Tokmannia ja Anoraa salkkuun

Tämän kuukauden aikana on tullut hankittua heräteostoksena Tokmannia ja Anoraa, näiden ostaminen perustunut näkemykseen, että kumpaakin saanut kohtuullisen halvalla ja kohtalaisella osingolla. Yhtiöiden osalta haen hieman laajentamista omaan salkun portfolioon, siinä missä päivittäistavaroita on omassa salkussa pääsääntöisesti kannatellut Leggett & Platt ja henkilökohtaisessa salkussa muutama kappale Keskoa, niin Tokmanni on hyvä lisä tähän kokonaisuuteen.

Tokmanni

Tokmanni on kutenkin alle 13 PE luvulla hinnoiteltu hieman edullisemmaksi kuin Kesko, jolla PE on hieman yli 16. PB puolella taas Kesko on edullisempi verrattuna Tokmanniin 4 vs. 3,6. Osinkojen osalta Kesko tarjoilee 3,4 % tuoton siinä missä Tokmanni antaa 5,7 %. Molempien osalta osinkojen nostaja taisi olla takana nyt 4 peräkkäistä vuotta.

Oma tavoitehinta on Keskolle 23 euroa, joka tarkoittaa sitä, että Kesko on tällä hetkellä omissa papereissani normaalissa hinnassa kyseessä ei ole halpa eikä kallis. Tästä syystä ei tässä kohtaan anna ostolle syytä, kun osakkeella ei ole marginaalia riittävästi tehdäkseen tuottoa.

Tokmanni taas osaltaan kertoo sen, että siinä tavoitehinta on 20 euron kohdalla, mikä taas antaa marginaalia 20 % joka luonnollisesti on sellainen mahdollisuus, että tähän kannattaa tarttua.

Osto: 15.3.2022

Hinta: 16,44 €

Kappaleet: 97

Anora

Anora taas tuli täydentämään elintarvikesektoria, missä perinteisesti omassa salkussani on Raisio ollut hallitseva yhtiöt. Raisiota olen myynyt hyvin paljon viimeisien kuukausien aikana, joten elintarviketeollisuuden osuus on salkussani tätä myöden laskenut. Elintarviketeollisuuden osuus salkusta on tätä kirjoittaessa ainoastaan 0,6 % joten kyseinen ala on räikeässä alipainossa.

Venäjän hyökätessä sotatoimilla Ukrainaan, niin oletettavasti elintarvikeyhtiöiden arvostukset tulevat nousemaan tai ainakin jos pystyvät kohonneet raaka-aine kustannukset siirtämään hintoihin.

Anora on rehellisesti sanottuna viinayhtiö, joka valmistaa ja myy alkoholipitoisia juomia. Heidän brändeistänsä Suomessa tunnetuin on varmasti Koskenkorva, mikä voidaan leikkisästi nimetä Suomalaiseksi erittäin kuivaksi valkoviiniksi. Mukana on paljon norjalaisten yhdistymisen seurauksena tulleita brändejä, mistä mainittakoon maailman vanhin akvaviitti, jota on valmistettu vuodesta 1821 samalla reseptillä (lähde: anora.com).

Raisio ja Anora tarjoilee kummatkin lähelle nelosoluen prosentteja, missä Raisiolla hieman väkevämmät osingot 5,3 % vs. Anoran 5,1 %. PE puolella Anoran on huokeammin hinnoiteltu 14,6 kertoimella siinä missä Raisiolla tilanne on 18,7. Molemmat yhtiöt ovat vuoden alusta tulleet kovaa alas, Raisio päälle 20 % ja Anora hieman alle, mikä on laskenut PE lukujen kertoimia siedettävälle tasolle.

PB puolella Anora on myös hieman edullisempi 1,2 kertoimella, mutta ei Raisiota voi myöskään pitää kalliina tämän kautta katsottua, kun sen kerroin on 1,5.

Anorassa oma tavoitehintani on 10,40 € mikä antaisi nyt 18 % marginaalin ostolle, Raisiolle tavoitehintani on 2,6 € mikä tarkoittaa sitä, että tämä on aika lailla nyt ”oikeassa” hinnassa.

Osto: 15.3.2022

Hinta: 8,66 €

Kappaleet: 184

Yhteenveto

Vaikka nämä eivät mene strategian mukaan, niin toteutin kaupat siitä syystä, että näin näissä kuitenkin mahdollisuutta hyvään kurssinousuun sekä sen, että osinkojen irtoaminen tulee tapahtumaan näiden osalta ennen kuun loppua, mikä taas tarkoittaisi vuoden odottelua seuraaviin osinkoihin. Tekemällä ostot nyt, niin saan kohteet tuottamaan heti kassavirtaa osinkojen muodossa salkkuun, mutta uskoisin näiden olevan ensi vuonna korkeammalla kuin osto hetkenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *