Osto Technopolis 1.3.2018

Technopolis

B-salkkuun tuli itselleni uutena tulokkaana hankittua Technopolista, en ole osaketta sen tarkemmin seurannut kuin tunnuslukujen kautta. Nyt B-salkun rakentamisen alkutaipaleella ajattelin kokeilla tätä kiinteistösijoitusyhtiötä omaan salkkuun.

Osto: 253 kpl ja 3,945 €/kpl

Osakkeelle sain tunnusluvuiksi: P/E 8,57, P/B 0,97 ja osinkotuotoksi 4,31 %

Eli oikeastaan kaikkien lukujen pohjalta pitäisin kyseistä osaketta edulliseksi hinnoiteltuna. Viime vuonna tuli omistettua Spondaa siihen asti, kun Blackstone teki yhtiöstä ostotarjouksen ja koska suurimmat osakkeenomistajat olivat tämän jo hyväksyneet, niin tein itse myynnit ostotarjouksen voimassaolon aikana.

Spondassa mielestäni johto teki virhearvioinnin, kun menivät hyväksymään ja suosittelemaan myyntiä Blackstonelle hintaan mikä oli kiinteistöjen nykyarvo. Lopulta siis yhtiölle ei annettu liikearvoa ollenkaan, vaan sama raha olisi tullut jos Sponda olisi vain myynyt kiinteistöt yksitellen ja jakanut rahat osakkeen omistajille.

Riskit

Technopoliksessa näen saman riskin kuin Spondan tilanteessa. Eli kun yrityksen arvo on näin edullisella tasolla, niin tämä voi houkutella valtaajia. Esimerkiksi kun Spondasta tuli ostotarjous, niin P/E oli alle 10, P/B 0,8-0,9 ja osinkotuotto n. 3 %. Eli Technopolis on tähän nähden jo nykykurssilla edullisempi ja varmasti joissain papereissa ostokohde.

Toinen riski on markkinoiden digitalisoitumisessa, eli paljonko tarvitaan lisää liiketilaa kun ostokset tehdään verkossa, työt etänä ja mitä niille tyhjille toimitiloille sitten keksittäisiin muuta.

Tämä toinen riski ei varmaan ole vielä kuitenkaan tämän päivän tai vuoden uhka, mutta tulevaisuudessa varmasti asia jota ei voi sivuuttaa. Trendi on ainakin Pääkaupunkiseudulla toistaiseksi sellainen, että uusia liiketiloja rakennetaan vauhdilla. Esimerkiksi Pasilaan tulee kauppakeskus Tripla ja Kalasatamaan Redi, eli ainakaan vielä digitalisoitumista ei nähdä peikkona.

Mahdollisuudet

Lähitulevaisuudessa kun työllisyys ja talous paranevat, tarvitaan työntekijöille työpaikkoja mikä edes auttaa sitä, että toimitiloja vuokrataan edelleen. Kauppakeskukset muuttuvat elämyspaikoiksi joissa kohdataan ystäviä ja heidän kanssaan vietetään aikaa mm. elokuvien tai aktiiviteettien muodossa.

Saattaa olla, että esim. Blackstone iskisi silmänsä seuraavaksi Technopolikseen ja yrittäisi seuraavaksi saada tämän hallintaansa, mutta siinä tapauksessa tulee toivoa, että arvostus olisi jotain muuta kuin kiinteistöjen oman taseen hinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *