Musta torstai

Musta torstai

Osavuosiviikko on alkanut oikein värikkäillä käänteillä, kuten musta torstai oli jo nostettu useammassa lehdessä. Mennään siihen myöhemmin, kuten edellisessä postauksessani maalailin, että Nesteen tulisi tehdä kova tulos, että oikeuttaa nykyisen kurssin. Neste tekikin hyvän tuloksen, mutta en silti pidä Nestettä edullisena.

Nesteen P/E on 25, P/B luku yli 5 ja osinkotuotto 2,3 joten ei näillä luvuilla silti voida pitää Nestettä edullisena yhtiönä. Ensi vuonna on tiedossa vielä Porvoon jalostamon huoltoseisokki jonka kesto on 11 viikkoa, niin on selvää, että tämä kun tulee seuraavien osavuosikatsausten osalta eteen, niin kurssi tippuu.

Inderes nosti Nesteelle annettua suositushintaa ja on nyt 34 €, eli tälle povataan kovaa nousua vaikka kovaa nousua on jo takanapäin ja paljon. Oma ajatus hinnasta taas on jopa 10 euroa alempana, eli 23,90 euron kohdalla.

Mitä muuta ennen kun musta torstai osui kohdilleen

Fortum julkaisi oman tuloksensa ja tässä hyvä oli huomata, että tulos on lähtenyt nousuun. Uniper toki vielä kummittelee taustalla, että miten Fortum saa vietyä lävitse ensinnäkin omistuksen noston 75 % sekä ansaittua määräysvaltaa yhtiöstä jossa vastustus uutta pääomistajaa kohtaan on suorastaan vihamielinen.

Saksassa on kummallinen omistuslaki, kun suurin omistaja ei välttämättä voi sanella miten omassa firmassa tulisi tehdä. Katsotaan rauhassa, mutta en uskalla tässä tilanteessa enää lisätä Fortumia vaikka on edullinen tunnuslukuihin nähden.

Toivotaan, että ei tarvitse Pekka Lundmarkin todeta samoin kuin Seppo Räty aikoinaan Saksasta totesi. Pekalla toisaalta syyhyää myös Venäjäkortti, se vasta villikortti on koska siellä tänään on näin ja huomenna sitä ei edes ole.

Sinivalkoisilla siivillä suuntana musta torstai

Myös Finnairilta tuli oma osari ja en tiedä mitä siltä oikeastaan odotettiin, mutta omaan silmään ei se niin pahalta vaikuttanut. Yritys tekee voittoa ja tätä myöden omissa papereissa P/E on 8,4, P/B lukema hieman päälle 1 ja jos osinko pysyy samana, niin tuotto sieltä puolelta on 4,5 luokkaa.

Pelkästään Finnairin rahavarat per osake on 4,75 luokkaa ja jos osake maksaa alta 6 euroa, niin ei konekannalle tai liiketoiminnalle kovin paljoa arvoa taida tässä tapauksessa jäädä.

Mennään sitten otsikon asiaa, koska nämä tapahtumat sijoittuivat alkuviikkoon.

Sitten tuli se MUSTA TORSTAI

Musta torstai tuli siis siitä, että Nokia julkisti oman osavuosikatsauksensa ja markkinat kiittivät päälle -20 % laskulla. Lasku oli suurin miesmuistiin, mitä Nokialta oli nähty. Edellinen iso lasku oli muutaman vuoden takaa ja tämä taisi olla ainoastaan 17 % luokkaa.

Isoin syy taisi olla se, että Suri surisi uutta tietoa, miten liiketoiminta olisi etenemässä. Uusi totuus olisikin se, että tulos tänä vuonna ei ole niin kova kuin odotettu, mutta sama kohtalo olisi myös ensi vuonna.

Intialainen tuli Elopin tilalle aikoinaan suurena messiaana ja vapahtajana, jonka äärimmäisen hyvä liiketoimintaosaaminen NSN peräsimessä oli ansaittu. Alkuun kaikki olikin hienosti ja tuli fuusiota Alcatelin kanssa ja hommaa saatiin uudelle uralle. Nyt on saatu toimitusjohtajan katsauksesta toiseen kuulla, että kohta tai viimeistään ensi vuonna kääntyy laiva.

USA on Kiinan kanssa kauppasodan aikana antanut Nokialle ja Ericssonille lapaan sen verran monta hyvää syöttöä suoraan tyhjään maaliin, kun Huawei on boikotissa jenkkien laittamana. Ericssonin tilannetta en niin seuraa, mutta sanoisin, että niistä mistä ruotsalaiset ovat ampuneet varmat vedot maaliin, niin tuntuu Nokialla kudit menevän silti ohitse vaikka ei tarvitsisi kuin vain ohjata kiekko reppuun.

Suri suri

Toisaalta ei taida Suri olla kiekkomiehiä, niin kuin ei ole oikein kukaan Intiassa. Miksi kirjoittelen, että asia olisi Surin syy vaikka mies on pärjännyt menneisyydessä ihan hyvin johtajana? Syy on siihen se, että olet juuri niin hyvä ja menestynyt kuin viimeisimmät osarisi. Mikäli syy on siinä, että boikoteista huolimatta, ei Nokia saa kauppoja tehtyä, niin jos Suri ei tiedä syytä mistä tämä johtuu, niin syy on hänessä.

Mikäli syy, että Nokia ei pärjää kilpailijoilleen johtuen puutteellisesta 5G osaamisesta, niin mikäli Suri ei tiedä mistä tämä johtuu, niin syy on hänessä. Hänen tehtävänsä on ollut rakentaa niin hyvä joukkue tekemään Nokiasta paras omalla alallaan, eikä tässä vaiheessa näytä hyvältä. Kysymys on, että odotetaanko jälleen niin kauan, että markkinat ovat jo valuneet täysin kilpailijoille (muistissa Applen ja Androidien nousu, mikä tappoi Nokian matkapuhelimet) vai yritetäänkö vielä mennä eteenpäin siten, että kurssi kääntyy?

Seuraan ei-Ifrs tulosta, niin tätä kun katsoo, niin tilanne on onneksi vielä tuloksellisesti voitollinen ja Nokialle tulee P/E lukemaksi nyt vajaa 18, P/B luku on 1,4 pinnassa ja osinkotuottoa ei voida edes sanoa, koska osingot on jäädytetty toistaiseksi.

Tämä osinkojen jäädyttäminen korpeaa itseäni eniten johtuen siitä, että omassa toiminnassani arvostan kassavirtaa itselleni päin kaikkein korkeimmaksi ja nyt Nokiassa on pääomia sidottuna, mikä ei tuota toistaiseksi osinkoa.

Aikaisempi muutos

Tänä vuonna siirryttiin Nokiassa kvartaaliosinkoihin, niin näyttäisi siltä, että vuodesta 2018 osinkoja tulikin vain 10 senttiä per osake. Lupaus oli tänä vuonna 15 ja viimeinen 2018 erä helmikuussa 2020, mikäli jo osinkoihin siirryttäessä lisäajan pelaamista ja tämä kortti paljastui siis eilen.

Mitä teen sitten Nokian kanssa, kun sieltä ei ole odotettavissa toistaiseksi osinkoja. Eilen tein jo sen liikkeen, että myin henkilökohtaisesta salkusta heti kun Nordnetista pääsin tekemään myynnin kaikki Nokiat pois. Syy oli tässä se, että sain näin realisoitua tappioita ja siirrettyä varat sijoitusyhtiön puolelle.

Sijoitusyhtiöllä (salkku B) tein myös myynnit ja myin noin pari tuhatta kappaletta pois ja ostin takaisin 3000 kappaletta tilalle. Sain näin tehtyä myös kirjanpidollisia liikkeitä sijoitusyhtiölle ja laskettua osakkeen hankintahintaa lähemmäksi todellista arvoa.

Nokian oma hinta käsitykseni liikkuu 5 € kohdilla kaikesta huolimatta, mutta en silti juoksisi päämärkänä ostamaan.

Passiivinen ansaintaMusta torstai jatkuu

Toki Nokia ei ollut ainoa huonon onnen hanhi vaan myös Nordea ilmoitti, että ”meilläkin menee vielä asiat enemmän tai vähemmän päin persettä”

Toki sanottakoon, että Nordean osalta asia on enemmän sitä, että tekivät kertaluontoisia alaskirjauksia minkä johdosta tulos valui jopa tappiolle.

Oikaistua tulosta kun katsoo, niin Nordealla näyttää todellisuudessa menevän nollakorko markkinoilla ihan kohtuullisesti. Kumulatiivisesti katsottuna tulos per osake on 0,61 euron luokkaa. Tällä tuloksella Nordean P/E on alta 11, P/B alle 0,9 ja uudella osinkotiedollakin tuotto on yli 6 %.

Missään nimessä Nordeaa ei siis voi pitää kalliina ja pitää muistaa, että edelleen täällä on iso järjestelmähanke käynnissä/loppusuoralla mistä odotetaan reilua kilpailuetua kilpailijoihin nähden. Nyt leikatussa osingossa on jälleen mahdollisuus siihen, että Nordea ”palaa” takaisin nousevien osinkojen aikaan ja jos tulosta tulee, niin ei sula mahdottomuus jos vuosien 2021 ja 2022 maksettava osinko on korkeampi kuin vuonna 2021.

Nordeasta oma käsitykseni on se, että kurssin tulisi liikkua jopa 10 euron tienoilla. Silläkin hinnalla Nordea tarjoaisi 4 % brutto osingon, mikä tarkoittaa määräaikaistalletuksiin verrattuna (haitari 24 kk talletuksissa 0,1-0,2 %) 20 kertaisen tuoton. Nettona tuotto on kevyemmästä osinkoverosta johtuen hieman vielä suurempi.

Toisaalta kun miettii, että onko tuossa riski otettavissa? niin tuollaisella kertoimella tämä on minusta ihan otettavissa. Määräaikainen talletus on siis 24 kk aikana kasvanut korkeintaan n. 40 euroa jos talletus on ollut 10 000 euroa, verot pois niin tuosta jäi käteen alle 30. Nordealla taas 40 sentin osingolla kaksi vuotta, tulos olisi 596 €, kun tuosta on napsittu osinkoverot pois eikä vuosittain tehty lisäostoja jolloin ei tule korkoa korolle.

Nordean osalta en myöskään tee mitään, koska tämän paino on tällä hetkellä suuri omissa salkuissani.

Yhteenveto

Lyhyt yhteenveto mitä musta torstai muuta tarkoitti omassa tavoitteessani, oli se, että tämä päivä tiputti taloudellisen riippumattomuuden tason jälleen alle pakollisten kulujen.

Keskiviikkona olin vielä laskennallisesti taloudellisesti riippumaton jos mittarina olivat pakolliset kulut, mutta torstaina kello 10 tämä tilanne oli jo muuttunut.

Hyvä muistutus siitä, että taloudellista riippumattomuutta tavoiteltaessa ei voida tuijottaa vain yksiä lukuja vaan tämä tarvitsee omanlaisen puskurivyöhykkeen väliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *