Helmikuu katsaus 2023

Tehdään pikainen vilkaisu siihen, että kuinka tämän vuoden helmikuussa asiat etenivät. Tuntuu että helmikuussa ainakin pörsseissä vauhti hieman hiipui, mikä taas voi osoittaa sen, että tammikuussa jonkinmoista joulupukkirallia oli mukana. Keskuspankit tekivät omia korotuksia helmikuun alussa, mikä oli ihan markkinoilla odotettua. Toki tätä kirjoittaessa on inflaatio edelleen korkealla ja se voi tarkoittaa sitä, että korotuksia tullaan tekemään pidempään mitä oli alun perin ajateltu.

Toisaalta tulee muistaa, että Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan alkanut inflaation kiihtyminen varsinkin energian osalta lähti kovaan nousuun juuri vuosi sitten. Seuraavien kuukausien aikana inflaation verrokkiluvut ovat myös korkeampia mitä olleet vuosiin ja odottaisin tämän rauhoittelevan inflaatiota.

Meillä Suomessa on nyt keväällä myös käynnissä monessa paikassa työehtosopimusten neuvottelukierrokset ja ehti tässä nykyajan paperimiehet, eli ahtaajat olemaan jopa lakossa. Samaa teki linja-autoliikenteen väkikin osaltaan, mutta onneksi näiden osalta päästiin lopulta melko näppärästi sopimukseen.

Kokonaisuudessaan näyttää palkkakierrosten linja olevan noin 6 % korotusta pariin vuoteen ja jotain kertaluontoista palkan lisää sitten päälle. Kun on kuullut, että osa oikeasti ilakoi siitä, että saadaan kunnon korotukset duunareille, niin siinä samassa rytäkässä unohtuu, että ei näitä korotuksia oteta mistään muualta kuin kohonneista hinnoista.

Näiden palkkakorotuskierrosten jälkeen tilanne on todennäköisesti kuitenkin se, että tullaan olemaan tyytyväisiä palkkojen nostoon, mutta samalla kiroillaan, kun on kaikki kaupoissa kallistuneet. Osalla saattaa käydä niin, että verotuksen jälkeen nettona jäävä summa on lopulta hieman pienempi mitä alun perin.

Tässä kuussa käydään sitten politiikan puolella vaalityötä, jotta saadaan selville, kuka selviytyy voittajana ja minkälainen hallitus tähän maahan saadaan. Yksi asia on jo varmaa, että tähän maahan saadaan juuri sellainen hallitus mikä ansaitaan, koska jos epämiellyttävä hallituspohja tulee valtaan, niin se on meidän äänestäjien oma vika. Toki huolta aiheuttaa itselläni se, että leikkauksia tulee tehdä ja osa puolueista on vieläkin sitä mieltä, että ilman isompia leikkauksia tulee jatkaa ja antaa sopeutua hiljalleen. Suomella taas ei taida oikein olla siihen enää aikaa, koska finanssikriisin jälkeen meidän BKT ei ole kasvanut mikä tekee ajallisesti noin 14 vuotta nolla kasvun aikaa.

Nykyinen hallitus on sitten todennäköisesti nostanut velkaa lopulta 50 miljardia euroa, kun on toki ollut kriisejä mutta ei ole myöskään sopeutettu julkisenpuolen taloutta tuloihin sopivaksi vaan etuja on jaettu omille kannattajaryhmille mistään tinkimättä.

Itse koen tällä hetkellä Perussuomalaisten linjan lähimmäksi ja suosittelen vaikka kuuntelemaan ilman ennakkoluuloja Riikka Purran vierailun Nordnetin Rahapodissa ja sen pohjalta pohtimaan, että onko tuossa Suomen kannalta ideaa vai ei?

Liikkuminen helmikuun aikana

Helmikuussa tekemistä rajoitti flunssa ja tämän seurauksena usean viikon jatkunut yskä, mikä oli jatkuvaa ns. kuivaa pakottavaa rykimistä, kun tuntui kutittavaa tunnetta. Tätä kirjoittaessa siitä on onneksi päästy eroon, se ei suuremmin haitannut liikuntasuorituksen aikana, mutta pysähdyttäessä tuli voimakkaasti takaisin.

Kuitenkin liikuntasuorituksia tuli mitattua minuuteissa 774 verran, mikä on hieman vajaa 13 tuntia kuukauteen. Suoritus kertoja oli tavoitteen mukaiset, mikä helmikuun osalta oli 16 kertaa. Näin ollen oma liikuntaindeksi näytti 115 % lukemaa, mistä olen kertonut jo aiemmissa viesteissäni. Eli sinänsä voi olla ihan tyytyväinen kahden ensimmäisen kuukauden saldoon ja siihen, että motivaatio liikuntaan on pysynyt korkealla. Näihin lukemiin en ole sisällyttänyt mm. hiihtoloman aikaista laskettelureissua, vaikka toki sekin liikunnasta olisi mennyt hikoilun puolesta.

Liikunnat jakautuivat helmikuussa siten, että 12 kertaa tuli juostua salilla ja ainoastaan 4 kertaa hiihtoladulla. Meidän alueellamme ladut olivat kuukausi huomioiden melko huonossa kunnossa, kun ei oikein lunta meinannut tulla ja sitten vähäisillekin ladun pätkille pitää päästä kusipäisyyttään kävelemään koiran kanssa.

Tätä laduilla kävelemistä en kyllä voi ymmärtää, kun jokainen varmasti tajuaa, että hiihtokausi etelässä kestää sen ihan maksimissaan 4 kuukautta yleensä kuitenkin jopa alle 3. Tässä meidän asuinalueellamme on vielä hyvin auratut tiet joissa hyvä kävellä, eikä liikenne ole missään kohtaan ihan älyttömän vilkasta ja silloinkin nopeusrajoitukset 40 pinnassa. Osassa paikkoja menee myös latu sekä kävelypolku, joka on myös aurattu sekä myös hiekoitettu, niin silti sitä rekkua pitää päästä ulkoiluttamaan ladulle ennemmin kuin siihen kahden metrin päähän kävelytielle.

Nämä ovat ärsyttäviä asioita ja kertoo minun maailmankuvassani ihmisestä sen, että se on vain yksinkertaisesti tyhmä ja mikäli toimii tahallisesti, niin myös luonteeltaan ilkeä ja siten vittumainen. Lopulta kun se latukone käy usean kerran tekemässä niitä latuja, niin se kuitenkin maksaa ja aiheuttaa kuluja jollekin ja tätä kautta kustannus valuu verorahoilla kustannettavaksi asiaksi.

Eli annetaan hiihtäjien hiihtää hiihtokausi niille varatuilla alueilla ja lumien lähdettyä näille ulkoilumaastoille voi palata uudestaan yksin tai koirien kanssa. Itse suosittelen lämpimästi hiihtämistä kaikille, välineinä eivät kovin paljon maksa ja toki niihin saa upotettua vaikka kuinka paljon rahaa jos hifistelee asialla. Liikuntamuotona yksi parhaista, koska kropan jokainen osa-alue liikkuu ja joutuu tekemään töitä. Samalla parantaa koordinaatiota, eikä raittiista talvi ilmasta ole varmaan haittaa keuhkoille ja sitä kautta mielelle.

Kuntosalilla kun treenaa pääsääntöisesti aamulla ei ole ollut vastaavanlaista ärsykettä tai sitä ei ainakaan tule vastaan jatkuvasti. Ehkä nyt kun vuoden vaihteesta on kulunut vähän aikaa, niin vielä on näitä uudenvuoden lupauksia tehtailleita liikkeellä, joilla voi olla vähän salikäyttäytyminen hukassa. Salilla sellaisia pieniä huomioita, mitkä ajoittain vähän voisi piikitellä hermoja on laitteiden varaajat, jotka voivat tehdä supersettejä kuitenkin varaten tätä varten jopa kolmea laitetta.

Tuo on ehkä yleisesti se ehkä kaikkein ärsyttävintä mihin salilla voi minusta törmätä. Oma treenaaminen on yleensä sellaista, että pyrin menemään liikkeet siinä järjestyksessä missä ne on ohjelmassa ja se toki ärsyttää kun olet vaikka tekemässä muutaman minuutin lämmittelyä ja huomaat vaikka ihan viimeisillä minuuteilla, että se seuraava laite/pisteelle menee joku toinen tekemään omaa settiään. Nämä on vain asioita, mille ei toki voi mitään ja olen varmasti itsekin mennyt monesti jonkun naaman edestä tekemään juuri samaa mitä joku toinen olisi kanssa juuri tullut tekemään. Siihen löytyy lääke, eli ottaa seuraan liikkeen kohteeksi ja suorittaa tuon sitten pois kun laite tai piste vapautuu.

Osingot ja ostot

Helmikuussa tein itseasiassa yhden myynnin, kun myin Intelin osakkeet pois heidän tulosjulkistuksensa ja osinkopäätöksen myötä. Intel leikkasi osinkoaan syynä, että panostavat kehitykseen enemmän rahaa ja yrittää saada kilpailijoiden etumatkaa kiinni. Olin luottanut siihen, että Intelin tilanne olisi kuitenkin ollut parempi ja tämä pitkän ajan markkinajohtaja pysyisi markkinoissa mukana, mutta vaikuttaisi siltä että AMD prossuissa ja NVIDIA näytönohjaimissa painaa kaulaa suhteessa Inteliin. Amd on myös kunnostautunut näytönohjain markkinoilla ja varmaan Nvidian kanssa ovat hyötyneet esimerkiksi Bitcoin huumasta, kun näytönohjaimia on käytetty louhintaan. En kuitenkaan vaihtanut Inteliä kumpaakaan näistä, koska näistä osinkotuottoja ei ole saatavilla ollenkaan tai tuotto jää todella vähäiseksi.

Osinkoja tuli helmikuun aikana nettona yhteensä 1370 euroa ja tammikuun katsauksessa kommentoinkin jo, että tavoite tälle kuulle oli 790 euroa mikä siis ylittyi. Tässä syynä oli se, että osa osingoista, jotka olin laskenut tulleeksi tammikuussa tulikin tilille vasta helmikuun puolella.

Kumulatiivisesti katsottuna olen tilanteessa, missä osinkoja on tullut yhteensä 2260 euroa, mikä tekee 1 130 euroa per kuukausi. Kertymän osalta tämä on 300 euroa vähemmän mitä osinkoina oli tullut viime vuonna kahden ensimmäisen kuukauden aikana.

Maaliskuun kertymäksi on odotuksissa 1800 euroa ja huhtikuussa tulisi sitten tulla vuoden kovin osinkokuukausi 6700 euroa nettona jos mitään yllättävää ei tule eteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *