Maaliskuu 2022

Yksi kuukausi jälleen takana ja käydään lävitse mitä ensimmäinen kvartaali sekä viime kuukauden käsittelemättömät ostot ja myynnit ovat olleet.

Myynnit

Myin kuukauden lopulla pitkään varautumiseen varatuista ETF rahastoista Ishares core msci world ucits ETF (EUNL), Wisdom Physical Swiss Gold (GZUR) ja Wisdom Physical Silver (VCLZ) osuuksia siten, että jokaisesta rahastosta kotiutettiin 1 000 euroa.

Tällä ratkaisulla varmistin sitä, että muutaman muun myynnin lisäksi mitkä käydään seuraavaksi lävitse, tulee rahat riittämään ostoihin. Olin maaliskuu 2022 alussa hieman laskenut sen varaan, että Nordean osingot olisivat tulleet tilille jo ennen kuun loppua, mutta näin ei ehtinyt käydä.

Starwood Property Trust (STWD)

31.3.2022 tuli myytyä 74 kappaletta hintaan $24,29 tätä hyvää osingonmaksaja MREIT kohdetta.

Starwood maksaa osinkoa 6,35 % tuottoprosentilla, mutta siitä huolimatta omissa paperissani tämän arvostus on vain nyt liian korkealla. Itse vertaan kohteita nykyään myös vahvasti omaan toimialansa suurimpiin yhtiöihin ja niissä vertailuissa tämä korkea arvostus vahvistuu.

Näyttää siltä, että niin kauan kuin Starwood Property Trust liikkuu liukuvan 200 keskiarvon alapuolella ja kurssi on ylitse 16 dollaria niin olen kuukausittain myyntien kannalla. Tuo raja on itselläni vähennä taso ja kalliina tätä pidän hinnassa 18 dollaria. Tässä vaiheessa voi sanoa, että hinnassa on n. 35 % ”ilmaa”.

Miksi en laita näitä sitten kaikkia kerralla laitaan? Siitä hyvästä syystä, että saatan olla väärässä. Myyn suunnitelman mukaan kohdetta, kun tämän kurssi on kuukauden lopulla alle 200 liukuvan keskiarvon ja omassa arvon määrityksessä hinta on myyntirajojen yläpuolella. Myynnit toteutan pienissä 1600 euron tai 800 euron erissä kuukausittain, pl. sellaiset osakkeet, joiden hinnassa näen jo räikeää yli arvostusta ja näiden kurssit ovat todella vahvassa momentumissa, niissä minulla on käytössä liukuva stop loss taso, joka seuraa n. 10 % päässä seurantajakson kurssihuipusta.

New York Mortgage Trust (NYMT)

Toinen MREIT kohde, missä kova osinkotuotto mutta hinta nykytilanteessa omaan ”oikeaan hintaan” n. 29 % liian korkea. Samana päivänä kuin Starwoodia tuli myytyä New York Mortgage Trustin MREIT osaketta pois salkusta. Samalla toimialalla, niin verrattuna alan suurimpiin toimijoihin, niin tämän arvostus on hieman karussa sekä kurssi on liikkunut pidemmän aikaa nyt alle 200 liukuvan keskiarvon.

Koronan myötä NYMT otti kurssissaan niin pahasti osumaa, ettei ole oikeastaan päässyt kunnolla palautumaan koronaa edeltävälle tasolle. Tämä tippui noissa mainingeissa niinkin alas kuin 1 dollarin tasolle, mikä tarkoitti karkeasti 85 % tiputusta koronaa edeltävästä hinnasta. Siitä tämä palautui 4-5 dollarin tasolle vuonna 2021, mutta viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa on uusi taso löytynyt ennemmin 3-4 dollarin kohdalta.

Osinkoa tämä maksaa 0,4 dollaria per vuosi, mikä antaa osinkotuotoksi nykyhinnalla melkein 11 % tuoton, mutta pahaa pelkään että FED koron nostojen myötä voi NYMT osalta maksukyky olla vaarassa ja riskinä on osingon leikkaaminen. Parina viime kvartaalilla on tulos jäänyt jälkeen ennusteista ja viimeisin tulos peräti 0,11 dollaria per osake, mikä laittaa maksutilanteen vaikeuksiin, jos tilanne heikkenee tai heikkeni vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana.

Myyty 31.3.2022 kappaleita 491 ja hintaan $3,66.

Hannon Armstrong Sustaineble (HASI)

Ei kahta ilman kolmatta, HASI joka on kanssa MREIT kohde on ollut minulla jo pidemmän aikaa vähentämisen kohteena. Tämän kertainen myynti oli nyt viimeinen, koska tämän osuus salkussani on jatkossa sen verran vähäinen, niin en enää kaupankäyntikulujen takia tee myyntejä. Ostoja voidaan tehdä uudestaan, kun arvostustasot tulevat ostoa tukevalle tasolle.

Myyty 31.3.2022 kappaleita 19 ja hintaan $47,74.

Myynneistä tuli yhteensä hieman vajaa 7000 euroa, mikä saatiin kanavoitua ostoihin.

Ostot

Käydään seuraavaksi lävitse, että minkälaisia ostoja tuli maaliskuu 2022 lopulla oikein tehtyä.

Nokia

Tuli palattua Nokian omistajaksi, kun kurssi oli päälle 200 liukuvan keskiarvon ja tunnusluvut suhteellisen houkuttelevalla tasolla. PE 17,4 ja PB 1,6. Nämä luvut ovat Nokialle ihan hyviä arvostustasoja varsinkin kun vertaan informaatioteknologia sektorin keskiarvoihin. Nokian osalta mukavalta tuntuu myös se, että Nokia on palannut takaisin osinkojen tielle ja nyt vuoden ajalta on odotettavissa noin 0,08 euron osinkoa. Eihän osinko mikään järkyttävän kokoinen ole, mutta toivottavasti osinko on yhdessä järkevän omien osto-ohjelman kanssa nousujohteinen ja sitä kautta tulevaisuuden osinkovirta ostohintoihin nähden vahva.

Osto 31.3.2022 kappaleita 319 ja hintaan 5,05 €.

Brighthouse Financial (BHF)

Tässä jatkettu kanssa tutun yhtiön hankkimista, mitä olen tehnyt jo muutaman kuukauden. Minun papereissani tässä on kyseessä erittäin edulliseksi hinnoiteltu yhtiö, mutta en ymmärrä miksi markkinat tämän hinnoittelee näin edulliseksi.

Viimeisen kuuden vuoden aikana yritys on ostanut mm. omia osakkeitaan n. 36 % pois markkinoilta. Yrityksen omapääoma per osake on noussut 70 %. Mennään omilla ajatuksilla ja ostetaan tätä jatkossakin, jos arvostustasot ovat tätä luokkaa ja tätä halvalla. Tässä voi olla takana, että iso yleisö ei tätä vielä ole löytänyt ja siinä vaiheessa, kun tämä alkaa tekemään systemaattisesti positiivista P/E tulosta, niin sekin löytää paikalle.

Sampo

Kuten nyt parin viime kuukauden aikana, niin tässäkin kuussa tuli lisättyä Sampoa salkkuun. Loistava bisnes ja odotettavissa näiden mega osinkojenkin jälkeen hyvää ja vahvaa osinkovirtaa tulevaisuudessa. Vakuutusbisnes pohjoismaissa hyvällä pohjalla, ei suurta kilpailua ja markkinat jokseenkin stabiilit, joten voiko parempaa bisnestä oikein vaatia. Sammon ja sitä kautta IF tilanne on todella vahva, jonkin verran itse odotan, että yhdistettykorvaussuhde tulee jonkin verran nousemaan koronan väistymisen myötä. En niinkään näe asiaa siten, että ajoneuvovakuuttamisen kautta tilanne olisi niin paljon heikkenemässä kuten mm. Sauli Vilen usein tuntuu nostavan, vaan enemmänkin henkilövakuutuskorvausten kasvun myötä.

Henkilövakuuttamisessa näen sellaisen klikin asiassa, että nyt kun on oltu paljon etätöissä, niin ihmisten sairastelut olisivat olleet vähäisempiä tai sanotaanko niin, että niissä normaaleissa flunssa tapauksissa ei ole käyty hakemassa hoitoa yksityisillä lääkäriasemilla.

Silloin kuin oma lapsi oli pieni, niin oli jokseenkin tuttu kuvio että aina kun lääkärissä kävi ja vaikka lääkäri olisi 99% diagnosoinut taudin kuvaksi flunssan, niin taikasanalla sairauskuluvakuutus lapsesta otettiin varmuuden vuoksi kaikki verikokeet jotta voitiin varmistaa, että flunssaa se on ja menee vain ohitse lepäämällä.

Kyllähän jokainen tietää, että kun mennään labran puolelle, niin hintaa tulee käynnille moninkertaisesti lisää. Nyt koronan myötä näen tilanteen kehittyneen niin, että pilttiä ei ole viety ihan pienestä hoitoon ja tätä kautta kaikki nämä ”turhien” käyntien pois jääminen oli koronan tuoma helpotus. Oma lukunsa vielä on työpaikkojen ottamat työterveyden laajennukseen tähtäävät sairauskulut, etänä olo on varmasti näissä näkynyt positiivisesti korvaussuhteissa.

Tanskanmaalta on odotettavissa, että Sampo tulee tekemään lunastustarjouksen Topdanmarkin osakkeista ja sitä kautta saadaan vakuutuskonserniin uusi yhtiö ja entistä vankempi ote pohjoismaisten ykkösvakuutusyhtiönä vankistuu.

Tämän vuoden osinko-odotukset ovat jopa Nordean osinkoja suuremmat ja odotan reilusti päälle 4 000 euron netto-osinkoja tänä vuonna tilille.

Prospect Capital Corporation (PSEC)

Yksi salkkuni suurimmista REIT osakkeisiin rinnastettava BDC yhtiö, eli yhtiö, joka investoi ja lainaa yrityksille, sen jälkeen kehittää niitä parhaansa mukaan arvokkaammiksi tai ottaa korkotuottoina rahat tilille. PE lukema 10,4 ja PB luku 0,8 mutta ennen kaikkea osinkotuotto on 8,5 %. Pieni pelko osinkojen kestävyydestä on osinkojen jakosuhde, joka on 89 %, mikä on aika lailla katossa sen suhteen, kun nämä voivat toimia verottomasti, jos jakavat 90 % tuloksestaan osinkoina. Eli tässä suhteen on vaikeaa nähdä, että osinko olisi mitenkään nousemassa.

Omissa papereissani ”oikea” arvo olisi 9,70 dollarin kohdalla, mikä tarkoittaa vielä reilua 15 % nousu varaa.

Osto 31.3.2022 kappaleita 105 ja hintaan $8,36

Gladstone Investment Corporation (GAIN)

Samanlainen firma kuin Prospect, eli yritys, joka toimii yrityskehittämisen ja pääomahallinnointi yrityksenä.

Yrityksenä tämä on vielä PSECiä tehokkaammassa kunnossa, PE on ainoastaan 5 ja PB 1,23, mutta osinkotuotto on heikompi 5,5 % lukemalla. Omasta mielestäni tämä on rikollisen halpa ja näen tässä reilusti nousuvaraa jopa 45 %. Silloin ollaan vasta tavoitehinnassa ja sen jälkeen kiivettäisiin vasta portaissa seuraaville askelmille, joissa haetaan myyntiä.

Siinä missä GAIN on mukava firma, että se muistaa omistajiaan monesti myös ylimääräisillä osingoilla ja niitä on tullut mm. viime vuonna 3. Vuonna 2020 maksettiin 1 kpl ja 2019 3 kpl.

Osto 31.3.2022 kappaleita 108 ja hintaan $16,35

Ford (F)

Uutena osakesarjana omistuksiin on Ford, autovalmistaja joka on ollut ihan hyvässä nousussa. Tämä löytyi omalta prospektilistalta ja nyt se tuli poimittua salkkuun. Ford oli tauon jälkeen alkanut maksamaan osinkoa, mikä oli itselleni positiivinen signaali. Tulos on siinä kunnossa, että PE on 9,3 ja PB 1,37. Firma näiden valossa on ihan kelvossa kunnossa ja uskalsin tehdä hankinnan kun kurssi oli siinä kohdassa että tähän oli mahdollisuus kuun lopussa.

Itse odotan Fordille 21,86 dollarin hintaa ja näin tälle voisi olla hyvä mahdollisuus saada 31 % arvon nousua. Se mihin maailma sen sitten asettaa jää lopulta vielä nähtäväksi.

Osto 31.3.2022 kappaleita 80 ja hintaan $17,25

Intel (INTC)

Toinen uusi osake salkkuun oli Intel, tämän osalta kävi ajallisesti sama juttu kuin Fordin kanssa, eli kurssi ja näkemykset osuivat niin hyvin kohdilleen, että tätä oli pakko ostaa salkkuun. Toki kertoimet olivat suotuisat PE 9,9 ja PB 2, molemmat kertoimet ovat informaatioteknologiaan verrattuna matalat. Suurimmissa Informaatioteknologian yritysten keskimääräinen PE on 28, eli Intel on kolmasosan siitä. PB keskiarvo on 8,6 jolloin Intel on vain neljäsosa keskiarvosta.

ROE on alalle keskimääräistä heikompi joitakin prosentteja, mutta ei paljoa. Näkisin että Intelin kanssa olisi vielä 35 % kasvu varaa ja oma tavoitehintani on tälle 65 dollaria.

Yhteenveto

Huh huh, tuli tässä kuussa sittenkin paljon tapahtumia ja näiden kirjaaminen vie jo jokseenkin aikaa vaikka puolet ajatuksista jäi vielä päähän mitä olisin halunnut tähän upottaa. Haluan opetella vielä tiivistämään asiaa mahdollisimman ytimekkäästi.

Näiden toimien myötä kuitenkin osinkotulo kasvoi noin 5 € kuukaudessa, ei toki kuulosta näin laitettuna kovinkaan suurelta summalta, mutta kumuloiden 60 € vuodessa ja totuus on, että tuo 5 euroa vie minua jälleen 5 euroa lähemmäksi omaa isoa tavoitettani, joka on taloudellinen riippumattomuus.

Maaliskuusta tulee mielenkiintoinen, koska tässä kuussa pitäisi maksuun tulla oma tämän vuoden ennätys kuukausi. Nordea olikin jo maksanut osinkonsa viikonloppuna tai ainakin tilillä ne näkyi jo viikonloppuna. Tälle kuukaudelle odotan Nordean lisäksi vielä noin 3 000 euroa, eli kokonaispotti pitäisi olla maaliskuussa karkeasti 7- 8 000 euron kohdilla.

Mutta käydään maaliskuun tilanne maaliskuun jälkeen ja päivittelen osinkokertymää ensimmäisen kvartaalin osalta erikseen, joten käy jossain vaiheessa kurkkaamassa ja katsomassa, että miten ensimmäinen kvartaali eteni osinkojen valossa ja mitä odotuksia on toiselle kvartaalille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.