Elokuun katsaus 2023

Aika kulkee niin nopeasti, että ei ehdi teksteihin paneutua yhtään. Sitten huomaa, että ollaan syyskuussa ja elokuun katsaus 2023 on jäänyt tyystin tekemättä. Toisaalta eipä näistä ole tullut kyselyäkään.

Elokuun katsauksessa käsittelen ostoja ja myyntejä kuten aiemminkin, myös asuntolainan lyhentämisen prosessia sekä kokemuksia sähköyhtiön vaihtamisesta.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Sähköyhtiön vaihto

Meillä päättyi kahden vuoden kiinteä sähkösopimus Helenin kanssa heinäkuun loppuun. Siinä missä edelliset kaksi vuotta oli painettu menemään n. 5,5 snt/Kwh hinnalla, niin tiedossa oli, että samaan hintaan ei kiinteää sopimusta tulla saamaan. Vaihtoehtona oli joko reilukorotus kiinteään hintaan tai pörssisähkö, missä sitten oma aktiivisuus nousee tärkeään rooliin.

Hyvissä ajoin, noin pari viikkoa ennen kuin sopimus Helenin kanssa päättyi, niin katsoin eri vaihtoehtoja verkosta lävitse. Ensimmäiset alle 10 snt kilovattihinnoilla olevat sopimukset alkoivat löytymään Lumme Energialta ilman, että niihin olisi rakennettu mitään ylimääräisiä vipuja väliin. Markkinoilla on ties minkälaista viritelmää nykyään tarjolla, kun ostetaan sähköä. Hyvä ohjesääntö on, että jos nimessä on hybridi tms. liite mukana, niin diili tuskin on kovin hyvä. Kuulin sukulaiseni tämän kaltaiseen soppariin sortuneen, missä markkinoitiin sähköä n. 9 sentin hinnalla ja prosenttiosuudella kuukauden keskimääräisestä pörssisähkön hinnasta. Tämä 9 senttiä oli pohja, koska päälle tuli aina pörssisähkön vaikutus.

Kun löysin Lumme energialta sopimuksen mihin voisin tarttua, niin olin vielä Heleniin yhteydessä soittamalla ja tiedustelin, että laittavatko he paremmaksi. Olin siis Lumme Energialta saanut heidän verkkosivuiltaan 24 kk sopimuksen 9,9 senttiä/Kwh, mikä tarkoitti melkein 100 % korotusta sähkölaskuun seuraavan kahden vuoden ajaksi.

Entisenä myynninparissa ja myynnin johdossa työskennelleenä olin vähän ihmeissäni, että Helenin myynnissä vastattiin vain, että hinnat ovat heillä ne mitä on verkossa. Ettei he mitään tiskinalta hintaa voi vetää tässä kohtaan asiakkaalle. Koska Helenin hinta olisi tullut kalliimmaksi kokonaisuudessaan Lumme energiaan verrattuna, niin sanoin että siinä tapauksessa minun kannattaa vaihtaa yhtiötä. Myyjä vain totesi, että ”kiitämme asiakkuudesta”.

Tämä vaikuttaa olevan Helenin linja, että eivät lähde huutokauppaan mutta oma kokemus myynnistä niin tämä ei anna toiminnasta kovin hyvää kuvaa, mikäli asiakas on oma aloitteisesti yhteydessä eikä myyjälle ole annettu neuvotteluvipua yhtään. Pitää muistaa, että Helenin sähköntuotanto ja sen hinta tuskin on noussut sen suuremmin inflaation mukana, eikä heidän tuotantohintansa ole sen kalliimpi maksaa sähkö markkinoilla 2 senttiä tai 50 senttiä kilowatti.

Mennään nyt seuraavat pari vuotta tuolla Lumpeella.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Miksi kiinteähintainen eikä pörssisähkö?

Puntaroin vakavissani myös pörssisähkö vaihtoehtoakin, mutta vaivattomuus tuossa kiinteässä vei voiton.

Kirjanpidon mukaan, niin Helenin keskimäärinen sähkölasku olisi 62 euroa ja Lumpeella 117 euroa, tästä erotusta tulee vähän vajaa 60 euroa kuukaudessa. Pörssisähkön tulisi siis olla käytännössä tuossa 5 sentin kohdalla koko ajan, että erotus pysyy vakiona. Toki jos pörssissä hinta laskisi, niin hyöty kasvaisi mutta myös toiseen suuntaan, niin jos tämä nousee niin erotus hyöty pienenisi.

Meidän perheessämme tämä tarkoittaisi sitä, että pörssisähkön näkövinkkelistä katsottuna tulisi tarkkailla omaa sähkönkulutusta hyvin aktiivisesti ja sillä säästäisi 1 euron per aikuinen per päivä.

Ehkä tuohon kiinnittäisi paremmin huomiota, jos omistaisi sähköauton ja laitaisi sitä kotona, silloin lataus hetket matalan hinnan aikoihin.

Meidän tapauksessamme kiinteähintainen on kuin vakuutus, eli tuon verran tullaan maksamaan keskimäärin kuukaudessa sähköstä ilman siirtoa ja 24 kk päästä nähdään, että paljonko tälle vakuutukselle lopulta tuli hintaa.

Asuntolainan lyhentäminen

Olen näissä katsauksissa käynyt lävitse myös sitä, että tavoitteenamme on myös maksaa nyt asuntolaina nopeammin pois ja elokuussa teimme isomman lyhennyksen lainaan. Heinäkuussa lainaa oli jäljellä n. 107 000 euroa ja elokuun alussa tämä kutistui 27 000 euroon. Eli aivan kokosummaa ei saatu kerättyä vielä tuohon hetkeen, mutta tämäkin lyhennys vähentää korkojen osuutta todella mukavasti.

Meidän tilanteessamme oli se taustalla, että kaksi vuotta sitten korko oli 0,3. Viime vuonna 1,3 ja tänä vuonna elokuusta se olisi 4,4.

Viime vuonnakin tuo 80 000 euroa olisi ollut päälle 1000 euron arvoinen, mutta kuitenkin vielä saavutettavissa esim. osinkotuotoilla. Nyt seuraavan vuoden aikana sen arvo olisikin 3520 euroa ja tämän summan saavuttaminen osinkotuotoilla kassavirtana onkin vähän vaikeampi pala.

Ennen lyhennystä laskennallisesti 40 % kuukausittaisesta lainan lyhennyksestä olisi mennyt korkoihin, lyhennyksen jälkeen tämän suhde tippuu 10 %. Nyt maksusuunnitelma kertoo sen, että pari vuotta menisi, jos jatketaan tällä mallilla loppuun, että asuntolaina on poissa. Pidetään kuitenkin kiinni alkuperäisestä suunnitelmasta ja yritetään saada laina maksettua mahdollisimman nopeasti pois.

Lainojen maksun jälkeen on sitten edessä puskurivarojen kerryttäminen, sekä taloon suunnitteilla olevan kattoremontti plus aurinkopaneelijärjestelmän asentaminen 1–2 vuoden päästä.

Lainan lyhennyksen yhteydessä pystyttiin myös hieman kulupuolelta karsimaan menoja, kun lainojen turvaksi aikoinaan oli otettu henki sekä työkyvyttömyyden varalta vakuutuksia. Lopetimme kummatkin kaksi vakuutusta mitkä oli aikoinaan otettu Tapiolasta. Kyseisissä vakuutuksissa oli siis huomioitu noin puolet lainasta sen osalta, jos kuolema tai työkyvyttömyys olisi kohdannut ennen lainan pois maksua. Näissä vuosimaksua oli yhteensä n. 600 euron verran, eli per naama tästä kertyi kassavirtaa 25 euroa kuukaudessa mitä jää muihin käyttötarkoituksiin. Hyvänä puolena näissä oli se, että saimme 3000 euroa vakuutuksesta takaisin, kun tähän oli sisältynyt ns. säästöosuus, millä olisi ollut tarkoitus kattaa toki myöhemmin aiheutuneet vakuutusmaksujen osuudet.

Eikä pidä unohtaa veronpalautuksia mitä saatiin viime vuonna teetettyjen kotitalousvähennysten jälkeen, mitkä tulivat maksuun nyt syyskuussa. Näistä kertyi päälle toinen 3000 euron potti tilille, eli ollaan hyvässä vauhdissa myös lopun lainan osalta.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Myynnit

Sitten itse myynteihin ja myöhemmin ostoihin, mitä salkkuista lähti ja mitä tuli tilalle.

1.8. 2023 Rahastoja mitä käytetty puskurina hankaliin aikoihin, tuli lunastettua asuntolainan lyhentämistä varten 15 000 euron edestä, koko summaa ei asuntolainoihin toki käytetty. Rahastoissa oli mm. Jenkkien 20 vuoden velkapapereihin sijoittava etf, maailman osakemarkkinoille sijoittava etf, kultaan ja hopeaan sekä yrityslainoihin sijoittavia etf rahastoja.

Kojamo 17.8.2023 myyty 300 kappaletta ja hintaan 7,98 euroa. Saatu pääomaa 2387 euroa ja muutos osinkotuloon nolla euroa, koska elokuussa Kojamo ilmoitti, että ei tule maksamaan ensi keväänä osinkoa laisinkaan. Joten omaan osinkoihin perustuvaan strategiaan tämä ei oikein käynyt enää salkkuun yhtiöksi, varsinkin kun oma tavoitehintakin jo ennen tätä ilmoitusta oli markkinahintaa huomattavasti alempi.

Ostot

Kesko 1.8.2023 hintaan 18,34 euroa ja 55 kappaletta. Pääomaa käytetty 1014 euroa ja vaikutus osinkoihin 59 €

TietoEvry 1.8.2023 hintaan 23,26 euroa ja 50 kappaletta. Pääomaa käytetty 1170 euroa ja vaikutus osinkoihin 72 €.

Nokia 1.8.2023 hintaan 3,60 euroa ja 300 kappaletta. Pääomaa käytetty 830 euroa ja vaikutus osinkoihin 36 €.

Viatris (VTRS) 1.8.2023 hintaan 10,51 $ ja 100 kappaletta. Pääomaa käytetty 965 euroa ja vaikutus osinkoihin 44 €.

Phillips 66 (PSX) 1.8.2023 hintaan 111,27 $ ja 13 kappaletta. Pääomaa käytetty 1325 euroa ja vaikutus osinkoihin 50 €.

Coterra Energy 1.8.2023 hintaan 27,29 $ ja 100 kappaletta. Pääomaa käytetty 2492 euroa ja vaikutus osinkoihin 73 €.

PulterGroup 1.8.2023 hintaan 84,09 $ ja 20 kappaletta. Pääomaa käytetty 1540 euroa ja vaikutus osinkoihin 11 €.

State Street (STT) 1.8.2023 hintaan 71,96 $ ja 24 kappaletta. Pääomaa käytetty 1580 euroa ja vaikutus osinkoihin 60 €.

UFP Packaging 1.8.2023 hintaan 102,68 $ ja 10 kappaletta. Pääomaa käytetty 940 euroa ja vaikutus osinkoihin 11 €.

Amgen (AMGN) 1.8.2023 hintaan 234,93 $ ja 6 kappaletta. Pääomaa käytetty 1290 euroa ja vaikutus osinkoihin 47 €.

Pfizer (PFE) 1.8.2023 hintaan 35,90 $ ja 30 kappaletta. Pääomaa käytetty 990 euroa ja vaikutus osinkoihin 45 €.

Leggett & Platt (LEG) 1.8.2023 hintaan 29 $ ja 37 kappaletta. Pääomaa käytetty 985 euroa ja vaikutus osinkoihin 61 €.

Verizon (VZ) 1.8.2023 hintaan 34,08 $ ja 30 kappaletta. Pääomaa käytetty 940 euroa ja vaikutus osinkoihin 72 €.

Coca-Cola (KO) 1.8.2023 hintaan 61,99 $ ja 40 kappaletta. Pääomaa käytetty 2265 euroa ja vaikutus osinkoihin 67 €.

Procter & Gamble (PG) 1.8.2023 hintaan 153,23 $ ja 6 kappaletta. Pääomaa käytetty 855 euroa ja vaikutus osinkoihin 20 €.

Zions Bank (ZION) 18.8.2023 hintaan 34,30 $ ja 30 kappaletta. Pääomaa käytetty 955 euroa ja vaikutus osinkoihin 45 €.

Microsoft (MSFT) 18.8.2023 hintaan 314,44 $ ja 10 kappaletta. Pääomaa käytetty 2900 euroa ja vaikutus osinkoihin 25 €.

Kesko 30.8.2023 hintaan 17,93 € ja 28 kappaletta. Pääomaa käytetty 507 euroa ja vaikutus osinkoihin 30 €.

Nokia 30.8.2023 hintaan 3,65 € ja 137 kappaletta. Pääomaa käytetty 505 euroa ja vaikutus osinkoihin 16 €.

TietoEvry 30.8.2023 hintaan 22,70 € ja 23 kappaletta. Pääomaa käytetty 525 euroa ja vaikutus osinkoihin 33 €.

Osinkotuloihin muutosta + 877 euroa vuodessa (73 €/kk) Pääomaa meni yhteensä 24 570 euroa, eli ostojen osinkotuotto oli ainoastaan 3,6 %. Syy miksi ostojen tuotto jäi nyt näin matalaksi, on osittain siinä, että hankinnat osuivat myös yhtiöihin sekä toimialoihin, joiden painotus on matalampi kuin muiden.

Esimerkiksi Coca-Colaan meni melkein 10 % uusista sijoituksista, koska elintarviketoimialana on itselläni ollut käytännössä Anoran vastuulla ja näin saan toimialan sisäistä riskiä hajautettua, kun lisään Cokiksen osuutta salkussa.

Toinen merkittävä lisäys oli Microsoft mitä ei ollut salkussa aiemmin lainkaan, mutta tällä saatiin hajautusta informaatioteknologia toimialaan, mutta myös ja toivottavasti hyötymään tekoälyn tuomasta noususta. Microsoft on myös kunnostautunut osingon maksajana. Osinkotuotto on pieni, mutta nostoja on tehty 17 vuotta putkeen. Osinkotuotto on pieni siitä syystä, että yhtiön kurssi on noussut valtavaa tahtia viimeisten vuosien aikana.

Omasta mielestäni elokuun ostot osuivat yhtiöihin, joilta on lupa odottaa osinkoja jatkossakin. Ennen kaikkea siten, että ne ovat suuntana kasvavia kuin laskevia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *