Prospect Capital kevennys ja swing treidin stop loss 6.3.2021

Prospect Capital kevennys ja swing treidin stop loss 6.3.2021

 

Taas on yksi pörssi viikko takana ja viikkoahan päättyi melko samalla tavalla kuin viime viikkokin, ainakin Helsingin pörssissä. Kolme viikkoa on OMX Helsinki PI tullut alaspäin ja pörssi sulkeutui viikon päätteeksi tämän vuoden alhaisimpaan kurssiin. Isoina huolina maailmalla painaa inflaatio peikko ja sitä ei Bidenin Jenkeissä suunnittelema iso 1900 miljardin tukipaketti (n. 1550 miljardia euroa) helpota ja pitää muistaa, että jo Trumpin aikaan jaettiin helikopterirahaa kansalaisille.

Nyt käsillä oleva tukipaketti vastaa siis noin 24 Suomen valtion budjettimenoa, eli summat eivät ole mitään nappikauppaa. Hyötynä on, että näin saadaan ihmisiä rauhoitettua eli pärjäävät menoistaan, voivat pitää kulutusta yllä, mikä taas tukee yrityksiä. Huolina on sitten se, että jos rahaa tulee ilmaiseksi, niin tekeekö tämä passiiviseksi. Heikentääkö rahanarvoa mikä taas auttaneen ulkomaan vientiä mutta vastaavasti kallistaa tuontia. Sitä kautta inflaatio tähän mukaan, kun rahaa tulee markkinoille paljon ja sitä lähdetään kuluttajien toimesta työntämään takaisin kuka ikinä minnekin, niin tämä voi lähteä nostamaan voimakkaasti hintoja ylös.

Tähän taas reagoidaan korkotasoa nostamalla, mikä sitten näkyy osakkeiden tuottovaatimusten nousuna ja normaalisti varojen allokoinnin siirtymisenä riskillisistä kohteista vähäriskisimpiin kohteisiin.



Aloita lukeminen jo tänään, mutta tee se kuunnellen ja avaa asiakkuus täältä!


 


Pörssikursseissa tätä inflaatiopuolta on ollut jo jonkin verran nähtävillä. Esimerkiksi jos katsoo, että vuonna 2018 oli SP 500 indeksi 2870 ja nyt 3841. 500 suurimman yrityksen yhteenlaskettu indeksi arvo on siis noussut 36 % vain hieman reilussa kolmessa vuodessa.

Muutaman painoarvoltaan suurimman yhtiön tulos:

MSFT 2018 = 36,4 ja 2020 = 53,0 kasvua 45 %, pörssi kurssi $82,36 ja nyt $231,60 kasvua 181 %

AAPL 2018 = 72,9 ja 2020 = 67 laskua 8 %, pörssi kurssi $40,88 ja nyt $121,42 kasvua 197 %

AMZN 2018 = 11,2 ja 2020 = 24,1 nousua 115 %, pörssi kurssi $1172 ja nyt $3000 kasvua 155 %

Nämä kolme yhtiötä vastaa melkein kymmenesosan SP 500 indeksistä, koska ovat kooltaan niin massiivisia. Huonoimmankin kurssi on siis noussut 155 % siinä ajassa kun SP500 on noussut 36. Odotukset tuloksiin on sitten niputettu kurssien kautta melko korkealle. Lyhyttä historiaa kuin peilaa, niin näistä Amazon on oikeastaan ainoa missä reaktio on ollut jokseenkin ymmärrettävä, kun tulos on tuplaantunut, niin kurssikin liikkuu samoissa kertoimisissa. En siis ota kantaa siihen, että onko Amazon ollut tai onko se nyt hinnoiteltu mielestäni kalliiksi tai halvaksi.

Microsoftin ja Applen osalta tilanne on sitten vähän hassu, ymmärrettävää on toki siinä että digitalisointi otti vuonna 2020 ison harppauksen Teams ja muiden videoneuvottelu ja kokouskäytänteiden muodossa. Mutta se, että voidaanko tuloskuntoa jatkaa siten, että se jopa paranee ja alkaisi pitkässä juoksussa oikeuttamaan jo nyt saavutetun kurssinousun, niin tämä on nyt vaikeasti nähtävissä.

Mikä sitten on saanut ihmiset maksamaan Applen heikentyneestä tuloksesta kaksinkertaista hintaa vuoteen 2018 nähden? Yksi syy on siinä, että rahaa on virrannut markkinoille enemmän kuin varmaan koskaan.

FEDin tase on samaan aikaan kasvanut noin 66 %, käytännössä ovat tuon verran luoneet lisää painokoneilla rahaa markkinoille.

Osittain tämä raha on painunut osakkeisiin ja tätä kautta nostanut kursseja ylöspäin kun vastaavasti muista sijoitusmuodoista ei ole ollut juuri saatavilla mitään kummempia sijoitustuottoja, kun useat kanavat tekevät tätä samaan aikaa, niin kurssit paisuvat paisumistaan. Tähän vielä lisättynä se kun rahaa on jaettu ihmisille kopterinlailla, niillä joilla on ollut yhdistelmä, että työt on loppunut ja on kuitenkin jonkin verran säästöjä, niin ovat pelanneet Robinhoodeilla ja muilla sovelluksilla pörssissä ja tästä viimeisin esimerkki Wallstreetbets.

Yhtiöiden tulokset on poimittu Yahoo Financen kautta ja käytetty pretax incomea tuloksen muutoksen hahmottamiseen. Historialliset kurssit on katsottu Tradingview sivustolta ja huomioon ei ole otettu osakkeiden takaisinostoja ja vanhojen osakkeiden kuolettamista, joilla usein yhtiöt myös yleensä osoittavat, että osakekohtainen tulos on kasvanut niin ja näin paljon. Vaikka näin ei välttämättä olisi, esimerkkinä Apple jonka osakekohtainen tulos on noussut n. 10 % kyseisenä aikana kun tulos heikentynyt 8 %.

Prospect Capital myynti

Eli viime viikolla meni pieneen kevennykseen PSEC reit kohdetta ja oikeastaan siitä syystä, että kyseinen osake oli jo noussut kohtalaisen kivasti tämän vuoden aikana ($5,38 à $7,16) niin kuukauden alussa asetin tälle ja monelle muullekin painoarvoltaan merkittävälle kohteelle liukuvan Stop loss tason, että jos kurssin lähtevät voimakkaasti korjaamaan alas, niin tätä kautta saan rahavaroja mahdollisiin alennusmyynteihin.

PSEC on yksi salkkuni osinkokuninkaista, joten missään nimessä vähennykset eivät voi olla suuria. Tunnusluvuiltaan PSEC on myös hyvässä tikissä, eli jos tulevina viikkoina kurssi lähtee jatkamaan laskuaan, niin tulen hankkimaan tätä lisää ja mikäli kurssi lähtee nyt ensi viikolla uudestaan nousuun, niin en epäröi ostaa myytyä positiota takaisin.


Olen käyttänyt vuosien saatossa useita eri välittäjiä, kokonaispalvelu huomioiden yksikään näistä ei ole ollut Nordnetin vertainen. Varsinkin jos olet aloitteleva säästäjä/sijoittaja niin valitse Nordnet, koska apu on saatavilla Suomeksi ja mihinkään ei pidä sijoittaa jos ei tiedä mitä tekee.

 


 


Mikä liukuva stop loss

Tuosta liukuvasta stop loss tasosta muutama sananen. Siinä missä kun perinteinen SL on asetettu kiinteästi siten, että kun kurssi saavuttaa asetetun triggeritason, niin toimeksianto menee markkinoille ja pyrkii toteutumaan annettujen rajojen puitteissa. Liukuvassa SL tasossa taas taso on ”eläväinen” siinä suhteessa, että jos kyse on myynti SL toimeksiannosta, niin kurssin noustessa tämä nousee vastaavasti myös ylöspäin ja kurssin kääntyessä laskuun tämä katsoo lähtötasoksi edellisen toteutuneen huipun.

Itse käytän nykyään n. 8 % tasoa jos kurssi korjaa alaspäin, niin tällöin suojaisin osaa pääomaa siten, että jos osake lähtee kovaankin laskuun, niin olen rajannut osassa tappion tai saavutun tuoton tähän summaan. Olen nyt opetellut käyttämään tätä liukuvaa SL sen takia, että esim. tässä PSEC tapauksessa kun 2021 alussa kurssi oli $5,38 ja helmikuun lopussa $7,29, niin kurssi oli noussut 35,5 %. Nyt myynti osalle osakkeista tapahtui kurssissa $6,91 mikä on hieman päälle 8 % maaliskuun korkeimman kurssin alle.

Koska otin tämän vasta PSEC osalta käyttöön helmikuun lopulla, niin en päässyt hyötymään tästä siinä mielessä, missä kurssi oli ollut korkeimmillaan helmikuussa. Mikäli olisin ymmärtänyt hyödyntää tätä jo alkuvuodesta, niin liukuva stop loss olisi mennyt markkinoille jo 23.2. ja myynyt kyseisen osan jo pois suunnilleen hintaan $7,30-$7,40. Ei tunnu isolta erolta, mutta prosentteina olisin kuitenkin saanut vähintään 6,5 % paremman tuoton.

Suosittelen tutustumaan, näihin stop loss toimeksiantoihin ihan ylipäänsä vaikka et olisi treidaaja. Nordnetilla onnistuu stop loss toimeksiantojen syöttäminen omistuksiin, joten jos arvo-osuustiliä ei vielä ole tai se on sellaisella toimijalla joka ei tätä tarjoa, niin voit avata maksuttoman tilin linkin kautta.

Hyvä osoitus nähtiin viime vuonna, kun kurssit lähtivät voimakkaaseen laskuun pitkän nousun jälkeen. Moni menetti jo saavutetut tuotot pitkälti kokonaan ja olivat mahdollisesti hetkellisesti tappiolla tai tekivät tappioita myymällä.

Esimerkiksi SPY ETF (SP500) kurssi oli helmikuun 18 päivänä alkaneella viikolla 2020 korkeimmillaan $339,08 tasossa, ennen kuin korona romahdus lähti jylläämään. Henkilö joka aloitti melkein edellisiltä pohjilta sijoittamaan (tammikuu 2019) ja sijoitti tähän tuolloin $10 000 dollaria (käytän tässä dollaria, kun ETF noteerataan dollareissa). Tuolloin kurssi oli $252,69 ja jos hän olisi ollut taikuri sekä onnistunut myymään huipulla, niin tuotto olisi ollut reilu vuoden sijoitukselle kunnioitettavat 34,2 %.

Mikäli teki niin kuin varmaan valitettavan moni teki ja myi kun paniikki oli pahinta maaliskuun puolen välin aikoihin jolloin kurssi liikkui $247 alapuolella. Silloin tappio olisi ollut 2,3 % luokkaa, mikä tarkoittaisi huipun ja myynnin osalta yli 36 % yksikön eroa.

Mutta mikäli kuvitteellisella henkilöllä olisikin ollut liukuva stop loss käytössä, koska trendi oli 2019 vuoden ajan voimakkaasti nouseva. Hän olisi asettanut sen 10 % tasoon ja antanut näin kurssille tilaa myös korjata sekä aikaa. Koska liian tiukka raja taas tekee nopeasti sen, että kurssi korjaa alas ja jatkaa sitten nousuaan ylös, mutta osuus on jo myyty etkä ole mukana nauttimassa tulevista tuotoista.

Tulee ja vihdoin tulee helmikuu 2020 ja maailma tulee jälleen kerran päätökseen ja kurssi laskevat urakalla, koska kurssi huippu oli 339,08, niin tästä 10 % laskun jälkeen tulisi vielä saada 305,17. Vaikka tässä tapauksessa ei huippuihin osuttu, eikä saavutettu 34,2 % tuottoa, niin voidaan joka tapauksessa olla tyytyväinen, koska reilu vuodessa olisi kuitenkin tullut 20,8 % voitto (2080 dollaria pääomalle).

Toki nyt tiedetään se, että pitämällä kiinni SPY ETF rahastosta, niin tänä päivänä sen hinta olisi $383,63 ja nauttisi päälle 50 % arvonnoususta. Mutta nämä stop loss ominaisuudet tuleekin ottaa riskienhallinta välineinä ja hyväksyä tilanne, että asia voi korjaantua myöhemmin siten, että myynti ei välttämättä ollut järkevä. Tässäkin tapauksessa pelipaikkoja olisi päässyt hyödyntämään 12 080 dollarin kassalla, kun taas pääoma sidottuna näyttäessä syvimmässä kuopassa 8637 dollaria ja uutiset maailmalla eivät olleet ihan parhaita mahdollisia, mikä ainakin järjellisesti ajatellen tuskin olisi tukenut kurssinousua.

Markkinoille tämä esimerkki henkilö olisi voinut vaikka palata huhtikuun puolessa välissä 280 dollarin etf hintaan tai hän olisi voinut vaihtoehtoisesti valita toisen sijoituskohteen.

Voisi pitää itseään aika kurkona siinä tapauksessa jos olisi ymmärtänyt tai voinut laittaa Nokiaan vaikka 25 % liukuva stop loss toimarin vuosien 2007- 2008 aikana. Tuolloin huipulla tämä kävi noin 17,40 eurossa ja siitä tuo 25 % pois, niin olisi osakkeesta vielä saanut 13,05 €. Tänä päivänä tuota myyntiä voisi pitää melko onnistuneena, vaikkei ei missään nimessä timanttisena, olihan huipulta tultu jo 25 % alas. Ne jotka eivät myyneet ja jäivät odottamaan korjausta finanssikriisin jälkeiselle ajalle, niin saavat odottaa tätä vielä tänäkin päivänä. Nähtäväksi jää, että olisiko Teslan omistajienkin ollut syytä pitää liukuva stop loss käytössä kun osake kävi korkeimmillaan noin 900 dollarin tasossa ja liikkuu nyt tätä kirjoittaessa alle 600 dollarin hinnassa, niin nähtäväksi jää.

PSEC yhteenvetona, niin osakkeita myyty hintaan $6,91 ja kappaleita 320, tämän jälkeenkin omistan edelleen Prospect Capitalin osakkeita.



Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 


Sampo

Sampo jota ostin edellisen viikon päätteeksi, meni ja upposi stop loss tasoon hinnassa 35,80 €. Harmillista, että oma toimari lähti markkinoille tuossa ja tuli olemaan kyseisen perjantain (5.3.21) alin noteerattu pörssikurssi. Toisaalta stop loss oli toiminut juuri niin kuin pitikin ja koska ei ole kristallipalloa, niin on vaikeaa sanoa etukäteen, että korjaako vai jatkaako alas.

Viikkograafeilla kun katsoo tilannetta, niin Sammon tilanne on viime viikosta sen verran heikentynyt, että se tukitaso minkä perusteella tein oston on nyt alitettu. MACD on vielä signaalina osoittamassa nousua vaikkakin hiipumassa, mikä kertoisi sen, että terä olisi tällä hetkellä heikentynyt. Nousun puolesta tukee myös 30 viikon liukuva keskiarvo, minkä yläpuolella Sampo vielä aika reilusti on.

Tästä kirjautui tappiota n. 90 euroa mikä kuvastaa sitä -1 R tulosta (tavoite itselläni on siis 2R kohdalla, eli n. 180 euroa).

Lopuksi vielä swing treidauksen tilanne viikon päätteeksi

4.2.21 HKScan osto 2,36 € ja myynti 23.2.21 hintaan 2,125 € (tappio 11 %)

5.2.21 Raisio osto 3,67 € ja nyt 3,69 € (+ 0,5 %)

5.2.21 Starwood (STWD) osto $20,43 ja nyt $22,95 (+ 12,3 %)

5.2.21 Nokian renkaat osto 32,30 € ja nyt 30,23 € (- 6,4 %)

12.2.21 UPM osto 32,23 € ja nyt 32,27 € (+ 0,1 %)

19.2.21 Metso Outotec 9,085 € ja nyt 8,985 € (- 1,1 %)

19.2.21 New York Mortgage (NYMT) osto $4,069 ja nyt $4,24 (+ 4,2 %)

24.2.21 MU osto $91,64 ja myynti 25.2.21 $88,36 (tappio 3,6 %)

26.2.21 Sampo osto 36,91 € ja myynti 5.3.21 hintaan 35,80 € (tappio 3 %)

 

Tulos treidaamisesta nyt tällä hetkellä on siis seuraavalainen

Treidit: 9

Voitot: 0

Tappiot: 3

Eurot: -252

R: -3

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *