Tuhannen taalan kysymys, eli minne pörssi menet ja ennen kaikkea kuinka paljon?
On sahattu eri suuntaan viime viikkojen aikana ja päivitin omaa Helsingin pörssin seurantataulukkoa, jotta näkisin edes arvauksena, että minne pörssi on oikein menossa.
Kuvassa on siis pörssin liikkeet ja muutama liukuvakeskiarvo ajalta kuluneen vuoden ajalta.
Vahvana trendinä on nähtävillä, että 200 sekä 150 päivän liukuvilla keskiarvoilla katsottuna ollaan menossa loivasti alaspäin. 50 päivän osalta taas liikkeet ovat nopeampia ja tämä muodostaa aaltomaisen liikkeen taulukossa.
Kurssi taas on sitten liikkunut milloin puhkoen liukuvat keskiarvot ylittäen tai alittaen nämä ja vuoden sisällä kovin nousu on osunut heti vuoden vaihteeseen, missä viime vuoden tiputuksesta pisteeseen 8590 noustiin aina 10 000 pisteeseen asti. Se kuka osasi ajoittaa ostot ja myynnit tähän sai nopeasti itselle n. 16 % arvon nousua plus mahdolliset osingot.
Toisaalta sieltä sitten tultiin alas pienen pompun säestyksellä 9000 pisteeseen toukokuussa, mikä tarkoittaa 10 pinnan tiputusta vuoden sisäisestä huipuista.
Loppuvuosi on sahattu melko tarkkaan tämän 9000 pisteen ja 9500 pisteen välillä.
Minne pörssi menet nyt loppuvuonna?
Sama kuva muuten, mutta lisättynä tukiviivat, eli minkälaisessa putkessa kurssi on nyt sahannut. Olettaisin, eli arvaisin kurssin kääntyvän hieman laskuun.
Omat arvaukset
Oma perustelu on tähän siinä, että en usko tuloksien parantuvan samalla tavalla kuin totuttu. Rakentaminen ihan odotetusti hiipuu, mistä on puhuttu jo aikaisemminkin ja asuntokaupassa on näin ollen odotettavissa myös hiipumista. Nämä kun hiipuvat, niin vääjäämättä tämä alkaa näkymään myös muussa kulutuksessa.
Ihmiset alkavat laittaa säästöliekille kulutusta, koska epävarmuutta omaan taloudelliseen tilanteeseen alkaa pikkuhiljaa nousta pintaan. Viimeinen niitti tulisi olemaan se, että jos USA ja Kiina eivät pääsisi kauppasodassa ratkaisuun, koska nyt on kohta veivattu sopparia kuin Brexittiä. Eli jos tässä tulee takapakkia, niin alkaa olla hankala saada mitään enää aikaiseksi. Toki tämä saattaa olla ihan kummankin puolelta pelikirjassa oleva strateginen tahtotila, että välillä ollaan lähellä ja sitten vedetään sanat takaisin.
Suomessa hallitus ei enää tähän vuoteen kovin paljon enää ehdi vaikuttamaan, ainoastaan toki luomalla epävarmuutta ihmisten taloudellisen tulevaisuuden kanssa. Silloin kun kulutus alkaa vähentymään, niin alkaa tippumaan työpaikkoja ja kun alkaa tippua työpaikkoja, niin tämä on kuin lisäisi vettä epävarmuuden myllyyn.
EU:n vaikutus
Euroopassa on komedian ainekset Brexitin suhteen, kansa on äänestänyt jo muutama vuosi sitten siitä, että britit lähtevät unionista ja tämän tuli tapahtua keväällä tänä vuonna. Kohta on vuosi lopussa ja britit on ja pysyy vielä EU:ssa mukana.
En usko, että todellista irtautumista tulee ja vaikka ”ero” jossain vaiheessa tulisikin, niin eivätköhän britit tule ratifioimaan käytännössä kaikki tai suurimman osan EU:n lainsäädökset. Kuten tekevät ”itsenäiset” Norja ja Sveitsikin. Toki näin voidaan sanoa, että ollaan itsenäisiä vaikka määräykset tulevat jatkossakin Brysselistä.
Mutta tämä Brexit tulee kuitenkin vaikuttamaan negatiivisesti Euroopan pörssiin ja sitä kautta toki myös Suomeen.
Euroopan laidalla, sitten Turkki on alkanut nostamaan omaa itsetuntoaan hyökkäämällä Syyriaan. Tätä on toki Turkin osalta perusteltu, että he tekevät puskurivyöhykkeen mutta totuus on, että Turkki on loukannut Syyrian koskemattomuutta. Euroopan unionia Turkki taas miehekkäästi uhkailee siirtolaisten päästämisellä Eurooppaan. Hyvä osoitus, että ihminen on loppujen lopuksi aina ikuinen lapsi hiekkalaatikolla. Ainoastaan lelut ovat hieman suurempia ja aiheuttavat näin hiukan enemmän mielipahaa. Osoittaa myös tehokkaasti sen, että pysyvän rauhan saaminen tuolle alueelle on vaikeaa tai oikeastaan mahdotonta.
Turkki on tässä skenaariossa uhkakuva siinä mielessä, että jos tämä hyökkäys Syyriaan jatkuu, niin tämä aiheuttaa pakotteiden ja kansainvälisen painostuksen muodossa Turkin taloudelle suuria vaikeuksia. Silloin kun talous alkaa sakkaa, niin se väistämättä heijastuu kansalaisiin ja Turkin diktaattorikin tarvitsee kansalaisiaan. Sen jälkeen katse käännetään Eurooppaan ja vaaditaan taloudellista tukea tai pakolaiset päästetään Eurooppaan. Eurooppa taas ei isossa mittakaavassa kyllä pysty kantamaan jatkuvaa pakolaisvirtaa, varsinkin kun tulijat samalta suunnalta eivät näytä pystyvän yhteistyöhön kotimaassaan, niin miksi tilanne muuttuisi Euroopassa.
Helsingin pörssin suunta on 200 ja 150 päivän liukuarvoilla mitattuna laskussa joten, näiden yllä olevien asioiden takia uskon, että sahaaminen 9000- 9500 välissä ja todennäköisesti puhkaisee vielä ennen vuoden loppua 9000 pisteen tason.
Muita vaikuttajia
Venäjä on ollut yllättävän hiljaa, toki Syyriassa Venäjä on saanut oman jalansijan ja tukee nykyistä hallintoa. Trump on taas ottanut strategiseksi tavaksi irtautua sodista, tämä on hyvä tiedostaa myös Euroopassa, että kuinka nopeasti asiat tapahtuvat. Eurooppa ei voi pelkästään turvautua USA:n läsnäoloon vaan lopulta oma itsenäisyys tulee varmistaa omilla toimilla sekä joukoilla.
Totuushan on, että USA:lla ei ole Syyriassa mitään velvollisuutta olla, vaan ovat olleet mukana kukistamassa ISIS joukkoja ja toki vetäytyminen tulee antamaan ISISille mahdollisuuden nousta uudelleen jaloilleen. Mitä tapahtuu silloin, kun USA toteaa, ettei heillä ole merkittävää hyötyä olla Lähi-Idässä esimerkiksi öljyn tuotanto omassa maassa on hyvässä kunnossa ja vaihtoehtoiset raaka-aineet valtaavat öljyltä tilaa?
Hongkong ja manner-Kiinan tilanne ei varmaan ole vielä myöskään taputeltu, mikäli maailmalla tilanne kiristyy, niin Kiina voi pyrkiä vaikuttamaan Hongkongin tilanteeseen. Tällä on nopeasti vaikutuksia Aasian pankkiliiketoimintaan ja sieltä se valuu myös tänne meille välillisesti.
Odotukset tuloskunnosta ovat epärealistiset, tämä on iso vaikuttaja kun puhutaan pörssikursseista, mutta tänä päivänä Trumpin twiitit vaikuttaa lyhyen tähtäimen kurssikehitykseen jopa enemmän kuin yritysten tuloskunto.
Eli minne pörssi olet menossa?
Totuus on, että sitä ei tiedä kukaan ja joka väittää tietävänsä valehtelee, mutta jokainen voi toki tehdä omat arvauksensa ja mennä sen mukaan. Olenko itse tekemässä osakesijoituksissa jotain muutoksia, niin vastaus on, että en ole. Osakkeet antavat tällä hetkellä kuitenkin parhaan mahdollisen tuottopotentiaalin vaikka riskit ovat osittain kasvaneet.
Kun salkussa on mahdollisen hyvin valittuja kohteita, niin lyhyen aikavälin heilahduksilla ei ole pitkällä aikavälillä merkitystä. Itse tähtäilen tasaiseen osinkovirtaan ja mikäli kurssissa tullaan alas, niin ostan kohteita lisää ja saan kappalemääräisesti enemmän hyvää ostettavaa, kuin aiemmin.
Mikäli taas kurssit lähtevät nousuun, niin nykyinen salkku taas lihoo kivasti. Minne pörssi menet? oli se sitten ylös tai alas niin aina se on jonkun näkövinkkelistä huono juttu.
Toki tässä voisi aina yrittää pelailla ja myydä iso osa salkkua, sitten tulla markkinoille takaisin kun kurssit ovat tippuneet 10 – 20 pinnaa. Koska tämä on arvailua, niin voi olla, että joutuukin ostamaan 10 – 20 pinnaa kalliimmalla ja pahinta, että ei osta ollenkaan ja keväällä olisi kurssi jo 20 – 30 pinnaa korkeammalla.
Nousua?
Suomalaisista yrityksistä Nokia voi jopa hieman yllättää ja se nähdään jo tällä viikolla. Puhtaasti Huawein boikotista johtuen uskon Nokian hyötyneen verkkojen myymisessä, toisaalta jos Nokia ei ole saanut hyvää boostia, niin kurssi tulee osarin jälkeen näyttämään rumaa lukemaa.
Laskua?
Toisaalta Neste on mennyt kovaa kiitoa ylös ja nyt tulosten tulisi nousta jo ennestään kovien lukujen yläpuolelle. Käsittääkseni mitään suurempia seisokkeja ei ole ollut laitoksilla, mutta nykyinen kurssi hinnoitellaan, että tulos olisi kova. Tässä tapauksessa tietää, että jos odotuksiin ei päästä niin kurssi tulee alas kuin sammunut raketti. Nesteellä P/E on päälle 25 ja P/B on tuotantolaitoksia omaavalle korkea 4,8, osinkotuottokin on vaatimaton 2,6.
Tämän viikon aikana nähdään, että miten on ensimmäiset 9 kk mennyt ja miten loppuvuoden odotetaan sujuvan ja tätä myöden tiedetään jo pitkälti tämän vuoden tilanne.
Ai niin, mutta varmin vastaus, että minne pörssi menet on se, että suurella todennäköisyydellä pitkässä juoksussa ylös.