Kojamon listautuminen

Kojamon listautuminen

Seuraavaksi näyttäisi edessä olevan Kojamon listautuminen, Kojamo on suomen suurin vuokranantaja ja yrityksen listautumista on odotettu jonkin aikaa. Kojamossa on nyt päätetty, että hetki alkaa olemaan oikea pörssiin tulemiselle. Listautuminen tapahtuu suoraan päälistalle.

Kojamon listautuminen, kannattaisiko siihen osallistua?

Kojamon tuloskoneella on ammattiyhdistykset sekä eläkeyhtiöt tehneet ihan kivasti tulosta vuosien saatossa, onhan Kojamo tai oikeastaan VVO tunnettu siitä, että vuokria muistetaan korottaa säännöllisesti. Listautumisessa ammattiyhdistykset tulevat tekemään hyvän tilin, koska listautumisen yhteydessä myydään uusia sekä vanhoja osakkeita.

Listautumishinta on asetettu 8,50- 10,00 € väliin ja oman laskelman olen tehnyt 10 € listautumishinnalla, koska uskon tämän menevän täytenä lävitse.

Kojamon tuloskunnolla (2017 tilinpäätös), päivitettynä uudella n. 150 000 000 € pääomalla sain arvostuslukemiksi seuraavat:

P/E 11,5, P/B 1,11 ja osinkotuotto 2,2 %

Oma tavoitehinta olisi näillä tiedoilla 9,20- 9,30 €, joten listautumishintana 10 € on jo hieman ylihintainen. Missään nimessä kyseessä ei ole sinänsä kallis osake, edes tuolla 10 € hinnalla ja voisi sopia henkilölle jolla ei kyseisen toimialan yritystä salkussa ole. Olettaa voisi, että Kojama maksaisi melko vakaata osinkotuottoa sijoittajilleen.

P/E lukema kertoo kohtalaisesta tuloskunnossa, mutta esim. B-salkussa olevaan Technopolikseen verrattuna, niin tämä on melkein 30 % korkeampi. P/B lukunsa puolesta Kojamo on Technopolista 10 %:a arvokkaampi ja osinkotuotto on tällä hetkellä n. puolet Technopoliksesta.

Yhteenveto

Osallistunko Kojamon listautumiseen? Jätän Kojamon tässä kohtaan väliin, mutta jään ehdottomasti seuraamaan tilannetta ja jos kurssi lähtee tippumaan, niin saattaa olla, että tätä tarttuu mukaan. Nyt jos pitäisi saada vastine, niin sijoittaisin ennemmin Technopolikseen parempien arvostuskertoimien takia ja tietäisin tarkalleen mikä olisi hankintahinta.

Kojamolle antaisin tavoitteeksi 9,20- 9,30 €, mutta Technopolikselle 8,41 € eli Technossa on vielä rutkasti oman näkemykseni mukaan kasvu varaa.

Yksi häiritsevä piirre Kojamossa on ja se liittyy ammattiyhdistyksiin. Kojamon yhtiökokous päätti keväällä 2018, että Puheenjohtaja Riku Aallon palkkio on 26 000 €/vuodessa. Nyt listautumisen kynnyksellä on tullut tieto, että Aallolle on mietitty uusipalkkio jos listautuminen menee lävitse, silloin palkkio on 60 000 €/v.

Tässä on yksi piirre, mikä itseäni risoo suunnattomasti. Riku Aalto on Kojamon hallituksen puheenjohtaja siitä syystä, että hänen edustamansa ammattiyhdistys omistaa merkittävän osan yritystä. Eli Riku Aalto on edustamassa oman ammattiyhdistyksensä etuja Kojamassa ja hän saa jo siitä työstä palkan. Juuri viime vuoden lopulla Teollisuusliitto nosti Aallon palkkaa 60 %:a vajaaseen 15 000 euroon, eli kysyisin vain, että eikä Riku Aalto saa tuon palkan siitä, että hän edustaa Teollisuusliittoa? Eikö näin ollen, Aallon Puheenjohtajan palkkio kuuluisi Teollisuusliitolle?

Asia on eri, jos Aalto omistaa merkittävän osuuden Kojamosta mutta en usko, että Riku omistaa nyt tai tulevaisuudessakaan Kojamosta yhtään osaketta vaan nauttii melko reilua palkkaa ja palkkiota veronmaksajien rahoilla, jotka lopulta ammattiyhdistysten ansiopäivärahat maksaa.

Toki tämä sama ilmiö esiintyy eläkeyhtiöiden pomojen hallituspalkkioissa, joissa he edustavat omaa eläkeyhtiötä ja silloin saavat siitä työstä jo palkan, joten olen sitä mieltä että nämä hallituspalkkiot kuuluisi eläkeyhtiöille.

Mitä mieltä Kojamosta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa! Huomasin, että sinulla on Ad blocker päällä? Ymmärrän tämän hyvin, koska en itsekään pidä mainoksista. Blogille mainokset ovat kuitenkin elinehto, eli voisitko sen verran tukea sivustoa, että ottaisit Blockerin pois päältä? Kiitokset etukäteen.
Exit mobile version