Rahavaaka suosituslista 1.12.2018

Rahavaaka suosituslista 1.12.2018

 

Se on sitten viimeinen kuukausi startattu tätä vuotta ja tämä on Rahavaaka blogin 89 artikkeli. Koska kuukausi on vaihtunut, niin on aika katsoa suosituslistaa, että miltä tämä oikein näyttää.

YritysSuositus
Neste OilMYY
NokiaOSTA
YITPIDÄ
UPMOSTA
NordeaOSTA
KeskoPIDÄ
Fortum OyOSTA
TeliaSoneraOSTA
OravaMYY
CramoOSTA
TietoOSTA
HkScanMYY
KemiraOSTA
MetsoPIDÄ
FondiaMYY
RaisioMYY
SRVMYY
SampoOSTA
HoivatilatOSTA
FinnairOSTA

 

Listalla jonkin verran on tullut muutoksia viime kuuhun ja siitä saadaan kiittää myös marraskuussa jatkunutta kurssilaskua. Kurssilaskun myötä on useampikin kohde lähestynyt OSTO suositusta, tälle kuukaudelle itse laittaisin OSTO suosituksen 11 oman salkun osakkeelle, PIDÄ suositus tulisi 3 osakkeelle ja MYY suositus taas 6 osakkeelle.

OSTO-Suositukset

Ostonapin alle olisin laittamassa suuren osan salkkuni kohteista. Mainitsin kuitenkin, että osto suositus on seurausta marraskuun kurssilaskuista, mutta kysymys on varmaan se, että kannattaako sitten nyt ostaa?

Selvää on, että Ostaa ei koskaan pidä yhtään mitään vain sen takia, että osake on halpa. Toisaalta jos osakkeen hinta on halpa ja tunnusluvut kohdillaan, niin ei tosin kannatta olla ostamattakaan. Ihmiset usein sortuvat liialliseen analyyseihin ja ennustavat asioita näin ollen pieleen, pahiten tämä näkyy kurssien ajoittamisissa.

Näissä Rahavaaka.fi suosituksissa ei pidä rynnätä all in suositusten perään, vaan ajatus on miten itse näiden kanssa toimin, että teen maltillisia myyntejä tai ostoja. Ei mitään tuhansien eurojen kerta kauppoja ja sitten odotetaan, että tuleeko kalaa?

Mikäli Blogia on aiemmin luettu, niin on huomattavissa sellainen asia, etten ole itse joka kuukausi ostanut tai myynyt kuukauden aikana listojen mukaan. Viime kuussa salkku A sisälsi vain yhden myynnin ja salkku B yhden oston.

Fortum

Voisin tällä kertaa ottaa Ostotarkasteluun Fortumin, koska Fortum on ”valahtanut” hieman varkain OSTO suosituksen puolelle. Fortum on osto kohdassa pienellä marginaalilla, mutta tarkastelussa Fortumin P/E on 17,8 mikä ei ole kovinkaan halpa arvostus. P/B lukema 1,36 ja osinkotuotto 5,98 %. Fortumin osinko on tällä hetkellä 1,10 euroa, todennäköisenä pidän sitä, että osinko tulee jonkin verran tippumaan. Itse arvioisin, että Fortumin osinko on keväällä 0,95 € paikkeilla, mutta silti siitä saisi tämän päivän hinnoilla päälle 5 %:n tuoton.

Fortumia uskaltaisin lisätä salkkuun, koska Uniper tulee tuomaan yritykselle kassavirtaa ja tulevaisuudessa myös tulosta. Osake on suurella todennäköisyydellä pahimman korpivaelluksensa ohittanut ja tulokset lähtevät pikkuhiljaa hivuttautumaan ylöspäin ja näin oikeuttamaan korkeahkoa P/E lukua mikä Fortumilla on jo jonkin aikaa ollut.

Fortumia ostamalla, saattaa olla lyhyellä tähtäimellä pieni kurssilasku vielä käsillä mutta pitkässä juoksussa pelkästään osinkotuoton pitäisi kääntää tämä osake voitolliseksi.

MYY-Suositukset

Myy suosituksissa on sitten vaikeampi ottaa yhtä kohdetta tarkasteluun, koska olen jokaisesta jotain kirjoittanutkin.

Raisio

Raisio jos otetaan ensimmäiseksi tarkasteluun, niin P/E on negatiivinen, P/B 1,7 ja osinkotuotto 6,16 %. Todennäköisesti Raisio ei tule pitämään osinkoaan samalla tasolla, jälkiviisaana olisi ollut nyt helppo todeta, että kun Raisio ei viime keväänä jatkanut osingon nostoa niin olisi pitänyt arvata, että tämän kohdalla on alkanut vaikeudet.

Viime talvena Helmikuun lopulla Raision kurssi oli 3,92 € ja nyt 30 % vähemmän, eli 2,76 € niin keväällä viimeksi olisi pitänyt hälytyskellojen soida. Toisaalta taas hyvä osoitus, että jos luot strategiaa, niin siinä tulisi pysyä. Esimerkiksi omassa seurannassani olin Helmikuun lopun tilanteeseen laittanut, että Raisio on ylihintainen. Ei tämä tule jäämään viimeiseksi virheliikkeeksi kuitenkaan, valitettavasti.

Neste

Tämä on kyllä erikoinen osake, taisin jo viimeksi kirjoittaa, että yritys arvostetaan kuin lääketehtaat P/B luvun mukaan, mutta hinta silti pysyy korkealla.

Sinänsä itseäni tämä ei haittaa, koska Neste on suurimpia omistuksiani mitä salkusta löytyy.

Yllä on pari kuvaa, miten olen itse seurannut Nesteen kehitystä, tähän liittyen olisi vielä osinkotuotto ja P/B kehityskin, mutta nämä varmaan riittävät tässä kohtaan.

Kurssikehityksessä on hyvin nähtävillä, että kymmen vuoden aikana on Neste onnistunut kuusinkertaistamaan oman arvonsa. Itse näkisin, että merkittävä lyhyessä ajassa tapahtunut harppaus on tapahtunut 8-2017 kohdalla. Tuolloin Neste maksoi 37 euroa ja P/E oli 12 paikkeilla, siitä vuosi eteenpäin, niin kurssi oli korkeimmillaan eli 74,80 eli nousua 100 %.a. P/E oli kohonnut samassa ajassa 18,5, eli Neste oli pystynyt nostamaan suhteessa omaa tulostaan, mutta ei samaan tahtiin kurssinsa kanssa ja P/E oli näin ollen kohonnut 54 %:a.

Samalla jos katsotaan kuitenkin sitä P/B luvun kehitystä, niin Neste on täällä samaan aikaan kokenut merkittäviä nousuja. 08-2017 Nesteen P/B oli 2,4 eli ei enää mitenkään edullinen kun otetaan huomioon, että miten verran yrityksellä on omaisuuteta merkittäviä tehtaita ja jalostamoita. Vuosi myöhemmin P/B oli kivunnut jo 3,9, joten omapääoma ei siis ole kehittynyt läheskään kurssinousun kanssa, koska nousua tullut 62,5 %.a.

Oma johtopäätös Nesteen osalta on, että tätä ei tässä markkinatilanteessa kannata ainakaan lisätä.

Ensi kerralla kun suosituslista tulee, niin ollaankin jo vuoden 2019 puolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *