Osto HkScan 21.9.2018

Osto HkScan 21.9.2018

 

Tässä on jonkin verran tullut katsottua omastakin salkusta löytyvää Hkscania, sillä ajatuksella, että alkaisikohan HK:lla olemaan kurssi niin alhaalla, että tätä voisi jo ostaa salkkuun.

Ihan ensimmäiseksi, niin muistutuksena, että tämä sijoitus on oikeastaan ajatuksellisesti, sekä nykyiseen tyyliini poikkeava. Olen aikaisemmissakin kirjoituksissa kirjoittanut, että välillä itsekin teen tavoistani poiketen erilaisia sijoituksia ja HK:n osalta pyrin tekemään jopa perusteiden valossa syyn sille, että miksi sijoitin tänään HK:hon.

Alkuun, niin ostin tänään 1000 kpl ja hintaan 2,075 € HKScanin osakkeita.

Mitä HKScanin tunnusluvuille on tapahtunut

HKScan on ollut tuloskunnolla katsottuna todella huonossa jamassa jo jonkin aikaa, käytännössä tulos on ollut tappiollista vuoden 2017 alusta. Rapiat puolitoista vuotta on rämmitty heikkojen tuloskuntojen aikaa ja todennäköisesti suunta ei vielä tänä vuonnakaan käännyt voitolliseksi.

Näin ollen P/E lukemaa, ei HKScanin osalta voida laskea ollenkaan, eikä sitä ole voinut laskea enää pitkään aikaan huonojen tulosten takia. P/B lukeminen osalta, omapääoma on 2017 vuoden alun tasosta 7,56 € tippunut nykyiseen 5,72 €. Samaan aikaan P/B lukema on muuttunut 0,42 à 0,37.

Lukemia kun katsoo, niin HKScanin osalta näyttää kaikki menevän enemmän tai vähemmän päin persettä ja lopulta lopputulos ei voisi olla kuin konkurssi.

Osinkotuotto on ollut pirteää pari vuotta, kun 2017 osinkoa maksettiin 0,16 € ja 2018 osinkoa tuli vielä 0,09 €. Kuitenkin HKScan on maksanut osinkoa joka vuosi vuodesta 1998, tosin nyt voi olla pieni riski sille, että tältä vuodelta ei maksettaisi. Mikäli osinko pysyisi samana, niin tuotto olisi 4,3 %:n kohdilla mikä olisi omissa arvostuksissa hyväksyttävällä tasolla.

Miksi sitten sijoitin HKScaniin, vaikka tilanne on paha?

Vastoin oikeastaan omaa filosofiaa, niin tein kuitenkin sijoitukset tähän. Tässä voi olla takana vääriä päätelmiä, mutta jotenkin on miehen itselleen perusteltava syy, että miksi asiat voisivat olla tässä eritavalla.

Syy miksi HKScanin hinnoittelu on houkutteleva, ei ole siinä, että lihan kulutus lähtisi roimaan yllättävään nousuun tai HK:lta olisi tulossa jotain mullistavia tuloksia. Itselleni syy löytyy omistajaluettelosta, HKScanin taustalta löytyy sellainen osuuskunta kuin LSO.

LSO omistaa HKScanista päälle 30 %:a, mutta yrityksen äänivallasta on kuitenkin yli 60 %.a LSO:n hallussa. Keitä sitten ovat LSO:n omistajat? He ovat lihantuottajia jotka ovat aikoinaan perustaneet osuuskunnan tukemaan ja varmistamaan jäsentensä jatkuvuutta sekä tuotantoa. Tätä varten heillä on HKScan, missä LSO käyttää suurinta äänivaltaansa yrityksen asioiden hoidossa.

Kuten S-ryhmä, niin LSO maksaa jäsenilleen tuottoja osuuskunnan tuloksesta ja koska jäsenet ovat lihantuottajia, niin raha palautuu takaisin tätä kautta heille. Yritin tutkia tarkemmin, että mistä HK ostaa lihansa, niin ainoa mitä oli mainittu, niin sopimustuottajilta. Olen kuitenkin täysin varma, että LSO:n jäsenet ovat pääsääntöisesti sopimustuottajina HKScanille.

LSO:n tavoite on tukea lihantuottajia, LSO on HKScanin suurin vallankäyttäjä, HKScan ymmärrettävästi ostaa suurimman osan lihoistaan LSO:n tuottajilta. Näin ollen antaisiko LSO pahimmassa tapauksessa HKScanin mennä esimerkiksi konkurssiin? Tuskin, koska tällöin noin reilu tuhat osuuskunnan jäsentä menettäisi omille tuotteilleen ostajan. Pitää muistaa, että nämä jäsenet ovat jo jonkun kokoisia tilallisia. Sen näkee siinä, että jossain vaiheessa jäseniä on ollut useita tuhansia ja nyt tosiaan puhutaan noin päälle tuhannesta. Maatilojen trendi on siinä, että pienet tilat sulautuvat isoimmiksi ja tämä on nähtävillä myös LSO:n osalta.

Mikäli LSO antaisi HKScanin mennä konkurssiin, niin he heittäisivät itse hyvästit 90 miljoonan sijoitukselleen, mikä ei sinänsä kuulostaisi uskottavalta.

HKScanilla on ollut itsellään nettovelkaantumisaste 2017 tilinpäätöksissä n. 60 %.a, eli velkaantuneisuus tai sen kasvaminen ei vielä toistaiseksi ole HKScanilla ongelma. Mikäli LSO:n tulee kuitenkin pääomittaa HKScania, niin heilläkin on tähän hyvin rahkeita koska osuuskunnan 2017 taseessa oli oman pääoman koko 70 miljoonaa ja vieraan pääoman osuus 25 miljoonaa. Vaikka HKScan on tehnyt tappiota parisen vuotta, niin LSO on kuitenkin tehnyt tilikauden voittoja 2016 2,6 miljoonaa ja 2017 3,2 miljoonaa euroa.

Yhteenveto

Koska LSO on vahva omistaja HKScanin takana, niin näkisin että HKScanin osalta alkaa ns. pohjat olemaan jo niin lähellä, että suunnan olisi hyvä jo muutenkin kääntyä kohti positiivista. Tietysti kyse ei ole toiveista tai rukouksista, vaan vaatii HKScanilta tekoja markkinoilla onnistumiseen ja tuloskunnon parantamiseksi.

Konkurssiin LSO tuskin HKScania tulee päästämään, eli rahojen totaalinen menetys on aika pieni. Osinkoja omistaja tulee todennäköisesti vaatimaan myös jatkossa HKScanilta, onko se sitten 0,09 € vai 0,05 €, mutta uskoisin, että osinkoja maksetaan myös keväällä.

LSO:n jäsenet todennäköisesti haluavat osuuskunnan koron myös tulevaisuudessa ja parasta tukea mitä LSO voi omille lihantuottajilleen antaa, on nimenomaan hyvän ostaja (hkscan) heidän raaka-aineilleen ja osuuskunnan jäsenille maksettavan koron.

Vastaavanlainen tilanne nähtiin finanssikriisin aikoihin metsäyhtiö M-realin osalta, jolloin osakkeen kurssi painui aina senttiluokkaan asti. Taustalla toimi iso omistaja eli metsäliitto, joka ei missään nimessä olisi päästänyt M-realia konkurssiin. Lopputulos niiden osalta, jotka aikoinaan uskoivat tähän, olivat lopulta todella tyytyväisiä ratkaisuun. Helmi-Maaliskuussa 2009 M-realin osake maksoi n. 0,3 €, vuotta myöhemmin kurssi oli n. 3 €.a.

En sano, että HKScanin tilanne olisi samanlainen, koska heidän tilanne on tällä hetkellä parempi kuin M-realilla tuolloin. Voiko HKScanin kurssi vielä laskea? kyllä voi, aina 100 %:tiin asti, mutta onneksi ei sen alle. LSO taustan takia, en näe tätä todennäköisenä vaihtoehtona ja uskon, että HKScanilla on tehty myös omia ratkaisuja, eikä pelkästään luoteta, että osuuskunta elättää. Näen ennemmin tulevaisuuden sijoittajan osalta valoisampana, kuin epätoivoisena HKScanin osalta. Pienet positiiviset uutiset ja edes tuloksen saaminen nollaan, tulee vaikuttamaan kurssiin positiivisesti. Mikäli ja kun tulos saadaan väännettyä positiiviseksi, niin sen jälkeen kurssi voi helposti kivuta 4-6 euron välimaastoon hyvinkin nopeasti.

Omistin aikaisemminkin HKScania, en omista jutussa mainittua M-realia, eli nykyistä Metsä Boardia. En ole lihantuottaja tai LSO:n jäsen. LSO:n ja HKScanin kytkökset olen lukenut osuuskunnan omilta sivuilta sekä HKScanin sivuilta. Liikkeet ja ajatukset osuuskunnan ja oman tytär yhtiön välillä ovat omiani, onko kyse mielikuvituksesta vai tapahtuuko näin edes osittain, niin se jää nähtäväksi.

Kerro mielipiteesi, että astuinko sijoituksella sian paskaan vai tuliko laadukasta rypsipossua lautaselle?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *