Tilannekatsaus tammikuu 2020

Tilannekatsaus tammikuu 2020

 

Olemme saaneet vuosikymmenen ensimmäisen kuukauden kuluneeksi ja on aika tehdä tilannekatsaus. Koska aikaa on tänä päivänä rajallisesti, enkä ole ehtinyt päivittämään blogia, niin aloitetaan tästä tämän vuoden oma sarja jota on tarkoitus täydentää kuukausittain ja tehdään välillä päivityksiä vähemmän, mutta kootaan kerran kuukaudessa kuulumiset tiukemmin yhteen artikkeliin.

Tilannekatsaus tammikuu 2020

Markkinat

Osakemarkkinoilla oli yllättävän myönteistä kehitystä ja yhtenä osasyynä olivat varmasti USA ja Kiinan ensimmäisen osan allekirjoitukset kauppasodasta. Alkukuukauden kurssirallia vauhdittivat myös positiiviset tulokset ja odotukset jenkeistä, joissa perinteisesti tuloskauden aloittavat suuret pankit.

USA

Odotettua paremmista tuloksista julkisti mm. Bank of America joka ylitti odotukset yli 8 %:lla, JPMorgan jonka tulos oli vieläkin parempi odotuksiin nähden yli 9 %:lla. Mutta kumpikaan näistä ei kuitenkaan vetänyt vertoja Citybankille jonka tulos oli odotettua parempi peräti 18 %:a.

Luottokorttiyhtiöistä Visa pääsi odotuksiin, mutta Mastercard ylitti omansa yli 10 %:lla.

Myös finanssisektorin ulkopuolella oli hyvää kehitystä Apple joka taisi tehdä kaikkien aikojensa parhaan tuloksen ja ylitti odotukset 9,9 %:lla. Microsoft yli 14 prosenttia paremmalla tuloksella odotuksiin nähden ja jopa Facebook teki hieman päälle prosentin paremman tuloksen kuin odotettua.

Indeksit päätyivät kuitenkin epäyhtenäisesti koska S&P 500 jäi hieman miinukselle 0,16 ja Nasdaq nousi lähemmäksi 3 %.a (2,96 %). Kurssirallia varjosti loppuvuodesta 2019 tullut tieto Kiinasta, että heillä on havaittu uusi virus nimeltään korona joka tarttuu ihmisiin jo itämisaikana.

Pitkin tammikuuta on myös suomessa saatu lukea, että miten korona tartuntojen määrä kasvaa kasvamistaan ja samalla seurataan miten paljon virus niittää kuolemaa tartunnan saaneiden joukossa. Lopulta saatiin myös Suomessa todeta ensimmäinen virustartunta joka tuli Kiinalaisen turistin kantamana Ivaloon.

Suomi

Suomessa pörssikurssit näyttivät nousevan tammikuun aikana isompia ja tunnetuimpia markkinoita nopeammin. Helsingin pörssin indeksi nousi 2,21 % ja suurimmista yhtiöistä koostuva Omx 25 nousi 1,85 %.

Kurssinousussa täällä osa syynä ovat todennäköisesti vuoden vaihteen veromyyntien takaisin ostot, vaikka mitään tiputusta ei oikeasti nähty vuoden lopussa ja ehkä ihan marginaalinen osakesäästötilien myötä tullut noste.

Yrityksiltä on ollut myös lupa odottaa kohtalaista loppuvuotta ja näistä kantautuneet positiiviset ennakoinnin ovat nostaneet kursseja. Jokseenkin on myös huomattava, että meidän suhteellisen pienillä markkinoilla myös analyytikoiden suositukset nostavat melko paljon yksittäisten osakkeiden suosiota.

Yhtenä esimerkkinä vaikka Kamux, tämän hinta liikkui 7,5 euron paikkeilla kun vuosi käynnistettiin ja tammikuun lopulla kurssi oli 8,24. Tämä teki nousua 74 senttiä, mikä tekee kuukaudessa melkein 10 % nousun alkuperäiseen. Sanoisin yhtenä syynä olevan Inderesin tavoitehinnan noston. Kamuxista kohteena voit lukea lisää täältä.

Tammikuussa tuloksia julkistivat mm. Telia, UPM ja KONE. Näistä kolmesta vain UPM yllätti tuloksellaan analyytikoiden odotukset, mutta kaikki palkitsivat nousu päivällä julkistuksissaan. Toisaalta UPM osalta nousu suli heti seuraavana päivä ja lähtötilanne oli muutenkin vuoden alun tilanteeseen nähden takamatkalla.

KONE saattoi saada myös nostetta uutisista, että he ovat laittaneet Thyssenkrupista kunnollisen tarjouksen sisään joka toteutuessaan on yksi suomen yritysmaailman suurimpia kauppoja.

Suomeen on myös selkeästi syntynyt uusi suosikki osake nimeltään Neste, tämä on jatkanut nousuaan ja jos vuoden alussa kurssi oli tasolla 30,50, niin tammikuun lopussa tästä sai maksaa jo lähemmäksi 36 euroa (35,88 €). Ei huonosti tämän kokoluokan yritykseltä, pitäneen muistaa että nousu on prosenteissa yli 17.

Pidän Nesteen nykyhintaa korkeana ja tästä syystä en sitä enää omista, mutta hattua täytyy nostaa kurssinousulle ja niille jotka ovat olleet mukana sekä jaksaneet uskoa yrityksen tuloskuntoon. Jotta arvostus olisi jossain ruudussa, niin tulokseen täytyisi käytännössä tuplaantua, mikä minusta hyvittäisi nykyisen kurssihinnan.

Korona

Ei alkuvuotta voida käsitellä ilman mainintaa koronasta, koronavirus lähti liikkeelle kiinasta ja ensimmäiset tartunnat oli maassa todettu joulukuun alussa tai näin Kiina on asiasta maininnut. Ensimmäinen virallinen ilmoitus kuitenkin annettiin vasta vuoden vaihteen jälkeen WTO:lle.

20.1.20 raportoituja tapauksia oli 282 ja viikkoa myöhemmin raportoitiin n. 4500 tartunnan saaneen joukosta. Helmikuun ensimmäisenä päivänä tartunnan saaneiden vahvistettu määrä on jo päälle 12 000 sairastunutta.

Kuolleita oli tätä kirjoitettaessa (1.2.20) rekisteröity 259 henkilöä. Tämän osalta toki on vielä epävarmaa, että kuinka todennäköisesti tämä vie hengen, mutta pelottavasta uudesta viruksesta on kuitenkin kyse.

Vai onko? Toki jokainen kuolemantapaus on valitettava ja iso surutaakka lähipiirille, oli kyse sitten koronasta tai esim. auton alle jäämisestä. Mutta jos ajatellaan, että vahvistettuja tartunnan saaneita on tuo 12 000, niin voidaan hyvin olettaa, että tuo ei ole lopullinen sairastuneiden lukumäärä. Enkä tarkoita tässä sitä, että tauti ei ole vielä kunnolla levinnyt vaan sitä, että kaikki eivät varmasti ole edes menneet lääkäriin.

Todennäköisesti tartunnan saaneita on äkkiä 3-10 kertainen määrä, ottaen huomioon, että kaupunki mistä taudin oletetaan lähteneen, on miljoonakaupunki ja ainakin ensimmäisten uutisten mukaan virus pystyisi leviämään jo itämisvaiheessa. Siinä mielessä 120 000 tartunnan saanutta ei voida pitää liian suurena arviona. Wuhanissa on 11 000 000 asukasta ja jos siitä 120 000 on saanut tartunnan, niin tämä tekee 1 % kaupungin väestöstä. Toki ei nykyisetkään ole Wuhanista vaan jo kaikkialta maailmasta tosin pääosin kiinalaisia.

Jatketaan olettamuksilla, mitä jos koronan ”tappavuus” on esim. Sars viruksen luokkaa (9,6 %). Silloin kuolin tapausten määrä nousisi 120 000 sairastuneen osalta 11 520 kuolleeseen. Mikä on toki millä tahansa mittapuulla järkyttävä määrä, tätä jos vertaa tavalliseen influenssaan niin Jenkeissä kuolee kymmeniä tuhansia joka vuosi ja suomessakin jokunen sata. Siis siihen ihan tavalliseen kausi influenssaan, mitä varten otetaan syksyisin rokotuksiakin.

Sijoittajana itse odotan lähinnä ylireagointia, lähteekö pelottelu ja hysteria ihan kunnolla laukalle kuten näyttäisivät jo lähteneen. Tämä ei ole siis mitään vähättelyä tai uhmaa kyseistä virusta tai sen vaarallisuutta kohtaan, vaan pyrin lähestymään asiaa toiselta kantilta. Mikäli pelko kestää kauan eivätkä ihmiset uskalla mennä muiden ilmoille ja tehdä esim. normaalia kauppaa, niin tämä alkaa heijastumaan myös kursseihin sekä tuottavuuteen. Eikä ole pois suljettu vaikka tämä laukaisisi laskukauden nyt reilun 10 vuoden nousun jälkeen.

Itse olen nyt ostanut laskeviin kursseihin mm. Finnairia ja Helmikuun alussa olen viritellyt uudestaan ns. swing treidausta ja tässä Korona voi tuoda mukavasti lisävipua ostopaikkojen muodossa.

Tammikuun salkku liikkeet

Henkilökohtainen

Henkilökohtaisesta salkusta lähti tammikuun aikana Telia. Tästä luovuin 3,962 euron kurssiin (29.1.20) ja tähän tulokseen päädyin, kun kurssireagointi antoi mahdollisuuden hyödyntää tulosjulkistuksen kiiman. Tarkoitus on katsoa sijoitusyrityksen listoille Teliaa uudestaan, joten tässä tuli tehtyä myös ”taktinen” myynti jotta saadaan pääomitettua (lainattua) sijoitusyrityksen salkkua.

Sijoitusyrityksen puolella

Ostin salkkuun seuraavia: Prospect Capital Corporation (6,52 $) (PSEC), Brookfield Proberty Reit (18,64 $) (BPR), UPM (28,44 €), Finnair (5,73 € ja 5,265 €), Metso (33,33€) ja Nokian Renkaat (23 €).

Näistä Metsoa ja Nokian renkaita on tullut ostettua treidaus mielessä, eli näissä ei ole lähtökohtaisesti kysymys pitkästä omistuksesta, mutta pyritään kuitenkin kohteen katsomaan myös siten, että niiden päällä voi ”istua” tarvittaessa kauankin. Tämä ajatus on poimittu Aki Pysingin haastatteluista mm. Nordnetin videoista.

Myin salkusta seuraavia: Sanoma (10,25 €) ja Metso (32,60 €)

Sanomaa tuli myytyä oikeastaan ennakointi mielessä ja käyttämällä stop loss leikkuria, eli myin tässä kohtaan salkusta puolet Sanomasta pois ja myynti tapahtui 27.1. kun kävi tällä leikkuritasolla.

Nyt toki viikkoa myöhemmin on helppoa todeta, että liike ei sinänsä ollut kauhean viisasta, mutta onneksi en myynyt kuin puolet. Missään nimessä oma usko Sanomaan ei ole mennyt vaan tulen hankkimaan tätä lisää, kunhan kurssit laskeutuvat takaisin n. 10 euron paikkeille.

Metson myynti on taas seurausta edellisistä ostoista, kurssi lähti nopeasti hankinnan jälkeisenä päivänä laskuun. Minkä seurauksena Metso meni Stop loss tasoon ja sitä kautta pois salkusta. Ostot ja myynnit tapahtuivat 30.1. ja 31.1., joten treidaaminen näyttää olevan yhtä hyvässä hallussa kuin aikaisemminkin.

Tosin riskejä on rajattu ja sääntöjä tätä myöden rukattu uusiksi, joten olen luottavaisin mielin, ettei tulos tule olemaan niin julmaa kuin viime kesänä. Lue siitä lisää täältä.

Swing treidaamista mausteena

Kuten jo mainitsinkin, niin tarkoitus olisi kokeilla hieman uudestaan tätä treidaamista ja hieman pidemmällä aikavälillä. Olen itse käyttänyt nimitystä Swing treidaamista ja en tiedä onko kyseinen termi oikea. Lähinnä idea on tunnistaa kurssikäyristä kohteita, jotka ovat menossa tukitasoihin ja tekevät (oletettavasti) näistä pompun takaisin nousuun.

Mikäli nousua ei tapahdu, niin stop loss turvaa ja minimoi tappiot. Erona viime vuoteen on myös siinä, että olen määritellyt myös itselleni oikean kassan minkä turvin treidaamista tehdään. Tavoite on pyörittää 10 000 pelikassalla, joista yhden treidin arvo on n. 2000 euroa. Tavoite ei ole niinkään tehdä hirveästi ”massia” vaan löytää itselle sopiva tyyli hyödyntää markkinoiden lyhyen aikavälin liikkeitä.

Tavoite on saada tuottoa 2R ja R tässä yhteydessä tarkoittaa sitä, että jos osake maksaa 10 euroa ja stop loss on 9 euroa. Tällöin tappio voi olla 1 euron, joka on tässä kohtaan 1R. Joten jos kurssi nousee 11 euroon ja otan tämän ulos, niin voitto on tässä tapauksessa 1 euro, joten voittokin on 1R jolloin tuottosuhde olisi tässä tapauksessa 1:1. Tällä tavoin ei voida toki treidaamista tehdä voitollisesti, kun keskimäärin tulisi tehdä voitollisia kauppoja karkeasti 60 % todennäköisyydellä kun mukaan laitetaan kaupankäyntipalkkiot. Joten jos tavoite on 2R, niin tappion ja voitonsuhde tulee olla 1:2. Tällöin riittää, että suhde luku on toisinpäin jolloin oikeassa tulisi olla 40 % ajasta.

Käyn tämän etenemistä tilannekatsausten muodossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *