Kuukausikatsaus joulukuu 2021

Käydään lävitse, että mitä joulukuu 2021 piti ostojen ja myyntien osalta sisällään. Joulukuussa kävin lävitse mietteitä, että mitä mahdollisesti tulee ostettua ja myytyä kuukauden aikana ja nämä ajatukset voit kirkastaa mieleesi klikkaamalla tästä!

Mietteitä joulukuun 2021 ostoihin ja myynteihin

 

 

Myynnit

 

Kuukauden alussa myin oikeastaan heti Teliaa ja Sanomaa lisää, koska näiden seuraamani 2 kuukauden ATL lukema mitä tarkoittaa siis alinta noteerausta edellisen kahden kuukauden aikana.

Telia

3.12.2021 hintaan 3,38 euroa ja kappaleita yhteensä 236

Sanoma

3.12.2021 hintaan 12,88 euroa ja kappaleita yhteensä 62

 

Molemmat kohteet olivat myyntiaikana myyntisuosituksella ja tästä syystä tuli pienet noin 800 euron myyntitoimarit kohteista tehtyä.


Kirjoja kaikkiin makuihin edullisesti ja nopeasti toimitettuina saa Adlibriksestä. Omat kirjat olen siksi tilannut heiltä ja voin suositella tätä myös sinulle.


 

Päämyynnit

Kuukauden viimeisenä pörssipäivänä tuli tehtyä suurin osa myynneistä ja nyt viimeinen pörssipäivä asettui siten, että Suomessa viimeinen oli 30.12. kun taas jenkeissä vika pörssipäivä oli 31.12. Koska asun Suomessa, niin tein meidän aikataulumme mukaan ratkaisut ja näin ollen myös jenkkien pörsseistä tuli tehtyä myynnit 30.12.

Myynnit osuivat seuraaviin kohteisiin.

IShares Core MSCI World UCITS ETF ja Wisdomtree physical Swiss Gold

Nämä kaksi kohdetta kuuluvat omaan hätäpuskuri ratkaisuun, minkä rakensin Korona dipin jälkimainingeissa turvaamaan vuoden kustannuksia. Tästä mallista voit tarkemmin lukea halutessasi täältä.

 

Sekä World UCITS kuin Swiss Gold olivat jonkin verran ylipainossa, joten näin hyväksi ratkaisuksi nyt vuoden lopulla tehdä tasapainotukseen muutosta. Tähän vaikutti myös se, että tiesin tulevien ostojen olevan hyvin runsaita, niin oli tarvetta myös täydentää kassavaroja ostoihin.

 

Telia

Telia oli uudestaan myyntikohteena kuukauden lopussa, tässä kohtaan kappaleina vähennykseen lähti 464 kappaletta ja hintaan 3,45 euroa. Ei paljoa mutta hieman parempi hinta per osake kuin kuukauden alussa, mikä tietysti lämmitti uuden vuoden kynnyksellä.

PE neg., PB 2 ja osinkotuotto 5.9 %

 

Sanoma

Sanoma oli myös uudestaan myynnin kohteena, kuten Telia ja tässä kappaleita tuli vähennettyä 89 ja hintaan 13,60. Sanoman osalta olikin sitten jo roima nousu tapahtunut kuukauden aikana, joten tästä tuli saatua per osake huomattavasti parempi hinta.

Jatkossa myyntien osalta Sanomaa ei tule myytyä enempää, koska kappalemääräisesti jätin salkkuun niin pienen määrän, että kulujen takia ei ole järkeä myydä enää pois. Halusin jättää nämä tarkoituksella, koska saan näin pidettyä pitkäaikaisesti seurattua kohdetta edelleen aktiivisesti seurannassa. Sanoman tilanteen muuttuessa, en näe pois suljettuna tulla uudestaan yhtiön omistajaksi. Tällä hetkellä tämä vaatii joka tulosten roimaa parantumista, mikä oikeuttaisi nykyiseen hintaan tai sitten kurssin laskua.

PE 24.4, PB 3.1 ja osinkotuotto 3,8 %


Aloita sijoittaminen Nordnetin kautta jo tänään! Tein itse tämän päätöksen 15 vuotta sitten, enkä ole sitä tähän päivään mennessä katunut. Asiat mitkä eivät ole olleet tuttuja, niin näitä on voinut kysyä Nordnetin asiakaspalvelusta Suomeksi ja vastauksen on saanut Suomeksi.


 

Raisio

Raisio oli pitkään itselläni ns. lempikohde ja siihen suurin syy oli pitkälti nousevien ja jatkuvien osinkojen maksaminen, mikä pari vuotta sitten koko kolauksen.

Nyt Raisiota lähti 150 kappaletta pois hintaan 3,37 euroa ja nyt Raision kappalemäärät ovat sen verran pieniä, että jatkossa myyntejä ei tule kohdistumaan tähän. Sama asia kuin Sanomassa, että jos tulokset paranee tai kurssi laskee paremmille tasoille, niin en näe pois suljettuna tulla uudestaan kunnolla omistajaksi.

PE 22.5, PB 2 ja osinkotuotto 3.9 %

Hannon Armstrong (HASI)

Myyntiin 34 kappaletta ja hintaan 54,30 dollaria, tämän arvo on hieman liian korkealle noussut, joten myyntiin kun kurssi oli alle liukuvan 200 keskiarvon myyntipäivänä.

PE 27.5, PB 2.7 ja osinkotuotto 2.8 %

 

Myynnit toivat euroissa katsottuna noin 7 800 verran käteistä, mikä tuli kanavoitua ostoihin.

Tiedätkö miten elimistösi voi? Testaa Puhdin avulla!

Ostot

 

Nordea

Kappaleita 147 ja hintaan 10,82 euroa, tätä tuli tankattua myös lisää tässä kohtaan ja uskottelen, että tämän arvo vähintään pitää missä vallitsevana voimana on osakkeiden takaisinostokampanja mutta myös tuleva osinko keväällä tukee kurssia.

PE 12.7, PB 1.2 ja osinkotuotto 7.2 %

 

TietoEvry

Kappaleita 58 ja hintaan 27,52 euroa.

PE 12.4, PB 1.9 ja osinkotuotto 4.9 %

 

Metlife (MET)

Tankattuja kappaleita yhteensä 29 ja hintaan 62,91 dollaria.

PE 15.5, PB 5.4 ja osinkotuotto 4.9 %

Brighthouse Financial (BHF)

34 ja hintaan 52,82 dollaria

PE 3.3, PB 0.3 ja osinkotuotto 0 %

Sampo

kappaleita 18 ja hintaan 44,20 euroa

PE 34.5, PB 2 ja osinkotuotto 4.5 %

 

Prospect Capital Corporation (PSEC)

kappaleita 107 ja hintaan 8,44 dollaria

PE 10.8, PB 0.9 ja osinkotuotto 8.3 %

 

Kojamo

kappaleita 75 ja hintaan 21,24 euroa, Kojamo on omassa salkussani uusi tulokas. Oman näkemykseni mukaan näyttää siltä, että tässä voisi olla vielä nousuvaraa ja osinkokin on todennäköisesti tulevaisuudessa nouseva. Katsotaan kun tuloksia alkaa tippumaan, että muuttaako se sitten näkemystä johonkin suuntaan.

PE 8, PB 1.4 ja osinkotuotto 1.8 %

IBM

Kappaleita 14 ja hintaan 134,18 dollaria. IBM on osinkoaristokraattia ja tällä on takana vasta 22 nousuvuotta, arvostukseltaan vaikuttaisi olevan hyvinkin houkuttelevasti hinnoiteltu.

PE 15.5, PB 5.4 ja osinkotuotto 4.9 %

 

Sievi Capital

Kappaleita 416 ja hintaan 1,92 euroa. Sievi tuli omalle tutkalle sen jälkeen kun nousu keskustelupalstoilla ääntä Boreon ostotarjousta vastaan, missä iso omistaja kummallakin puolella pöytää oli junailemassa itselleen ja omaan määräysvaltaansa Sieviä.

Aki Pyysing tästä kirjoitteli sijoitustiedon sivuilla ja usein on tilanne ollut se, että mitä Aki on hankkinut niin ne ovat olleet ihan hyviä kohteita hankkia myös itse.

PE 5.4, PB 1.3 ja osinkotuotto 2 %

Ostot veivät pääomia yhteensä 12 000 euroa.


Oletko lukija tyyppiä? En minäkään ole koskaan ollut. Siksi kokeilin pari vuotta sitten äänikirjoja ja tästä syystä suurimman osan kirjoista nykyään kuuntelen. Storytel tarjoaa laajan valikoiman kirjoja jokaiseen makuun ja hetkeen.


Yhteenveto

 

Yhteenvetona, kun kerta seuraan osinkotuloa oli näiden toimien jälkeen suunnilleen seuraava. Eli myyntien osalta osinkotuloa poistui tiedossa olevien lukujen valossa yhteensä 276 euroa eli 23 euroa kuukautta kohden.

Ostojen myötä osinkotuloa tuli tilalle 457 euroa, mikä tekee kuukautta kohden 38 euroa. Käytännössä myyntien osalta osinkotuotto olisi pääomaan suhteutettuna ollut 3,5 % ja nyt ostojen osalta pääomalle saatava arvioitu osinkotuotto on 3,8 %. Vaikka ostoissa oli mukana Brighthouse Financial, joka ei maksa osinkoa ollenkaan, niin tästä huolimatta osinkotuotto oli noussut absoluuttisesti euroissa ja prosenteissa.

Tässäkin valossa hankinnat ja myynnit osuivat omasta mielestäni vuoden lopussakin hyvin kohdilleen.

 

 


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *