Kurssit näyttävät sulavan, mutta sulavatko hermot?
Lokakuu ei todellakaan ole alkanut kevyesti osakesäästäjän kannalta. Tänään 10.10.18 Helsingin pörssi päätyi 1,88 % laskuun ja lukemaan 9565, samalla tasolla ollaan oltu tämän vuoden huhtikuussa jolloin 12.4. kurssi päättyi lukemaan 9573.
Tästä alkoi tämä reilu puolen vuoden nousu, jossa toukokuussa 22.päivä käytiin korkeimmillaan 10433 pisteessä. Eli tuona aikana saimme nauttia n. 9 %.n kurssinoususta.
Kesän aikana laskettiin ja noustiin tasaisin väliajoin 10 000 pisteen molemmin puolin, kunnes edellinen huippu 10 388 pistettä saavutettiin elokuun 29.päivä. Syyskuu puolestaan päätettiin 10 212 pisteeseen ja lokakuussa ei sitten Helsingin pörssissä ole nousupäiviä nähty.
Lokakuun aikana on kurssi tippunut yksinään 6,33 prosenttia ja elokuun 29. päivästä on alas tultu 7,9 prosenttia. Joten tästä syystä tämän päivän melkein 2 %:n lasku on huima.
Pitäisikö sitten myydä?
Jokainen tekee tietysti sen mukaan, mikä itsestä tuntuu parhaalta. Oma mielipide on se, että näissä kohdin ei pidä myydä. Näen tämän pitkän ajan trendin näkövinkkelistä oivana paikkana tankata lisää, mikä tulevaisuudessa kasvattaa salkun arvoa entistä enemmän. Itse vertaisin tätä bensan litrahintaan, eli pörssi toimii usein päinvastoin kuin bensapumppu.
Aika harvoin on paikallisissa huoltamoilla tungosta, kun bensan litrahinta on 2 € mutta silloin kun on markkinointitempauksia, niin jonot voivat olla satoja metrejä pitkiä. En ota kantaa siihen, että kannattaako jonottaa ja odottaa, jos kokonaishyöty on joitakin kymppejä. Pörssissä ilmiö on usein päin vastainen, eli kun kurssit kääntyvät laskuun, niin ihminen reagoi tähän myymällä enemmän. Tilanne pitäisi olla se, että laskumarkkinoissa laatuyrityksiä saa vain halvemmalla, joten niitä tulisi ostaa lisää.
Pitäisikö sitten ostaa?
Ei välttämättä kannata summittain sännätä ostoksillekaan, eli näissä tiputuspäivissä voi joskus olla ihan hyvä malttaa mielensä. Omissa suunnitelmissa on pääsääntöisesti tehdä ostoksia joko kuun alussa tai puolessa välissä. Tällä tavoin tulee tehtyä tasaisesti ostoja omasta mielestäni laatu yrityksistä, ei välttämättä aina kaikkein halvimpaan hintaan, mutta tuskin kaikkein kalliimpaankaan.
Ok, istun siis käsieni päällä ja en tee mitään?
Tämä saattaa olla se kaikkein paras ratkaisu, koska omaa sijoitusaikaani kun olen seurannut, niin eniten olen tehnyt virheitä myymällä, toiseksi eniten ostamalla mutta hyvin harvoin olen tehnyt virheitä kun olen malttanut mieleni ja odottanut.
Pitkäjänteisessä säästämisessä nämä laskut ja nousut kuitenkin tasoittuvat. Ainakin toistaiseksi pitkän tähtäimen trendi on ollut nouseva. Eli vaikka tänään ja koko loppuvuonna laskisi, niin uskon koko potin olevan taas reilusti voitolla muutamien vuosien päästä. Mikäli tilanne on se, että näitä rahoja kyllä tarvittaisiin vuoden tai kahden päästä, niin syy ei ole kurssiromahduksessa tai mistään muussa kuin säästäjässä itsessään.
Esim. Finnair. Olen tätä hankkinut viime aikoina ja tänään tuli miinusta ainoistaan 6,86 prosentin verran. Harmittaako tämä minua, kun olen kuitenkin ensimmäiset ostot tehnyt 7,66 ja 7,80 hintaan. Karkeasti siis 24 prosenttia kalliimmalla ja valehtelisin jos väittäisin, ettei tämä haittaa. Toisaalta, olin n. 2 kuukautta sitten, sitä mieltä, että Finnarin osake on halpa 7,80 € hintaan, niin en näe mitään syytä, että osake olisi 24 prosenttia halvempana muuttunut yhtä äkkiä kalliiksi.
Yhteenveto
Laskuissa ja nousuissa, on hyvä noudattaa omaa henkilökohtaista sijoitusstrategiaa. Mikäli näistä tinkii, niin tulee usein tehtyä ennemmin tyhmyyksiä kuin viisaita liikkeitä. Mikäli jokin osake on mielestäsi halpa ja kurssi tippuu lyhyessä ajassa alas, niin jos olet omasta mielestäsi hinnoittelusta eri mieltä, niin osta lisää. Tietysti jos trendi jatkuu kauan, niin on hyvä tarkastella omaa näkemystä, että onko tämä edelleen sama kuin se oli aiemmin.
Osakkeisiin ei pidä rakastua, ne ovat instrumentteja joiden tarkoitus on tuoda lisää varallisuutta ja suosittelen etsimään sitä rakkautta sitten jostain aivan muualta. Tässä on jenkkien markkinoilla noustu viimeiset kymmenvuotta ja Euroopassakin jo n. kuusi vuotta, joten on enemmän kuin todennäköistä, että seuraava kurssiromahdus on lähempänä kuin vastaavan ajanjakson nousun jatkuminen.
Mitä ajatuksia? Ollaanko nyt menossa laskusuuntaan vai onko lokakuu jostain syystä nousu krapulan seurasta ja kohta taas suuntaa kääntyy kohti 10 000 pisteen rajaa?