Tammikuu 2022

Vuoden ensimmäinen kuukausi on takana ja nyt on aika käydä lävitse, että minkälaista suorittamista tämä tammikuu 2022 oikein piti sisällään.

Osakeostojen puolelle oli menossa niin paljon pääomia, että vaikka kurssit tietyissä osakkeissaan ylittivätkin omat ATH lukemat (ed. 2kk osalta), niin en tehnyt näissä ylityksissä ostoja. Syy oli tuossa, että likvidejä varoja ei vain ollut käytettävissä sen verran, että siihen olisi ollut mahdollisuutta.

Tämän kaltaisen ylityksen teki mm. Nordea, joka kävi 11,24 euron kohdalla olevan rajan yläpuolella, oli siellä itseasiassa pari päivää. Tässä tapauksessa oli hyvä odottaa kuukauden loppuun asti, koska Nordea lopulta tuli sieltä jonkin verran alas.

Toinen ylittäjä oli TietoEvry, joka heti ensimmäisten pörssipäivien osalta ylitti oman rajansa tasosta 27,68 euroa ja josta tultiin kanssa alas aina niin paljon, ettei uutta ostoa tapahtunut.


Loistavia sijoituskirjoja on tehty paljon ja olen todennut, että parhaiten ja parhaaseen hintaan ne löytyvät Adlibrisen verkkokaupasta nopeasti toimitettuna.


 

Kokonaisuudessaan tammikuu oli haastava kuukausi, koska nyt alkoi oikeastaan kursseissa näkymään inflaatio ja sitä kautta korkopelko eri tavalla. Esimerkiksi Tesla, joka ei ole omassa salkussani tai edes aktiivisessa seurannassa koki todella suuren dropin alas. Tammikuun alussa kurssi Teslalla oli 1200 dollarin kohdalla 25 päivää myöhemmin kurssi oli pahimmillaan tippunut 33,9 % tasoon 794 dollaria ja itse asiassa se oli käynyt tekemässä nätin kosketuksen 200 liukuvalle keskiarvolle. Teslan kurssi palautui hieman ja päätti 936 dollarin kohdilla.

Teslalta tuli odotuksia parempi tulos, mutta PE tuloksella silti laskettuna tunnusluvuksi tulisi 136 mikä tarkoittaisi sitä, että jos Teslan kurssi pysyisi samana ja tulos nelinkertaistuisi huom. 2021 tulos kertaa 4. Niin PE olisi silti 34 mikä on itselleni melko lailla ylärajoilla.

Mitä enemmän alkaa realisoitumaan keskuspankkien koronnostot ja tukiostot, niin sen pahemmin kasvuyhtiöiden arvostukset alkavat ottamaan kuokkaansa, kun laskennassa käytetty korkotaso tulee muuttumaan.

Taitavat viimeisimmän ennusteet FED osalta olla 3 nostoa ja saattaa olla, että 2022 niitä tuleekin 4–5. EKP on ollut varovaisempi ja ennakoinut, ettei nostoja tulisi vielä tänä vuonna mutta niitä saattaa tullakin pari.

Euroopassa toki epäillään, ettei Etelä-Euroopan maiden huonon talouden takia korkoja voida nostaa, mutta ei ne siihen kaadu. Saattaa olla pahempi juttu, että kaikki ympärillä kallistuu kuitenkin sen verran paljon muutenkin, ettei kansalaisilla ole varaa ostaa mitään ja se kaataa lopulta maita, jos kaataa.

Mennään sitten omiin ostoihin ja myynteihin tarkemmin.

Myynnit

Koska tiesin, että ostoihin tulee menemään enemmän rahaa mitä on käytettävissä normaaleilla osakemyynneillä, niin jouduin turvautumaan hätäkassan osittaiseksi lihoiksi laittamiseen. Tämän hätäkassa järjestelmän rakensin itselleni korona myllerryksen alkutaipaleiden hetkellä, kun kurssit lähtivät roimaan laskuun eikä itselläni ollut käytettävissä olevia varoja, joilla osallistuisin ostoihin. Toinen syy tähän oli se, että 2020 osinkovirta alkoi näyttäytymään alkukeväästä heti siltä, ettei tämä virta kulje samalla vahvuudella kuin aikaisemmin.

Joten tarvitsin jonkinlaisen hätäkassan sitä varten, että jos olisin taloudellisesti riippumaton ja pelkästään osinkotulon varassa, niin olisin ollut kusessa. Tästä syystä rakensin mallin, missä 3 kk menoja vastaava summa olisi kassassa, 6 kk menoja vastaava summa on erilaisissa koroissa (valtion ja yritysten korko ETF) ja lopuksi 3 kk menoja vastaavat summat jaettu kultaan, hopeaan ja maailma ETF osake rahastoon.

Nyt jouduin tekemään sellaisen tempun, että otin pari siivua pois näistä viimeisen pään ETF sijoituksista, että sain pääomia osakeostoihin.

Ishares core msci world ucits etf, WisdomTree Physical Silver ja WisdomTree Physical Gold

Näitä kolmea tuli siis myytyä yhteensä noin 800 eurolla jokaista, joten näistä tuli yhteensä pääomia käyttöön 2 400 euroa.

Kaikki myynnit ja ostot on tapahtunut 31.1.2022.


Aloita sijoittaminen Nordnetin kautta jo tänään! Tein itse tämän päätöksen 15 vuotta sitten, enkä ole sitä tähän päivään mennessä katunut. Asiat mitkä eivät ole olleet tuttuja, niin näitä on voinut kysyä Nordnetin asiakaspalvelusta Suomeksi ja vastauksen on saanut Suomeksi.


 

Fortum

Myynti 66 kappaletta, hintaan 24,43 euroa.

Fortumin osalta vaikuttaisi siltä, että tässä joitakin euroja ylimääräistä kurssissa. Yhtiönä hyvä, vaikka sisältää jonkin verran Venäjä riskiä ja Uniperin mukana tuomaa poliittista riskiä Saksan maalta. Todella uhkaavassa tilanteessa jos Ukrainassa jonkinlainen kärhämä alkaisi ja länsi asettaisi pakotteita.

Tästä syystä parempi oli hiukan keventää osuutta ja siirtää varoja toisiin kohteisiin.

PE luku tätä kirjoittaessa yli 80, PB: alle 1,9 ja osinkotuotto 4,5 %. Näistä osinkotuotto on sellainen, että sen kanssa voisi elää, mutta muut tunnusluvut ja riskit tekee sen, että tätä on parempi keventää.

UPM

Myynti 50 kappaletta, hintaan 32,45 euroa.

UPM julkaisi tammikuun lopulla myös tuloksensa vuodelta 2021, mikä oli odotuksia parempi mutta tästä huolimatta kurssi lähti jo päivää aikaisemmin tippumaan.

Viime vuoden tulos oli per osake 2,42 euroa, mihin peilaten 1,30 euron osinko on pettymys. Varsinkin kun sama osinko maksettiin viime vuonna omistajille. Nyt jos inflaatio laukkaa 5 % korvilla, niin UPM osinko on heikompi kuin viime vuonna.

PE luku on hyvällä tasolla, mistä kertoo kerroin 13,5 ja PB lukukin on ok, kun kerroin on siinä 1,6. Osinkotuotoksi jää 3,99 %, eli hieman alle sen mitä suomalaisilta yhtiöiltä haen.

Näillä näkymin odotan kurssin painuvan lopulta tasolle, mikä on alle 27 euroa ja tuon tason jälkeen ollaan siinä kohtaan, että yhtiötä ei tarvitse kuukausittain vähentää.

UPM osalta on käynnissä mittavia investointeja, joista tulee tuloksia myöhemmin ja nyt ainakin pienimuotoista häiriötä tulee työtaistelukiistoista, joilla on varmasti vaikutusta ensimmäisen ja mahdollisesti toisen kvartaalin tuloksiin.

Hannon Amstrong su (HASI)

Myynti 40 kappaletta, hintaan 40,88 dollaria.

PE alle 23, PB 2,23 ja osinkotuotto 3,33 %. Näillä luvuilla kallis, varsinkin kun vertailu tapahtuu verrokkeihin. Tämän osuus salkusta on nyt painunut sen verran pieneksi, että näillä näkymin voidaan tehdä vielä yksi myynti helmikuussa, jos muut askelmerkit osuvat kohdilleen.


Mistä saa edulliset kaupankäyntikulut, säilytys 0 euroa, sijoituslainaa alk. 0,99 % korolla, laaja sijoitusvalikoima ja palvelut Suomeksi? Nordnetin kautta nämä ovat mahdollisia ja voin suositella 15 vuoden kokemuksella, että homma toimii.


 

Cinnicinnati Financial Corporation (CINF)

Myynti 8 kappaletta, hintaan 116,91 dollaria.

Cincinnatia en olisi halunnut myydä, mutta tässä seurasin omaa strategiaa ja se käski myymään. CINF on kuitenkin osinkoaristokraatti, joka on maksanut yhtäjaksoisesti nousevia osinkoja 61 vuotta.

PE päälle 20, PB 1,66 ja osinkotuotto 2,27 % ovat kuitenkin luvut mitkä eivät tässä kohtaan riitä salkussa pysymiseen. Myyntien jälkeen en omista yhtään kyseistä yhtiötä, mutta ei ole pois suljettu, että omistaisin tätä jossain vaiheessa jatkossa.

Franklin Resources Inc (BEN)

Myynti 29 kappaletta, hintaan 31,66 dollaria.

Toinen kohde, jota en olisi halunnut myydä, mutta strategian mukaan näin tuli toimia. Tätä tuli vähennettyä vain osa, joten salkkuun on vielä jäänyt Franklinia myöhempää ajankohtaa varten.

Toki omistusta on jatkossa sen verran vähän, että se riittää yhteen kokonaiseen myyntiin.

Tunnusluvuiltaan kohde on hyvä, mistä kertoo alle 8 PE ja alle 1,5 PB lukema. Jenkkiläiseksi yhtiöksi 3,73 % osinkotuotto on melko normaali, mutta BEN on myös maksanut pitkään osinkoja (41 vuotta) joista nousevia on ollut viimeiset 9 vuotta.

Ostot

Sampo

Osto 18 kappaletta, hintaan 43,76 euroa.

Sammolta odotetaan vahvaa osinkokevättä, mikä on yhdistelmä omien osakkeiden ostamista ja ylimääräisen pääoman jakamista omistajille lisäosinkojen myötä. Odotukset ovat jopa 4 euroa per osake, toki itselleni tuo määrä osinkoja kelpaisi enemmän kuin hyvin.

Ehkä kuitenkin tärkeintä olisi se, että osinkoja turvataan myös tulevaisuudessa ilman, että rahaa siirretään liiketoiminnoista omistajien taskuun. Näiden rönsyjen myynti on juurinkin sitä, missä tulosta tuovia liiketoimia nyt myydään mutta jatkossa ne eivät generoi uutta tuloa.

PE toistaiseksi kova 33 ja huom. tämä tulee laskemaan tulosjulkistuksen jälkeen. PB piirun verran alle 2 ja osinkotuotto pelkällä vahvistetulla 2 euron lisäosingolla 4,6 %. Mikäli 4 euroa tulee, niin osinkotuotto on päälle 9 %.

Tiedätkö miten elimistösi voi? Testaa Puhdin avulla!

Nordea

Osto 152 kappaletta, hintaan 10,52 euroa.

Nordea julkaisi juuri tällä viikolla tuloksen, mutta sillä ei ollut merkitystä oston kanssa. Toki nyt nämä tuloskertoimet ovat tuloksen julkistuksen jälkeisiä lukuja, mutta Nordea oli ennen sitäkin itselläni osto lappu.

Koko viime vuoden tulos per osake oli 0,95 euroa osakkeelta, mistä osinko 0,69 euroa on ihan jiirissä osingon maksupolitiikan kanssa, mikä Nordealla oli tuloksesta n. 70 %.

Tulos oikeuttaa alle 11 PE kertoimeen, mitä voidaan pitää hyvänä ja PB arvokin on 1,22. Kyseisellä 0,69 euron osingolla tuotto tässä on 6,6 %. Tarkalleen katsottuna, niin Nordeakin nosti osinkoaan, vaikka viime vuonna jaettu osinko oli yhteensä 0,79 euroa koska tämä sisälsi kahden vuoden osingot.

Kojamo

Osto 39 kappaletta, hintaan 20,30 euroa.

PE alle 7, PB 1,33 ja osinkotuotto 1,84 %. Osinkotuotolla mitattuna Kojamo on kallis, mutta muilla tunnusluvilla pitäisin edullisena. Kojamo toimineen defensiivisenä kohteena mm. inflaatiota vastaan, kun omistaa kiinteistöjä ja pystyy varmasti osittain siirtämään näistä aiheutuneita kuluja vuokralaisille.

Walgreens Boots Alliance (WBA)

Osto 18 kappaletta, hintaan 49,42 dollaria.

Apteekkijättiä, joka on myös aristokraattia tuli lisättyä myös salkkuun, WBA tämän hetken PE on alle 9 ja PB 1,6. Osinkotuottoa on hieman alle 4 %, mikä on jenkkiläiselle yhtiölle ihan hyvä ja varsinkin kun tämä on nostanut osinkoaan viimeiset 46 vuotta minkä tarkistin Yahoo Financen sivuilta. Seeking alpha antaisi tälle vain 9 vuoden korotuksen, mikä sinänsä olisi myös hyvä nosto putki.

Metlife (MET)

Osto 27 kappaletta, hintaan 66,66 dollaria.

Metlifeä olen hankkinut jo useamman kuukauden, eikä tämä kuukausi ollut siinä poikkeus. PE 14, PB alle 1 ja osinkotuotto 2,67 %. Hyvä kohde, joka on minusta reilusti aliarvostettu ja todennäköisesti tätä tulee tankattua lisää myöhemmin.


Aloita lukeminen jo tänään, mutta tee se kuunnellen ja avaa asiakkuus täältä!


 

Viatris (VTRS)

Osto 120 kappaletta, hintaan 14,96 dollaria.

Hieman itselläni unohtunut lääkefirma, joka nykyään tunnetaan parhaiten Viagrasta, tämä firma jokunen aika sitten irtautui Pfizerista ja sitä tuli omaankin salkkuun muutama kappale sitä kautta. Nyt viime aikoina olen alkanut käyttää myös aikaa tämän seuraamiseen, ja sen myötä se on noussut ostolapuksi.

PE alle 4, PB alle 1 ja osinkotuotto 3,3 % mutta odotettavissa on, että osinkotuotto tulee myös nousemaan.

Gladstone Investment Corp (GAIN)

Osto 57 kappaletta, hintaan 15,69 dollaria.

Viimeiseksi tuli ostettua Gladstonea, joka toimii rahoitusbisneksessä. PE alle 5, PB hieman päälle 1 ja osinkotuotto 5,7 %, joiden turvin uskaltaa tätä GAINia ostaa lisää.

Tämän painoarvo on asteittain noussut ja on nyt n. 5 % luokkaa, mutta kuukausittaisena osingon maksajana tuo tasaista osinkovirtaa salkkuun.

Näiden lisäksi minulla oli ostotoimeksianto Brighthouse Financesta (BHF) mikä ei mennyt lävitse, tehdään tilanteen mukaan osto sitten helmikuussa, jos muut kriteerit täyttyvät. Tässä oli tämän kertainen katsaus tammikuu 2022 ja katsotaan noin kuukauden päästä, että minkälainen helmikuusta muodostui.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *