Huhtikuun katsaus 2023

Aika kuukausikatsauksen ja nyt vuorossa huhtikuu 2023. Vaalit käytiin alkukuukaudesta ja tätä kirjoittaessa vaalien voittanut Kokoomus on käynyt keskusteluita eri puolueiden kanssa ja tehnyt tunnusteluita, joiden pohjalta syvempään keskusteluun on päätynyt mukaan Perussuomalaiset, RKP ja KD. Näillä puolueilla ollaan maahan saamassa oikeistohallitus, mikä sopii itselleni erittäin hyvin.

Kysymysmerkkejä on vielä sen osalta, että miten isot kysymykset saadaan istutettua saman yhteisen agendan alle. Perussuomalaiset eivät juurikaan voi perääntyä maahanmuutosta, missä heidän linjansa erityisesti työperäiseen maahanmuuttoon on selkeästi eri kuin muilla. Olen heidän kanssaan kyllä tismalleen samaa mieltä, että työperäisessä pitää hakea sellaista työntekijää, joka tulee lähtökohtaisesti palkallaan toimeen. Niin tärkeitä töitä kuin ravintola, linja-auton kuljettaja sekä siivous on, niin sitä varten meidän ei tule haalia tekijöitä ulkomailta. Tämä sementoi kyseiset alat myös jatkossa matalapalkka segmentin alle, mutta myös kun tänne tulee ulkomailta tekijä näihin töihin, niin hän tuo suurella todennäköisyydellä myös perheensä, mikä on ymmärrettävää. Toisin sanoen sen mitä henkilö helpottaa tekijäpulaa tuossa kohtaan, nopeasti rasittaa moninkertaisesti yhteiskuntaa muilla välillisillä kuluilla.

Kokoomus ei voi tinkiä oikeastaan omasta 6 + 3 miljardin sopeutuksesta, mutta haluavat vastaavasti matalapalkka töihin maahanmuuttajia. RKP haluaa samalla tavalla pitää kiinni maahanmuutosta, mutta ovat yhtä lailla kokoomuksen kanssa samaa mieltä ilmastotavoitteen 2035 saavuttamisessa. KD tuntuu sitten olevan tämän hallituspohjan keskusta ja toimivan kaikkien näkemysten keskellä.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Oma toivelistani voisi olla seuraavanlainen, kun on nopeasti pääosat mietittynä:

 • Valtio keskittyy valtiolle oikeasti tärkeisiin tehtäviin, mitä on omista kansalaisistaan huolen pitäminen.
  • Siihen kuuluu ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden varmistaminen. Tarkoittaen Poliisin, Pelastuslaitoksen ja Armeijan pitämistä toimintakykyisenä sekä tehokkaana.
  • Valtion tulee myös varmistaa, että yrityksillä on toimintakykyinen ympäristö menestyä.
 • Koulutuksen palauttaminen sille uralle, missä on oltu perinteisesti PISA tutkimuksissa noin 10 vuotta sitten.
  • Kouluissa oppiaiheeksi rahaviisauden kasvattaminen ja tietoiseksi tekeminen siitä, että oma toimeentulo on itsestä kiinni. Tällä opetetaan tulevia sukupolvia siihen, että rahaa ansaitaan vain työtä tekemällä, sekä sijoittamalla ja säästämällä.
 • Tukijärjestelmät yhdenmukaiseksi, ei useampaa luukkua asioiden hoitamiseen.
  • Tuet voisivat muutenkin olla mallilla, että ne eivät estä työn vastaanottamista ja siksi taipuisin itse ajatteluun yhdestä kansalaispalkasta/raha ajatukseen.
  • Kylmästi ajatellen, jos se ei riitä esim. Pääkaupunkiseudulla asumiseen, niin se ei ole muiden tehtävä maksaa siellä asumista. Tällä on sellainen vaikutus, kun asumistuet eivät valu kohonneisiin vuokriin, niin se alentaa asumiskustannuksia.
  • Yritykset jotka haluavat halpatyövoimaa ovat kahden asian risteytyksissä. Joko maksavat parempaa palkkaa tai hommaavat asunnot työvoimalleen, mikäli on tärkeää saada heidät lähelle työpaikkoja ja töihin.
 • Ylen tehtävänä Suomalaisen kulttuurin ylläpitäminen ja vaaliminen. Ajankohtaisten ohjelmien, uutisten ja urheilulähetysten esittäminen sekä tuottaminen. Ylen tehtävänä ei ole ottaa poliittisesti kantaa, yllä pitää mitään ulkopuolista agendaa vaan toimia poliittisesti puolueettomana toimijana. Tämä todennäköisesti tiputtaisi YLEN budjetin 150 miljoonaan euroon, kun karsitaan asiat mitkä eivät Ylelle kuulu. Urheilu lähetyksillä en tarkoita mitään NHL pelejä, vaan ne voi halutessaan katsoa maksukanavilta muutenkin. Viihde ohjelmien osalta muutenkin on saatavilla lukuisia suoratoisto palveluita kohtuu hinnalla, että tämän ei pitäisi olla nykypäivänä este.
 • Eläkejärjestelmien siirtäminen valtion hoidettavaksi ja järjestelmän muuttaminen pyramidipelistä oikeudenmukaisemmaksi. Olen tällä sivulla jo joitakin vuosi sitten esittänyt omaa mallia ja olen edelleen sen kannalla. Tästä voi lukea enemmän täältä: https://www.rahavaaka.fi/talous/yel-ja-elake/
 • Ansiosidonnaisuus kaikille, ei pelkästään liiton jäsenille. Työttömyyskorvaus aikaperusteiseksi, minkä jälkeen henkilö jää tämän yhden tukijärjestelmän (kansalaispalkka tms.) piiriin.
 • Poliitikoille raja kuinka monta poliittista virkaa voivat hoitaa saman aikaisesti. Meillä on lukuisia poliitikkoja, jotka istuvat eduskunnassa, kuntien/kaupungin valtuutettuina sekä uusissa hyvinvointialueiden hallituksissa. Jotta asiaan voidaan perehtyä paremmin, niin yksi poliittinen vastuuvirka kerrallaan ja samalla saadaan avustajien määrää laskettua, kun valitulla on enemmän aikaa oman virkansa mukaisten asioiden hoitamiseen. Mikäli jossain virassa ei ole tarpeeksi työtä ja vaatii toisia vastuuhommia ajankuluttamiseksi, niin se kertoo siitä, että kyseinen tehtävä voidaan yhdistää jonkun toisen vastaavan työn kanssa.
 • Kehitysapu minimiin, niin kauan kuin Suomi ei pysty omia menojaan rahoittamaan omilla tuloillaan. ts. ottamatta velkaa, niin ei minusta meidän tule rahaa kaataa kehitysapuun. Ymmärrän toki hyvin sen, että muissa maissa on tilanteet paljon pahempia kuin meillä, mutta emme me voi auttaa muita tulevaisuudessa, jos meistä tulee vastaavanlaisia kuin meidän nykyiset autettavat. Ukrainan sotaa ei voida lukea tähän kastiin mitenkään, koska Ukrainaa tulee auttaa jo sen puolesta, että se tukee meidän turvallisuuttamme. Koska jokainen tuhottu sotakalusto ja suoraan sanottuna tapettu venäläinen sotilas on vastaavasti vähemmän omilla rajoillamme. Kirjoitan tappamisesta, mutta en toki kevyellä mielellä ja sota missä tahansa on paha juttu. Sodassa kuitenkin kuolee ihmisiä, niitä on kuollut ennen, niitä kuolee nyt ja niitä kuolee myös tulevaisuudessa. Todennäköisesti painopiste tulee painottumaan siviiliväestöön tekniikan kehittyessä, kun ihmisten osuus rintamalla vähenee.

Tämä lista vaatisi kovaa poliittista tahtoa, mutta jos oikeasti halutaan laittaa Suomi kuntoon ennen kuin joku muu sanelee sen, miten me rahamme käytetään niin minusta näin tulisi vain yksinkertaisesti toimia.

Mennään sitten vihdoin itse asiaa ja käydään alkuun lävitse sijoitukset

Huhtikuun sijoitukset

Pistetään kuitenkin alkuun muistutukset, että eivät sitten ole sijoitussuosituksia eikä sellaiseksi tule niitä ottaa. En sivustoilla tarjoa suosituksia muuta kuin itselleni ja ne ovat omia näkemyksiäni, mikäli kontraat näitä niin teet samoja onnistumisia tai epäonnistumisia kuin minä. Mikäli teet kaiken tämän pelkästään minun kirjoituksieni mukaan, etkä tutustu kohteisiin itse sen kummemmin, niin syyllinen epäonnistumisiin löytyy lopulta peilistä, ei blogista.


Voin suositella säästämisen ja sijoittamisen aloittamista Nordnetin kautta. Palvelut varmuudella Suomeksi ja myös Suomen verotushuomioitu, mitä muuten eivät markkinoiden edullisimmat palveluntarjoajat useinkaan tarjoa.


 

3.4.2023 kaupat

Stora Enso

Kuukauden ensimmäinen kauppapäivä osui 3.4.2023. Silloin jatkoin Stora Enson ostamista, mitä ostin salkkuun 66 kappaletta ja hintaan 11,98 kpl. Ostojen vaikutus osinkoihin n. 39,6 €

Amgen

Pieni siivu tuli lisätty Amgen osakettakin salkkuun kun 4 kappaletta tuli ongittua mukaan hintaan 241,81 dollaria. Tämän vaikutus osinkoihin n. 34,08 $

Leggett & Platt

Kasvatin myös osinkoaristokraatin Leggett & Plattin osuutta salkussa 25 kappaleen verran hintaan 31,88 $, mutta ostin myös tätä myöhemmin tässä kuussa (20.4.23) hintaan 31,90 $ ja kappaleita 28.

Joten LEG keskihinnaksi tuli yhteensä 31,89 $ ja hankinnat nostavat osaltaan vuotuista osinkotuloa n. 93,28 $

5.4.23

Anora

Viina tehtailija Anoraa tuli tankattua 100 kappaleen verran hintaan 5,53, mikä myös nostaa osinkoa 22 euroa verran ylöspäin. Toki osto näin kuukautta myöhemmin näyttää osuneen ajoituksen osalta perseilleen, kun kurssi tullut alas 4,7 % verran.

Nokia

Nokiaa ostin kuukauden aikana peräti kolme kertaa ja näiden kertojen yhteydessä käytännössä kasvatin Nokia position kokoa 50 %. Listaan tähän ostopäivät sekä hinnat ja kappaleet peräkkäin: 14.4.23, 4,52 €, 110 kpl / 20.4.23, 3,97 €, 130 kpl / 21.4.23, 3,85 €, 130 kpl.

Näistä huhtikuun keskimääräiseksi ostohinnaksi saadaan 4,09 €, mutta odotuksissa on, että Nokia tuottaisi osinkotuloa nyt jatkossa n. 44,40 euroa.

Huomioimatta dollaria erotusta ja laskemalla tämä 1:1 eurojen kanssa, niin karkeasti kuukauden hankinnat pitäisi tuoda vuositasolla osinkotuloa yhteensä 233 euron edestä, mikä on siis vajaa 20 euroa kuukautta kohden ja näin ollen sen parikymppiä lähempänä omaa tavoitetta.

Liikunta ja paino huhtikuulta

Olen näissä kuukausirapsoilla seurannut tänä vuonna myös liikunnan ja painonkehitystä, koska tavoittelen painoa takaisin tasolle 75 kiloa. Pari vuotta sitten havahduin, että painoa oli 85 kiloa, tiputin sen 75 kiloon puolessa vuodessa. Sitten tuli löysättyä 1,5 vuotta ja taas huomasin painon hilanneen itseään isompiin lukemiin, ei onneksi sentään 85 asti, mutta taidettiin silloin olla 83- 84 maastossa.

Lukemat olivat havaittavissa myös Puhti labratesteissä mihin pääsee tutustumaan myös näiden sivujen kautta ja päätin tiputtaa painoni takaisin 75 ja kesään mennessä.

Tiedätkö miten elimistösi voi? Testaa Puhdin avulla!

Koska tässä on höpötetty painosta alkuun, niin jatketaan sillä. Maksimissaan huhtikuussa paino kävi 79,1 kilossa ja alimmillaan 75,8 kilossa. Tämä antaisi painolle vaihteluväliä peräti 4 %, mikä ehkä enemmän kertoo siitä, että vaaka on aika paska minkä kanssa operoidaan. Vaa’alle olen katsonut nykyään oman paikan missä mittauksen suoritan, koska tämä vaikuttaa lukemiin todella paljon. Parempi mittari minusta on se mitä myös seuraan on mediaani, joka näytti lukemaa 77,55 kiloa ja sen muutos maaliskuun lukemiin oli 1,96 % eli pyöristettynä 2 % alempi. Tämä tekee karkeasti 1,5 kiloa kuukautta kohden, mitä pidän ihan hyvänä tahtina.

Apuna tässä projektissani on käytössäni Yazio kalorilaskuri, tänne syötän ruokailujen jälkeen mitä olen syönyt, tämä sitten laskee paljonko kaloreita olisi vielä ahmittavaksi. Hyvä esimerkiksi on se, että oma päivittäinen kalorimäärä mitä saisin EI kuntosalipäivänä syödä on 1700. Mikäli haluan vetää 100 g irtokarkkeja, niistä irtoaa 354 kilokaloria. Mikä vastaa 21 % kokopäivän energian saannista ja sisältö on sokeria, toisin sanoen hiilaria. Karkit otin siksi esimerkiksi, koska niistä itse pidän paljon ja on oma heikko kohta.

Tuo oma kalorimäärätavoite on siis nyt mitoitettu siihen, että tavoittelen painonpudotusta. Se toki nousee sen jälkeen, kun mediaani ja paino alkaa olemaan 75 kilon paikkeilla, koska tämän jälkeen ei ole tarve tiputtaa painoa vaan ylläpitää pitää sitä. Todennäköisesti Yaziota käytän myös jatkossa, ainakin premium laskutuskauden loppuun, jos siihen mennessä oppisi sisäistämään mitä voi syödä ja miten paljon.

Liikunta

Liikuntaindeksi mikä mittaa käyntien ja ajan tavoitteita yhdeksi mittariksi oli huhtikuussa 100 %. Tarkoittaa sitä, että se meni täysin ruutuun. Alkuvuoden lukemiin nähden ollaan tässä laskusuunnassa, mutta nämä kuukaudet olivat talvikuukausia ja silloin kuntosalin lisäksi kävin hiihtämässä ja jokusen kerran luistelemassa.

Nämä nostivat sekä käyntikertoja ja aikaa ylöspäin, mutta toki ihan aiheellisesti, kun kyseessä oli kuitenkin liikuntaa mitä mittaan suorituksen ja keston osalta.

Minuuttien osalta aikaa tuli kulutettua 759 minuuttia ja liikunta kertoja mitattua 14. Tässä kävi niin, että kertojen osalta tahti jäi tavoitteesta mikä olisi ollut 17.  Minuuttien osalta mentiin sitten yli reilulla 100 minuutilla.

Kerroista 13 meni kuntosalilla ja kerran kävin kokeilemassa pyöräilyä. Mielenkiinnosta annoin Chat-GPT tehdä itselleni testiin treeniohjelman missä kävisin treenikerralla koko vartalon lävitse, mutta treenejä olisi neljä erilaista millä estäisin puutumisen yhteen jankkaavaan treeniin.

Pitää sanoa, että ihan mielenkiintoisen treeni kokonaisuuden tekoäly sai luotua ja se on vaikuttanut parin kierron kokemuksella ihan hyvältä. Yhden treenin jouduin itse lisäämään ohjelmaan missä keskityttiin pohkeisiin, mutta muuten vaikuttaa toimivalta. Näissä on siis välissä aina yksi lepopäivä minimissään, eikä koskaan peräkkäisinä päivinä treenata painoilla.

Näillä näkymin teen tätä toukokuun ajan ja sitten vaihdan ohjelmaa. Todennäköisesti kesäkuussa ohjelmassa on enemmän toistoihin painottuva treeniohjelma, missä painoja hieman pienennän mutta keskityn viilaamaan tekniikkaa paremmaksi.

Mikäli nykyinen tekoälyn kehittämä treeniohjelma kiinnostaa enemmän, niin laita kommenttia tulemaan niin voin tätä avata hieman enemmän tulevissa kirjoituksissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *