Treidaus analyysi viikko 6

Treidaus analyysi viikko 6

Katsotaan analyysilistaus päättyneiden kohteinen kohdalta aikaväliltä 30.1.- 7.2.2020

Metso

Sisään (30.1.20) 100 kappaleella ja 33,33 euron hintaan, panos 3333 euroa + kaupankäyntipalkkiot 10 eur (sis. osto ja myynti). Tavoite hinta 36 euroa ja stop loss taso 32,60, mikä antaa tappiolle riskiarvon 1 (R1) ja tuotolle R3,6.

Myynti tapahtui 31.1.20 hintaan 32,60, eli kohde tuotti – 83 euroa, mikä tarkoitti -2 % tuottoa päivässä.

Tukitasot kulkivat alalaidassa kuukausitasolla (nouseva trendi) 31,60 eurossa, viikkotasolla 30,67 euroa (tasainen trendi) ja päivätasolla 31,91 euroa. Virhe oli siinä, että stop loss taso oli asetettu liian ylös ja tämä oli viimeinen treidi minkä tein ilman nykyista suunnitelmaa. Kurssilla oli siis täysin mahdollista tippua tasoon 32,60, koska tilaa tukitasoihin oli vielä huonommillaankin 2 euroa joka olisi tullut vastaan viikkotasolla.

Mikäli Stop loss taso olisi ollut 30,66 (aina hieman alle tukitason), niin maksimitappio olisi ollut 267 euroa + palkkiot = 277 euroa. Voittotavoite olisi pitäinyt olla 38,67 ja kuitenkin ensimmäinen tukitaso (päivä) olisi ollut yläpuolella 36,94 euroa. Viikkotason ylätaso olisi ollut 38,70, eli tavoitteen olisi tullut olla käytännössä viikkotason tukitason suuruinen, mikä olisi tehnyt kaupasta ongelmallisen. Koko 3333 euroa on myös oman tason löytämisen kannalta liian iso potti.

Sääntöjen luonti

Metso ja myös Nokian renkaiden oston jälkeen oli tärkeää luoda itselleen säännöt. Potti millä traidaaminen aloitetaan on kooltaan 10 000 euroa, yhden treidin koko saa olla n. 2000 euroa. Näin ollen potin turvin voin olla kerrallaan noin 5 kaupassa kiinni jos kaikki ovat n. 2000 euron kokoluokkaa.

Stop loss taso on yhtä kuin -1R ja voitto tavoite tulee olla min. 2, mutta lähtökohtaisesti +2,5R.

esim. osto 10 euroa, SL 9 euroa, PT 12,50 euroa. Huomion arvoista on kuitenkin, että nyt seurataan onnistumista eikä absoluuttista eurojen kertymistä. Jossain treidissä -1R voi olla 40 euroa ja toisessa 200 euroa, eli ärrät eivät ole suoraan verrannollisia toistensa kanssa.

Kurssilla tulee olla tilaa nousta, eli kuten Metson osalta kerroin, niin sillä ei olisi edes ollut käytännössä mahdollisuuttakaan nousta lähelle 39 euroa ainakaan seuraavien viikkojen aikana.

Jatketaan esimerkkiä missä osto oli 10 euroa. PT tavoite on 12,50, niin olisi parempi, että tämän jälkeenkin on vielä osakkeella ilmatilaa nousta tarpeeksi, mieluiten aina niin, että tarkastelussa olisi päiväkynttilä joka kertoisi, että paljonko kurssin on mahdollista oikeasti nousta. Esimerkissä sanoisin, että päiväkynttilä 13, viikko 14 ja kuukausikynttilä 13,5-14,5 välissä. Tällöin ”varmistetaan” kurssilla on oikeasti tilaa nousta.

Tuossa Metson tapauksessa target oli asetettu ihan oikein, koska 36 euron tasoon kurssilla oli teoreettisesti hyvät mahdollisuudet nousta, koska ilmatilaa kurssilla oli tarpeeksi.

Käytetään stop loss tasoa sekä molemmissa päissä, eli tarkoittaen tuotoissa ja häviöissä. Syy tähän on se, että otetaan se mihin ollaan alun perin tyytyväisiä ja hyväksytään se tappio mikä on alun perin hyväksytty.

Ajatus tässä on se, että ei anneta ahneuden nostaa päätään ja munata koko kokeilua. Vanha fraasi on, että pitää antaa tuottojen juosta ja ottaa tappiot nopeasti. Tuo toimisi parhaiten ainakin oman näkemykseni mukaan päivänsisäisessä kaupassa, itselläni tavoite on tehdä päivien mittaista treidausta. Esim. Nokian renkaat on ostettu 24.1. ja ovat vielä (9.2.) salkussa.

Säännöt lyhyesti

10 000 potti millä pelataan (tähän ei lisätä varoja ainakaan puoleen vuoteen, jos menee miinukselle)

Tavoitehinta tulee olla sellainen, että kurssilla on tilaa nousta siihen ja tukitason tulee olla tämän yläpuolella. Stop loss täytyy laittaa tasolle, että tämä on tukitasojen alapuolella (ainakin jonkun, aina mieluiten päiväheilunnan).

Tavoite on 2,5 kertainen tappioon nähden, tällä tasolla toimiessa pitäisi riittää, että on ”oikeassa” 30 % ajasta. Toki tässä ei huomioitu sitä, että ärrät voivat olla erikokoisia. Kuten mainitsin, niin tavoite ei ole hakea ainakaan vielä maksimaallista tuottoa vaan osaamista sekä kyvykkyyttä tehdä hieman erilaista sijoittamista.

Uusi alku

SSAB

Seuraavaksi 3.2.20 tuli hankittua SSAB:n osakkeita 772 kappaletta ja hintaan 2,595. Stop loss tasolle 2,45, mikä oli paljon alempana kuin tukitasot viikko (nouseva, 2,584€) ja päivätasolla (tasainen 2,57 €).

Stop lossilla haettiin, että kurssilla on mahdollisuutta laskea. Tosin odotus oli, että viikkotason tukitasolta (joka oli nouseva) kurssi ottaa osuman ja jatkaa nousuaan seuraavaan tasoon.

Tuottotavoite asetettiin tasolle 2,958 € mikä antoi kuitenkin riittävästi kurssille ilmatilaa tehdä tarvittavan nousun, mutta myös puskurin yläpuolelle, ettei tämän tarvinnut lyödä uusia ennätyksiä. Päivätason katon olin asettanut 3,02 euroon ja viikkotasolla 3,2 euroon. Näin ollen kurssilla oli hyvät edellytykset ottaa ”pompun” viikkotason nousutrendin alatukitasosta ja nousta lähemmäksi päivätason ylätukitasoja.

Muutaman päivän myöhemmin SSAB saavutti kurssin 2,948 jossa tein myyntitoimeksiannon manuaalisesti. Treidissä kotiutui kulujen jälkeen 262,52 euron tuotto ja saavutti 2,5R tuloksen.

Mikä toimi?

Tässä treidissä oikein menivät seuraavat asiat

 • Kurssi oli laskenut lähelle alatukitasoja ja tällä oli mahdollisuus tehdä ”ponnahdus” ylös
 • Stop loss oli asetettu reilusti tukitasojen alapuolelle
 • Tuotolle oli mahdollisuus saavuttaa oma tasonsa
 • Maksimitappio 122 € suhteessa tuotto tavoitteeseen 270 € oli melko hyvä (riski sinänsä korkea 6,1 % panoksesta)

Mitä virheitä?

 • Kuten yllä, niin maksimitappion mahdollisuus ehkä hieman liian korkea, kun tappion osuus on 6 % sijoituksesta.
 • Tavoitetta ei noudatettu vaan tuli tehtyä oma päätös lunastaa voitot 1 sentin edullisemmin ulos
  • Tämä ei sinänsä ole muuta kuin henkinen virhe, koska tästä jäi saamatta n. 8 euroa mitä olisi tullut tuottotavoitteen toteutuessa.
  • Aina on riski, että kurssi olisi korjannut alas ja nyt jälkikäteen katsottuna tämä olisi mennyt reilusti yli

 

Metso osa 2

3.2.20 oli aika ottaa Metso uudestaan skuuppiin ja siihen tuli tartuttua hintaan 32,05 eli reilun euron alempana mistä ensimmäisen kerran tuli yritettyä. Kappaleita tuli otettua 62 joten riski täten oli jälleen pienempi. Sääntöjen mukaan tuli katsottua, että tilaa laskulle on ja näin ollen stop loss asetettiin tasolle 30,63. Tällä aikavälillä mitä ensimmäisen ja tämän toisen Metso oston osalta oli tukitasoissa, niin nämä eivät olleet muuttuneet.

Lattiataso eli alatuki oli tasolla 31,91 euroa päivätasolla ja viikkotasolla 30,67 euroa, eli näin ollen jos kurssi tippuu, niin tämän tulisi puhkoa matkallaan sekä päivätason että viikkotason tukitasot, mikä tuntui siinä kohtaan epätodennäköisenä.

Tavoite tuli asettua tasolle 35,60 euroa, mikä tarkoitti sitä, että viikkotason katto oli tasossa 38,70 ja päivätasolla 36,94 eurossa, joten teoriassa ilmatilaa nousta tavoitteeseen oli riittävästi.

Lopulta Metsot lähti salkusta hintaan 35,60, mikä oli asetettu tavoitteeksi ja stop loss toiminnon alle.

Tuotto oli 210,10 euroa kulujen jälkeen ja tavoite R toteutui, kuten oli ajateltu.

Mikä toimi?

 • Tavoite oli oikein mitoitettu molemmissa SL tasoissa
 • Ilmatilaa oli riittävästi sekä ylös ja alas
 • Riski oli oikein mitoitettu myös euroissa 98 vs 210

Mitä virheitä?

 

Outotec

3.2.20 tuli tehtyä sijoitus Outotecin osakkeeseen, kappaleita tuli hankittua 388 ja hintaan 5,16 €. Stop loss tason katsoin tasolle 5 euroa. Viikkotason lattia oli tässä 5,17 tasolla, koska trendi oli nouseva. Päivätasolla lattiataso oli 5,027 euroa, joten viikkotasosta haettiin ponnahdusta jotta trendi jatkuisi nouseva ja päivätason alta varmistinta jos suunta olisikin kääntynyt.

Tavoite oli tasossa 5,56 €, kun kattotaso oli päivätasolla tällöin 6,35 euroa ja viikkotaso 6,40 eurossa. Jälleen kerran tilaa oli hyvin nousta, sekä tukitasot alla tukivat sitä ajatusta, että jos trendi jatkuu, niin kurssi lähtee nousuun.

5.2.20 osakkeet myytiin hintaan 5,56 eli tuotto SL komennolla ja tästä saatiin tuotto 145 euroa kulujen jälkeen. Huomiona, että myynti osui kyseisen päivän korkeimpaan kohtaan.

Mikä toimi?

 • Toistamiseen sisään meno osui hyvään kohtaan ja antoi tarpeeksi tilaa ala ja yläpuolelle kurssin liikkua.
 • Tuottotavoite erityisesti oli maltillinen, kun tätä tarkastellaan ilmatilan riittävyyden osalta
 • Tuotto 2,5R toteutui kuten oletettu

Mitä virheitä?

 • Viikkotason tukitaso oli hankintaan aikaan jopa korkeammalla kuin ostohinta, toisaalta ajoitus osui nappiin koska tästä kurssi pomppasi ylöspäin.

Orion

6.2.20 tuli ostettua Orionin osaketta 40,40 euron hintaan 50 kappaletta. Stop loss katsottiin tasolle 39,24 € ja tavoite hintaan 43,30 €.

Tässä kohtaan Orion oli myös julkistanut vuoden 2019 tuloksensa ja kurssi oli päivän aikana rajussa tiputuksessa. Päivä tukitaso oli ollut ennen 6.2. tasossa 40,87 €, josta kurssi oli pamahtanut lävitse heittämällä. Tästä syystä tuli katsottua tukitaso tasolle 39,24 koska tämä olisi vaatinut joulukuun 19 päivätasojen rikkoutumisen.

Viikkotason tukitaso oli nouseva ja oli lukemassa 42,44 joten tästä tasosta ei ollut tarkastelussa mitään hyötyä. Viimeinen tukitaso, eli kuukausitasolla oli niin alhaisella tasolle kuin 28,07 euroa, joten sitäkään ei voinut käyttää.

Olettamus oli siinä, että Orionin kurssireaktio olisi liioiteltu ja tämä korjaisi viimeistään seuraavana päivänä.

Saman päivän aikana Orion kuitenkin laski tasolle 39,24 ja laukaisi SL tason ja teki uuden säännön ajan ensimmäisen tappion. Tuotto oli -67,50 €.

Mikä toimi?

 • Ajatus oli sinänsä hyvä, että jos kurssi yli reakoi, niin siinä voi olla mahdollista päästä kiinni palautus rekyyliin kiinni

Mikä meni pieleen?

 • Kurssi oli vapaassa pudotuksessa ja puhkoi sekä päivä, että viikkotason tukitasot saman tien.
 • Stop loss oli aivan liian optimistinen, eikä ollut luotettavasti testattu tai tutkittu
 • Jätin noudattamatta sääntöä ja tästä syystä hävisin rahaa
 • Otin treidin vaikka lopputulos oli enemmän toiveen varassa kuin todennäköisyyden.

Orion osa 2

Kun ensimmäinen treidi oli mennyt päivän aikana pieleen, niin tuli otettua uusi kauppa samalla odottamalla kuin ensimmäinenkin, eli odottaen kurssin korjaavan takaisin ylös.

Osto hinta oli 39,60 € ja kappaleita 51. Stop loss tason määrittelin 38,85 ja tavoitteeksi 42 euroa jolla oli osittainen tarkoitus ”kuitata” tappioita. Tappiotaso määräytyi joulukuun parin päivän alatason mukaan, mikä oli tasolla 38,91 ja tällöin odotus oli, että kurssi voi muutaman sentin tästä vielä valua

Seuraavana päivänä kurssi jatkoi luisuaan alas ja kävi päivän aikana niinkin alhaisella tasolla kuin 38,52 euroa, joten jälleen SL taso tuli täyteen ja tuotto treidistä oli lopulta -48,25 euroa kulujen jälkeen.

Mikä toimi?

Mikä meni pieleen?

 • Ajatus siitä, että paikataan edellinen sijoitus hieman korkeammalla tavoitteella, oli iso virhe
 • Mitään kunnollista tukitasoa ei sijoitusta tehtäessä ei ollut, vaikka logiikka oli samankaltainen kuin Metsossa, niin Metson osalta oli tukitasot ja tavoitetasot tiedossa. Orion oli putoava puukko.

Auki olevat kohteet

SRV

SRV:n osaketta on ostettu 6.2.20 hintaan 1,295 €, Stop loss taso asetettu 1,23 € ja treidin aikana tukitasot olivat päivätasolla hinnassa 1,245 ja viikkotasolla 1,25 euroa. Eli tässä on oston aikaan ollut tilaa laskea, mutta tulosjulkistus päivänä kurssi oli tiputuksessa ja kävi 1,245 josta elpyi päivän päätteeksi 1,30 tasoon.

Kuukausitasolla trendi on laskeva, eli odotettavissa on, että tämä alentaa kurssinousun ilmatilaa. Kuitenkin päivätason heilahtelussa katto oli tasossa 1,50 ja viikkotasolla 1,58. Joten näin ollen lyhyellä tähtäimellä tilaa on, mutta kuukausitason katto on kuitenkin tasossa 1,445 € mikä tarkoittaa jo sitä, että tavoitteeseen päästäkseen tulee rikkoa tämä tukitaso.

Mitä huomioita?

 • Tulosjulkistuspäivänä ei kannata tehdä ostoja, koska kurssit voivat reagoida odottamattomasti ja aikaisempia tukitasoja poikkeavammin.
 • Ilmatilat tavoitteissa oli kaksi kolmesta kunnossa, mutta päätrendi mitä kuukausitaso edustaa taistelee tätä vastaan.

Odotus kehityksestä

 • Luottamusta on, että kurssi ostetaan nousuun ja päästään ainakin kuukausitason tasoihin

Riskit

Euromääräisesti riski on lukittu tasoon mikä aiheuttaisi toteutuessaan 110,36 euron tappion ja valitettavasti toteutuessaan tämä on toiseksi suurin tämän kokeilun aikana ja uuden säännön aikana suurin.

Tuotto taas on 241 euroa, mikä kohentaisi kokonaistilannetta todella hyvin

Huhtamäki

6.2.20 on ostettu Huhtamäkeä hintaan 40,07 ja 50 kappaletta. Stop loss on asetettu tasolle 39,50 ja tavoite 41,60 euroon. Tukitasot alla olivat kuukausitasolla nousevassa trendissä 40,25 euroa, eli ylitse oston koska oletus on, että tässä on tukitaso, niin kurssi lähtee trendin mukaiseen nousuun.

Viikkotasolla lattia oli 39,53 ja päivätasolla 39,56, mikä tarkoittaisi, että kurssin tulisi läpäistä kumpikin tukitaso. Tavoitteelle on tilaa reilusti kun päivätason katto on tasossa 42,26 euroa ja viikkotasolla 42,75 euroa. Koska kurssi on kuukausitrendillä nousussa, niin tämän katto on vieläkin korkeammalla.

Mitä huomioita?

Osto ajankohta osui melko lailla pohjille ja seuraavana päivänä kurssi aloitti korkeammalta tasolta ja avasi päivään 40,20. Päivän aikana kurssi kävi alimmillaan 39,76 eurossa ja korkeammillaan 40,46 eurossa, kunnes päätöskurssi oli 40,30 eurossa.

Odotus on, että iso trendi Huhtamäessä jatkuu ja kurssi nousee tavoitteeseen. Kurssin lasku taas aiheuttaisi trendin katkeamisen ja saattaa indikoida tasaisen kehityksen aikakautta, mutta myös laskun alkua.

Metsä Board

7.2.20 tuli ostettua Metsä Boardin osakkeita hintaan 5,43 ja kappaleita 368. Stop loss tasolle 5,29 ja tavoite 5,78 euroa. Tukitasot alatasolla olivat päiväkynttilöillä 5,295, viikkotasolla joka on nousevassa trendissä 5,40 ja kuukausitaso niinkin alhaisella tasolla kuin 3,865 euroa.

Laskutilaa ostossa on kelvollisesti vaikka päivätaso on alempana kuin stop loss. Tässä treidissä haasteeksi muodostui ostettaessa tavoitteelle asetettu hinta, jotta voidaan toteuttaa 1:2,5 kerroin, niin stop loss oli pakko asettaa hieman haluttua korkeammalle. Nyt tavoite 5,78 jättää riittävästi ilmatilaa myös tavoitteen yläpuolellekin, kun päivätason katto on 5,935 eurossa.

Mikäli stop loss olisi asetettu alemmaksi, niin tämä olisi vastaavasti nostanut tavoitetta ylemmäksi.

Mitä huomioita?

Päivän päätteeksi mikä samalla päätti myös sijoitusviikon, niin Metsä Board näyttäisi ”kunnioittavan” viikkotason trendiä ja seurailevan tätä, mikä johtaisi siihen, että tavoite on hyvin todennäköisesti saavutettavissa. Joten vahva usko on siihen, että kurssi nousee ja tavoite 5,78 toteutuu tulevien päivien aikana.

Ford

Ennen kuin viikonloppu saatiin alkuun, niin oli pakko vielä tarttua Fordin osakkeeseen. Paria päivää aikaisemmin Ford oli julkistanut tuloksensa mikä oli ollut markkinoille pettymys. Tätä on seurannut kolmen päivän laskuputki ja huomasin, että Ford alkaa lähestymään oikeastaan kaikkia tukitasoja.

Tukitasot (lattiat) kuukaudessa: 8,02, Viikko 8,02 ja Päivä 8,04. Koska kaikki luvut ovat niin lähellä toisiaan, niin tämä tarkoittaa sitä, että tuossa on Fordin ”iso” taso minkä alle kurssin ei anneta mennä. Historiassa tulee mennä 2019 vuoden alkuun jolloin 2018 vuoden tiputuksesta lähdettiin toipumaan, eikä päiviä kovin paljon tuon tason alla ollut.

Osto osui hintaan 8,14 $ ja kappaleita 246. SL taso asetettu 7,99 tasolle (eli alle tukitasojen) ja tavoite 8,52 jonka toteutumiseen on ilmatilaa riittävästi ja ensimmäinen kattotaso tulisi vastaan vasta 9,37 $ hinnassa.

Mitä huomioita?

Tässä on riski, että lattiataso ei tule pitämään ja kurssi lähtee luisuun. Pelkään tässä sortuneen hätäilyyn ja ahneuteen oston pakon edestä, mutta toki vahvasti odottaen, että kurssi lähtee nousuun.

Tämän hetken tilastot

Lasketaan vain päättyneet kaupat

Kappaleita on nyt yhteensä 6 kappaletta, joista voitettavia 3 ja tappiollisia 3. Voittoprosentti on tälle hetkellä 50 %, kun oma tavoite on että tämä olisi pitkällä tähtäimellä yli 40 %. Laskennallisesti katsottuna alle 30 % todennäköisyydellä tehdään voittavaa kauppa, kun vain pysytään sovitussa säännössä.

Tuotto Ärrissä mitattuna (eli jos tappiollisen treidin R on -1, niin tavoite on 2,5R) kun lasketaan voittavat R:ät ja tappiolliset yhteen: 4,43.

Eurossa tämä tarkoittaa sitä, että viikon päätteeksi tulos on 419 euroa positiivinen

Yhteenveto

Vaikka viikko joka on hieman pidennetty, niin näyttää kulkeneen kohtalaisen hyvin. Muutama tyhmä treidi tuli tehtyä, mm. Orion (kummatkin) ja pelkään SRV sekä Fordin vielä sisällä olevien treidien kääntyvän haasteellisiksi.

Tosi tärkeää on itselleni korostaa, että ostohinta tulee olla tarkoin mietitty sekä ilmatila varmistettu nousulle, mutta lattia tarkistettu laskun varalta.

Putoavia puukkoja tulee välttää ja ennemmin pyrkiä löytämään trendin kääntymisiä päivä kynttilöitä lyhemmistä aikajaksoista (esim. tunti, 30 min tai 15 min)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *