt Ukraina. Saksa meni hirttämään itsensä Venäläiseen energiaan, koska eihän Venäjä ja varsinkaan Putin käyttäisi tätä poliittisena vipuna? Hei siis haloo!!! Miksi ollaan niin saatanan naiiveja ja halutaan uskoa, ettei sitä käytettäisi tähän? Kyllä meidän olisi pitänyt jo oppia vuosisatoja sitten sellainen yksinkertainen seikka ihmisluonteesta, että jos sinulla on asia, josta voit hyötyä, niin tulet sitä jossain vaiheessa käyttämään.

No mutta kun meillä on sopimus, että näin ei voi tehdä? Se on vähän kuin perhe, missä ollaan solidaarisia mutta kun tulee avioero, niin solidaarisuus loppuu hyvin nopeasti. Putin ei epäröi käyttää energiaa keppinä, mutta meillä on vain kaksi vaihtoehtoa. Laittaa oikeasti sellaiset pakotteet, että ainakaan Eurooppaan tai Nato kumppaneille ei Venäjälle mene mitään tai sieltä ei mitään tule. Ihminen kyllä keksii vaihtoehtoisia energia muotoja silloin kuin on hätä ja pakko. Toinen vaihtoehto on, että huudetaan tuuleen, että ”EI SAA! lopettakaa hyökkäys…Ai te valtasitte jo koko Ukrainan…noh, ei ollut kivasti tehty”.

Jälkimmäisellä vaihtoehdolla voi vain arvuutella, että missä Venäjä pitää seuraavaksi massiivisia sotaharjoituksia? Saattaa olla, että Itämerellä on pari kuukautta kestäviä harjoituksia ja samalla myös meidän itärajallamme. Miksi Putin olettaisi, että ”Lännen” reaktiot olisivat yhtään sen ihmeellisemmät kuin hyökätessään Ukrainaan? Meillä on Nato-Optiot, jotka erääntyvät arvottomina samalla hetkellä, kun harjoitukset käynnistyvät meidän rajoillamme ja syy on siinä, että Natoon ei oteta maita, joiden turvallisuustilanne on kiristynyt. Olen todella pettynyt, jos tämän hyökkäyksen johdosta Suomi ja Ruotsi eivät Natoon kuulu, voidaan toki leikkiä edelleen, että liittoutumattomana ollaan turvassa ja hyvin se näyttää toimivan myös Ukrainassa, joka tosin pyrki Natoon sekä EU:hun. Tekivätkö he ilman Naton tai EU:n puoltoa vai yksipuoleisesti? Olettaisin, että yhdessä mikä saa Euroopan näyttämään vieläkin nolommalta.

Palataan Saksaan, heidän suurin ongelmansa oli lopulta Merkel. Vaikka Angela varmaan oli suuren osan valtakaudestaan ihan ok, mutta loppujen lopuksi olet juuri niin hyvä kuin viimeiset hetkesi. Naurettavinta oli luopuminen ydinvoimasta Fukushiman onnettomuuden jälkeen, siihen kylkeen korostunut vihreä siirtymä ja kivihiilestä luopuminen.

Nämä ratkaisut vaikuttivat siihen, että termostaatti saksalaisten asuntojen lämpötilasta annettiin Putinille. Kivihiilestä luopuminen oli varmasti ihan oikea ratkaisu, mutta ei kestävää, jos ydinvoimalat on myös ajettu käytännössä alas. Perustelut olivat pitkälti siinä, että ydinvoimalat ovat vaarallisia, mistä osoitus oli Fukushima. Mikäli yhtään tuntee maantietoa ja käsitystä mannerlaatoista sekä niiden liitoskohdista, niin ymmärtää mikä ero on Saksalla ja Japanilla ydinvoimaloiden osalta.

Saksan vihreät olivat tekopyhiä sen suhteen, että kun energiaa ei tuoteta omassa maassa, niin asiat muuttuvat paremmiksi. Mitä sitä ydinvoimalaa omalle maaperälle rakentamaan, kun sähköä tulee töpselin kautta seinästä? Sillä ei niinkään ole merkitystä, että miten sitä energiaa sitten tuotetaan toisaalla. Kun puhutaan vihreästä siirtymästä, niin maakaasu on kuitenkin fossiilinen eikä mitenkään uusiutuva luonnonvara, joten tässäkin vihreät menevät Saksassa metsään tai menisi jos niitä siellä pahemmin olisi. Siksi he vaikuttavat vahvasti Suomen metsien hoitoon, kun ovat ryssineet (nyt en syytä venäläisiä) omansa.

Italia on omia talousasioitaan sotkenut jo viimeisen parin tuhannen vuoden ajan niin paljon, että niiden gloorian ajat taitavat ajoittua Rooman valtakunnan aikoihin. Nykyään Italia on sinänsä pelannut kortit fiksusti, että on saanut Pohjois-Euroopan maksamaan omat viulunsa pidemmän aikaa. Siinä missä mm. Suomi suunnittelee energia verotuksiin miljoonissa luokiteltavia kevennyksiä, niin Italia puhuu miljardeista ja miksi ei puhuisi, kun muut maksavat.

Ukrainalle pahoittelut, että EU on lammas eikä oikeasti uskalla vastustaa Putinia. Meille tuli oikeasti yllätyksenä, että Venäjä huijasi. Emme olisi mitenkään voineet uskoa, että näin tapahtuu, vaikka näin on tapahtunut aina. Uskoimme oikeasti, että entinen KGB agentti, joka on ollut vallassa suoraan tai välillisesti 20 vuotta, sotinut omiaan vastaan, hyökännyt kolmesti olympialaisten tienoilla toiseen maahan, haaveilee avoimesti Neuvostoliiton perään, laittanut oppositioon sellaiset puolueet, jotka ovat itselleen mieleisiä ja loput vankilaan tulisi ja pitäisi sanansa.

Ei siinä mitään, surulliselta vaikuttaa myös se, että myös Suomessa, jolla pitäisi olla melko hyvä käsitys oman historiansa puolesta kyseisestä naapurista on ollut naiivi. Baltian maat ovat varmaan olleet EU:ssa ainoita, jotka ovat kunnolla varoitelleet Venäjästä ja ehkä he ovat olleet oikeassa, ei! vaan HE OVAT olleet oikeassa.

Tiedän, että Suomessa on myös kansan keskuudessa monia, jotka ovat osanneet varautua siihen, että jotain tämän kaltaista tapahtuu ja voidaan olla kiitollisia, että ei osu toistaiseksi meihin. Toivon vain, että myös loput ihmiset suomessa nyt oikeasti avaavat silmänsä ja ymmärtävät sen, että sokea voi olla mutta ei sen päälle missään nimessä tyhmä. Ukrainassa on/oli 50 miljoonaa ihmistä, meillä 5. Tätä kirjoittaessa on kaksi täyttä sotapäivää takana ja Venäjän joukot ovat Kiovan pohjoispuolella ja saartamassa kaupunkia, toivon sydämestäni, että Venäjä ei tule tässä onnistumaan ja kansa Venäjällä tulee järkiinsä lopettaa tämän naurettavuuden. Lopettaminen onnistuu ainoastaan Putinin vallasta poistamisella, se miten venäläiset haluavat tämän toteuttaa jääköön heille.

Vaikka meillä on kohtalainen menestyksen menneisyys sodista Venäjää vastaan, niin se ei saa hämätä koska nykyinen tilanne on täysin erilainen ja ainoa turvatakuu meidän osaltamme löytyy Natosta.

Pidemmällä aikavälillä katsottuna, Venäjän tilanne ei ole ruusuinen ja siksi siellä kansankin kannattaa olla hereillä. Putin on joka tapauksessa jo iäkäs ja selkeästi pääkoppa ei enää kestä mukana. Voidaan nyt kuitenkin sanoa, että Ukrainaa vaikka kuinka sen valtaisivat, niin eivät tule saamaan, siitä tulee venäjälle uusi tšetšeenia. Itse olettaisin, että Putin pyrkii Ukrainassa siihen, että saa valtaansa metalleja mutta myös viljelysmaata, jota voi sitten käyttää kauppa artikkeleina Kiinan suuntaan. Kiina tulee tekemään omat liikkeensä Siperian osalta jossain vaiheessa ja jos Venäjä onnistuu syventämään kauppaansa Kiinan kanssa, niin tämä uhka voisi väistyä.

Kiina ei varmaan sotaa halua nykyisen Venäjän kanssa, mutta pakotteet pidemmällä aikavälillä satuttavat Venäjää joka tapauksessa, mikä taas voi aiheuttaa sen, että maa alkaa hajota liitoksistaan. Siinä vaiheessa, kun perusvenäläisellä tilanne on sellainen, että aamulla leipä maksaa 10 ruplaa ja illalla 50 ruplaa, niin alkaa miettimään, että onkohan tämä nyt ihan oikea tapa johtaa maata.

Vaikeaa on nähdä, että oikeasti Venäjälle uhka tulee lännestä. Venäjän suurin uhka on nyt Kremlissä tai miljardipalatsissaan, mutta maantieteellisesti itse kääntäisin katseita enemmän itään päin. Mutta toki jos näkee vihreitä miehiä joka puolella, niin saattaa alkaa itsekin käyttämään niitä.

Toivon että Ukraina kestää ja valitan, että useat myös Venäläisnuoret sotilaat kuolevat turhaan mielipuolen ansiosta. Suomen osalta toivon pikaista liittymistä Natoon, koska emme yksinkertaisesti voi luottaa EU:n tukeen, jos olisimme Ukrainan tilalla, meillä ei ole siihen varaa, koska jos meille hyökättäisiin talvella, niin ei Saksalla tai Italialla ole edelleenkään munaa puolustaa tai tulla meidän tueksemme. Olkoon tämä herätys meillekin siinä mielessä, että kenen asioita lopulta mikäkin maa ajaa ja pitäisikö meidän oikeasti tehdä samoin?

Toki Natossa ollessamme, joutuisimme edelleen kantamaan huolen omasta puolustuksesta, mutta meillä olisi teoreettiset mahdollisuudet saada ihan eri kokoluokan tukea, kuin nyt saamme. EU:n osalta toivoisin sitä, että nyt ollaan jo myöhässä, mutta kaikki keinot sen varalta, että omavaraisuutemme ei olisi oikeasti riippuvainen muista. On aika pelottavaa, että kun meillä oli yksi rahtialus poikittain kanavassa, niin koko kuljetusketju oli sekaisin. Syy on siinä, että meillä ei ole edes EU alueella juurikaan omaa tuotantoa yhtään mihinkään vaan kaikki tuodaan muualta ja lähinnä Kiinasta. Maasta, jossa kaikki toimet kulminoituvat pyramidipelin lailla yhteen paikkaan, missä demokratiaa ei tunneta ja oppositiota ei ole olemassa. Ei kuulosta mitenkään tutulta? Tämä, maa on jo nyt huomattavasti massiivisempi uhka monella tapaa kuin Venäjä.

Vanha viisaus pitää edelleen paikkaansa ”jos rakastat rauhaa, niin valmistaudu sotaan!” -Roomalainen kenraali Vegetius.

Oma strategia

Tulen omassa sijoittamisessa paneutumaan tarkemmin riskeihin, mitä geopoliittisesti on mahdollisia ja tulen käytännössä minimoimaan kaikki sijoitukset, jotka ovat jollain tapaa yhteydessä Venäjään. Omaa salkkuani kun katson, niin merkittävin Venäjäriskiä sisältävä kohde on Fortum, mistä tulen omien ja perheen salkkujen osalta vähentämään osuuksia säännöllisesti.

Tämä tarkoittaa sitä, että yhtiö, jolla on merkittävää liiketoimintaa Venäläisten kanssa ei tule olemaan itselleni vaihtoehto. Tämä on oma kannanottoni asiaan, en halua olla omistajana sellaisissa yrityksissä jotka hyötyvät ja näin ollen myös hyödyttävät Venäjän taloutta, mitä voidaan sitten käyttää Ukrainan tyylisiin sotiin.

Sijoittamisen kannalta kriisit ovat valitettavasti myös hyviä osto hetkiä ja jouduin omasta strategiasta hieman nöyrtymään sen suhteen, että lähdin jo ostoksille torstaina, kun hyökkäys 24.2.22 alkoi.

Sitä ennen olin asettanut Fortumille stop loss tason jo helmikuun alussa siitä syystä, että tämän arvo oli reilusti ylitse sen mitä itse olisin nähnyt normaalissakin tilanteessa kohtuulliseksi. Tämän osalta sinänsä kävi lopulta hyvin, koska myynti tapahtui 21.2.

Fortum

Eli myin tosiaan 21.2. Fortumia Stop loss toimeksiannon mukaisesti hintaan 22,47 ja kappaleita yhteensä 65. Itselläni oli myyntihintana arvo 17,27 euroa osakkeelta ja sen verran tein omaan strategiaani päivityksiä myös, että jos yhtiön kurssi on ylitse tuon tason reilusti (puhutaan 10 %), niin laitan liukuvan stop loss tason, mikä tarkoittaa sitä, että jos nousevasta kurssista tullaan alas 10 %, niin toteutetaan myynti.

Fortumin osalta näin kävi 21.2. ja tässä tapauksessa myynti osui ihan kohtuulliseen hintaan varsinkin, kun katsotaan 25.2. olevaan perjantain päätöskurssiin 19,465 euroa.

UPM

Toinen stop loss myynti osui samalla logiikalla UPM kohdalle, UPM on Fortumin osalta myös ollut myynti listalla arvostuskertoimien takia. Tässä kurssi on paljon korkeammalla kuin oma näkemys olisi, niin siihen asetin kanssa samaisen stop loss triggerin.

Tämä triggeri meni 24.2. lävitse hintaan 30,44 euroa.

Osto puoli 24.2.2022

Ostoon meni sitten seuraavia yhtiöitä ja suluissa ostohinta, kaikissa pyritty n. 800 euron ostokokonaisuuksiin: Telia (3,32 €), TietoEvry (24,34 €), Nordea (9,86 €), Sampo (41,66 €), Annaly Capital Managment (NLY)($6,75), AGNC Investment (AGNC)($12,66) ja Glandstone Investment (GAIN)($14,44).

Kaikki hyvä osinkokohteita ja salkkuun nostamaan tulevaisuuden osinkokertymää.

Helmikuun lopulla mahdollisia myyntikohteita

Tässä huomiona, että maanantaina vielä lopullisesti ratkeaa ja täyttyykö kriteerit.

UPM on vähennä kohteena tällä hetkellä, mikä tarkoittaa 800 euron positio pienennystä.

Fortum on myy kohteena, mikä tarkoittaa 1600 euron positio pienennystä.

O (Realty Income) on myy kohteena (-1600 euroa)

Starwood property on myy

New York Mortgage on myy

Hannon Amstrong (HASI) on myy

Franklin resource (BEN) on vähennä merkinnällä.

Starwood ja New York on vielä isompina kysymysmerkkeinä, koska niiden tuloksien yhteenvedot eivät vielä ole valmistuneet Seeking Alphan sivuille ja joudun niiden osalta vähän vielä pähkäilemään.

Ostoon mahdollisia kohteita olisi menossa

Brighthouse Finance osto kohteena (+1600)

Sampo osto kohteena (+1600)

Gladstone Investment (GAIN) ostona (+1600)

Viatris ostona (+1600)

Kojamo ostona (+1600)

Näissä molemmissa nyt vaikuttaa paljon se, että miten maanantain aikana asemoidutaan liukuvan keskiarvon 200 mukaan. Eli jos ollaan ylitse, niin ostoon voi tulla myös Nordeaa ym. ja voi olla, että joitakin kohteita jää myyntien ulkopuolelle.

Yhteenvetona vielä voimia Ukrainalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *