Puolivuotisjulkaisut

Alkaa omassa salkussa jo iso osa tehneet puolivuotisjulkaisut ja tässä lyhyet mietteet, että mitä nämä puolivuotisjulkaisut jättivät tähän menessä käteen.

Neste

Nestettä ei ole kummassakaan salkussa, mutta on perheen salkuissa pieni ripaus vielä jäljellä ja pidän Nestettä muutenkin seurannassa.

H1/2019 oli analyytikoiden ennusteissa (20 kpl) odotukset olivat liikevoiton osalta 381 miljoonaa, mutta Neste pääsi 367 miljoonaan, mikä oli melko lähellä ennusteita. Itse taas tykkään käyttää lukuina niitä, että mikä oli todellinen tulos tai tappio. Silloin 4-6/2019 tulos oli 293 miljoonaa, mikä eroaa paljon siitä mitä analyytikot tai vertailukelpoinen tulos antaa.

Kun verrataan tulosta oikeaan tulokseen, niin P/E n. 30 Euron hinnalla on 26, P/B 4,97 ja osinkotuotto 2,53 %.

Kurssi lähtikin nopeaan laskuun ja kävi n. 8 % laskussa. Oma ajatus Nesteen hinnalle on ainoastaan 15,50 € milloin tätä kannattaa ostaa ja jos omistaa, niin myydä hiljalleen kun hinta on yli 23,40, eli ollaan myyntihinnoissa tällä hetkellä.

Hyvää Nesteessä on se, että rahavirta on vahva ja liiketoiminta selkeästi tuo rahaa enemmän kuin vie ja sijoittajan kannalta tämä on aina hyvä. Tällä varmistetaan, että voidaan pitää osinkoa ainakin kyseisellä tasolla.

Rahavaaka näkee Nesteen tällä hetkellä suosituksella MYY

Nokia

Nokia julkaisi oman puolivuotisjulkaisun 25.7.2019.

Nokian osalta käytän samoja lukemia kuin yleisestikin, eli EI-IFRS lukemia, missä on huomioitu vahvemmin liiketoimintaan kuuluvat toiminnot. Analyytikot odottivat 282 miljoonan euron tulosta (29 kpl) kun Nokia julkaisi 334 miljoonan tuloksen pöytään.

Toivottavasti osalla analyytikoista oli munaa toimia oman ohjeistuksensa mukaan sen jälkeen kun tulos tuli pöytään. Koska tuloksen vaihteluväli oli 156- 420 miljoonan välissä, eli nämä seuraajat jotka olivat sitä mieltä, että tuloksen tuli olla melkein 100 miljoonaa suurempi (20 % heitto), niin tekivät paniikkimyynnit, koska heidän ennuste oli päin persettä todella paljon. Toisaalta ne jotka olivat sitä mieltä, että tulos olisi ollut puolet pienempi, niin näiden olisi oman ennusteidensa mukaan pitänyt hypätä osto kelkkaan.

Rahavaa´an osalta näen, että Nokian PE on nyt 23,6, P/B 1,95 ja osinkotuotto 4,03.

Rahavaaka näkee Nokialle OSTO suositusta

asuntosijoittaminenYIT

YIT:n tulos oli todellisuudessa karmea ja kassavirta sulaa siihen vauhtiin, että voi tulla ongelmia varsinkin jos rakentaminen ja kiinteistöjen kauppa hyytyy.

Analyytikot odottivat oikaistussa 25,6 miljoonan tulosta, kun YIT teki 28,5 miljoonan oikaistun tuloksen. Omassa kirjoissa menen raportoidun tuloksen mukaan, jolloin tulos oli – 46,9 miljoonaa tappiolla. Tästä syystä näkisin, että YIT:n tulos on kumulatiivisesti PE luvussa +500 ja P/B hyvä 1,15 ja osinkotuotto mikä tuskin tulee pysymään tuolla tasolla 4,99.

Rahavaaka näkee YIT:n osalta MYY suositusta

UPMOsto UPM

UPM takoi jälleen hyvän tuloksen, toki hieman edelliseen kvartaaliin nähden hiipui, mutta edelleen kovassa vauhdissa. raportoitutulos 0,46 euroa per osake kvartaalissa ja vuoden alusta yhteensä yli euron. Näillä tuloksilla PE 9,2, PB 1,42 ja osinkotuotto 5,12.

Omasta mielestä UPM on ostohinnoissa kun hinta alle 30 euroa, vaikka kyseessä on osaltaan syklinen toimiala, mutta UPM on hyvässä taloudellisessa tilanteessa oikeastaan mihin tahansa. Rahavirta on pysynyt vahvana ja on mm. viime vuoteen nähden 300 miljoonaa korkeammalla, eli eiköhän UPM:llä ole mahdollista jopa nostaa osinkoaan ensi keväänä, mikä tekee tästä vieläkin houkuttelevamman kohteen.

Rahavaaka antaisi UPM:lle OSTO suositusta.

NORDEA

Haastava kohde ja toivoisi, että alkaisi tämän suunta kääntymään parempaan päin. Toki edelleen tekee sellaista tulosta, mistä oikeastaan moni muukin firma olisi kateellinen. Miltä omaan korvaan kuulostaisi 900 000 000 euron tulos 3 kuukaudessa? Tulosta 300 miljoonaa kuukaudessa ja markkinoille pettymys. Tämä johtuu siitä, että viime vuonna tämä oli yli 100 miljoonaa per kuukausi suurempi, eli Nordea teki yli 30 prosenttia pienemmän tuloksen kuin vuotta aiemmin.

Toki analyytikoiden ennusteisiin tämä meni melko lähelle tosin jääden siitä kuitenkin (945 milj. vs. 900 milj.)

Yksi pelko on osinkojen jatkumossa, missä Nordea oli aiemmin linjannut, että tavoittelee vuosittain kasvavaa osinkovirtaa. Tämä olisi toki osinkosijoittajalle mihin itsenikin linjaan takaisku ja toivottavaa olisi, että osinko pysyisi vähintäänkin samana.

Näillä tiedoilla, niin PE on tällä hetkellä 9,8, PB 0,79 ja osinkotuotto 11,4 %. Tällä tuloskunnolla Nordea pystyy pitämään osingon samalla tasolla, mutta kaikki riippuu jälkimmäisestä vuosipuoliskosta.

Sanoisin, että joka tapauksessa näillä hinnoilla (n. 6 €) Nordea on halvaksi hinnoiteltu ja vertaisi sitä oikeastaan mihin tahansa. Uskaltaisin antaa tälle ja annankin oman suosituksen OSTA, koska järjestelmä uudistukset ja kotipaikan siirron myötä vakausvaatimukset selventyvät vielä, eiköhän sieltä tule vielä Nordean kannalta hyviä uutisia.

FORTUMPassiivinen ansainta

Tulos oli hyvä ja rahavarojen muutos on vuoden takaiseen nähden yli 500 miljoonaa euroa suurempi. Pelkästään rahavaroja on 1,46 € osakkeelta, mikä on vajaa 7 % osakkeen hinnasta.

Nettotulos oli 607 miljoonaa ja puolivuotiskaudelta yhteensä 966 miljoonaa, mikä enteilisi hyvää jatkoa myös koko vuoden tuloksen myötä. Kumulatiivisesti tulos on nyt 1,36 osakkeelta, eli PE 15,6.

PB lukema 1,52 ja osinkotuotto 5,18. Pidän oikeastaan varmana, että Fortum tulee pitämään osinkonsa vähintään samana, mutta todennäköisesti Fortum tulee nostamaan tätä ensi keväänä. Uniper hämminki alkaa olla kohta taputeltu ja Fortum saa sille kuuluvat päätösvallan sekä ohjakset yhtiöstä. Se miten Uniperin edellinen johto yrityskauppaa yritti taklata ja hankaloittaa ei kuulu yritysmaailmaa ja näille mukana olijoille tulisi antaa tunti turpaa saunan takana.

Rahavaaka antaisi Fortumille OSTO suosituksen

Vastuunvapautus

Tärkein vielä, eli suositukset mitä jutussa oli esitetty, ovat omia näkemyksiäni sekä ajatuksia. Sinä vastaat osto ja myyntitoimeksiannoista itse, siinä vaiheessa kun ostot ja myynnit teet suosituksieni mukaan etkä ole näihin tyytyväinen, niin toivottavasti joku ottaa sinulta pankkitilit holhouksen alle koska et ole kykeneväinen hoitamaan omia raha-asioitasi.

Teen itse kauppaa ja myyntejä näiden suosituksien pohjalta ja kerron aktiivisesti muutoksista mitä näiden myötä tulee. Olen viime aikoina suosituslistaa päivittänyt hieman verkkaisesti mutta pyrin parantamaan tältä osin tapani.

Yhteenveto

Puolivuotisjulkaisut on yllä olevista yrityksistä nyt julkaistu, pyrin jossain vaiheessa kirjoittamaan myös muista yhtiöistä.

Alkaa osaltaan noususuhdanne vetämään viimeisiään, koska muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, niin tulokset ovat jäämässä ennusteista tai kehitys on muutenkin menossa alaspäin.

Nesteen kurssiin on nivottu todella paljon odotuksia, joiden en usko toteutuvan ja tästä syystä en edes omissa henkilökohtaisissa tai sijoitusyhtiön salkussa Nestettä omista. Palaan toki Nesteen omistajaksi heti kun hinta alkaa vastaamaan syklisen yhtiön tunnuslukuja.

Nokialla taas tilanne on hieman parantumaan päin, 5G verkkojen rakentaminen on kiihtymässä ja jatkossa tietoa sekä sen jakamista tullaan tarvitsemaan kiihtyvällä tahdilla enemmän ja enemmän. Uudet innovaatiot ovat riippuvaisia 5G teknologiasta ja autonomiset autot ovat haavoittuvaisia ilman tätä mahdollisuutta. Eiköhän Huawein ongelmista Nokia pääse jonkin verran hyötymään.

Fortumin nostan viimeisenä tässä yhteenvedossa, tässä yrityksessä on Lundmarkin johdolla otettu hienoja askeleita oikeaan suuntaan. Uniper kun saadaan vielä todelliseen herran otteeseen, niin kassavirtaa ja sitä kautta parantuvaa tulosta on luvassa myös tulevaisuudessa. Itänaapuri ja heidän omat energian suojelemiset vielä rajoittavat Fortumin omistuksen kasvamista, mutta eiköhän tuohonkin löydetä jokin ratkaisu. Tosin Venäläiset ovat sopimuskumppaneina arvaamattomia, eiköhän heidän ole pitänyt myydä vesivoimaloitaan jo aiemmin Fortumille, mutta ovat jättäneet ne toteuttamatta.

Toki vastakaupat he ottavat aina heti hoitoon, mitä näistä ydinvoimala neuvotteluista on jäänyt mieleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *