Technopolis ja ostotarjous

Technopolis ja ostotarjous

 

Eilen saatiin lukea, että Technopolis on saanut ostotarjouksen Kildare Partnersilta. Kildare tarjoaa yhdestä Technopoliksen osakkeesta 4,65 €:a ja tämä oli 13,7 %:a maanantain päätöskurssiin katsottuna.

Omistan Technopolista B-salkun kautta, joten tätä edullisesti hinnoiteltua osaketta, en ole ehtinyt kovin kauan tankkaamaan. Ostot osuivat päiviin 1.3.18, 15.5.18 ja 15.8.18. Erittäin suurella todennäköisyydellä jos kurssi olisi liikkunut tuolla 4 €:n kieppeillä, niin olisin ostanut vielä lisää, mutta nyt se taitaa olla mahdotonta.

Ostotarjous

Omista sijoituksistani tämä on jo toinen kiinteistöyhtiö joka lunastetaan pois pörssistä, ensimmäinen oli Sponda ja pidin tämän lunastusta lähinnä ryöstönä kuin reiluna. Ainakin Spondan arvoksi aikanaan arvioin kovemmaksi mitä siitä lopulta maksettiin, koska Sponda myytiin käytännössä omiensa kiinteistöjen hinnalla ilman liiketoiminnan vaikutusta.

Saadaanko Technopoliksesta parempi hinta? Technopoliksen hinta on tasearvoon verrattuna parempi kuin Spondalla, P/B lukema ostotarjouksessa menee 1,14 kohdille.

Toisaalta tuloksenteko kyky on Technopoliksella sellaisessa iskussa, että P/E luku liikkuu alle 10 arvossa, eli yritys samalla tuloskunnolla maksaisi itse itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa. Osinkoa tarjoushinnalla yrityksestä irtoaisi enää 3,66 %:a, mikä olisi omassa vaatimuksessa hieman tavoitteen alle (4%). Tosin tuloskunto antaisi olettaa, että Technopolis olisi voinut keväällä hieman nostaa osinkoaan, jolloin osinkotuotto olisi voinut palautua 4 %:n paikkeille.

Omille hankinnoille sain noin puolen vuoden omistuksen aikana n. 16 %:n tuoton, mikä sinänsä on ihan hyvä pikavoitto. Rehellisesti sanottuna, niin olisin ennemmin lisäillyt tätä omaan salkkuun ja ottanut vuosittaiset osingot tilille, kun nyt rahastaisi kerralla.

Näissä kiinteistöyhtiöissä vähän hämää se, että nämä oikeastaan ostetaan melko pienellä preemiolla, koska niissä ei huomioida oikein ikinä liiketoiminnan vaikutusta.

Meneekö ostotarjous lävitse?

Uskon, että tarjous menee lävitse, eikä tästä juurikaan porua synnyt. En ole tyytyväinen hintaan, koska pitkässä juoksussa Technopoliksen hinta olisi voinut olla päälle 5 €. Tarjouksessa toki korostetaan sitä, että preemio on melkein 20 %:a korkeampi kuin tiettyjen keskiarvokuukausien kurssi. Mutta se, että kurssissa on ollut aliarvostusta, ei tietysti tarkoita sitä että tämä on vastannut osakkeen hintaa. Toki markkinat päättävät, mikä minkäkin osakkeen arvo lopulta on, sanoivat tunnusluvut ym. mitä tahansa.

Todennäköisesti Technopolis ja sen osakkeen omistajat olisivat saaneet paremman tuloksen sillä, että yhtiö olisi myynyt kiinteistöjään vapailla markkinoilla ja kun viimeiset kiinteistöt olisi myyty, niin yhtiö olisi purettu ja varat palautettu osakkeen omistajille. Tietysti tämä olisi vienyt aikaa, mutta sen aikana olisi myös tullut vuokratuottoja kiinteistöistä.

Suomessa on jonkinlainen tapa, että yrityksistä pitää päästä eroon, oikeastaan heti kun joku näistä tulee jotain tarjoamaan. Ollaan kovin tyytyväisiä siihen, että vihdoin saatiin hyvä preemio mutta unohdetaan potentiaali mitä tämä olisi voinut tuoda vuosien saatossa. Tämä on sama asia, kuin se, että talvipakkasella nopea lämmitystapa on kusta housuun, mutta jokainen tietää, että tämä on hyvin lyhyt näköistä toimintaa eikä todellisuudessa lämmitä kauan.

Koska en usko, että valittaminen tai muu, enää kääntää suuromistajien päätä joiden joukosta mm. löytyy eläkeyhtiö, mikä taas kertoo heidän pitkäjänteisesti ja kauas katseisesta sijoitushorisontista (myyvät yrityksen joka tuloksellaan voisi maksaa itsensä alle 10 vuodessa J)

Tästä syystä tulen jossain vaiheessa myymään Technopoliksen osakkeet ja katson näille uutta kotia, mutta näistä vaiheista pääset lukemaan kun seuraat blogin etenemistä.

Kuulisin mielellään ajatuksia ja kommentteja, mitä Technopoliksen myynti on herättänyt?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *