Mukava lokakuu 31.10.18

Mukava lokakuu 31.10.18

Lokakuu kun alkoi, niin tilanne oli Helsingin pörssissä varovainen mutta optimistinen. Helsingin pörssin yleisindeksi näytti 10 200 lukemaa ja kuukauden ensimmäisinä päivinä kurssi tuli vain alas, käytännössä ensimmäiset 10 päivää lokakuusta oli laskua. Puolessa välissä kuukautta tuli pieni toivonkipinä ylöspäin vain ainoastaan, että kurssi pystyi lähtemään uuteen kovaan laskuun.

Lokakuun osalta kuukausi päättyi 9300 pisteeseen, eli laskua tuli 8,82 %:a. Kyseinen kuukausi oli sen verran kovakourainen osakesijoituksille, että oma Salkku A tuli alas hieman alle 6 %.a ja salkku B tuli alas n. 10 %.a.

Pitäisikö sijoitukset muuttaa rahaksi?

Itse en lähtisi sijoituksia irrottamaan ja myymään kun markkinoilla on myllerrystä, ihan oikeastaan siitä syystä, että itse olen urani aikana tehnyt enemmän huonoja myyntejä kuin hyviä ostoja.

Silloin kun kurssit hyvissä ja tuloksia tekevissä yrityksissä tippuu, niin silloin kannattaa näitä ostaa alennusmyynneistä lisää. Kun meillä on bensa ABC:llä halpaa, niin mitä me tehdään? Ostetaan lisää ja näin tulisi toimia osakkeidenkin kanssa. Paska sijoitus on paska sijoitus hyvinäkin aikoina, mutta hyvä sijoitus muuttuu entistä paremmaksi, kun kurssit lähtevät uudestaan hinnoittelemaan osaketta tulosten mukaan.

Myyn niitä osakkeita joiden hinta on tälle hetkellä korkealla tuloksiin nähden ja ostan niitä osakkeita joiden kurssi on edullinen tuloksiin nähden. Sitä sanotaan, että karhut tekevät rahaa, härät tekevät rahaa mutta siat teurastetaan. Nyt voi olla karhumarkkinat, mutta niistäkin voi hyötyä.

Suunta?

Oletan että kurssilaskut eivät olleet vielä tässä, kurssi tulee todennäköisesti koko loppuvuoden menemään alaspäin. Syitä näihin on varmaan monia, mutta jos katsoo esimerkiksi USA:n valtion joukkovelkakirjan korkoa, joka on nyt 3,15 %.a.

Inflaatio jenkeissä on tällä hetkellä n. 2,3 ja näyttäisi siltä, että inflaatio olisi hieman hidastumassa mutta FED olisi vielä nostamassa ohjauskorkoaan mikä osaltaan nostaisi joukkovelkakirjojen korkoa. Kun koron ja inflaation erotus on 1 %:n luokkaa, niin uskoisin rahan alkavan virtaamaan osakkeista riskittömään sijoitukseen entistä enemmän.

Tämä entisestään laskee kursseja ja voi laukaista eräänlaisen myyntikierteen. Vaikka ennustaminen ei ole sijoittamisessa koskaan viisasta, niin leikkisin silti ajatuksella, että mikä lopulta laukaisee kiihtyvän myyntipaniikin.

Selkeästi mitä kuuntelee ulkomaalaisia ja suomalaisia sijoitus-gurujen keskusteluja, niin moni korostaa indeksisijoittamista, indeksi ETF:ä tai muita kohteita joissa seurataan tiukasti indeksiä. Kaiken lisäksi Indeksejä on ristiin ja rastiin, näihin on virrannut viime vuosina todella paljon varallisuutta. Voisiko olla sellainen tilanne, että kun esim. Apple ottaisi kurssissa muutaman päivän verran osumaa ja tippuisi joitakin prosentteja alas. Pahimmillaan hyvin monessa indeksirahastossa jouduttaisiin tekemään myyntejä, jotta sääntöjen mukainen tasapaino eri indeksien osakkeiden välillä tulisi olla.

Koska Apple on tällä hetkellä markkinoiden arvokkain yritys, niin tämä on todennäköisesti yksi kaikkein seuratuimmista indeksirahastojen tai ETF:en osakkeista. Mikäli indeksit joissa on Applen osakkeita, joutuvat suurella joukolla tasapainottamaan Applen uuteen prosenttijakoon, niin tämä saattaa saman sektorin osakkeita tiputtaa todella voimakkaasti alaspäin ja siitä sitten mahdollinen Dominoefekti on valmis. Koska aktiivisten salkkujen robotit voivat reagoida kasvavaan myyntilaitaan ja entisestään kiihdyttää kurssilaskua.

Oma veikkaukseni siis on, että todellinen romahdus tulisi indeksirahastojen ja ETF:in pakkomyyntien kautta. Sytykkeen ne saavat markkinoilta joissa pelätään FED:n koron nostoa ja sitä miten Kiinan ja USA:n tuontitullien kanssa lopulta käy.

Yhteenveto

Maailma se pyörii lokakuunkin jälkeen, joten ei ole hätää, eikä kiirettä ostamaan uutta. Minun ohjeeni olisi se, että tekee ostot oman ostosuunnitelman mukaan ja myy niitä osakkeita joita pitää jo muutenkin kalliina. Yritykset kuitenkin tekevät edelleen hyvin tulosta, ei välttämättä kasvavaan tahtiin mutta tulokset on kuitenkin reilusti monessa yhtiössä positiivisia. Tästä syystä uskon edelleen, että osakemarkkinat ovat minulle ne paras vaihtoehto kasvattaa varallisuutta, vaikka tässä kuukaudessa laskennallisesti takkiin on tullut yli 20 000 euroa.

Sinänsä se mitä tänään osakkeiden arvo on, ei ole merkityksellistä, varsinkin niin kauan kuin ne tuottavat osinkovirtaa. Näillä näkymin ensi keväänä osinkoja on tulossa enemmän kuin tänä vuonna, joten jos kurssit vielä laskee, niin ostetaan lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *