Myynti: Neste Salkku A 8.11.2018

Myynti: Neste Salkku A 8.11.2018

Tänään tuli myytyä oman suunnitelman mukaisesti Nestettä pieni ripaus.

Neste on arvostuksiltaan, kuten suosituksissanikin kerroin tällä hetkellä enemmän yliarvostettu, kuin kohtalainen tai edullinen. Yrityksenä tämä tällä hetkellä arvostetaan lääkeyhtiön P/B luvulla vaikka yrityksellä on omia jalostamoita ulkomailla, toisin kuin lääkeyhtiön suurin voimavara on tutkijoissa.

Nesteen yksikköhinta on sen verran kova (72,32 €), että 500 euron myyntierään ei mahtunut kuin 7 kpl, joten nopeasti ei Nesteen osakemäärä pääse tippumaan kohti nollaa, koska painotuksella Neste on edelleen salkun toiseksi suurin sijoitus. Tosin tässä eniten taitaa vaikuttaa UPM:n kurssin tiputus lokakuun aikana.

Neste

Neste tarjoaa tällä hetkellä n. 20 P/E lukua, yli 4 P/B lukemaa ja 2,3 %:n osinkotuottoa.

Eli näillä lukemilla osake ei siis ole kovinkaan houkutteleva, toki keskihankintahinnalle osinkotuotto on 8,9 %.a. Tämä ei ole minusta se oikea tapa laskea, tästä syystä en sitä käytä omissa laskelmissani. Mutta on hyvä huomata aina välillä, kun on pitkään sijoittanut johonkin kohteeseen, että minkälainen on tuotto kehitys sijoitetulla pääomalla ollut.

Tästä syystä pidän osinkotuloa todella merkittävänä tekijänä kohteelle mihin teen sijoituksia, koska näiden avulla minulla on teoreettisen mahdollisuudet tulla taloudellisesti riippumattomaksi.

Uskon, että muutama vuosi sitten Neste ei ollut niin trendikäs sijoituskohde, mutta tällä haavaa se on sitä. Tämä osaltaan on valmis nostamaan kurssia jopa arvostuksiinsa nähden liian korkealle, näin näen, että Nesteen osalta on enemmän paineita tulla pitkässä juoksussa alas.

Tällä kvartaalilla jos Neste kasvattaisi 50 % viime vuoteen nähden nettotulosta, niin P/E olisi silti vasta 18,2 ja neljästä viimeisestä kvartaalista Q4/2017 on ollut Nesteen toiseksi paras. Stressitestin mukaan en näe kovinkaan mahdollisena sitä, että tulosparannus voisi mitenkään olla tuota luokkaa versus viime vuosi.

Vähennän Nesteen osakkeiden määrää myös tulevaisuudessa kuukausittain, itse asettaisin Nesteelle rajan jopa 62 euron paikkeille, eli 10 euroa alle nykykurssin. Odotukset tuloskunnosta on asetettu nyt sen verran korkealle, että en pidä realistisina koska esim. Kalifornian tuki päätöksillä on käsittääkseni jonkinlainen rooli Nesteen tulokseen, eli jos Trumpin näkemys on Kalifornian päättäjillä, niin Nesteelle tämä tärkeä tuki voi jäädä saamatta.

En tietysti toivo Nesteen laskua, johtuen siitä, että tätä on salkun painoarvon mukaan toiseksi eniten. Mutta en ainakaan tällä hetkellä itse tähän laittaisi sijoituksia jos miettisin, että mihin sijoitan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *