Tammikuu katsaus 2023

Tammikuu toi tullessaan melko hyvän startin vuoteen, pörssit tuntuvat olevan kohtalaisen hyvässä vedossa. Itselläni henkilökohtainen velkakuorma pieneni, kun maksoin sijoituslainan pois, sekä liikunnallinen aktiivisuus ottanut roiman harppauksen tammikuun aikana.

Liikkuminen tammikuun aikana

Kun tein katsausta liikkumisen osalta vuodesta 2022 niin siellä käytin tavoiteindeksiä, tätä samaa indeksiä on tarkoitus käyttää myös tänä vuonna. Olen määritellyt itselleni rajoiksi, että viikon aikana tulee harrastaa 150 minuuttia liikuntaa ja liikuntakertoja olisi minimissään 3 per viikko. Indeksi sitten näissä muodostuu yksinkertaisesti niin, että kuukauden liikunta minuutit ja kerrat jaetaan tavoiteluvuillaan ja sitten tulokset ynnätään yhteen. Tämä pitää vielä jakaa kahdella niin saadaan yhteisindeksi liikunnalle aikaan ja mikäli lukema on ylitse 1 (tai 100 %) niin tavoite on täyttyi jos taas alle, niin tavoitteesta jäätiin.

Tuossa mittarissa on se hyvä puoli, että pelkästään harrastuskerroilla ei voi helposti päästä tavoitteeseen, eikä pelkästään pitkäkestoista lajia harrastamalla esim. Golfilla voi saavuttaa rajoja kuukauden aikana.

Tiedän entisenä myyjänä sekä myynnin esimiehenä, että niitä asioita mitä seurataan, niin niitä myös saavutetaan. Tästä syystä seuraan omassa kehityksessä liikunnanosalta tätä näin.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Tammikuu meni nyt siten, että yksittäisiä liikuntakertoja tuli yhteensä 24 kappaletta, näistä 15 kertaa meni kuntosalilla, 7 hiihtoladulla ja kerran käytiin tekemässä perheenä pidempi kävelyretki, kun kokeiltiin Geokätköjen etsimistä.

Aikaa näihin kului päälle 1100 minuuttia. Hyvänä puolena tässä kaikessa on vielä se, että kun seuraan unenlaatua kellon avulla, niin se näyttää parempia tuloksia ja huomaan, että itselläni on ollut parempi fiilis tammikuun aikana. Toinen positiivinen puoli on se, että painoa lähti tammikuussa 2 kiloa. Tavoitteena on saada vielä 5 kiloa pois, että olen asettamassani tavoitteessa.

Vuonna 2021 alussa tein viimeksi painoon liittyvän päätöksen, kun painoin 85 kiloa, että tiputan sen kesään mennessä tasoon 75. Tämä onnistui puolessa vuodessa ja en näe mitään syytä, miksi en siinä onnistuisi tänäkin vuonna mutta sillä erotuksella, että jos nyt pyrkisi pitämään sen 75-77 haarukassa, eikä päästä 80 lukemiin enää uudestaan.

Treenien yhteydessä pl. hiihtäminen tai juoksu/kävely nautin BCAA juomasekoitusta ja iltapuuron yhteydessä sekoitan joukkoon proteiinijauhetta tukemaan päivittäistä proteiinin saantia. Itselle sopivia ja maistuvia tuotteita voi katsastaa mm. Fitnesstukusta ja tilaamalla heiltä, niin yli 49 euron tilauksissa ei ole toimituskuluja. Mikäli tilauksen toteuttaa näiden sivujen linkkien kautta, niin tukee myös sivuston ylläpitoa ja tästä nöyrä kiitos.

Osingot ja ostot

Tammikuun osalta osinkotulo oli hieman pienempi mitä olin alun perin odottanut, osinkoja näytti kirjautuneen Nordnetin sekä jonkin verran Nordean AOT yhteensä 883 euroa. Oma odotus ei ollut kuin tuplat tuosta, mutta tuohon syynä on se että merkittävä osa osinkotuloista tulee jenkeistä ja maksupäivän ollessa lähellä kuun viimeistä päivää, niin rahojen siirtymisessä menee hetki. Oma havainto on se, että Nordean tilille osingot kilahtavat joitakin päiviä aikaisemmin kuin Nordnettiin.

Helmikuun osalta on tavoitteeksi laitettu 790 euroa, niin oletan että ne mitä olin odottanut tulevan tammikuussa tulee nyt helmikuussa ja suorastaan olen pettynyt, jos tuo lukema ei nyt täyty.

Koska sain sijoituslainan poistettua ja tämä ei taloudellisen riippumattomuuden näkövinkkelistä ole jatkossa rasittamassa kassavirtaa, eikä siihen liittyvää pääoma tarvetta, niin pystyin oikeastaan pitkästä aikaa tekemään myös osake ostoja. Tämä pääomatarve muodostui vuonna 2020 kun korona shokki tuli markkinoille ja yhtä äkkiä oltiin tilanteessa, missä osinkovirtaa ei ollut luvassa vaikka strategia nojasi tähän vahvasti. Silloin rakensin itselleni mallin missä 3 kk pakollisia menoja verran tulee olla nopeasti irrotettavissa olevissa pienen riskin kohteissa, eli käytännössä käteisenä.

Seuraavat 6 kk tulee olla hieman riskillisemmässä, mutta ei läheskään osakkeissa eli käytännössä eri korko etf rahastoissa ja loput 3 kk raaka-aineissa ja osakemarkkinoille hajautettuna etf hyödyntäen, niin sanotuissa riskillisissä kohteissa.

Koska sijoituslaina vei karkeasti 370 euroa kuukaudessa, niin tämä vapautti näitä varoja yli 4000 euroa, mitkä pystyin kanavoimaan osakesijoituksiin.

Kaupat

Tammikuussa 2023 tein yhteensä 8 kauppaa, missä ostoskoriin tarttui sellaisia yrityksiä kuin suomesta Nokia, Anora ja YIT. Jenkeistä mukaan tuli Simon Property Group, Realty Income Corporation, Intel, Apple ja Ford.

Suomalaisiin laitoin kiinni noin 500 euroa per kohde, että pysyy ostokustannus jollain tapaa aisoissa ja jenkkilään meni 800 euroa per kohde samasta syystä. Olin tammikuussa 19.päivä ostanut jo aiemmin SPG REIT kohdetta ja näin ollen lisännyt hieman painotusta REIT kohteiden osalta.

REIT kohteiden osalta tavoitteenani on vielä hieman kasvattaa tätä kategoriaa salkuissa ja saavuttaa tätä kautta tasaista tuloa asuntosijoittamisen parista. Nokiaa tarttui ihan siitä syystä, että nyt vaikuttaisi siltä, että käänne olisi oikeasti tapahtunut. Nokian tapauksessa tähän uskotaan johdossakin, kun kerta osinkoa lähdettiin nostamaan. Pitää huomioida, että edellinen vuosi osinko oli luokkaa 8 senttiä ja nyt se on 12 senttiä. Nopeasti sitä ajattelee, että ei oikein mitään, mutta tuossa on 50 % osingon nosto kyseessä ja tuo nosto jo ylittää inflaatiotahdin melko kivasti.

Kuten normaalisikin, niin tähtäin ostoissa on ollut osingoissa ja mieluiten nousevissa. Intel ei välttämättä tarjoa nousua nykytilanteessa, mutta uskon sen olevan kohtalaisen hyvä osake myös tulevaisuudessa. Heillä on kuitenkin merkittävä historia siruteknologiassa ja tuskin ovat paikkaansa valmiita taistelematta luovuttamaan AMD tai NVIDIALLE. Toisaalta osinkojen näkövinkkelistä kumpikaan näistä ei ainakaan parantaisi kertymää, mitä taas Intel osinkoa maksamalla tekee.

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *