Rumin laskupäivä

Musta torstai

Rumin laskupäivä

Eilen oli kokonaisuudessaan omassa salkussa päiväkohtaisesti rumin laskupäivä.

Alan olla oman salkkuni osalta tilanteessa, että kohta mennään sen mukaan mitä markkinat tätä kuljettaa ja kuinka tämä lähtee ajan myötä korjaantumaan.

Rumin laskupäivä on myös hyvä ostopäivä, mutta kuten usein näissä romahduksissa tapahtuu, niin huomenna tai jo iltapäivällä olisi saanut halvemmalla. Sitä jatkuu niin kauan, ennen kuin ei enää saa. Tämä kurimus todennäköisesti jatkuu vielä pitkään ja vaikka korona lähtisi kesän korvilla kiusaamasta, niin jälkitauti tulee vielä kiusaamaan pörssejä pitkään.

Jälkitauti on tietysti yritysten heikentynyt talous ja tulosluvut, jotka pitävän pörssikurssin varpaillaan. Tässä kvartaalissa ei taida olla yhtään yritystä joka ei olisi ottanut osumaa koronan tai sen leviämisen toimenpiteiden seurauksena.

Mitä kannattaisi tehdä?

Osakesijoitusten vinkkelistä, niin enää ei kannata ainakaan myydä, koska se hetki meni jo. Mikäli tarvitset rahaa, niin virhe on tapahtunut jo ennen koronan laukeamista jos joudut tätä varten myymään osakkeitasi.

Joskus pääpensaaseen taktiikka voi olla toimivin, eli älä katso sijoituksiesi tilannetta jos tämä tuntuu pahalta ja usein kun tässä tuntuu pahalta, niin tulee tehtyä hölmöyksiä ja myytyä jo alhaisella kurssilla.

Mikäli olet viilipytty ja ymmärrät tämän kuuluvan pelin henkeen, niin nyt on hyvä hetki lisätä hyviä osakkeita salkkuun. Johtuen tai ei koronasta, niin on markkinoilla valloillaan paniikki jota ei myöskään ohjaa mikään rationaalinen ajattelu vaan toiminta, mikä osaltaan lisää paniikkia.

Kun saadaan ETF indeksirahastot tekemään omat päivityksensä omiin allokaatioihin, niin nähdään tuoko tämä myyntilaidelle jälleen lisää tavaraa ja kiihdyttääkö se laskua entisestään.

Kiteytettynä kolme tapaa, miten voi toimia:

  1. Älä tee mitään, unohda talousuutiset ja pörssit. Lue kirjoja tai tee/keksi jotain mielekkäämpää tekemistä. Tämä voi olla siis hyvä hetki vaikka kehittää itseään ja opiskella vaikka jokin uusi taito. Usein kun tekee jotain, niin suurin osa niistä on huonoja ratkaisuja mitkä liittyvät sijoittamiseen.
  2. Osta laskeviin kursseihin, sovi itsesi kanssa miten paljon käytät milläkin aikavälillä. Älä pyri ajoittamaan ostoa ihan pohjille, koska et tule siinä onnistumaan ja mitä nopeammin sen hyväksyy niin sen parempi. Tasaisesti ostamalla ja varsinkin alamäkeen tulet väkisinkin osumaan lähelle pohjia. Tasaista ostamista ja sen voimaa kuvaa seuraava kaavio alla

Vasemmassa laidassa on kuvattu salkun arvon kehitys ja sitä kuvaava viiva on Arvo. Oikealla on osakkeen hinta euroissa, mutta sama taulukko kertoo myös kohteen kokonaiskappalemäärän salkussa. Alarivillä on tarkasteluhetki ja sen voi jokainen miettiä minkä siihen haluaa asettaa, mutta itse olen käyttänyt ajatuksellisesti kuukautta.

Skenaariokuvaus on tässä se, että kohde maksaa 100 euroa/kappale kohdassa 1. Tämä laskee tasaisesti 5 euron tahtia kuukausittain. Pohjakosketus tapahtuu kuukauden 14 kohdalla, jonka jälkeen kohde lähtee varovaisesti nousemaan ylöspäin, mutta puolet hitaammin (2,5€) kuin laskussa.

Sijoittaja laittaa tässä tapauksessa joka kuukausi tasaisesti 100 euroa kiinni, riippumatta markkinoiden tilanteesta ja mikäli hän olisi säästänyt 24 kuukautta tilille, niin summa olisi 2400 euroa.

Tässä tapauksessa vaikka tilanne näytti ”pahalta” vielä 14 kuukauden kohdalla, niin arvo lähti voimakkaaseen nousuun ja seuraavan kymmenen kuukauden jälkeen kokonaisarvo oli 2635 euroa, eli 235 euroa yli tilisäästämisen.

Laskeva markkina ei siis välttämättä ole huono juttu, tämä voi olla sijoittajan parasta aikaa ja sanoisin, että nyt luodaan varallisuusjakoa hieman uusiksi.

  1. Viimeinen malli miten voi toimia on se, että luovuttaa sijoittamisen suhteen ja myy kaikki. Katkeroituu vuosiksi ja palaa markkinoille jälleen kun uusi noususuhdanne on hyvän matkaa jo nousussa sekä toistaa tämän saman virheen tulevaisuudessa. Tässä tapauksessa jos haluaa vaurastua, mutta ei halua osakkeiden tuomaa liikehdintää, niin kannattaa etsiä itsellensä paremmin sopiva sijoitusmuoto.

 

Yhteenveto

Euromääräisesti ja varmaan myös prosentuaalisesti tämä oli rumin laskupäivä mikä omalle sijoitusajalle on osunut. Aloitin hieman ennen finanssikriisiä ja olen saanut nauttia noususta viimeiset vuodet, ennen kuin nyt viimein pääsimme romahduksen pariin.

Itselläni on sellainen heikkous, että en malta olla ostamatta kun halvalla saa ja näin ollen olen hieman liian nopeasti laittanut rahoja osakkeisiin kiinni. Toisaalta nyt olen saavuttanut laskennallisesti tilanteen, että selviän omista pakollisista menoistani tulevilla osinkotuloilla (kts. vaurastumisen kultainen kaava). Näin ollen nyt kun osingot muutaman viikon kuluessa alkavat tippumaan tilille, niin ei ole juurikaan kiirettä ostamaan vaan jäädään hieman istumaan käsien päälle ja ostetaan tilanteen mukaan.

Nyt ei olisi oikeasti kiire ostoksille, koska tiputus tahti on sen verran raju jotta pohja ei varmaan vielä ole lähellä. Kuten eilen tein kirjoituksen, että kuinka alas tämä voi mennä, niin siellä on seuraava tukitaso tulossa kohdassa 7000. Nyt ollaan tasossa 7400 ja en jaksa uskoa noin kovan tiputuksen jälkeen, että se jäisi vielä siihen. Varsinkin kun nyt on perjantai, niin todennäköisesti sijoittajat eivät halua jättää positioitaan auki viikonlopuksi, kun ei silloin pääse tekemän myyntejä jos on tarve.

Kun puhuin suurimmasta tiputuksesta, niin mikä on osaltani rumin laskupäivä? Eilisen päivän laskulla olisi voinut ostaa jonkin näistä ajoneuvosta uutena: Nissan Qashqai, Skoda Octavia, Ford Focus, Mazda 3 tai Opel Astran. Onko tuo sitten paljon vai ei, on toki jokaisen henkilökohtainen asia.

Viimeisen kuukauden laskulla olisi voinut ostaa jonkin seuraavista: BMW 5 tai 6 sarjan auton, Mersulta E-sarjalaisen, CLS tai GLE. Näissäkään ei vielä tarvitsisi tyytyä ”karvalakkimalliin”.

Toisaalta rahat ulos pörssistä ja kiinni näihin kohteisiin olisi tarkoittanut, että arvonalenema olisi silti ollut kokonaisuudessaan suurempaa mitä pörssi on tähän mennessä tarjonnut. Todennäköisesti kokonaisuudessaan sijoitukset tulevat tarjoamaan osinkoja ja arvonpalautusta lähelle aikaisempia tasoja tästä viiden vuoden päähän, kun taas kyseiset autot olisivat n. 30 prosenttia alkuperäisestä hinnasta.

Kuten olen alusta asti kirjoittanut, niin blogilla haluan tuoda näkemyksen mitä tuntemuksia ja ajatuksia sijoittaminen taloudellista riippumattomuutta tavoitellen tuo matkallaan. Pitkäaikaiseen säästämiseen kuuluu olennaisena osana isot tiputukset, mutta näistä harvemmin kirjoitellaan henkilökohtaisina kokemuksina. Keskimäärin on mukavampaa kirjoittaa, että onnistuin ja osuin ajoittamisessa pohjille jne. Kuin se, että kurssilaskut veivät ison siivun arvoista.

Huom. En pidä missään nimessä omaa tilannetta epäonnistuneena, koska laskennallisesti ollaan tavoitteessa ja jälleen kosketuksessa tasoa jossa ollaan taloudellisesti riippumaton.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *