Tuloskatsaus vuodelta 2019

Tuloskatsaus vuodelta 2019

Neste

Neste taikoi melkoisen tuloksen viimeisellä neljänneksellä. En tiedä osasiko analyytikot ennustaa tämän kaltaista parannusta, mutta toisaalta Nesteen kurssinousu on hieman jopa velvoittanut tämän kaltaiseen tulokseen ja jos tulos olisi ollut jotain muuta, niin Neste olisi romahtanut.

Toki tuloksissa paistaa USA:n maksama tuki uusiutuvien polttoaineiden osalta ja odottaisin, että ensi vuonna vastaavanlaiseen tulokseen ei oikein ylletä. Alkuvuonna on ollut pelkoja ammattiyhdistysten antamista lakkouhista ja jos en ihan väärin muista, niin alkuvuonna on tarkoitus suorittaa isoja huolto seisokkeja.

Kassa on ainakin Nesteellä erinomaisessa kunnossa, toki kerta suoritukset paransivat tätä mutta siitäkin huolimatta Nesteen rahavarat vuoden lopussa olivat melkein 1,5 miljardia euroa. Huomiona, niin korollista velkaa Nesteellä on 1,3 miljardia eli Neste voisi omalla kassa hoitaa velkansa ainakin teoriatasolla pois.

Neste ilmoitti myös, että osinkoa nostetaan ja tämän ehdotus on vuodelta 2019 yhteensä 1,02 € mikä jakautuu siten, että 8.4. maksetaan ensimmäinen osa 0,46 € ja lokakuussa jälkimmäinen + lisäosinko 0,46 ja 0,1 euroa. Osinkotuotto tätä kirjoittaessa olisi 2,58 %.

Toki Neste olisi voinut maksaa suurempaa osinkoa koska ehdotettu osinko on 44 % tuloksesta ja vapaarahavirtakin oli viime vuoden osalta positiivinen 1,5 euroa ja kassassa oli pelkästään 1,94 € per osake rahavaroja. Siihen nähden osinkoa ”jouduttiin” korottamaan, mutta tämä tehtiin hyvin maltillisesti.

Yhtä kaikki ja on myönnettävä, että viime vuoden myyntien olleet melkoinen virhe, mutta sillä tiedolla mikä silloin oli, niin en edelleenkään pystyisi päätymään muuhun tulokseen ja siltä pohjalta on tätä etenemistä jatkettava.

Oma näkemys tunnusluvuista hinnalle 39,53 € on seuraava: P/E 17, P/B 5,1 ja osinkotuotto 2,58 %. Tällä hinnalla pitäisin Nestettä hieman tyyriinä, mutta arvostukset ovat kuitenkin maltillistuneet. Hintahaitarin osakkeen hinnalle laittaisin 31,50 € kohdille (25,38- 37,58 euron keskivälissä). Tarkoittaen sitä, että ostoja voisi aloitella pienissä erin kun hinta on alle ylärajan ja säännöllisillä ostoilla aina tuonne alarajalle asti, mikäli käydään syystä tai toisesta sen alle, niin ostot voivat olla kooltaan suurempia.

En omista Nesteen osaketta

Nokia

Nokia teki ihan kelpo tulokset viimeisellä kvartaalilla, mutta osavuosikatsaustakin suuremman nosteen Nokia sai seuraavana päivänä kun jenkeissä lähti liikkeelle idea, että USA ostaisi Nokian tai Ericssonin vastavoimana Kiinan omistamalle Huaweille. Toki taustalla se, että kuka pääsee vakoilemaan ketäkin.

Nokia ilmoitti, että ongelmat joiden myötä myös osinkoa leikattiin jo kesken viime vuoden (vuoden 2018 tuloksesta) olisivat osittain jo selvitettyjä. Surullista kyllä, mutta näitä on valitettavan usein Nokian osalta kuultu kunnes ongelmia on ilmaantunut lisää. Yksi ongelmista vuoden 2019 aikana oli Nokian omassa mikrosirun kehittämisessä mitä ei meinattua saada kuntoon millään. Suri ilmoitti omassa katsauksessaan, että nyt tältä osin tämä alkaa olla selätetty ja mutta silti odotettavissa on, että vuosi 2020 on pitkälti 2019 vuoden kopio. Kassavirran osalta vuosi olisi sen suuntainen, että merkittävimmät rahavirrat liikkuvat vasta viimeisellä kvartaalilla, kuten totuttua.

Suri myös mainitsi, että nettokassa on kasvanut 1,7 miljardiin euroon ja raja osinkojen uudelleen maksamiselle (ns. lupa) on asetettu 2 miljardin nettokassan kohdille. Mutta koska suurin osa rahaliikenteestä tapahtuu viimeisellä kvartaalilla, niin Nokia ei maksa osinkoa 2019 vuoden tuloksesta ja eikä ole niin varmaa, että maksaako kovin kummoista osinkoa 2020 tuloksesta joka tulisi vasta vuonna 2021.

Muistissa on vielä sekin, että Nokia siirtyi 2018 tuloksen osalta kvartaaliosinkoon josta ensimmäisen erä maksettiin keväällä, toinen erä kesän jälkeen ja viimeinen erä oli suunniteltu maksettavaksi 2020 vuoden keväällä. Tämä järjestely teki siis sen, että Nokia ”tinkasi” itselle yhden kvartaalin silmänkääntötempulla, mikä kuitenkin päättyi siihen, että viimeiset 2 kvartaalia jätettiin maksamatta koska kassa alkoi huventua.

Jotenkin pelkään, että vasta vuoden päästä Nokia maksaa seuraavan kerran osinkoja ja tekee tässä saman tempun, että osinko maksetaan kvartaaleittain ja viimein osinko 2020 vuoden tuloksesta maksetaan tyyliin maaliskuussa 2022.

Oma näkemys tunnusluvuista hinnalle 3,957 €: P/E 18, P/B 1,45 ja osinkotuotto 0.

Näillä hinnoilla Nokia on hinnoiteltu lähemmäksi edullista laitaa, eli vaikka yhtiö ei maksa osinkoa, niin kurssinousulle tulisi olla ilman jenkkien huuhaa huhuakin ihan oikeaa mahdollisuutta. Mikäli ja kun Nokia saa oman koneistonsa kuntoon, niin P/E:n tulisi lähteä roimaan laskuun. Ainoa huoli on, että saako Nokia oikeasti kuntoon oman sirun, mitä käyttävät 5G laitteissaan ja onko tämä aidosti kilpailukykyä tuova vai helvetin kallis kokeiluviritelmä osinkojen muodossa.

Hinta haitarin laittaisin Nokialle 4,25- 5,14 euroon, mutta Nokian osalta lähestyisin siten, että niin kauan kuin hinta pyörii tuolla hintahaitarin alapuolella, niin tätä voisi maltillisia eriä ostaa. Kun ylitetään alahinta, niin ostoja voisi hieman rajoittaa tai jopa lopettaa. Tilanteen mukaan jos hinta menee ylälaidan päälle, niin kevennys jälleen maltillisesti ei varmaan olisi kovin huono juttu. Osinkosijoittajalla ei ole tämän osakkeen osalta kiire, eikä tätä kannata hankkia salkun kurssiraketiksikaan.

Omistan Nokian osaketta

YIT

YIT taitaa olla Helsingin pörssi rakennusyhtiöiden ykkönen, ainakin jos katsoo minkälaista tulosta nämä tekevät. Vaikka YIT tekikin kohtalaisen hyvän tuloksen, niin ei YIT:n vuosi 2019 ihan pelkkää voittokulkua ainakaan minusta ollut.

Triplan valmistuminen teki YIT:n tulokselle hyvää ja tämä näkyi positiivisesti myös kassavirrassa, itseasiassa YIT:n viimeinen kvartaali oli sen verran hyvä, että myös kassavirralla laskettuna tulos nousi voitolliseksi.

Ehkä kuitenkin parasta on, että YIT on saanut tuloksen koko vuoden osalta punnerrettua voitolliseksi ja maksaa viime vuodesta ruhtinaallisesti osinkoa, ainakin tuohon 2019 vuoden tulokseen nähden. Mitä tulevaisuus sitten tuo tullessaan, kun rakentamisen buumin on puhuttu hiljentyvän ja onko vuosi 2020 parempi, niin sen tulee nämä pari ensimmäistä kvartaalia näyttämään.

Oma näkemys tunnusluvuista hinnalle 6,47 €: P/E 92, P/B 1,27 ja osinkotuotto 6,1 %

Kuten jo PE luvusta voi nähdä, niin ei tämä YIT ole mitenkään edullinen, kohtuullisen hinnan puolesta taas puhuu matala P/B lukema sekä erinomainen osinkotuotto prosentti. Osingossa on huomioitava, että 0,12 euroa on pääomanpalautusta ja näyttäisi siltä, että YIT:n johto uskoo 2020 vuoden menevän positiivisesti eteenpäin, koska osinko vuodelta 2019 on neljästä viiteen kertaa tuloksen kokoinen.

Kassavirta viime vuodelta oli 0,24 euroa osakkeelta joten YIT maksaa käytännössä enemmän osinkoa, mitä liiketoiminta ehtii tuottamaan. Toivottavasti johdolla on hyvä käsitys siitä, että näkymät eivät vain näytä positiivisilta vaan myös ovat sitä.

Kassatilanne on YIT:llä sen verran vahva, että voivat kyseisen osingon kassavaroilla maksaa, mutta paljon muuhun sitä rahaa ei sitten enää jääkään.

Oma arvioni hinnasta liikkuisi 5,50 – 7,84 välillä, eli keskiarvolla 6,67 €/osake olisi ”turvallinen” kohta vielä hankkia tätä yhtiötä salkkuun.

Omistan YIT osaketta

UPMOsto UPM

UPM on pitkään ollut oma suosikki osake ja tuntuu, että kvartaalista toiseen tämä takoo hyvää tulosta ja sehän on sopinut. Eikä edellinen kvartaalikaan ollut huono 263 miljoonaa nettotulosta ja koko vuodelta päälle miljardin. Tämä ei ole paljoa vähemmän mitä Nokia teki nettotulosta ja puhutaan liikevaihdoiltaan melko lailla eri koko luokan yrityksistä.

Nettotulosta UPM paukutti viime vuodelta karvan päälle 2 euroa osakkeelta, joten siihen nähden osinko 1,3 on jopa pienoinen pettymys. Koska jakosuhde on maltillinen 65 %, niin UPM varmistaa tällä, että investointeihin ja lainojen hoitoon jää varoja. Tosin lainoja ei ole kuin 1,3 miljardia ja kun huomioidaan, että kassassa on 1,5 miljardia, niin ei tämä velka sinänsä ole ongelma.

Kun katsoo UPM rahavirtalaskelmaa, niin huomaa nopeasti miten paljon tämä yhtiö ihan oikeasti käyttää rahaa investointeihin. UPM käytti rahaa investointeihin enemmän kuin Nokia ja Neste yhteensä, tämä kertoo sen, että UPM käyttää myös rahaa jotta rattaat jauhavat euroja myös tulevaisuudessa. Investointeihin paloi viime vuonna päälle 400 miljoonaa euroa.

Kun puhutaan, että Neste on nyt suosikki osake ja tämä takoo hyvää tulosta ja rahaa tulee ovista sekä ikkunoista. Niin itse asiassa UPM teki nettorahavirtaa vaivaset 700 000 000 euroa enemmän viime vuonna kuin NESTE (1,8 vs 1,1 miljardia). Siinä missä Neste teki päälle 1,50 per osake rahavirtaa yhtiölle, niin UPM taikoi 2,68 €.

Taustalla UPM:ssä on hyvällä raha nenällä varustettu Wahlroos hallituksen pj.nä ja toimarina Jussi Pesonen jotka ovat luotsanneet UPM:stä tehokkaan rahakoneen.

Oma näkemys tunnusluvuista hinnalle 29,23 €: P/E 14,5, P/B 1,55 ja osinkotuotto 4,45 %

Kuten varmaan yllä pystyi jo lukemaan, niin uskon tähän UPM myös jatkossa ja itse näkisin, että keskimääräinen ”oikea” hinta tälle voisi olla jossain 37 euron paikkeilla, eli nousuvaraa on ja paljon. Realistisesti ajatellen, niin aina silloin kun tätä saa alta 30 euron, siihen mahdollisesti kannattaa myös tarttua.

Omistan UPM osakkeita

KESKO

Keskoa olen vähemmän seurannut, mutta tätä on ollut vuosia pieni määrä salkussa. Olen käytännössä luopunut suurimmasta osasta osakkeita muistaakseni hintaan 35- 40, joten jälleen olisi jälkikäteen voinut todeta, että osta ja holdaa sekä unohda olisi toiminut parhaiten.

Mielenkiintoista on jälkikäteen havaita, että miten rummutus sen puolesta, että kivijalkakaupat kuolevat ja Amazon sekä kumppanit verkkokaupan myötä vievät markkinat. Toki ei tarkoita sitä, ettei näin tulisi käymään mutta verkkokaupan noususta on käytännössä puhuttu koko viime vuosikymmen ja Keskolla sekä suurimmalla kilpailijalla S-ryhmällä taitaa silti mennä melko hienosti, eivätkä taida olla merkittäviä pelureita verkkokaupan saralla.

Kesko teki viime vuonna melkein 350 miljoonan nettotuloksen, eli 3,45 euroa per osake voittoa. Nettorahavirtaakin tuli tälle keskittymälle hieman vajaa 900 miljoonaa. Mikäli korostin aikaisemmin UPM:n investointien määrää, niin Kesko painaa tässä UPM:ää kovempia lukemia pöytään yli 600 miljoonan euron rahavirroilla. Tosin tulee huomata, että Kesko on myös kovasti velkaantunut ja varmaan osittain liittyen siihen, että ovat mm. autopuolella kunnostuneet hankkimaan eri merkkien (lähinnä VW konsernin autoja) edustusta.

Tässä ei ole ongelmaa niin kauan kuin rahaa virtaa taloon, että veloista, investoinneista ja omistajista voidaan selvitä.

Oma näkemys tunnusluvuista hinnalle 67,72 €: P/E 18,4, P/B 3,1 ja osinkotuotto 3,96 %

Eihän tunnuslukujen mukaan Kesko ole mitenkään houkutteleva, tase arvo alkaa karkaamaan ja täytyy muistaa, että tällä yrityksellä on liiketiloja ja varastoja joissa on reaaliarvo joka voidaan muuttaa rahaksi. Nyt näyttää siltä, että yrityksen kurssi on kolminkertainen tähän arvoon nähden, joten onko kamojen arvo 1 osa ja toiminnan liikearvo 2 osaa? P/B luvun mukaan näyttäisi olevan näin.

Tähän lisättynä alle 4 % osinkotuotto, niin en lähtisi tätä osaketta näillä hinnoilla ostamaan tai lisäämään. Oma keskimääräinen hinta-arvio tälle olisi kutakuinkin jotain 59 euron kohdilla. Tämän alle mentäessä voi olla hyvä lisätä maltillisesti, mutta vain pienissä erissä ja mieluiten dipeistä.

Omistan Keskon osakkeita

Fortum

Otetaan seuraavaksi vuoroon Fortum ja miten tällä meni? Viime vuoden tulos oli ihan hyvä, koska voittoa tuli 1,5 miljardia ja näyttää vihdoinkin siltä, että verkoista tulleet rahat on oikeasti saatu töihin ja Uniper osto mahdollisesti tuottamaan sijoitukselleen rahaa.

Osaketta kohden tulosta 1,7 euroa ja osinko pidetään samassa hyväksi havaitussa 1,1 euron tasossa. Olisiko osinkoa nyt pitänyt nostaa, kun kerta tulosta alkaa valumaan, niin ei välttämättä. Fortumilla on Uniper oston jälkeen aivan helvetisti velkaa, heidän korolliset velat ovat 6,69 miljardia euroa. Kassassa on vain 1,4 miljardia euroa ja jos/kun keväällä maksetaan osinko, niin tämä rasittaa kassaa n. 900 miljoonan verran.

Nyt on toivottava, että Fortum saa Uniperin nyt vihdoin ruotuun ja homman rullaamaan niin kuin on johdon osalta suunniteltu, koska muuten käy nopeasti niin, että Fortumista tulee jo kolmas suomalainen yritys melko lyhyen ajan sisään joka hakkaa päätään germaanien metsään.

Sonera aikoinaan osti saksalaisilta ilmaa ja kusi oman taloutensa siihen, Nokia meni lakkauttamaan tehtaan Saksasta ja antoi näin koko kansalle syyn vihata Nokiaa sekä tämän kännyköitä. Toivotaan, ettei Fortum mene samassa putkessa, koska tämä olisi kaikille todella iso pettymys. Mikäli näin käy, niin toivottavasti jokainen suomalainen yritys tämän jälkeen palkkaisi Seppo Rädyn konsultoimaan heitä, ennen kuin investoivat saksaan koska hänellä on lyhyt mielipide, minkälainen maa Saksa on.

Oma näkemys tunnusluvuista hinnalle 21,90 €: P/E 12,9, P/B 1,5 ja osinkotuotto 5 %

Kaikilla tunnusluvuilla katsottuna Fortum on hyvä sijoitus, kun ollaan alta 30 euron, niin tätä pitäisi ainakin minun mielestäni pystyä luottavaisin mielin ostamaan. Kuten aina, niin ei all in tavalla vaan tasaisesti pienissä ja itselle sopivissa erissä.

Itseäni huolestuttaisi tässä yhtiössä nyt eniten tuo velkaantuminen sekä Saksan riski, koska näyttää siltä, että Saksa on suomalaisille yrityksille vaikea maa pyörittää liiketoimintaa. Uniper on omalla toiminnallaan myös osoittanut, että kuinka paljon he arvostavat Fortumin omistajuutta.

Omistan Fortumin osakkeita

Metso

Tätä osaketta itselläni salkussa ei juurikaan ole, helmikuun alussa tein pientä treidausta tämän kanssa, mutta katsotaan olisiko Metsosta myös isommalla painoarvolla myös pysyvämmän salkun täydentäjäksi.

Tulos per osake oli hivenen vajaan kaksi euroa (1,99) ja tämän myötä Metso myös nosti oman osinkoehdotuksensa aiemmasta 1,20 eurosta 1,47 euroon. Heillä on omat fuusio ja yritysjärjestelyt käynnissä joten tätä vasten osinko saattaa olla ainoat ns. varmat mitä osakkeesta tiedetään.

Toki jos yritys tekee 300 miljoonaa nettovoittoa, niin ei se tietysti kovin huono yritys voi olla.

Metsossa ehkä huolestuttavinta on se, että kun katsoo rahan liikkeitä yhtiöön ja yhtiöstä ulos, niin näyttäisi pahasti siltä, että kone polttaa rahaa aivan liikaa. Esimerkiksi liiketoiminnan rahavirta on alle puolet siitä mitä tämä oli mm. 2017, näin ollen liiketoiminnan pyörittämisestä ei siis jää samalla tavalla riihikuivaa viimeisille riveille kuin aiemmin. Tästä syystä Metson kassa on itseasiassa enää puolet mitä se oli 2019 vuoden alussa, joten näillä näkymin ei näytä Metson tilanne ainakaan minusta niin kauhean mielenkiintoiselta.

Oma näkemys tunnusluvuista hinnalle 33,50 €: P/E 16,8, P/B 3,3 ja osinkotuotto 4,39 %

P/E ja osinkotuotto eivät ole huonoja, toisaalta P/B luku on teollisuudenalan yritykselle minusta aivan liian suuri. Yrityksellä on kuitenkin taseessa omaisuutta laitteiden ja raaka-aineiden muodossa, mutta näiden arvo on ainoastaan kolmas osa kurssista. Kyseessä on perusteollisuudessa toimivasta yrityksestä jonka kilpailijat ovat ympärimaailmaa joten liike ja yritysarvon lisä on minun mielestä P/B luvulla katsottuna liian suuri.

Kokonaisuudessaan Metso voisi olla hyvä osake hinnassa 33,45 €, joten siihen nähden ei tämä tällä hetkellä ole kallis. Kokonaisuudessaan tarkoitan sitä, että kun ynnäillään P/E ja osinkotuoton hyödyt verrattuna tähän P/B lukemaan. Mutta iso huomio ennen ostopäästöstä siihen, että minkälainen kokonaisuus Metso jatkossa oikeasti on, koska nyt muutoksia tapahtuu paljon.

Omistan Metson osaketta

Yhteenveto

Tässä on osasto seuraamistani yhtiöistä raporttia, eli osaa omistan ja osaa en. Toisten yritysten tekemisiä seuraan tarkemmin kuin toisten, mutta omassa päivittäisessä kurssiseurannassa jokainen yritys omalla tavallaan on kuitenkin mukana.

Muistutuksena vielä, että hinnoittelut ja tavoitteet eivät ole osto tai myyntisuosituksia vaan perustuvat omaan näkökulmaan yrityksen ja tässä tapauksessa yksittäisen osakkeen hinnasta. Pyrin omissa hankinnoissani noudattamaan näitä ajatuksia ja mm. pyrin ostamaan osakkeita jos oikean tyylinen kurssi dippi osuu kohdille.

Se miten lopulta toimit tai olet toimimatta, on yksin sinun asiasi, enkä näin ollen ota vastuuta sijoitustoimintasi onnistumisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *