Ostoja Salkku A 6.9.2018

Tänään taisi olla vuorossa kolmas päivä putkeen, kun Helsingin pörssin yleisindeksi tuli alas. Samalla puhkottiin jälleen 10 000 pisteen taso, mutta valitettavasti tai onneksi toiseen suuntaa, eli pörssi avaa perjantaihin 9 alkavilla lukemilla.

Yleensä kurssilaskupäivät ovat niitä parhaita päiviä tehdä tankkauksia ja näin ajattelin itsekin tehdä vähän ennen pörssin sulkeutumista.

Ostoskohteiksi ”arvoin” seuraavia yhtiöitä:

Telia

Telia tuntuu tulevan koko ajan pikkuisen alas ja nyt hinta liikkui 3,78 €:ssa, eikä siitä nyt niin kauan ole, kun hinta oli päälle 4,20 €.

Mikä sitten oikeasti kurssia painaa, niin sitä on vaikea sanoa, mutta osa syy saattaa olla oikeudenkäynnillä mikä on tätä kirjoitettaessa käynnissä. Käsittääkseni henkilöt joita syytetään, ovat syytettyinä henkilökohtaisesti eikä enää Telian edustajina. Telia on yrityksenä omat sotkunsa hoitanut ja sakkonsa maksanut.

Ostettua tuli 133 kpl ja hintaan 3,799 €. P/E 18, P/B 1,71 ja osinkotuotto 6,09 %. Vaikka Telia joutuisi tiputtamaan omaa osinkoaan pari senttiä alas, niin silti ostokurssille saa 5,3 %:n tuoton.

Uskon Telian pärjäävän myös tulevaisuudessa, vaikka seuraavaksi on alkamassa investoinnit joissa kohteena on 5 G.

Kemira

Kemiraa tuli ostettua 46 kpl ja hintaan 11,10 €. Kyseinen osake on ollut sellainen tasainen puurtaja, ei mitään raketteja ylös tai alas. Hieman Telian kaltainen jopa tylsähkö, mutta kuitenkin tasainen tuloskone ja olen luottavainen siihen, että tätä Kemira on myös tulevaisuudessa.

Ostolle P/E 16,1, P/B 1,5 ja osinkotuotto 4,77 %:a. Kemiran osalta olen vakuuttunut, että maksettava osinko on vähintään sama kuin tänä vuonna. Toki tämä on hyvä uskoa, kun taitaa olla, että viimeiset 8 vuotta on Kemira maksanut sentilleen samaa osinkoa.

Tieto

Tietoa tuli ostettua 19 kpl ja hintaan 26,78 €. Tietoon päädyin ihan siitä syystä, että tunnusluvut ovat hyvällä mallilla, enkä oikein osaa selittää miksi kurssi on tullut touko-kesäkuun 30 euron tasosta alas.

P/E 15,3, P/B 4,8 ja osinkotuotto 5,23 %. Yleensä siis suosin yrityksiä joissa P/B luku on alhainen ja mieluiten alle 2:den. Tieto ja oikeastaan muutkin IT firmat ovat sellaisia, että koneita tai muita materiaaliomaisuutta harvoin on yrityksen taseessa. Esimerkiksi verrattuna UPM:ään jolla löytyy helkutisti metsää ja tehtaita.

Silloin Tiedon pääoma on ihmisissä, niin suoraan sanottuna heidän pääoma konkreettisesti kävelee työpäivän jälkeen etuovesta ulos, toisin kuin UPM:llä esim. metsät.

Jos vertaa vaikka oikeasti isoon IT firmaan, eli Microsoftiin jota itseltäni muutama kappale löytyy. Niin MSFT:n P/B on yli 10, eli tunnuslukuja ei voi toimialojen välillä ihan niin suoraviivaisesti katsoa kuin luulisi.

Itse pitäisin Tietoa ostohinnoissa, kun hinta on alle 30 €:a. Eli tätä kyllä näyttää ehtivän tankata vielä monta kertaa ja miksi ei tankkaisi.

Finnair

Finnair ilmoitti tällä viikolla, että heille tulee Nordeasta uusi toimitusjohtaja. Topi Manner tulee jatkamaan, kun Vauramo siirtyi Metson toimitusjohtajaksi. Finnair on laskenut toukokuun kovasta 12 € hinnasta, nykyiseen 7,23 euroon. Tilannetta on perusteltu yleensä sillä, että öljyn hinta on kaksi vuotta noussut. Edelleen näen, että Finnair on hieman eri yhtiö kuin se oli silloin kun sitä aikaisemmin omistin noin 7 vuotta sitten, tuolloin velkaa ja ongelmia oli riittävästi.

Nythän Finnair on takonut omia ennätyksiä, yrityksellä on uusia koneita ja velkaakin hyvin maltillisesti.

Kuitenkin tänään, jostain syystä Finnairia lyötiin kuin vierasta-sikaa pörssissä, enkä itse ainakaan löytänyt mitään uutista, mikä selittäisi -5 %:n tiputuksen yhdessä pörssipäivässä.

Joten en nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin lisätä Finnairia: P/E 6,5, P/B 1,1 ja osinkotuotto 4,15 %.

Ostohinta 7,23 € ja kappaleita 70.

Toivottavasti Finnair saisi tuulta siipiensä alle ja saisi katkaistua laskukierteen.