Salkun rakentaminen jatkuu

Salkku B

Salkku B:n osalta rakentaminen on täydessä käynnissä. Mutta lähinnä mikä ja miksi minulla on ns. B-Salkku.

Olen rakentanut omaa sijoitussalkkua vuodesta 2007 ja se tunnetaan tässä blogissa Salkku A:na. Olen pyörittänyt ajatusta jo useamman vuoden, että kannattaisiko sijoittaminen kuitenkin hoitaa Oy:n kautta. Pitkällisen ja ajoittain jopa ärsyttävän pohdinnan jälkeen, olen tullut siihen tulokseen, että tämä voisi osaltani jopa toimia.

Riskit

Koska olen päivätöissä ja en miellä itseäni tässä elämänvaiheessa yrittäjäksi, niin olen tietysti pelännyt sitä, että onko Oy:llä vaikutusta mahdollisen työttömyyden sattuessa ansiopäivärahaan. Asiaa alkuvuonna selvitettyäni ja soitettuani TE-Keskukseen asiasta, niin heiltä tuli vahvistus, ettei pelkällä Oy:llä ole vaikutusta ansiosidonnaiseen, vaan toiminnan laajuudella ts. paljonko Oy:n pyörittäminen vie aikaa.

Muillekin jotka asiaa mahdollisesti pohtivat, niin tiedoksi, että ”yritystoiminnalla” ei saa olla vaikutusta siihen, että voidaanko vastaanottaa työtä. Mikäli näin on, että yritystoiminta vie sen verran aikaa, että työskentely muualla ei ole mahdollista, niin ansiosidonnaisen todennäköisesti menettää. Asian todentamiseksi on kuitenkin toivottavaa, että sijoitusyhtiön pyörittäminen olisi kestänyt ennen työttömyyden alkamista 6 kuukauden ajan, koska muussa tapauksessa joudutaan arvio tekemään erikseen.

Yleensä seuraava asia mikä Oy:n puolesta mietityttää on YEL velvollisuus ja joutuuko sen ottamaan? YEL vakuutuksessa ratkaisevaa ei ole se, että paljonko yritystoiminnasta ansaitsee, vaan paljonko vastaavan ammattitaidon omaavalle henkilölle tulisi maksaa. Silloinkin tulisi YEL minimirajan täyttyä mikä tänä vuonna on 7 656 €. Olen osaltani laskenut, että puhtaasti sijoitusyhtiön pyörittämiseen meneviin asioihin kuluu aikaa max. tunti viikossa.

Tekemällä joka viikko vuodessa sen tunnin, niin saadaan yhteensä maksimissaan 52 tuntia ja tuolloin minityötulorajalle tulee hintaa 147 €/h eli jos sijoitusyhtiölläni pystyisin tuollaisen tuntiliksan tekemään, niin ehdottomasti lopettaisin päivätyöt, enkä ansiosidonnaisen perään itkisi J

Sijoitusyhtiössähän on tarkoitus laittaa raha ihan samalla tavalla töihin kuin omassa yksityisessä sijoitustoiminnassa, eli käytännössä antaa sijoituksen tehdä itse lisää rahaa. Eli en näe tässä kohtaan tarpeelliseksi miettiä YEL vakuutuksen ottamista ja jos tästä ETK haluaa muistutella, niin näin olen asian ajatellut heille perustella.

Hyödyt

Itse näen verotuksen parhaana etuna ja tästä syystä tähän ratkaisuun olen myös päätynyt. Myyntivoiton verotus on 20 %, kun yksityishenkilöllä tämä on 30 %:a 30 000 € rajaan asti ja tämän ylittävältä osalta 34 %:a. Tuossa tulee suurin verotuksessa saatava hyöty, mutta myös osinkotuloissa on pieni ero kun yritys maksaa edelleen sen 20 %:a, niin yksityishenkilöllä pörssiyhtiöiden osinkoverotus on 25,5 % tai 28,9 %.

Yritys ei sitten saa hyödyntää hankintaolettamahintaa myydessä, mikä taas on henkilöasiakkailla pitkissä omistuksissa merkittävä etu.

Tietysti Oy:llä tulee olla oma pankkitili, kirjanpito ja byrokratiat, mutta näiden kulu on vuositasolla 2-300 €:n luokkaa.

Yritykselle saa, ihan niin kuin yksityishenkilöllekin avattua ilmaisen arvo-osuustilin Nordnetista ja jos sinulla ei sitä vielä Nordnetista ole avattuna, niin voit tehdä sen vieressä olevan bannerin kautta.

Salkku B:n rahoitus

Sijoitusyhtiön rahoittaminen tapahtuu tällä hetkellä lainoilla, eli käytännössä lainaan yritykselle kuukausittain siivun mikä olisi normaalisti mennyt Salkku A:han.

Nyt alkuun olen kuitenkin asian ratkaissut siten, että hyödynnän Nordnetin superluotto ominaisuutta ja lainaan sitä kautta yritykselle pääomia sijoitettavaksi. Lainarahalla sijoittamista, en lähtökohtaisesti suosittele kenellekään joka vasta aloittelee sijoittamisharrastusta. Olen itse kartoittanut riskit sellaisiksi, että niiden kanssa voin elää. Pidän tällä hetkellä lainalimiittiä n. 40 %:ssa oman salkun arvosta, eli jos koko limiitti olisi käytössä, niin karkeasti kurssit voivat puolittua ja en olisi silti pakotettu myymään osakkeitani lainarasituksen vähentämiseksi.

Superluotto on siitä hyvä, että korko maksetaan vain käytöstä ja tällä hetkellä olen alimmalla tasolla jolloin korko on ainoastaan 0,99 %:a.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *