Myyntejä ja ostoja 5.7.2019

Omistukset

Kuten salkku myllerrys artikkelissa kerroinkin, niin tuli tehtyä Salkku A:n osalta myyntejä ja siirrettyä rahat Salkku B:n listoille, jotta sieltä saadaan vastaavasti tehtyä ostoja.

Myyntiin minulla meni Salkusta A minun pitkäaikaisin osake eli Neste. Ensimmäisen kerran Nesteen osaketta olen itse asiassa ostanut jo vuonna 2005 syksyllä, mutta todenteolla kun aloin harrastamaan sijoittamista, niin sitä tuli ostettua vuonna 2007. Keskihinta taisi olla Nesteen osalta ennen jakautumista n. 14 euron pinnassa ja se selittyy sillä, että olin tehnyt tasaisesti ostoja pitkin matkaa.

Neste on ollut kiistatta minun sijoitusuran aikana se kaikkein suurin onnistuminen. Silloin kun Nestettä parjattiin ja moitittiin palmuöljy jutuista, niin ostin kyseistä yhtiötä koska muutenkin oli tunnusluvut hyvällä mallilla. Valitettavasti tänä päivänä nämä eivät ole sitä mitä niiden tulisi olla ja olen tuonut tämän esiin myös omissa suosituslistoillani.

Myyntejä ja ostoja: Neste Myynti

Neste tuli myytyä, koska tämän hinta on ollut mielestäni jo pidemmän aikaan aivan liian korkea tunnuslukuihin nähden. Nestettä tuli myytyä hintaan 29,50 ja kappaleita meni 1311 kappaletta. Oma myyntitavoite hintani on ollut 20,56 €, joten siihen nähden Neste oli jo 9 € liian hintava ja siis minun mielestäni.

Perusteluna miksi asetin Stop lossin tähän on siinä, että näen markkinoilla enemmän Nesteen osalta riskejä kuin aiemmin. Tuloksen tulisi parantua jälleen todella paljon ja mitä tiedetään kauppasodasta ja muista, niin tämä voi olla vaikeaa.

Myyntihinnassa P/E oli 31 päälle, salkun keskiarvon ollessa tuolloin 21. Tälläkin mittarilla katsottuna oli Neste 32 % liian kallis. Toinen mittari mitä tykkään käyttää, on P/B luku. Tämä oli Nesteellä myyntihetkellä 4,59 ja salkun keskiarvon ollessa 2,24. Tässä putaan jo 100 % lukemista ja Nesteen osalta tämä on jokseenkin hämäävää, koska esimerkiksi Tiedolla P/B on 4,9. Erona tietysti on, että materiaalisesti Tiedon kalleinta omaisuutta taitaa olla toimistorakennuksessa olevat kalusteet ja mahdollisesti serverit pitkin maailmaa. Nesteellä taas on miljardien arvoiset jalostustehtaat, joilla on konkreettisemmin jonkinlainen jäännösarvo selvitettävissä.

Shellillä P/B lukema on 1,35 ja tähän verrattuna Neste on melkein 3,5 kertainen.

Osinkotuottoa Neste antoi myyntihintaansa nähden 2,58 % ja koko salkun keskiarvo oli 4,74 %.

Omissa kaikissa mittareissa Neste oli siis ajanut oman tavoitehintansa ylitse pitkän matkaa. Kysymys voisi olla sitten se, että miksi en myynyt kun osake oli yli 32 euroa. Toisaalta jos olet lukenut blogia kauemmin, niin olen ilmoittanut myynneistä ja ostoista. Näissä on Nestekin ollut mukana, mutta ennen jakautumista oli tilanne, että vaikka Neste on ollut pidemmän aikaa kallis, niin aina kun myi siivun, niin hinta oli seuraavassa kuukaudessa vieläkin suurempi.

Jossain vaiheessa tuli pakko vetää jarrua päälle ja antaa voittojen juosta, nyt näin tilanteen sellaisena, että ns. lakipiste kurssinousulle on tullut ja tämän vahvistaa myös monen analyytikon kommentit, mitkä koskevat Nesteen tilannetta ja näistä viimeisenä Nordean kommentit.

Myyntejä ja ostoja: Cramo Myynti

 

Olin Cramoa ostanut osana treidaus kokeilua, koska olin omassa lyhyen ajan näkemyksen mukaan siinä uskossa, että jakautumisen jälkeinen droppi oli liioiteltu. Cramoa tuli sitten ostettua 11,17 euron hintaan.

Siinähän kävi lopulta niin, että Cramo jatkoi vielä laskuaan ja tippui aina niin kauan kun tilanne oli se, että päätin Nesteen mukana myydä Cramon pois hintaan 9,85 €. Kokonaistappiot olivat Cramon osalta sellaiset, että 1200 euroa tuli takkiin.

Cramosta ei ole vielä julkaistu lukuja, että pystyisin laskemaan tälle perustellut P/E, P/B tai osinkotuotto luvut joten en niitä tässä kohtaan käsittele.

 

Myyntejä ja ostoja: Cramo Osto

Cramon osalta tein lopulta liikkeen, että siirsin Cramon omistuksen osittain Salkku B:n alle.

Tähän salkkuun Cramoa tuli ostettua hintaan: 10,09 € ja kappaleita 500. Oston taustalla on usko siihen, että rakentamisen hiipumisesta huolimatta konevuokraajilla riittää kysyntää korjausrakentamisen osalta. Toinen ajatus on siinä, että Cramo on ostokohde jollekin isommalle toimijalle.

Cramo spekulointi

Tässä oma spekulaatio asiaan ja huomiona, että tämä tarina on keksitty: Ennen kun Cramo ilmoitti jakautumisesta, niin Cramon hallitukseen oli oltu yhteydessä suuremman tai suurempien toimijoiden keskuudesta.

Cramolle oli annettu suusanallinen ehdotus, että toimija on kiinnostunut ostamaan Cramon konevuokrauspalvelut, mutta ei ole kiinnostunut siirrettävistä toimitiloista ja valmis maksamaan tämän takia mitään lisäpreemiota tästä. Hallitus oli miettinyt jo 2017 tuloksen yhteydessä toimitilojen irrottamisesta omaksi yhtiökseen, joten tämä sai lisää vauhtia. Pitää muistaa, että 2018 kesän aikana Cramo osti vielä Nordic Modular Groupin.

Eli tämä suusanallinen ehdotus on tullut kesän jälkeen ja mahdollisesti ihan loppuvuodesta. Kesän kynnyksellä saimme lukea kun Ranskalaiset ostavat Ramirentin huikealla 65 % preemiolla.

Spekuloinnin hinta-arvio

Alkuvuoden aikana Cramon kurssi oli keskimäärin 17,70 € ja jos tämän suhteuttaa Ramirentin tarjoukseen, niin vastaava tarjoushinta olisi ollut Cramossa 26,20 €, mikä olisi ollut preemiona 48 %. Kokonaisuudessaan Ramirentin hinta oli ostajalle se vajaa miljardi (970), Cramossa olisi puhuttu jo 1,17 miljardin osuudesta.

Nyt Cramon hinta on Adapteon irtautumisen jälkeen 449 140 000 euroa, tähän jos laitetaan sama euromääräinen preemio kuin Ramirentiin, niin saadaan hinnaksi 18,60 €. Cramon kokonaishinnaksi tulisi näin ollen 831 000 000 euroa, mikä olisi loppujenlopuksi halvempi kuin Ramirent.

Näin ollen jos ostaja ei anna siirrettäville toimitiloille mitään arvoa, niin miksi maksaa mitään preemioita niistä ja varsinkin jos tarve on vahvistaa asemiaan konevuokrauksen markkinoilla, niin toimitilat voivat olla vain rasite. Tässä ostajakin säästää nyt n. 400 miljoonaa ja myyjille jää hyvä fiilis, että ”sain tehtyä hyvät kaupat”.

Cramo yhteenveto

Oletan, että Cramosta tulee ostotarjous tämän vuoden loppuun mennessä. Tarjous tulisi tosin tehdä melko pian, koska uskon kun Cramo julkistaa omat puolivuotistuloksen, niin kurssi saattaa nousta.

Nyt kun Cramo on sijoitusyhtiön salkku B:ssä, niin lunastus ei olisi niin paha kuin henkilökohtaisessa omistuksessa.

Myyntejä ja ostoja: Sampo osto

Tuli lisättyä myös Sampoa hintaan 42,26 € ja 119 kappaletta. Sampoa tuli hankittua siksi, että tunnusluvut hyvällä mallilla edelleen P/E alle 13, P/B 1,82 ja osinkotuottoa 6,78. Tässä kun siirtää Nesteen potista rahat osittain Sampoon, niin tehdään tästäkin pieni laskenta.

Nesteen myynnistä voiton osuus oli 76 prosenttia, mikä tarkoittaa verotettavaa voittoa 22,42 euroa per osake. Verottajalle tästä menee 6,95 €/osakkeelta (laskettu, että vero on 31 %). Kokonaisuudessaan verottajan osuus on näin ollen 9111 euroa, nyt oletetaan, että tämä potti siirrettäisiin kokonaisuudessaan Sampoon, niin tuolle rahalle mitä Nesteestä sai irti, eli 38 000 euroa saisi yhteensä 899 kpl Sampoa.

Koska sijoitusyhtiö maksaa vasta voitostaan veroa, niin osingosta ei käytännössä mene veroa ollenkaan tässä kohtaan. Silloin pelkästään osingoista tulevat tuotto on 2562 euroa jolloin Nesteen myynnistä kertaluontoinen erä on verottajalle päin nettona enää 6500 euroa. Toki jos olisin pitänyt Nestettä, niin olisi tämäkin maksanut todennäköisesti osinkoa, mutta näen tässä jopa suuremman riskin osingon pienentämiseen kuin Sammon osalta ja silloin verottaja olisi vienyt 25,5 % siitäkin potista.

Todellinen verotus Nesteen voitosta ratkeaa toki vasta 2020 vuoden puolella, kun tiedetään miten paljon voittoista tehtäviä vähennyksiä 2019 syntyy.

Huomiona, että en tule koko pottia Sampoon laittamaan vaan tämä tietysti jaetaan muihin.

Myyntejä ja ostoja: Citycon osto

Cityconin P/E on hirveä päälle 100, mutta P/B luvulla hyvä 0,79 sekä osinkotuottona kelpo 5,29 %.

Eli osa Nesteen rahoista meni siis kiinteistösijoitusyhtiöön mikä on ollut myös ostohuhujen kohteena. Itse olen aikaisemmin omistanut Spondaa, mikä ostettiin pois pörssistä omasta mielestäni jopa liian halvalla.

Seuraavaksi aloin hankkimaan Technopolista, mikä koki sitten vuotta myöhemmin saman kohtalon, mistä kirjoitin tässä.

Eli onko tilanne Cityconin osalta sama, että nyt kun sitä tankkaan, niin joku isompi toimija tulee ja lunastaa koko firman pois pörssistä? No saas nähdä, mutta Citycon tuli salkkuun ennen kaikkea siksi, että tämä maksaa osingon useammassa erässä vuoden aikana. Tavoite on saada sijoitusyhtiölle tasaista kassavirtaa, millä tehdä ostoja myös tulevaisuudessa.

Mitä seuraavaksi?

Tulen vielä tämän kesän aikana tekemään ostoja ja nämä tulevat painottumaan siten, että yrityksen P/E, P/B ja osinkotuotto ovat hyvällä mallilla. Useampi osingon maksu vuodenaikana on myös yksi kriteeri, että millä ostettavaa haen. Suurella todennäköisyydellä odottelen, että saadaan suurelta osin tuloksia ensimmäiseltä puolelta vuodelta ulos.

Esimerkiksi Neste julkistaa oman puolivuotiskatsauksensa 25.7.2019, Nordea 18.7.2019, Sampo 7.8.2019 ja Cramolta oma tulee 15.8.2019. Sanoisin, että kiinnostavista yhtiöistä suurin osa on julkistanut omat näkymänsä loppuvuodelle ennen elokuuta, joten siihen asti on hyvin aikaa tehdä pidempi aikaisia sijoituksia.

Tosin kesän ajan minulla on treidaus kokeilu päällä, joten jos kiinnostaa miten äijän siinä käy, niin ei muuta kuin käy tästä kurkkaamassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *