Onko Inderes riippumaton

Onko Inderes riippumaton

 

Kysymys, siitä että onko Inderes riippumaton, on GF Moneyn listautumisen keskeytymisen myötä noussut vahvasti esiin. GF Moneyn listautumisesta Inderes teki oman analyysinsä, jossa analyysi antoi jopa positiivisen kuvan yrityksestä ja markkinasta. Omassa artikkelissani missä mietin osallistumista antiin, en nähnyt listautumisessa mitään markkinoilla jo nyt tarjolla olevasta poikkeavaa.

Inderesin analyysissä ei huomioitu ollenkaan sitä, että GF Moneyn taustalla oli epäselvyyksiä joilla oli riskin kannalta merkitystä. GF:n listautumisen aikaan Kauppalehden keskustelupalstoilla asiaa kuitenkin käsiteltiin hyvinkin paljon ja muun muassa kytköksiä Nuorisosäätiöön päin ihmeteltiin.

En itse ollut tietoinen näistä kytköksistä, mutta päädyin ihan markkinan ja antihinnan puolesta siihen tulokseen, etten osallistu tähän antiin. Inderesin osalta en näe, että tätä unohdusta voisi mitenkään sivuuttaa olankohautuksella, koska näissä tuntemattomammissa yhtiöissä heidän pitää tehdä taustatyöt tarkasti ja näin antaa piensijoittajillekin laadukas analyysi. Ellei sitten liikeidea ole jotain muuta?

 

Onko Inderes riippumaton?

Heidän omien sanojensa mukaan, niin he ovat pankeista riippumaton analyysitalo jonka tehtävänä on tuottaa analyysi kaikkien saataville. Todellisuudessa riippumattomuutta pitää tarkastella siltä kannalta, että vaihtaako raha omistajaa jotain tietoa vastaan. Totuus on se, että Inderes saa osan liikevaihdostaan yrityksiltä joista he tekevät analyysejä. Todennäköisesti GF Money on antanut Inderesille rahaa sitä vastaan, että he tekevät heistä analyysin. Tämä on tietysti ymmärrettävää, olihan GF Moneyllä tilanne se, että he halusivat saada listautumisen onnistumaan ja jos heistä ei ole analyysejä, niin tämä on vaikeampaa.

Minun mielestä riippumattomuus loppuu silloin tuohon kohtaan, kun on sovittu mitä tämä asiakasyritykselle maksaa. Inderes on tässä samassa tilanteessa kuin poliitikko joka saa lobbariyritykseltä rahaa, eli jos et tee sinne päin mitä rahoittaja odottaa sinun tekevän, niin saattaa olla, että rahahanat menevät kiinni.

Jokainen voi miettiä, että jos Inderes olisi kirjoittanut tyyliin, “yrityksellä on hieman epäselviä asioita joihin liittyy Nuorisosäätiö ja kiinteistökaupat. Yrityksen liiketoiminta nojaa vahvasti kaikkein paskimmassa taloudellisessa tilanteessa olevien ihmisten ahdingosta hyötymiseen. Alan kannattavuus on täysin riippuvainen lainsäädännöstä. Yritys ei tarjoa mitään toimintaympäristössään sellaista, mitä ei olisi jo tarjolla”.

Kuinka moni tulevaisuuden listautuja haluaisi tuollaista analyysiä ja vielä maksaisi siitä? En usko, että kovinkaan moni tai ainakaan itse en ottaisi yritykselleni sellaista riskiä.

Siinä missä pankkien analyytikot antavat suosituksia jotta tämä vilkastuttaisi kaupankäyntiä sijoittajien keskuudessa. Inderes tekee analyysejä koska heidän asiakkaansa maksavat niistä.

Heidän liikevaihtonsa oli 2016 päättyneellä tilikaudella yli 1,7 miljoonaa euroa ja tulosta tekivät päälle 300 000 €. Liikevaihdosta osa tulee varmasti myös henkilöiltä jotka ovat tilanneet heidän Premium paketin tai yrityspaketin, mutta perinteisesti ilmaiskäyttäjistä maksaviksi generoituu vain osa, varsinkin aikana jolloin tietoa on saatavilla ilmaiseksi monesta eri tietolähteestä.

En yllättyisi jos asiakasyritykset toisivat lähemmäksi miljoonan liikevaihdosta, koska arvioilta vuoden 2016 tilanteeseen se tekisi 20 000 €/yritys (n. 50 asiakasyritystä). Päädyin tähän oletukseen sillä, että 2018 heillä on omien sivujensa mukaan 68 asiakasyritystä.

Ainoastaan Inderesin porukat tietävät tämän ja silloin heillä on oikea tieto, minun yllä oleva arvailu ei siis ole tietoa, eikä sitä sellaisena voi tai saa edes pitää. Tämä on pelkästään arvailua ja pohdintaa sille, että voidaanko jotain pitää riippumattomana silloin jos ns. tutkittava maksaa tätä vastaan rahaa?

Yhteenveto

Hyödynnän Inderesin analyysejä jatkossakin, mutta kuten muihinkin analyyseihin pätien, niin jokaisen tulee tehdä oma johtopäätös siitä, että miksi sijoittaa. Vaikka tässä artikkelissa puhuttiinkin Inderesistä ja onko Inderes riippumaton, niin tarkoitus on kuitenkin pohtia, että voiko kukaan olla oikeasti riippumaton jos raha vaihtaa omistajaa?

Riippumattomuutta ei todisteta youtube tai blogiteksteillä, vaan nyt jos oikeasti haluttaisiin avoimuutta ja ilmoittaa omille seuraajilleen, että todellakin toimitaan riippumattomana, niin tilaajamääriä auki ja ansaintavirtoja läpinäkyväksi.

Koska silloin jos Inderes pystyy osoittamaan, että asiakasyrityksiltä tuleva liikevaihto on suhteessa maksaviin tilaajiin nähden mitätön, niin uskoisin tämän parantavan luottamusta riippumattomuuteen. En usko, että tätä tapahtuu koska tässä on helppo vedota liikesalaisuuteen ja toisaalta voidaan sanoa, että yritys on ”pankeista riippumaton analyysitalo” eli ei riippumaton asiakasyrityksistään.

Eli en jatkossakaan luota analyysitaloihin tai analyytikkojen sanaan, koska heidän arvionsa ovat arvioita siinä missä muidenkin. Tulen jatkossakin seuraamaan mitä eri kanavat seurattavista ja mielenkiintoisista yrityksistä sanovat ja näiden tietojen pohjalta teen omat johtopäätökset asiasta.

Sama pätee minulta lukijalle päin, eli en anna sijoitussuositusta, en edes kehota tekemään niin kuin minä teen, vaan luo oma käsitys mitä tai miten haluat sijoittaa. Tekemällä tai peesaamalla minun salkkuja, niin tulet kokemaan samat epäonnistumiset mutta toivottavasti myös onnistumiset matkan aikana.

En ole analyytikko, en saa tästä rahaa, teen tätä omaksi harrastukseksi ja kehittyäkseni paremmaksi sijoittajaksi. Pyrin omat sijoitukset ja salkun tilanteet avaamaan mahdollisimman avoimesti, reaaliaikaisesti salkkujen liikettä voi seurata Sharevillen kautta Meluzin tai Rahavaaka salkkuja seuraamalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *